444 3 703

Parkinson Önlenebilir mi?

 

Parkinson hastalığı beyinde bulunan nöronlarda hasara neden olan ve bu nedenle hareketlerin kontrol edilmesini zorlaştıran nörolojik bir bozukluktur. Genellikle yaşlı insanları etkileyen bu hastalık bazı durumlarda gençleri de etkileyebilir. Hastaların rutin yaşamında kısıtlanmalara neden olan parkinson, erken evrede teşhis edildiğinde ve tedavi adımları atıldığında semptomları kontrol altına alınabilir bir hastalıktır.

Parkinson Hastalığının Nedenleri Nelerdir?

“Parkinson hastalığı nedir? Nedenleri nelerdir?” sorusu hastalık hakkında merak edilen konular arasında. ABD'de yaklaşık bir milyon insanı ve dünya çapında 10 milyon insanı etkileyen parkinson hastalığının kesin nedeni hala tam olarak bilinmemekte. Bununla birlikte araştırmacılar hastalığın genetik ve çevresel faktörlerden kaynaklandığını düşünmekte. Bazı durumlarda ailesinde parkinson hastalığı olanların bu hastalığa yakalanma riski daha yüksek olabilir. Bu hastaların beynindeki ana bulgu beyindeki hareketi düzenleyen dopaminerjik nöronların kaybıdır.

Parkinson Hastalığının Semptomları Nelerdir?

Parkinson hastalığı belirtileri başlangıçta hafif başlayabilir ve zamanla şiddetlenebilir. Yaygın görülen semptomlar yavaş hareket etme, titreme, dengesizlik ve sert kaslar bulunur. Bunun yanında depresyon, konuşma problemleri ve uyku bozuklukları da görülür. Bu semptomların ilerlemesi hasta özelinde farklılık gösterir. Diğer belirtiler ise şöyledir:

  • Ellerde titreme,
  • Yavaşlık ve hareket azlığı,
  • Uzuv sertliği,
  • Yürüyüş ve denge sorunları.

Parkinson Hastalığının Tedavisi

Parkinson tedavisi semptomları kontrol altına almayı ve hastanın yaşamını sürdürmesini kolaylaştırmayı amaçlar. Parkinson belirtileri üzerine hastaya verilen ilaçlar da genellikle semptomları yönetmek adına kullanılır. Tedavi sürecinde ayrıca konuşma terapisi, fizyoterapi ve diğer destek tedaviler de bulunur.

Parkinson Hastalığının Önlenmesi

Parkinson önlenebilir mi?” sorusu aşağıdaki gibi yanıtlanabilir:

Bu hastalığın tam olarak önlenmesi mümkün değildir. Ancak parkinson hastalığı ile ilgili olan bazı risk faktörlerinden kaçınarak hastalığa yakalanma riski azaltılabilir. Kaçınılması gereken risk faktörleri sağlıksız beslenme, sigara içme, toksinler, hareketsiz yaşamdır. Bu hastalık kişinin yaşamını ciddi şekilde etkiler. Ancak erken evrede tanı ve tedavi ile yaşanabilecek semptomlar kontrol altına alınabilir. Böylelikle hastanın yaşam kalitesi artar.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 11.04.2023 00:00Yayınlanma Tarihi: 11.04.2023 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER