444 3 703

Burun Akıntısı Nasıl Geçer?

 

Burun akıntısı günlük yaÅŸantımızı olumsuz yönde etkileyen rahatsız edici bir durumdur. Bu nedenle “Burun akıntısı nasıl geçer? Burun akıntısına ne iyi gelir?” gibi sorular sıklıkla gündeme gelir. Burun akıntısı burun içi mukus salgısının boÅŸalmasına denir. Genellikle enfeksiyon, grip, nezle, alerjik rinitler ve burunda bulunan yabancı partiküllerden dolayı burun akıntısı oluÅŸur.

Burun Akıntısı Neden Olur?

Burun akıntısının nedenleri oldukça çeÅŸitlidir. Burun akıntılarının baÅŸlıca sebepleri aÅŸağıdaki gibi sıralanabilir:

  • SoÄŸuk algınlığı: Üst solunum yollarında oluÅŸabilen soÄŸuk algınlığı, iltihaplanmaya yol açarak mukus sıvısının artmasına neden olur. SoÄŸuk algınlığı burun akıntılarında buna ek olarak burun tıkanıklığı da görülebilir.
  • Alerjik rinit: burun akıntısının en yaygın olarak sebeplerindendir. Alerjisi olan kiÅŸilerde histamin adı verilen kimyasal salgılanır. Bu salgı ile mukus üretimi hızlanır ve alerjiye baÄŸlı burun akıntısı oluÅŸur. ÇoÄŸunlukla toz, polen, hayvan tüyleri ve diÄŸer alerjenler maddeler alerjik riniti tetikleyebilir.
  • Grip: Virüs enfeksiyonu sonucu burunda inflamasyona neden olabilir. Burun akıntısı ile birlikte ateÅŸ, vücut aÄŸrıları, titreme, burun tıkanıklığı ve halsizlik belirtileri de görülebilir.
  • Sinüzit: Geniz bölgesinde bulunan hava boÅŸluklarının iltihaplanması ile oluÅŸur. Mukus üretimi artarak hastalarda burun tıkanıklığı, yüz bölgesinde aÄŸrı ve baÅŸ aÄŸrısı oluÅŸabilir.
  • Reçeteli bazı ilaçlar: Bazı ilaçların kullanımı mukus üretimini hızlandırabilir. Yüksek tansiyon, depresyon, erektil disfonksiyon ve epilepsi gibi hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlar neden olabilir. 
  • SoÄŸuk hava: SoÄŸuk ve kuru havalarda vücut kendini koruma amaçlı mukus üretimini gerçekleÅŸtirir. SoÄŸuk havalarda yapılan hızlı hareket ve egzersizler mukus üretimini hızlandırabilir. 
  • Hormonal nedenler: Özellikle ergenlik döneminde, doÄŸum kontrol hapı kullanan veya hormon tedavisi alanlarda görülebilir. OluÅŸan hormon dengesizlikleri sonucu burun damarlarının geniÅŸlemesi ile mukus üretimi artabilir.
  • Polipler veya kitleler: Ä°ltihaplı hücrelerden oluÅŸabilen nazal polipler veya burun pasajlarında yer alan kitleler kronik burun akıntısına neden olabilir. 
  • AÄŸlamak: Gözyaşı üretimi burun akıntısına neden olabilir.
  • Mesleki nedenler: Kimyasal maddelere maruziyet burun akıntısına neden olabilir. 
  • Burun spreyi kullanımı: Aşırı burun spreyi kullanımı burundaki inflamasyonu ve mukoza üretimini artırabilir.
  • Baharatlı gıdalar: Sinüslerin aşırı uyarılmasına baÄŸlı olarak burun akıntısı yaÅŸanabilir. Baharatlı yiyecekler tüketildikten bir süre sonra burun akıntısı ortadan kalkar.
  • Hamilelik: Hamilelik döneminde yaÅŸanan hormonal farklılıklar ile mukoza üretimi artabilir. ÇoÄŸu zaman doÄŸum sonrası burun akıntısı ortadan kalkar. 

 

EÄŸer burun akıntısının nedeni tam olarak bilinmiyorsa veya ÅŸüpheli ise, bir uzmana baÅŸvurarak teÅŸhis ve uygun tedavinin uygulanması önemlidir. Bu sayede hem rahatsızlığın süresi kısaltılacak hem de daha ciddi problemlerin önüne geçilecektir.

Burun Akıntısı Nasıl Geçer?

“Nezle burun akıntısı nasıl geçer?” sorusu da sıklıkla merak edilir. Burun akıntıları bakteriyel veya viral enfeksiyonlardan kaynaklanabileceÄŸi için reçetesiz yazılan ilaçlar veya evde yapılabilen uygulamalar sadece belirtileri azaltabilir. Enfeksiyon kaynaklı burun akıntılarında reçeteli yazılan antibiyotik içeren ilaçların kullanılması gerekebilir. Alerjik rinit kaynaklı burun akıntılarında antihistaminik ilaçlar reçete edilebilir. Bu ilaçların yeterli olmadığı burun akıntısının ciddileÅŸtiÄŸi durumlarda deviasyon cerrahi müdahale ile tedavi edilebilir. 

Burun Akıntısına Ne İyi Gelir?

Su gibi burun akıntısı nasıl geçer?” sorusu da merak edilen konulardan biri. Burun tıkanıklığında ilaç kullanımı ile birlikte evde yapılabilecek bazı yöntemler ile burun akıntısı semptomları azaltılabilir. Evde uygulanabilecek doÄŸal çözümler, burun akıntısını hafifletmek ve rahatsızlığınızı azaltmak için oldukça etkilidir. Ä°ÅŸte burun akıntısına iyi gelen doÄŸal yöntemler:

  • Bol miktarda sıvı alımı: Sıvı alımının yeterli olmadığı durumlarda mukus koyu bir kıvama ulaÅŸarak burun tıkanıklığı oluÅŸturur. BaÅŸ aÄŸrısı ve vücut kırgınlığının da yaÅŸandığı bu durum fazla rahatsız olabilir. OluÅŸan mukusun atılması için bol sıvı alımı önemlidir. 
  • Tuzlu su: Tuzlu su burun yollarını temizlemeye yardımcı olan en basit ve etkili ev ilaçlarından biridir. Bir bardak ılık suya bir çay kaşığı tuz ekleyin ve bu karışımı burun deliklerinize nazikçe damlatarak veya sprey ÅŸeklinde sıkarak uygulayabilirsiniz.
  • Buhar: Buhar terapisi burun tıkanıklığını açmak ve solunum yollarını nemlendirmek için harika bir seçenektir. Buhar banyosu kaynatılan suya yüzün yaklaÅŸtırılıp nefes alıp verilmesiyle yapılır. Yaklaşık 20-30 dakika bu uygulama yapılabilir. Kaynayan suya atılabilecek birkaç damla nane, okaliptüs, biberiye, papatya, kekik, çay aÄŸacı  ve çam yağı ile daha fazla etki saÄŸlanabilir. 
  • Zencefil ve zerdeçal tüketimi: Antioksidan ve antibakteriyel özelliÄŸe sahip olan bu besinlerin tüketilmesi burun tıkanıklığının azalmasına fayda saÄŸlayabilir. 1 çay kaşığı kadar toz zerdeçal, bir bardak sıcak sütle karıştırılıp içilebilir. Bu içecek hem soÄŸuk algınlığının yarattığı semptomları hem de burun akıntısını rahatlatabilir. Zencefil ise günde 2-3 kere çiÄŸnenerek burun akıntısını hafifletebilir. Bunun dışında taze zencefil demlenerek çay ÅŸeklinde tüketildiÄŸinde burun akıntısının azaltılmasında etki görülebilir. 
  • Bal ve limon: Bal ve limon hem bağışıklık sistemini güçlendirici hem de anti-enflamatuar özellikleriyle bilinen doÄŸal maddelerdir. 1 bardak kadar sıcak suya 1 yemek kaşığı bal ve birkaç damla limon suyu ekleyerek içmek burun akıntısını hafifletmeye yardımcı olur.
  • Nane yağı: Nane yağı mentol bileÅŸeni sayesinde burun tıkanıklığını açmada etkili olan doÄŸal bir çözümdür. Birkaç damla nane yağını bir mendilin üzerine damlatarak koklayabilir veya buhar terapisi sırasında nane yağını kullanabilirsiniz.
  • Bitki çayları tüketmek: Sıcak çayların tüketimi geniz yollarının açılmasına ve burun akıntısının azalmasına yardımcı olabilir. Isırgan, zencefil, nane ve papatya gibi antialerjik özelliÄŸe sahip olan bitkiler rahatlatıcı etki gösterebilir.

 

Bu doÄŸal yöntemlerle burun akıntısına karşı önlem alabilir ve rahatsızlığınızı hafifletebilirsiniz. Ancak ÅŸikayetleriniz devam ederse veya kötüleÅŸirse mutlaka doktorunuza baÅŸvurmanız önemlidir.

Sürekli Burun Akıntısı Nasıl Geçer? 

“Sürekli burun akıntısı nasıl geçer?” diye merak ediyorsanız herhangi bir hastalık olmadan sürekli burun akıntısı yaÅŸanabildiÄŸini bilmelisiniz. Bunun sebebi burun içindeki dokuların çevresel faktörlere baÄŸlı kiÅŸiyi korumasına yönelik aldığı önlem olabilir. Bu durumun geçmesi adına stres kontrol altına alınabilir, uzun süreli damla kullanımı varsa bırakılabilir, sigara dumanına maruziyet azaltılabilir. Ancak sürekli yaÅŸanan burun tıkanıklarının altında yatan sebebin bulunması için mutlaka doktora baÅŸvurulmalıdır.  

Bebekler Burun Akıntısı Nasıl Geçer?

2 yaÅŸ bebeklerde burun akıntısı nasıl geçer?” sorusu ebeveynlerin sıklıkla merak ettiÄŸi konular arasındadır. Özellikle bebeÄŸin ilk yıllarında burun akıntısı oldukça fazla görülür. Bebeklerde genellikle burun akıntısı üst solunum yolu enfeksiyonları, nezle ve bulaşıcı hastalıklar nedeniyle burun akıntısı görülebilir. Bebeklerde burun hava kanalları oldukça dardır ve henüz geliÅŸimini tamamlayamadığı için sümkürüp burnunu temizleyemez. Bu durum burun tıkanıklığına da yol açar. 1 haftadan uzun süren burun akıntısında doktora baÅŸvurulması önemlidir. Peki bebeklerde burun akıntısı nasıl geçer? Burun akıntısının ilk baÅŸladığı dönemde bebeklere ılık duÅŸ aldırılması, bulunduÄŸu odanın havalandırılması ve bebeÄŸin başının yukarıda tutulması önerilebilir. EÄŸer burun akıntısı geçmezse doktorunuza danışarak vereceÄŸi ÅŸurup ve ilaçları kullanabilirsiniz. 

“Gripte burun akıntısı nasıl geçer?” diye merak ediyorsanız “Grip (Ä°nfluenza) Belirtileri Nedir? Grip Nasıl Geçer?” baÅŸlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Kısa sürede burun akıntısı en rahatlatıcı etkiyi bol sıvı alımı, yüz buhar banyosu yapılması ve doktorunuzun önerdiÄŸi ilaçları kullanmanız saÄŸlayabilir.

SoÄŸuk algınlığa baÄŸlı burun akıntıları genellikle 10 gün içerisinde geçer. EÄŸer 10 günden uzun süredir burun tıkanıklığı yaşıyorsanız nedeninin araÅŸtırılması için bir uzmana baÅŸvurmanız gereklidir.

Burun içerisinde bulunan mukuslar burun dokusunu zararlı faktörlere karşı korur. Fakat bu salgının arttığı durumlarda burun hava kanallarının dolması ile burun tıkanıklığı da oluÅŸabilir. Burun akıntısı kiÅŸinin günlük yaÅŸamını olumsuz olarak etkileyebilir.

Burunda akıntı ve tıkanıklık koronavirüs belirtileri olabilir. Covid-19’un diÄŸer yaygın semptomları öksürük, nefes darlığı, yüksek ateÅŸ veya titreme, tat ve koku kaybı, boÄŸaz aÄŸrısı, ishal, mide bulantısı ya da kusma, kas ve vücut aÄŸrılarıdır.

SoÄŸuk algınlığı döneminde görülen burun akıntısı hastalığın atlatılmasıyla birlikte son bulabilir. Burun akıntısı 10 günden fazla sürüyorsa bu noktada uzman doktordan görüÅŸ almak doÄŸru bir seçenek olacaktır.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 06.04.2023 00:00Yayınlanma Tarihi: 06.04.2023 00:00
Yorum Ekle


KATEGORÄ°LER