444 3 703

İyi Hissetme Sanatı: Mindfulness

 

Her gün binlerce düşünce, his ve duyguyla başa çıkmak zorundayız. Hayatın hızına kapılıp giderken bazen bu yoğunluğun altında kaybolabiliriz. Bu durumda kendimize iyi gelmek için birçok yöntem deneyebiliriz ancak belki de en etkili olanı mindfulness yani bilinçli farkındalık. Mindfulness anlık olarak yaşamaya odaklanarak zihnimizi şimdiki anın güzellikleriyle dolu olması gerektiği gerçeğine getiren bir meditasyon tekniği olarak tanımlanabilir. Dikkati dağıtan düşüncelerden arınarak nefes ve beden farkındalığına yoğunlaşıp, sadece o anda var olanı hissetme sanatıdır. Bu teknikle hayatımızdaki stres faktörlerini azaltabilir, daha mutlu ve dengeli bir hayata adım atabiliriz. İşte mindfulness hakkında bilmeniz gerekenler:

Mindfulness Nedir ve Neden Önemlidir?

Mindfulness nedir?” sorusu merak edenler için şu şekilde yanıtlanabilir:

Bugünlerde hayatın hızı, stresi ve koşturmacası içinde kendimize vakit ayırmak oldukça zor. Bu yüzden de birçoğumuzun yaşam kalitesi düşüyor. İşte bu noktada mindfulness (bilinçli farkındalık) kavramı önem kazanıyor. Mindfulness dikkatimizi şimdiki ana yoğunlaştırarak duyularımızın verdiği bilgileri objektif bir şekilde kabul etmek ve olup biten her şeyi değerlendirmeden izlemek olarak tanımlanabilir. Yani mindfulness yaparken sadece o anda olanları hissetmeye çalışırız ve geçmiş ya da gelecek kaygılarını düşünmeyiz. Mindfulnessin en büyük avantajlarından biri zihnimizin dinginleşmesine yardımcı olmasıdır. Kendimize zaman ayırarak nefes alış-verişimize odaklanarak stresten arınırız. Aynı zamanda hayatta başarılı olmak için gereken odaklanma becerisini de geliştiririz.

Beden Farkındalığı: Nefes Alma Teknikleri

Günümüzde herkesin hayatında stres, kaygı ve endişe gibi negatif duygular yer alıyor. Bu durum ise sağlık sorunlarına yol açabiliyor. İşte tam da bu noktada mindfulness egzersizleri ile bilinçli farkındalık devreye giriyor. Mindfulness kişinin anlık deneyimlerine odaklanmasını, düşünceleri ve duyguları değerlendirmeden sadece yaşadığı anın tadını çıkarmasını sağlıyor. Böylece konsantrasyon artıyor zihin yorgunluğu azalıyor ve huzur hissi oluşuyor. Beden farkındalığı ise mindfulnessin önemli bir parçası. Nefes alma teknikleri ile bedeninize odaklanarak stresten uzaklaşmak mümkün. Bu uygulamada derin nefes alarak oksijen seviyesini artırmak ve rahatlamak mümkün.

Düşünce Farkındalığı: Zihin Temizleme Egzersizleri

Günlük yaşamın koşuşturmacası içinde zihnimiz bizi stresli hale getirir. Bu nedenle mindfulness teknikleri ile zihin temizleme egzersizleri yapmak hayat kalitemizi artırabilir. Bu egzersizlerden biri meditasyondur. Meditasyon bir yere oturup sessizce nefes alıp vermekten ibarettir. Nefesimizin ritmine odaklanarak sadece şimdiki zamanda kalmayı öğreniriz. Bu sayede stres seviyemiz azalır ve kendimizi daha iyi hissederiz. Başka bir mindfulness egzersizi ise yoga yapmaktır. Yoga bedenimize hareket kazandırmanın yanı sıra nefes teknikleriyle de zihni rahatlatır. Yoga yapan kişi bedenini dinlediği için içsel huzuru yakalar ve stres seviyesi düşer.

Zihninizi Şimdiye Odaklamayı Öğrenin

Zihninizi şimdiye odaklamayı öğrenmek mindfulness meditasyon pratiği yapmanın en önemli adımlarından biri. Zihin dağılması ve dikkat dağınıklığı sadece iş hayatında değil günlük yaşamda da karşımıza çıkan yaygın sorunlardan. Bu nedenle her gün birkaç dakikanızı ayırarak meditasyon yapmak zihninizin dinginleşmesine ve sakinleşmesine yardımcı olur. Ayrıca farkındalık alışkanlıkları oluşturmak da stres yönetimi açısından oldukça önemli. Örneğin yemek yerken veya yürürken tamamen o anın tadını çıkarmak ve farkındalıkla hissetmek stresi azaltabilir ve sizi daha mutlu hissettirebilir. Bunun yanı sıra yoga, meditasyon ve Tai Chi gibi mindfulness uygulamalarının düzenli olarak yapılması zihninizi daha iyi odaklanmaya ve duygusal denge sağlamaya yardımcı olabilir.

Mindfulness pratiği hayatınızda kalıcı bir değişiklik yapmak için sabır gerektirir. Ancak düzenli olarak yapıldığında zihinsel sağlık ve refahınızda büyük bir fark yaratabilir. Mindfulness alışkanlığı kazanmak zaman alabilir ancak disiplinli bir şekilde çalıştığımızda farkındalık seviyemiz artacaktır. Her gün birkaç dakika meditasyon yapmak ya da yemeğimizi yavaş yavaş tüketmek bile bu sürece katkı sağlayabilir. Siz de kendinize mindfulnessu öğrenmek için bir şans verin ve hayatınızda olumlu değişiklikler yapın!

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 08.06.2023 00:00Yayınlanma Tarihi: 08.06.2023 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER