444 3 703

Çocuklarda Görülen Bulaşıcı Hastalıklar ve Korunma Yolları

 

Çocuklarda görülen bulaşıcı hastalıklar özellikle okul çağındaki çocuklar arasında hızla yayılabilen ve bazen ciddi komplikasyonlara yol açabilen rahatsızlıklardır. Bu nedenle ebeveynlerin bu tür hastalıklar konusunda bilgili ve hazırlıklı olması çocukların güvenliği ve sağlığı açısından büyük öneme sahiptir.

Bulaşıcı Hastalıkların Tanımı ve Önemi

Çocuklarda görülen bulaşıcı hastalıklar ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu hastalıklar çocukların bağışıklık sistemi gelişene kadar daha sık görülür. Bu nedenle bulaşıcı hastalıklar ve korunma yolları önemlidir. Bulaşıcı hastalıklar bir kişiden diğerine mikroorganizmaların (virüsler, bakteriler veya mantarlar) geçtiği herhangi bir hastalığı içerir. Bu mikroplar öksürük, hapşırma, temas veya kirli yüzeyler gibi yollarla yayılabilir.

Çocukların En Sık Karşılaştığı Bulaşıcı Hastalıklar Nelerdir?

“Bulaşıcı hastalıklar nelerdir?” diye merak ediyorsanız çocuklar için en yaygın bulaşıcı hastalıklar arasında grip, soğuk algınlığı, boğmaca, kulak enfeksiyonları, ishal ve kusma, kızamıkçık, suçiçeği, hepatit A ve B, zatürre ve menenjit yer aldığını bilmelisiniz. Bu hastalıklar özellikle okullar ve kreşlerde kolayca yayılabilir.

Kızamık

0-6 yaşta görülen hastalıklar arasında yer alan kızamık virüslerden kaynaklanır ve hem bulaşıcı hem de döküntülü bir enfeksiyondur. Kuluçka dönemi 10- 12 gün sürer. En bulaşıcı dönemi ise şikayetler görülmeden önceki 4 gün ve döküntüler belirdikten sonraki 4 gündür. En yaygın belirti ateştir. Ateşe eşlik eden belirtiler ise göz enfeksiyonu, öksürük, burun akıntısıdır. Bu belirtilerin görülmesi ise virüsün vücuda girdiği 10-12 gün sonrasıdır. Ateşin yükselmesiyle beraber döküntüler belirir. Döküntüler 1 haftadan daha uzun süre devam edebilir.

Kızamıkçık

0-6 yaşta görülen bulaşıcı hastalıklar olan kızamıkçık her çocukta farklı belirtiler yaratır.

Kabakulak

Özellikle tükürük bezlerini etkiler. Özel bir tedavisi bulunmadığından aşı önemlidir. Bu hastalık virüsü kapan kişilerden 15 gün boyunca bulaşabilir. Belirtiler ise virüs maruziyetinden 2-3 hafta sonra görülür. Bu belirtiler ateş, baş ağrısı, iştah kaybı, halsizlik, eklemlerde ağrı, ağızda kuruluk şeklindedir. Virüs kaynaklı olduğundan tedavide antibiyotik etkisizdir. Bunun yerine belirtileri kontrol altına alan ilaçlar ve destekleyici önlemler kullanılır.

Suçiçeği

Suçiçeği döküntülerle yaşanan bulaşıcı bir hastalıktır. Kuluçka süresi virüsün vücuda girmesi ile 2-3 haftadır. Bu sürenin sonunda döküntü ile 3-4 gün ateş yüksek seyreder. Tedavide antibiyotik etkisidir. Tedavi belirtiler üzerinden planlanır.

Bulaşıcı Hastalıklardan Korunma Yolları

Çocuklar, bulaşıcı hastalıklara karşı yetişkinlere göre daha savunmasızdır. Bu nedenle çocukların bulunduğu ortamlarda bulaşıcı hastalıkların önlenmesi için bazı önlemler almak ve bulaşıcı hastalıklardan korunma yolları önemlidir. Bunlar aşağıdaki gibidir:

  • Ellerin sık sık yıkanması bulaşıcı hastalıkların yayılmasını engeller. Çocuklar da ellerini sık sık yıkamaları konusunda teşvik edilmelidir. Ayrıca, özellikle grip ve benzeri solunum yolu enfeksiyonlarına karşı aşılanmaları sağlanmalıdır.
  • Çocukların birbirleriyle temas ettiği oyuncaklar, masalar ve diğer eşyalar düzenli olarak temizlenmelidir. Ayrıca, hasta olan çocukların okul veya kreşe gitmemesi, evde kalması ve dinlenmesi önerilir.
  • Bazı bulaşıcı hastalıkların belirtileri hafif olabilir ancak bu durumda bile çocuklar başka insanlarla temas etmeden evde kalmalı ve tedavi edilmelidir.
  • Çocuklara hijyen kuralları yanında sağlıklı beslenme ve düzenli uyku alışkanlıkları kazandırılmalıdır. Bu şekilde bağışıklık sistemi güçlendirilerek bulaşıcı hastalıklara karşı direnç arttırılabilir.

Bulaşıcı Hastalıkların Bulaşma Yolları

Peki bulaşıcı hastalıklar nasıl bulaşır? Bulaşıcı hastalıkların bulaşma yolları  bir kişiden diğerine doğrudan temas veya dolaylı temastır. Bu temaslar arasında el sıkışma, öpüşme, öksürük ve hapşırık sonucu havaya yayılan virüslerin solunması, kirli yüzeylere dokunmak gibi etkenler yer alır. Ayrıca, hayvanlarla temas halinde olan kişiler de çeşitli bulaşıcı hastalıklara yakalanabilirler. Bulaşıcı hastalıklardan korunmak için hijyen kurallarına uyulması, sağlıklı beslenme ve düzenli spor yapılması önemlidir.

Tedavi Yöntemleri: Doğru Yaklaşımla Hızlı İyileşme Mümkün mü?

Bulaşıcı hastalıklarla ilgilenen hastane bölümü tarafından bulaşıcı hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlar, doktorun teşhisine göre belirlenir. Antibiyotikler, enfeksiyonları tedavi etmek için sıkça kullanılır. Ancak yanlış kullanımı, dirençli bakterilerin ortaya çıkmasına neden olabilir. Doğru yaklaşımla hızlı iyileşme mümkündür. Çocukların bol miktarda sıvı tüketmeleri, dinlenmeleri ve evde kalınması gereken süreye uygun olarak izole edilmeleri gerekir. Ayrıca el hijyeni konusunda da dikkatli olunmalıdır. Çocuklarınızın bağışıklık sistemini güçlendirmek için ise düzenli egzersiz yapmalarını, sağlıklı beslenmeye özen göstermelerini ve uyku düzenlerine dikkat etmelerini sağlayabilirsiniz.

Bulaşıcı Hastalıkların Yayılmasında Kontrol Edilmesi En Zor Olan Yol

Bulaşıcı hastalıkların yayılmasını kontrol altına almak dünya genelinde sağlık profesyonelleri için en zorlu görevlerden biridir. Ancak, bulaşıcı hastalıkların yayılmasında kontrol edilmesi en zor olan yol kişisel temas yoluyla yayılımdır. Bu tür hastalıkların çoğu, insanlar arasındaki yakın temas ve solunum yoluyla yayılır. Bu nedenle, bu tür hastalıkların kontrol altına alınması için sosyal mesafe önlemleri almak, maske takmak ve hijyen kurallarına uymak gibi tedbirlerin alınması gerekmektedir. Ayrıca, halk sağlığı uzmanları bu tür hastalıkların yayılmasını önlemek için sık sık bilgilendirme çalışmaları yapmalı ve halkı bilgilendirmelidir. Böylece insanlar bu virüslerin veya bakterilerin nasıl bulaştığını ve bunlardan korunma yöntemlerini öğrenerek kendilerini ve toplumu koruyabilirler.

Sağlık Üzerine Bilinçli Tercihlerle Güvenli Bir Geleceği Garanti Edelim!

Çocuklarda görülen bulaşıcı hastalıklar, ebeveynlerin en büyük endişelerinden biridir. Bu tür hastalıklar, çocukların okulda veya kreşte bulunduğu grup ortamlarında daha sık görülür. Bulaşıcı hastalıkların önlenmesi için alınacak basit önlemler ve bulaşıcı hastalıklar rehberi aşağıdaki gibidir:

  • Çocuklarınızın ellerini sık sık yıkaması, öksürük ve hapşırıkları ağızlarını kapatarak yapması gerektiğini hatırlatın. Okullar ve kreşler gibi toplu yaşam alanlarında, çocukların hijyenik koşullara uygun olarak beslenmeleri ve uyumaları da önemlidir.
  • Ayrıca, ebeveynlerin çocuklarının aşı takvimlerini takip etmeleri gerekir. Aşılar, çocukları koruyan en etkili yöntemlerden biridir ve çeşitli bulaşıcı hastalıklara karşı bağışıklık sağlar.
  • Bazı bulaşıcı hastalıkların semptomları benzer olabilir; bu nedenle doğru teşhis ve tedavi için doktorunuza danışmanız önemlidir. Bununla birlikte, belirtilerin hafif olduğu durumlarda bile, çocuğunuzun okula veya kreşe gitmesine izin vermemelisiniz.
  • Bulaşıcı hastalıkların önlenmesi için ebeveynlerin ve okul/kreş yöneticilerinin bilinçli önlemler alması gerekir. Bu sayede, çocuklarımızın sağlıklı bir geleceği garanti altına alınabilir.

 

 

Çocuklarda görülen okul çağı hastalıkları hakkında bilgi edinmek için Okulda Sık Görülen Hastalıklar ve Alınabilecek Önlemler başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 31.05.2023 00:00Yayınlanma Tarihi: 31.05.2023 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER