Burun akıntısı günlük yaşantımızı olumsuz yönde etkileyen rahatsız edici bir durumdur. Bu nedenle “Burun akıntısı nasıl geçer? Burun akıntısına ne iyi gelir?” gibi sorular sıklıkla gündeme gelir. Burun akıntısı burun içi mukus salgısının boşalmasına denir. Genellikle enfeksiyon, grip, nezle, alerjik rinitler ve burunda bulunan yabancı partiküllerden dolayı burun akıntısı oluşur.
Burun akıntısının nedenleri oldukça çeşitlidir. Burun akıntılarının başlıca sebepleri aşağıdaki gibi sıralanabilir:
Eğer burun akıntısının nedeni tam olarak bilinmiyorsa veya şüpheli ise, bir uzmana başvurarak teşhis ve uygun tedavinin uygulanması önemlidir. Bu sayede hem rahatsızlığın süresi kısaltılacak hem de daha ciddi problemlerin önüne geçilecektir.
“Nezle burun akıntısı nasıl geçer?” sorusu da sıklıkla merak edilir. Burun akıntıları bakteriyel veya viral enfeksiyonlardan kaynaklanabileceği için reçetesiz yazılan ilaçlar veya evde yapılabilen uygulamalar sadece belirtileri azaltabilir. Enfeksiyon kaynaklı burun akıntılarında reçeteli yazılan antibiyotik içeren ilaçların kullanılması gerekebilir. Alerjik rinit kaynaklı burun akıntılarında antihistaminik ilaçlar reçete edilebilir. Bu ilaçların yeterli olmadığı burun akıntısının ciddileştiği durumlarda deviasyon cerrahi müdahale ile tedavi edilebilir.
“Su gibi burun akıntısı nasıl geçer?” sorusu da merak edilen konulardan biri. Burun tıkanıklığında ilaç kullanımı ile birlikte evde yapılabilecek bazı yöntemler ile burun akıntısı semptomları azaltılabilir. Evde uygulanabilecek doğal çözümler, burun akıntısını hafifletmek ve rahatsızlığınızı azaltmak için oldukça etkilidir. İşte burun akıntısına iyi gelen doğal yöntemler:
Bu doğal yöntemlerle burun akıntısına karşı önlem alabilir ve rahatsızlığınızı hafifletebilirsiniz. Ancak şikayetleriniz devam ederse veya kötüleşirse mutlaka doktorunuza başvurmanız önemlidir.
“Sürekli burun akıntısı nasıl geçer?” diye merak ediyorsanız herhangi bir hastalık olmadan sürekli burun akıntısı yaşanabildiğini bilmelisiniz. Bunun sebebi burun içindeki dokuların çevresel faktörlere bağlı kişiyi korumasına yönelik aldığı önlem olabilir. Bu durumun geçmesi adına stres kontrol altına alınabilir, uzun süreli damla kullanımı varsa bırakılabilir, sigara dumanına maruziyet azaltılabilir. Ancak sürekli yaşanan burun tıkanıklarının altında yatan sebebin bulunması için mutlaka doktora başvurulmalıdır.
“2 yaş bebeklerde burun akıntısı nasıl geçer?” sorusu ebeveynlerin sıklıkla merak ettiği konular arasındadır. Özellikle bebeğin ilk yıllarında burun akıntısı oldukça fazla görülür. Bebeklerde genellikle burun akıntısı üst solunum yolu enfeksiyonları, nezle ve bulaşıcı hastalıklar nedeniyle burun akıntısı görülebilir. Bebeklerde burun hava kanalları oldukça dardır ve henüz gelişimini tamamlayamadığı için sümkürüp burnunu temizleyemez. Bu durum burun tıkanıklığına da yol açar. 1 haftadan uzun süren burun akıntısında doktora başvurulması önemlidir. Peki bebeklerde burun akıntısı nasıl geçer? Burun akıntısının ilk başladığı dönemde bebeklere ılık duş aldırılması, bulunduğu odanın havalandırılması ve bebeğin başının yukarıda tutulması önerilebilir. Eğer burun akıntısı geçmezse doktorunuza danışarak vereceği şurup ve ilaçları kullanabilirsiniz.
“Gripte burun akıntısı nasıl geçer?” diye merak ediyorsanız “Grip (İnfluenza) Belirtileri Nedir? Grip Nasıl Geçer?” başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.
Kısa sürede burun akıntısı en rahatlatıcı etkiyi bol sıvı alımı, yüz buhar banyosu yapılması ve doktorunuzun önerdiği ilaçları kullanmanız sağlayabilir.
Soğuk algınlığa bağlı burun akıntıları genellikle 10 gün içerisinde geçer. Eğer 10 günden uzun süredir burun tıkanıklığı yaşıyorsanız nedeninin araştırılması için bir uzmana başvurmanız gereklidir.
Burun içerisinde bulunan mukuslar burun dokusunu zararlı faktörlere karşı korur. Fakat bu salgının arttığı durumlarda burun hava kanallarının dolması ile burun tıkanıklığı da oluşabilir. Burun akıntısı kişinin günlük yaşamını olumsuz olarak etkileyebilir.
Burunda akıntı ve tıkanıklık koronavirüs belirtileri olabilir. Covid-19’un diğer yaygın semptomları öksürük, nefes darlığı, yüksek ateş veya titreme, tat ve koku kaybı, boğaz ağrısı, ishal, mide bulantısı ya da kusma, kas ve vücut ağrılarıdır.
Soğuk algınlığı döneminde görülen burun akıntısı hastalığın atlatılmasıyla birlikte son bulabilir. Burun akıntısı 10 günden fazla sürüyorsa bu noktada uzman doktordan görüş almak doğru bir seçenek olacaktır.