444 3 703

Güneş Kremi Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

 

Cilt sağlığı için güneşten korunmak son derece önemli. Güneş kremi de bu aşamada en büyük yardımcı. Ancak güneş kremi cilde uygun seçilmediğinde istenmeyen sonuçlara neden olabilir. Peki doğru güneş kremi nasıl seçilir? Bu aşamada nelere dikkat edilmelidir? İşte doğru güneş kremi seçiminde dikkat etmeniz gerekenler:

Güneş Kremi Ne İşe Yarar?

Güneş kreminin en önemli işlevi cildi güneşten gelen zararlı ışınlardan korumak. Diğer yararları ise şöyle:

  • UVA ışınlarının radyasyon riskinin yüksek olması ve UVB ışınlarının genetiği içeren DNA yapısına hasar vermesi cilt kanserini tetikleyebilir. Bu durumu engelleyerek cilt kanserine yakalanma riskini en aza indirger.
  • Düzenli kullanımlarda kırışıkları ve ince çizgilerin oluşumunu engeller.
  • Melanin renk pigmentlerinin salınımını kontrol ederek cilt lekelerinin oluşumunun önüne geçer.
  • Güneş yanıklarını önler ve soyulma problemlerini azaltır.
  • Kolajen ve hyalüronik asit dengesinin hasar görmeden korunmasını sağlar. Böylece cildin elastikiyetini korur.
  • Güneş cildi kurutarak su kaybına neden olur. Kremler sayesinde cilt üzerinde bariyeri güçlendirilir ve nem dengesi sağlanır.

Güneş Kremi Çeşitleri Nelerdir?

Güneş kremi fiziksel, kimyasal ve hibrit olmak üzere 3 çeşide sahiptir. Güneş kremi çeşitleri aşağıdaki gibidir:

Fiziksel koruyucu özellikli güneş kremlerinin özellikleri aşağıdaki gibidir:

  • İçeriğinde çinko dioksit ve titanyum dioksit gibi mineraller bulunur.
  • Cildin alt katmanına geçmeden UVA/UVB ışınlarını cildin üzerinden yansıtarak korur.
  • Sürüldüğü bölgede terleme ve diğer sıvı ile müdahale edildiğinde akma gözlemlenebilir. Bu nedenle tam koruma için kısa süreli olarak yenilenmesi önerilir.
  • Cildin altına nüfus etmediği için gözeneklerde tıkanma oluşturmaz.
  • Eğer hızlı bir şekilde güneşe çıkılacak ise pratik koruma için önerilebilir.

 

Kimyasal koruyucu özellikli güneş kremlerinin avantajları aşağıdaki gibidir:

  • UVA/UVB ışınlarını yansıtan moleküller cilt altında emilerek işlev sağlar.
  • İçeriğinde, avobenzone, oxybenzone, benzophenone-3, diethylamino hydroxybenzoyl Hexyl Benzoate gibi maddeler bulunur.
  • Cilt altında etki gösterdiği için en az 20-30 dakika öncesinde cilde sürülmesi gerekir.
  • Homojen yapısı sayesinde kolay dağılır, pürüzsüzlük hissi verir.

 

Hibrit koruyucu özellikli güneş kremlerinin özellikleri ise şöyledir:

Hibrit güneş kremi hem kimyasal koruyucular hem de fiziksel bloklar içeren bir güneş koruyucu üründür. Bu kombinasyon sayesinde cildi hem UVA ve UVB ışınlarından korur. Kimyasal koruyucular ciltteki UV ışınlarını emerek zararsız hale getirirken, fiziksel bloklar cildin yüzeyinde UV ışınlarını yansıtarak engeller. Bu sayede daha geniş bir koruma sağlanır ve güneşe maruz kalma sonucu oluşabilecek cilt hasarı ve kanser riski azaltılır. Hibrit güneş kremleri farklı cilt tiplerine uygun olarak farklı faktörlerde sunulur.

Güneş Kremlerinde Koruma Faktörü SPF Nedir?

SPF; sun protection factor olarak kısaltılarak güneş koruma faktörü anlamına gelir. Bu faktör sayısal olarak 15-50 arasında koruyuculuk etkisi gösterebilir. Sayı değeri ne kadar artarsa koruma da o kadar güçlenir. Güneş kremi markaları tarafından sunulan çeşitler arasında 30 SPF, 50 SPF faktör en çok tercih edilen koruyuculuktur.

Güneş Kremi Ne Zaman Sürülür?

Güneş kremi cildin zararlı UV ışınlarından korunmasına yardımcı olur. Güneşle temasa geçmeden 20-30 dakika öncesinde güneş kremi sürmek gerekir. Bu sayede ciltte emilimi tamamlanır ve koruyucu etkisi başlar. Ayrıca suya veya terlemeye karşı dayanıklı olmayan güneş kremleri her yüzme sonrasında tekrar uygulanmalıdır. Bunun yanı sıra güneşin en yoğun olduğu saatlerde dışarıda uzun süreli kalınacaksa da güneş kremi tekrar uygulanmalıdır. Cilt tipine ve güneş ışığına maruz kalma süresine göre uygun faktörlü bir güneş kremi seçmek de oldukça önemlidir.

Güneş Kremi Kullanmanın Faydaları Nelerdir? Güneş Kremi Ne İşe Yarar?

Güneş kremi kullanmak cildinizi güneşin zararlı UV ışınlarından korumanın yanı sıra birçok faydası olan önemli bir adımdır. Güneş kremi faydaları aşağıdaki gibidir:

  • Cilt kanserine yakalanma riskini azaltır: UV ışınlarına maruziyetin neden olduğu cilt kanseri riskini azaltabilir.
  • Erken yaşlanmayı önler: UV ışınlarının neden olduğu erken yaşlanma belirtilerinin (kırışıklıklar, lekeler vb.) oluşmasını engelleyebilir.
  • Cildin nemlenmesine yardımcı olur: Bazı güneş kremleri cildinizi nemlendirerek daha sağlıklı görünmesine yardımcı olur.
  • Cilt tonunu eşitler: Güneş kremi kullanımı cilt tonu farklılıklarını azaltarak daha düzgün bir görünüm sağlayabilir.
  • Hasarı azaltır: Eğer güneşe fazla maruz kaldığınızda cildiniz yanarsa, güneş kremi hasarın azalmasına yardımcı olabilir.

Kimler Güneş Kremi Kullanmalıdır?

Güneş kremi cilt kanseri riskini azaltmak, güneş yanıklarını önlemek ve cildi UV ışınlarının zararlarından korumak için kullanılmalıdır. Bu nedenle herkes güneş kremi kullanmalıdır. Özellikle açık tenli kişiler, çocuklar ve hamile kadınlar daha hassas olduklarından güneş kremi kullanımına özen göstermelidir. Ayrıca açık havada çalışanlar, spor yapanlar ve sık sık güneşe maruz kalanlar da güneş kremi kullanımına dikkat etmelidir. Güneş kremini kullanmadan önce cilt tipinizi ve SPF seviyesini belirleyerek doğru ürünü seçmeniz önemlidir.

Güneş Kremi Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

Hem sağlıklı hem de genç bir cilt için güneşin zararlı ışınlarından korunmak en az cilt bakımı kadar önemli. Güneşten korunma söz konusu olduğunda da doğru güneş kremi seçimine dikkat edilmeli. İşte en iyi güneş kremi seçiminde dikkat edilmesi gereken detaylar:

  • CİLT TİPİ: “Hangi güneş kremini kullanmalıyım?” diye merak ediyorsanız cilt tipinin ihtiyacına uygun güneş kremi seçiminin önemli olduğunu bilmelisiniz. Eğer yağlı bir cildiniz varsa hafif formüle sahip, matlaştırıcı etkisi olan ve su bazlı güneş kremlerini kullanabilirsiniz. Kuru bir cilde sahipseniz ise nemlendirici özellikli, yoğun nemlendirici formüle sahip ve yağ içermeyen güneş kremleri sizin için daha uygun olacaktır. Hassas bir cilde sahipseniz parfümsüz, alkol içermeyen ve mineral filtreler ile koruma sağlayan güneş kremleri tercihiniz olmalıdır. Bu sayede cildinizin zarar görmesini engelleyerek güneşin tadını çıkarabilirsiniz.
  • KORUMA FAKTÖRÜ: Güneş kremi seçerken cilt tipinize ve güneşte geçireceğiniz süreye uygun bir koruma faktörü seçmek son derece önemlidir. Eğer açık tenliyseniz ve uzun süre güneşte kalacaksanız en az SPF 30 veya daha yüksek bir koruma sağlayan güneş kremi kullanmanız gerekir. Daha koyu tenliyseniz SPF 15 ile 30 arasında bir koruma faktörü sizin için yeterli olabilir. Uzmanların güneş kremi önerisi cildiniz güneş karşısında güneş kremi 50 faktör olanları kullanmanızdan yana.
  • İÇERİK: Güneş kremi içerik okuma da doğru ürün seçimi adına gerekli. Doğru özelliklerde bir güneş kremi hem UVB hem de UVA koruması içermeli. Bu etki için içeriğinde titanyum ve çinko oksit bulunan güneş kremlerini tercih etmelisiniz. Bunun yanında çeşitli vitaminlerle desteklenen içerikteki güneş kremlerini de tercih edebilir ve cildinizi güneş karşısında güçlendirebilirsiniz.
  • SUYA DAYANIKLILIK: Güneş kremleri her mevsim kullanılması gereken ürünlerden biri. Ancak özellikle yaz ayları için kullanılacak olan güneş kremlerinin suya dayanıklı bir formülde olması önemli. Güneşte daha fazla vakit geçirilen yaz aylarında kullanılan güneş kremlerinin su ile temas etmesi ile akarak etkisini yitirmesi güneşin zararlı ışınlarının cilde zarar vermesine neden olabilir.

Güneş Kremi Nasıl Sürülür?

Güneş kremi kullanımı, cilt sağlığı açısından son derece önemlidir. Güneşin zararlı UV ışınlarından korunmak için güneş kremi düzenli olarak kullanılmalıdır. İşte “Güneş kremi nasıl sürülür?” sorusunun cevabı:

  • Öncelikle cildiniz için uygun bir güneş kremi seçmeniz gerekir. Cilt tipinize uygun koruma faktörü ve formülasyonu olan bir ürün tercih edin.
  • Genellikle güneş kremi kullanımında dozaj oldukça önemlidir. Güneş kremi yüz için ve ayrıca boyun bölgesi için yaklaşık bir çay kaşığı kadar, vücudunuzun diğer bölgeleri için ise avuç içine alacağınız yeterli miktarda krem kullanın.
  • Güneş kremini tüm vücudunuza uygularken özellikle yüz, kulaklar, boynuz ve ayak bilekleri gibi hassas bölgeleri unutmamalısınız. Kremi parmak uçlarınızla nazik hareketlerle yayarak uygulayın.
  • Güneşe maruz kalındığında her 2saatte bir veya suya girildikten sonra yeniden uygulama yapılması gerekmektedir.
  • Güneş kremi kullanımının yanı sıra, güneş ışınlarının en yoğun olduğu saatlerde dışarıda bulunmaktan kaçınmak, şapka veya gözlük gibi koruyucu aksesuarlar kullanmak da cildinizin sağlığı açısından son derece önemlidir.

 

Güneş kremi kullanımı konusunda bu basit adımları takip ederek cildinizi zararlı UV ışınlarından koruyabilirsiniz.

Güneş kremlerinin raf ömrü ortalama 3 yıldır. Bu süreyi aşkındır kullanılan ya da belirtilen son kullanım tarihi geçmiş olan güneş kremlerinin koruyucu etkisi azalır. Bu nedenle güneş kremleri son kullanım tarihine dikkat edilerek kullanılmalıdır.

Yüksek koruma sunan güneş kremi bile bir miktar güneş ışınının deriden geçmesi mümkündür ve geçen bu miktar D vitamini yapımı için yeterlidir.

Bebeklerin 18.aya kadar güneşe maruz bırakılmaması önerilmekte. 12.aydan itibaren de yüksek koruma sağlayan güneş koruyucular kullanılmalı.

Güneş kremlerinin içerisinde bulunmaması gereken maddeler arasında cilt sağlığına zarar verebilen kimyasal koruyucular, parabenler, sülfatlar ve alkol gibi tahriş edici maddeler sayılabilir. Ayrıca doğal olmayan yapay renklendiriciler ve koku vericiler de cilt için zararlı olabileceğinden mümkün olduğunca kaçınılması tavsiye edilir. Güneş kreminin içeriğinde kullanılan maddelerin doğal ve güvenli olmasına özen göstermek cildi olası zararlardan korumak açısından son derece önemlidir.

Güneş kremi içeriği cildi zararlı UV ışınlarından koruyacak özelliklere sahip olmalıdır. Genellikle güneş kremi içerisinde kimyasal ve fiziksel filtreler bulunur. Kimyasal filtreler, güneş ışınlarını emerek ciltteki hasarı önlemeye yardımcı olurken fiziksel filtreler ise yansıtıcı bir bariyer görevi görerek cildin zarar görmesini engeller. Ayrıca güneş kremi içeriği nemlendirici özelliklere de sahip olmalıdır. Güneşe maruz kaldığımızda cildimizdeki nem kaybı artar. Bu nedenle, güneş kremi içeriğinde yer alan nemlendiriciler cildin nem dengesini sağlayarak kuruluğu engelleyebilir. Son olarak kaliteli bir güneş kremi içeriği antioksidanlar ve vitaminler gibi besleyici bileşenleri de barındırmalıdır. Bu bileşenler cildin yenilenmesine yardımcı olur ve güneşin neden olduğu hasarı azaltabilir.

50 faktör güneş kremi kullanmak cildi güneşin zararlı ışınlarından korumak için oldukça önemlidir. Ancak bazı kişilerde cilt hassasiyetine neden olabilir. Bu nedenle herhangi bir yan etki göstermeden önce küçük bir alanda denemeniz önerilir.

Güneşin zararlı UV ışınlarının neden olduğu cilt hasarı ve kanser riskini en aza indirmek için esmerler de yüksek faktörlü bir güneş kremi kullanmalıdır. Genel olarak en az SPF 30 olan bir güneş kremi önerilir. Ancak yaz aylarında ve uzun süreli güneş maruziyeti durumlarında daha yüksek SPF değerleri tercih edilebilir.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 28.06.2023 00:00Yayınlanma Tarihi: 28.06.2023 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER