Ağız kokusu kişilerin günlük hayatını etkileyen olumsuzluklardan etkileyen olumsuzluklardan biri. Tıp literatüründe halitoz olarak da adlandırılan bu problem birçok kişide kaygıya ve üzüntüye neden olabilir. Bu durumu yaşayanların sık başvurduğu gargara, naneli şeker gibi yöntemler geçici çözümler sunar. Peki ağız kokusu neden olur? Nasıl giderilir? İşte bilmeniz gerekenler:
Ağız kokusu kişiler tarafından nefes verme sırasında dışarı yayılan kötü koku ile anlaşılabilir. Ancak bazı durumlarda şiddetli ağız kokusu şikayetine rağmen bu durum fark edilmeyebilir. Bazı kişilerde ise çok az ağız kokusu olsa da fazla rahatsızlık hissedilebilir. Kişilerin bu durumu fark edebilmesi için bir yakınına danışarak fikir alabilir.
Ağız kokusu şikâyeti yaşayan kişiler geçmediği takdirde diş hekimine başvurulmalıdır. Diş hekimin muayenesi sonucunda diş hastalıkları kaynaklı ise tedaviye başlanır. Eğer dişlerde ve ağız içerisinde bir sorun olmadığı halde ağız kokusu yaşanıyorsa herhangi bir hastalık kaynaklı olup olmadığını anlamak için hasta uzmana yönlendirilir.
“Ağız kokusu neden olur?” Sorusu birçok kişi tarafından merak edilir. Bu sorunun cevabı aşağıdaki gibidir:
Bebeklerde ağız kokusu normal olarak kabul edilse de alınan tedbirler sonucu yine de devam ediyorsa uzmana başvurulması gerekir. “Bebeklerde ağız kokusu neden olur?” sorusunun yanıtı aşağıdaki gibidir:
Ağız kokusunun en yaygın ve belirgin belirtisi kötü kokulu nefestir. Bu koku başkasının çok rahatlıkla fark edebileceği gibi veya günlük ağız bakımı ile giderilemeyebilir.
Ağız kokusu nedenleri ve teşhisi için ilk olarak diş doktoruna başvurmalıdır. Muayene sonucunda diş ve ağız sağlığı kontrol edilir. Dişlerde herhangi bir problem olmadığı durumda diş doktoru hastalık kaynaklı olup olmadığını öğrenmek için uzmana yönlendirir.
Peki ağız kokusu nasıl geçer? Ağız kokusu şikâyeti sonrası diş hekime başvuran kişilerde doktor hastanın nefes alıp vermesini isteyerek kokunun derecesini inceler. Muayene sırasında dilin arkasına bir alet ile sıyırarak kokunun kaynağı anlaşılmaya çalışılır. Muayene sonrası ağız kokusu tedavisi için dişlerde çürük, diş eti hastalığı ve diş plağı gibi sorunlar görülürse diş hekiminiz bunların tedavisine başlar. Diş plaklarının tedavisi ve ağız hijyenin doğru sağlanması için doktorunuz bakterileri temizleyen gargaralar ve uygun diş macunlarını önerebilir. Doktorunuz eğer diş ve ağız sağlığınızda herhangi bir problem görmezse vücudunuzda enfeksiyon olup olmadığı veya mide-bağırsak hastalıkları var ise tedavi edilmesi için uzmana yönlendirir.
“Ağız kokusuna ne iyi gelir?” sorusu da konu hakkında merak edilenler arasında. Ağız kokusuna iyi gelen şeyler aşağıdaki gibi:
Diş ve dil fırçalamak: Özellikle yemeklerden sonra günde en az iki kere diş fırçalamak ağız sağlığı açısından oldukça önemlidir. Dil fırçalamak da aynı dişlerde olduğu gibi dil ve çevresinde kalan yemeklerin temizlenmesini sağlayarak bakteri oluşumunun önüne geçer. Florür içeren ve antibakteriyel özelliklere sahip diş macunlarının ağız kokusu şikayetini azalttığı bazı araştırmalar sonucu kanıtlanmıştır.
Diş ipi kullanmak: Dişlerin arasında yemek artıkları kalmasını önlemek ve plak oluşumunun önüne geçmek için günde en az bir kez diş ipi kullanılmalıdır.
Ağız kuruluğunu önlemek: Ağız kuruluğu sonucu ağız dokusunda mikroorganizmalar oluşur bu da ağız kokusuna neden olur. Ağız kuruluğunun önüne geçebilmek için kahve, çay, alkollü ve alkolsüz içeceklerin tüketimini azaltarak bol su içilmesi önerilir. Bunun dışında şekersiz sakız çiğnemek ve çiğ sebze tüketmek de ağzın nemli kalmasını sağlayabilir.
Ağız kokusu giderici çözümler arıyorsanız neleri tüketmeniz gerektiğine dikkat etmelisiniz. Yemek sonrası ağız içerisinde biriken yemek kalıntıları ağız kokusu oluşmasını sağlar. Limon, nane, maydanoz, biberiye, armut, elma, havuç, turp, yoğurt gibi bazı besinler ağız kokusunun azaltılması için yardımcı olabilir.
Ağız kokusu şikâyeti kişiyi rahatsız etmeye ve çevresinden fark edilmeye başladığında doktora başvurulmalıdır.
“Ağız kokusu neden olur ne iyi gelir? En çok kimlerde görülür?” sorusu da merak edilen konulardan biri. Böbrek yetmezliği, diyabet, karaciğer hastalığı gibi kronik hastalarda ve diş sağlığı iyi olmayan kişilerde ağız kokusu olabilir. Bununla birlikte ağız içinde veya solunum yollarında herhangi bir kanser dokusu var ise ağız kokusu şikâyeti artabilir. Bu nedenle altında yatan nedenlerin çözülebilmesi için doktora başvurulması önemlidir.
Tükürük salgısının azalması ile ağızda kuruluk oluşur. Bu da ağız kokusuna neden olabilir. İleri yaşlarda tükürük salgısının azalması ile yaşlılarda daha sık yaşanabilir.
Ağız kokusu dişlerden kaynaklı problemler ve kötü ağız hijyeni sonucu yaşanırken nefes kokusu ağız kaynaklı değil diğer hastalıklar sonucu hijyen sağlansa da devam eden içten gelen bir kokudur.
Ağız kokusu şikâyeti yaşayanlar ilk olarak ağız ve diş sağlığı bölümüne başvurulmalıdır. Diş doktorunun muayenesi sonrası uygun görülürse dahiliye uzmanına yönlendirilebilir.