444 3 703

Burun Akıntısı Nasıl Geçer?

 

Burun akıntısı günlük yaşantımızı olumsuz yönde etkileyen rahatsız edici bir durumdur. Bu nedenle “Burun akıntısı nasıl geçer? Burun akıntısına ne iyi gelir?” gibi sorular sıklıkla gündeme gelir. Burun akıntısı burun içi mukus salgısının boşalmasına denir. Genellikle enfeksiyon, grip, nezle, alerjik rinitler ve burunda bulunan yabancı partiküllerden dolayı burun akıntısı oluşur.

Burun Akıntısı Neden Olur?

Burun akıntısının nedenleri oldukça çeşitlidir. Burun akıntılarının başlıca sebepleri aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Soğuk algınlığı: Üst solunum yollarında oluşabilen soğuk algınlığı, iltihaplanmaya yol açarak mukus sıvısının artmasına neden olur. Soğuk algınlığı burun akıntılarında buna ek olarak burun tıkanıklığı da görülebilir.
  • Alerjik rinit: burun akıntısının en yaygın olarak sebeplerindendir. Alerjisi olan kişilerde histamin adı verilen kimyasal salgılanır. Bu salgı ile mukus üretimi hızlanır ve alerjiye bağlı burun akıntısı oluşur. Çoğunlukla toz, polen, hayvan tüyleri ve diğer alerjenler maddeler alerjik riniti tetikleyebilir.
  • Grip: Virüs enfeksiyonu sonucu burunda inflamasyona neden olabilir. Burun akıntısı ile birlikte ateş, vücut ağrıları, titreme, burun tıkanıklığı ve halsizlik belirtileri de görülebilir.
  • Sinüzit: Geniz bölgesinde bulunan hava boşluklarının iltihaplanması ile oluşur. Mukus üretimi artarak hastalarda burun tıkanıklığı, yüz bölgesinde ağrı ve baş ağrısı oluşabilir.
  • Reçeteli bazı ilaçlar: Bazı ilaçların kullanımı mukus üretimini hızlandırabilir. Yüksek tansiyon, depresyon, erektil disfonksiyon ve epilepsi gibi hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlar neden olabilir. 
  • Soğuk hava: Soğuk ve kuru havalarda vücut kendini koruma amaçlı mukus üretimini gerçekleştirir. Soğuk havalarda yapılan hızlı hareket ve egzersizler mukus üretimini hızlandırabilir. 
  • Hormonal nedenler: Özellikle ergenlik döneminde, doğum kontrol hapı kullanan veya hormon tedavisi alanlarda görülebilir. Oluşan hormon dengesizlikleri sonucu burun damarlarının genişlemesi ile mukus üretimi artabilir.
  • Polipler veya kitleler: İltihaplı hücrelerden oluşabilen nazal polipler veya burun pasajlarında yer alan kitleler kronik burun akıntısına neden olabilir. 
  • Ağlamak: Gözyaşı üretimi burun akıntısına neden olabilir.
  • Mesleki nedenler: Kimyasal maddelere maruziyet burun akıntısına neden olabilir. 
  • Burun spreyi kullanımı: Aşırı burun spreyi kullanımı burundaki inflamasyonu ve mukoza üretimini artırabilir.
  • Baharatlı gıdalar: Sinüslerin aşırı uyarılmasına bağlı olarak burun akıntısı yaşanabilir. Baharatlı yiyecekler tüketildikten bir süre sonra burun akıntısı ortadan kalkar.
  • Hamilelik: Hamilelik döneminde yaşanan hormonal farklılıklar ile mukoza üretimi artabilir. Çoğu zaman doğum sonrası burun akıntısı ortadan kalkar. 

 

Eğer burun akıntısının nedeni tam olarak bilinmiyorsa veya şüpheli ise, bir uzmana başvurarak teşhis ve uygun tedavinin uygulanması önemlidir. Bu sayede hem rahatsızlığın süresi kısaltılacak hem de daha ciddi problemlerin önüne geçilecektir.

Burun Akıntısı Nasıl Geçer?

“Nezle burun akıntısı nasıl geçer?” sorusu da sıklıkla merak edilir. Burun akıntıları bakteriyel veya viral enfeksiyonlardan kaynaklanabileceği için reçetesiz yazılan ilaçlar veya evde yapılabilen uygulamalar sadece belirtileri azaltabilir. Enfeksiyon kaynaklı burun akıntılarında reçeteli yazılan antibiyotik içeren ilaçların kullanılması gerekebilir. Alerjik rinit kaynaklı burun akıntılarında antihistaminik ilaçlar reçete edilebilir. Bu ilaçların yeterli olmadığı burun akıntısının ciddileştiği durumlarda deviasyon cerrahi müdahale ile tedavi edilebilir. 

Burun Akıntısına Ne İyi Gelir?

Su gibi burun akıntısı nasıl geçer?” sorusu da merak edilen konulardan biri. Burun tıkanıklığında ilaç kullanımı ile birlikte evde yapılabilecek bazı yöntemler ile burun akıntısı semptomları azaltılabilir. Evde uygulanabilecek doğal çözümler, burun akıntısını hafifletmek ve rahatsızlığınızı azaltmak için oldukça etkilidir. İşte burun akıntısına iyi gelen doğal yöntemler:

  • Bol miktarda sıvı alımı: Sıvı alımının yeterli olmadığı durumlarda mukus koyu bir kıvama ulaşarak burun tıkanıklığı oluşturur. Baş ağrısı ve vücut kırgınlığının da yaşandığı bu durum fazla rahatsız olabilir. Oluşan mukusun atılması için bol sıvı alımı önemlidir. 
  • Tuzlu su: Tuzlu su burun yollarını temizlemeye yardımcı olan en basit ve etkili ev ilaçlarından biridir. Bir bardak ılık suya bir çay kaşığı tuz ekleyin ve bu karışımı burun deliklerinize nazikçe damlatarak veya sprey şeklinde sıkarak uygulayabilirsiniz.
  • Buhar: Buhar terapisi burun tıkanıklığını açmak ve solunum yollarını nemlendirmek için harika bir seçenektir. Buhar banyosu kaynatılan suya yüzün yaklaştırılıp nefes alıp verilmesiyle yapılır. Yaklaşık 20-30 dakika bu uygulama yapılabilir. Kaynayan suya atılabilecek birkaç damla nane, okaliptüs, biberiye, papatya, kekik, çay ağacı  ve çam yağı ile daha fazla etki sağlanabilir. 
  • Zencefil ve zerdeçal tüketimi: Antioksidan ve antibakteriyel özelliğe sahip olan bu besinlerin tüketilmesi burun tıkanıklığının azalmasına fayda sağlayabilir. 1 çay kaşığı kadar toz zerdeçal, bir bardak sıcak sütle karıştırılıp içilebilir. Bu içecek hem soğuk algınlığının yarattığı semptomları hem de burun akıntısını rahatlatabilir. Zencefil ise günde 2-3 kere çiğnenerek burun akıntısını hafifletebilir. Bunun dışında taze zencefil demlenerek çay şeklinde tüketildiğinde burun akıntısının azaltılmasında etki görülebilir. 
  • Bal ve limon: Bal ve limon hem bağışıklık sistemini güçlendirici hem de anti-enflamatuar özellikleriyle bilinen doğal maddelerdir. 1 bardak kadar sıcak suya 1 yemek kaşığı bal ve birkaç damla limon suyu ekleyerek içmek burun akıntısını hafifletmeye yardımcı olur.
  • Nane yağı: Nane yağı mentol bileşeni sayesinde burun tıkanıklığını açmada etkili olan doğal bir çözümdür. Birkaç damla nane yağını bir mendilin üzerine damlatarak koklayabilir veya buhar terapisi sırasında nane yağını kullanabilirsiniz.
  • Bitki çayları tüketmek: Sıcak çayların tüketimi geniz yollarının açılmasına ve burun akıntısının azalmasına yardımcı olabilir. Isırgan, zencefil, nane ve papatya gibi antialerjik özelliğe sahip olan bitkiler rahatlatıcı etki gösterebilir.

 

Bu doğal yöntemlerle burun akıntısına karşı önlem alabilir ve rahatsızlığınızı hafifletebilirsiniz. Ancak şikayetleriniz devam ederse veya kötüleşirse mutlaka doktorunuza başvurmanız önemlidir.

Sürekli Burun Akıntısı Nasıl Geçer? 

“Sürekli burun akıntısı nasıl geçer?” diye merak ediyorsanız herhangi bir hastalık olmadan sürekli burun akıntısı yaşanabildiğini bilmelisiniz. Bunun sebebi burun içindeki dokuların çevresel faktörlere bağlı kişiyi korumasına yönelik aldığı önlem olabilir. Bu durumun geçmesi adına stres kontrol altına alınabilir, uzun süreli damla kullanımı varsa bırakılabilir, sigara dumanına maruziyet azaltılabilir. Ancak sürekli yaşanan burun tıkanıklarının altında yatan sebebin bulunması için mutlaka doktora başvurulmalıdır.  

Bebekler Burun Akıntısı Nasıl Geçer?

2 yaş bebeklerde burun akıntısı nasıl geçer?” sorusu ebeveynlerin sıklıkla merak ettiği konular arasındadır. Özellikle bebeğin ilk yıllarında burun akıntısı oldukça fazla görülür. Bebeklerde genellikle burun akıntısı üst solunum yolu enfeksiyonları, nezle ve bulaşıcı hastalıklar nedeniyle burun akıntısı görülebilir. Bebeklerde burun hava kanalları oldukça dardır ve henüz gelişimini tamamlayamadığı için sümkürüp burnunu temizleyemez. Bu durum burun tıkanıklığına da yol açar. 1 haftadan uzun süren burun akıntısında doktora başvurulması önemlidir. Peki bebeklerde burun akıntısı nasıl geçer? Burun akıntısının ilk başladığı dönemde bebeklere ılık duş aldırılması, bulunduğu odanın havalandırılması ve bebeğin başının yukarıda tutulması önerilebilir. Eğer burun akıntısı geçmezse doktorunuza danışarak vereceği şurup ve ilaçları kullanabilirsiniz. 

“Gripte burun akıntısı nasıl geçer?” diye merak ediyorsanız “Grip (İnfluenza) Belirtileri Nedir? Grip Nasıl Geçer?” başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Kısa sürede burun akıntısı en rahatlatıcı etkiyi bol sıvı alımı, yüz buhar banyosu yapılması ve doktorunuzun önerdiği ilaçları kullanmanız sağlayabilir.

Soğuk algınlığa bağlı burun akıntıları genellikle 10 gün içerisinde geçer. Eğer 10 günden uzun süredir burun tıkanıklığı yaşıyorsanız nedeninin araştırılması için bir uzmana başvurmanız gereklidir.

Burun içerisinde bulunan mukuslar burun dokusunu zararlı faktörlere karşı korur. Fakat bu salgının arttığı durumlarda burun hava kanallarının dolması ile burun tıkanıklığı da oluşabilir. Burun akıntısı kişinin günlük yaşamını olumsuz olarak etkileyebilir.

Burunda akıntı ve tıkanıklık koronavirüs belirtileri olabilir. Covid-19’un diğer yaygın semptomları öksürük, nefes darlığı, yüksek ateş veya titreme, tat ve koku kaybı, boğaz ağrısı, ishal, mide bulantısı ya da kusma, kas ve vücut ağrılarıdır.

Soğuk algınlığı döneminde görülen burun akıntısı hastalığın atlatılmasıyla birlikte son bulabilir. Burun akıntısı 10 günden fazla sürüyorsa bu noktada uzman doktordan görüş almak doğru bir seçenek olacaktır.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 06.04.2023 00:00Yayınlanma Tarihi: 06.04.2023 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER