444 3 703

Alzheimer’a İşaret Eden 10 Belirti

 

Alzheimer hastalığı çağımızın en yaygın ve karmaşık nörodejeneratif rahatsızlıklarından biri. Erken dönemde yakalanan belirtiler sayesinde hastaların bakım süreçleri daha iyi yönetilebilir ve yaşam kaliteleri üzerinde olumlu etkiler sağlanabilir. Peki erken dönemde yakalanacak Alzheimer belirtileri nelerdir? İşte bilmeniz gerekenler:

Kısa Vadeli Bellek Kaybı

Demansın en sık görülen başlangıç belirtilerinden biri yeni bilgileri unutma eğilimi. Önemli konuları hatırlayamama ve sürekli aynı soruyu tekrarlama da Alzheimer hastalığının erken dönemindeki yaygın semptomlardan. Normal olan ise bazen isimleri veya randevuları geçici olarak unutmak ve daha sonra hatırlamak.

Bilinen Görevlerde Güçlük Çekmek

Demanslı bireyler genellikle günlük görevleri planlama ve tamamlama konusunda zorlanır. Kişiler yemek yapma, telefonla konuşma veya oyun oynamada gerekli adımları akılda tutamayabilir. Normal olan ise arada bir yapılan eylemin amacını unutmak ve söylemek istediğiniz şeyi daha sonra hatırlamak.

Yazılı ve Sözlü İfadeye Yeni Sorunlar Ekleme

Alzheimer belirtileri gösteren hastalar genellikle basit ya da alternatif kelimeleri unutma eğilimindedir. Bu durum sözlü ve yazılı iletişimlerini anlaması güç hale getirir. Taraf kelimesini hatırlayamayarak bunun yerine saçım için kullandığım şey şeklinde ifade edebilirler. Normal olan bazen doğru kelimeyi bulmakta zorlanmaktır.

Zaman ve Mekân Kavramında Karışıklık

Alzheimer hastaları bildikleri yollarda kaybolabilir. Bu nedenle evlerine dönmekte zorluk çekebilir. Normal olan anlık olarak hangi gün olduğunu veya nereye gidileceğini unutmak.

Hatalı veya Zayıf Karar Vermek

Alzheimer hastaları güzel havalarda aşırı katlı giysiler giyebilir veya soğuk havalarda yetersiz şekilde koruyucu elbise tercih edebilir. Normal olan ise ara sıra tartışmalı kararlar almak.

Soyut Düşünceyle İlgili Problemler

Alzheimer hastası bir birey hangi rakamların ne anlama geldiği ve ne amaçla kullanıldıkları gibi karmaşık zihinsel işlemleri gerçekleştirmede beklenmedik zorluklar yaşayabilir.

Nesneleri Yanlış Yerlere Koyma ve Adımların İzlenememesi

Alzheimer hastalığına sahip bir kişi nesneleri beklenmedik yerlere yerleştirebilir. Örneğin buzdolabında ütüyü veya şekerlik içinde kol saatini bulabilirsiniz. Normal olan nedir? Anahtar ya da cüzdanı yanlış yere koymak ancak daha sonra hatırlayarak düzeltebilmek.

Ruh Durumu ve Davranış Değişiklikleri

Bir Alzheimer hastasının ruh hâlinde ani değişimler görülebilir. Huzurlu bir anın ardından birden gözyaşlarına boğulmak, öfkelenmek veya saldırganlık göstermek gibi durumlar yaşanabilir. Aşırı derecede karışık düşünceye sahip olabilirler ve endişeli, güvensiz veya aile üyelerine bağımlılık gösterebilirler. Normal olan ise arada bir mutsuz veya karamsar hissetmek.

Görsel Görüntüler ve Mekânsal İlişkileri Kavrama Güçlüğü

Bazı insanlar için görsel işlemleme konusundaki değişiklikler Alzheimer'ın erken belirtileri arasında yer alabilir. Bu bireyler okuma zorluğu çekebilir, mesafeyi tahmin edemez, renk veya kontrastı ayırt edemezler. Bu durum araba kullanırken sorunlara neden olabilir.

Sosyal Etkinliklerden Uzaklaşma

Alzheimer hastalığı belirtileri gösterenler yaşadığı değişiklikler nedeniyle sosyalleşmekten kaçınabilir. Bu bireyler spor yapmaktan, sosyal etkinliklere katılmaktan ve hobilerinden uzaklaşabilirler. Saatlerce televizyon karşısında hareketsiz oturarak normalden daha fazla uyuyabilir ya da günlük aktivitelere ilgi göstermeyebilirler. Bu belirtilerin yanı sıra kişinin işlevselliğinde hızlı bir düşüş varsa doktora başvurmanın her zaman yararlı olduğunu unutmayın.

Alzheimer hakkında daha detaylı bilgi edinmek için "Alzheimer Önceden Tespit Edilebilir mi?" başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 11.06.2023 00:00Yayınlanma Tarihi: 11.06.2023 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER