Enflamasyonu vücudun kendini zarara karşı korumak için verdiÄŸi doÄŸal tepki olarak düÅŸünün. Ä°nflamasyona enflamasyon da denilir. Ä°ki türü vardır: akut ve kronik. Muhtemelen dizinizi çarptığınızda veya parmağınızı kestiÄŸinizde ortaya çıkan akut tipe daha aÅŸinasınızdır. Bağışıklık sisteminiz kesilen bölgeyi korumak için bölgeye beyaz kan hücresi ileterek ÅŸiÅŸlikle kızarıklık yaratır. Grip veya zatürre gibi bir enfeksiyonunuz varsa süreç benzer ÅŸekilde iÅŸler. Dolayısıyla bu tür ortamlarda enflamasyon çok önemlidir; onsuz yaralanmalar iltihaplanabilir ve basit enfeksiyonlar ölümcül olabilir. Ancak kronik iltihaplanma vücutta biriken özellikle de göbek bölgesinde biriken aşırı yaÄŸ hücreleri ya da toksinler gibi vücutta istenmeyen maddelere yanıt olarak da görülebilir. Atardamarların içinde iltihaplanma, aterosklerozu (yaÄŸlı, kolesterol açısından zengin plak birikimi) baÅŸlatmaya yardımcı olur. Vücudunuz bu plağı anormal ve yabancı olarak algılar, bu yüzden plaketi akan kandan ayırmaya çalışır. Peki inflamasyon nedir? Ä°ÅŸte bilmeniz gerekenler:
“Enflamasyon nedir? Ä°nflamasyon nedir tıp literatüründe enflamasyon olarak da geçer mi?” sorusu ÅŸu ÅŸekilde yanıtlanabilir: Vücudunuz virüsler, bakteriler veya zararlı kimyasallar gibi rahatsız edici bir etkenle karşılaÅŸtığında veya bir yaralanma yaÅŸadığınızda bağışıklık sisteminiz aktive olur. Bağışıklık sisteminiz ilk yanıtlayıcılarını gönderir: Enflamatuar hücreler ve sitokinler (daha fazla enflamatuar hücreyi uyaran maddeler). Bu hücreler bakteri ve diÄŸer zararlı maddeleri yakalamak için bir enflamatuar tepki baÅŸlatır veya yaralanan doku iyileÅŸmesine yardımcı olur. Bunun sonucunda aÄŸrı, ÅŸiÅŸlik, morarma veya kızarıklık gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Bununla birlikte, iltihaplanma vücut sistemlerini etkilese de gözle görülmeyen bölgelerde de etkili olabilir.
“Enflamasyon ne demek?” sorusunu daha net anlamanız adına iltihaplanma türlerinden de söz etmek isteriz. Ä°ki tür iltihaplanma vardır: Akut iltihaplanma: Parmağınızı kesmek gibi ani vücut hasarına verilen yanıttır. Kronik enflamasyon: Vücudun uzun süreli ve devam eden bir inflamatuar (iltihabi) yanıtına verdiÄŸi tepkidir. Enflamasyon normalde vücudun savunma mekanizmasının bir parçasıdır ve hasarlı dokuların iyileÅŸmesine yardımcı olur. Ancak, bazı durumlarda enflamasyon sürekli hale gelir ve vücutta saÄŸlıksız bir döngü baÅŸlar. Serum protein elektroforezi kronik inflamasyon genellikle otoimmün hastalıklar, metabolik sendrom, kardiyovasküler hastalıklar, obezite ve kanser gibi çeÅŸitli saÄŸlık sorunlarıyla iliÅŸkilendirilir. Bu durumda, bağışıklık sistemi sürekli olarak enfeksiyon ya da yabancı maddelere karşı reaksiyon gösterir ve bu da inflamatuar yanıtın sürekli tetiklenmesine neden olur.
Vücutta inflamasyon belirtileri oluÅŸan inflamasyon özelinde farklılık gösterir. Akut inflamasyon belirtileri aÅŸağıdaki gibidir:
Kronik inflamasyon semptomlarını tespit etmek akut inflamasyon semptomlarından daha zor olabilir. Kronik inflamasyon belirtileri ÅŸunları içerebilir:
“Vücutta inflamasyon nedir? Hangi durumlar bununla iliÅŸkilidir?” diye merak ediyorsanız Alzheimer hastalığı, astım, kanser, kalp hastalığı, romatoid artrit (RA) ve ankilozan spondilit (AS), tip 2 diyabetin kronik inflamasyonla iliÅŸkili olduÄŸunu bilmelisiniz.
“Enflamasyon neden olur?” sorusu da sıklıkla merak edilen konular arasında. Bu nedenler aÅŸağıdaki gibidir:
Enflamasyon bulguları belirtiler ve durumun yaÅŸandığı bölgeye göre uygulanan yöntemlerle tanılanır. Doktor muayenesinin ardından kan tahlili ve görüntüleme ile vücuttaki enflamasyon tespit edilir. Vücuttaki C-Reaktif proteininin deÄŸerleri inflamasyon bulgusu açısından oldukça önemli bir deÄŸerdir. Ä°leri yaÅŸta olan kiÅŸilerde obez ve kanser hastalarında CRP yüksekliÄŸi görülebilir. CRP’nin fazla olması vücutta akut ve kronik inflamasyon olduÄŸunun göstergesidir. Bunun yanında inflamasyon tespiti için kanda sedimantasyon testi (ESR), protein elektroforezi, manyetik rezonans (MR), X-ray gibi görüntülemeler de yapılabilir.
Peki enflamasyon nasıl tedavi edilir? Enflamasyon her zaman tedavi gerektirmez. Akut enflamasyon için dinlenme, buz ve iyi yara bakımı genellikle birkaç gün içinde rahatsızlığı giderir. Kronik iltihaplanmanız varsa, saÄŸlık uzmanınız ÅŸunları önerebilir:
Bir anti-inflamatuar diyet izlemeyi seçebilirsiniz. Bazı araÅŸtırmalar, Akdeniz diyeti uygulayan kiÅŸilerin vücutlarında daha düÅŸük iltihaplanma seviyelerine sahip olduÄŸunu gösterir. AÅŸağıdakiler gibi anti-inflamatuar özelliklere sahip daha fazla yiyecek yemeyi seçebilirsiniz:
Bunun yanında belirli gıdalardan çok fazla yemek iltihaplanmayı artırabilir. Enflamasyonu artıran besinler aÅŸağıdaki gibidir:
Enflamasyon diyeti ve sağlıklı yaşam tarzı alışkanlıkları geliştirerek kronik iltihaplanma riskinizi azaltabilirsiniz. Bu alışkanlıklardan bazıları şunlardır:
Ä°nflamasyon oluÅŸumunu tetikleyen hastalıklar arasında mesane iltihabı, bronÅŸit, orta kulak iltihabı, deri iltihabı yer alır. Bunun yanında damar sertliÄŸi, yüksek tansiyon, Parkinson, Crohn hastalığı, Alzheimer, eklem iltihabı, astım ve diyabet de inflamasyon oluÅŸumunu tetikler. Kronik inflamatuar içeren hastalıklar yıllarca sürebilir. Åžiddetleri ve aktivite seviyeleri kiÅŸiden kiÅŸiye deÄŸiÅŸir.
Anti-inflamatuar diyet sayesinde vücutta oluÅŸabilecek iltihaplanmalara karşı önlem alabilir seviyesinin düÅŸmesine yardımcı olabilir. Bunların yanında zencefil, zerdeçal ve sarımsağın da iltihap önleyici etkileri vardır. Anti- inflamatuar besinler ÅŸu ÅŸekilde sıralanabilir: YaÄŸlı balıklar: somon, uskumru, sardalya, yeÅŸillikler: lahana ve ıspanak, ıspanak ve lahana gibi yapraklı yeÅŸillikler, domates, zeytinyağı, yeÅŸil çay. Kronik iltihabınız varsa enflamasyonu artıran besinlerden uzak durmalısınız.
Ä°nflamasyon enfeksiyon farkı; enflamasyon olarak da bilinen inflamasyon, bağışıklık sistemine saldıran ve organları etkileyen enfeksiyondan zarar görmeden korumaya çalışması sırasında oluÅŸmaktadır.
Bazı hastalıklar çevresel faktörler, zararlı kimyasallar, enflamasyon oluÅŸmasına neden olur. Dokuların onarılmasına yanıt olan enflamasyon vücutta enfeksiyon kontrolünü saÄŸlar.
Vücutta enflamasyon ÅŸüphesi duyuyorsanız iç hastalıkları bölümüne baÅŸvurabilirsiniz.