444 3 703

Fiziksel ve Kimyasal Güneş Kremi Nedir? Arasındaki Farklar Nelerdir?

 

Güneş kremi cildi güneşten gelen ışınların zarar verici etkilerinden korumak amacıyla kullanılan vazgeçilmez bir üründür. Ancak marketlerde ve kozmetik mağazalarında onlarca farklı güneş kremi seçeneği bulunduğu düşünüldüğünde doğru içeriği seçmek zordur. Özellikle fiziksel güneş kremi ve kimyasal güneş kremleri arasındaki farkları anlamak doğru seçimi yapabilmek için oldukça önemlidir. İşte bilmeniz gerekenler:

Fiziksel Güneş Kremi Nedir?

“Fiziksel güneş kremi nedir?” sorusu merak edenler için şu şekilde yanıtlanabilir: Fiziksel güneş kremleri mineral güneş koruyucular olarak da bilinir. Çinko oksit, titanyum dioksit gibi mineral bazlı bileşenler içeren bu kremler cilt için güneş karşısında yansıtıcıdır ve koruyucu zırh görevi görür. Bu kremler cilt tarafından absorbe edilmediğinden ciltte koruyucu tabaka oluşturur. Böylelikle fiziksel güneş kremi markaları tarafından üretilen bu kremler güneşten gelen zararlı ışınları yansıtır.

Kimyasal Güneş Kremi Nedir?

Peki kimyasal güneş kremi nedir? Kimyasal güneş kremi ise güneş ışınlarının cilt üzerindeki zararlı etkileri özel içeriği ile engeller. Bu süreç kimyasal şekildedir. Yani cilt tarafından absorbe edilen bu koruyucular güneşten genel zararlı ışınları bu şekilde önler. Kimyasal güneş kremleri hafif bir yapıya sahiptir. Kimyasal güneş kremleri, UV ışınlarının zararlı etkilerine karşı cildi korumak amacıyla formüle edilen kozmetik ürünlerdir. Bu maddeler güneş kreminin SPF değeri ve koruma seviyesine bağlı olarak farklı oranlarda kullanılabilir. Bu tür güneş kremlerinin içeriği genellikle aşağıdaki bileşenleri içerir:

  • Oksibenzon: UVB ve UVA ışınlarına karşı etkili olan bir kimyasal filtre maddesidir.
  • Avobenzon: UVA ışınlarına karşı koruma sağlayan bir diğer filtre maddesidir.
  • Octocrylene: Güneş koruyucu özelliği olan bir organik bileşiktir ve UVB ışınlarına karşı etkilidir.
  • Padimat O: Genellikle SPF (Güneş Koruma Faktörü) değerini artırmak için kullanılan bir kimyasal bileşendir.
  • Parsol 1789 (avobenzon): UVA ışınlarına karşı koruma sağlayan bir başka kimyasal filtredir.
  • Aminometilpropanol: Krem formülünde pH düzenleyici olarak kullanılan bir madde olup, ürünün stabilitesini artırır.
  • Benzophenone-3: Yüksek oranda UVB koruması sağlayan bir kimyasal filtredir.
  • Ethylhexyl Salicylate: UVB ışınlarına karşı koruma sağlayan bir filtre maddesidir.
  • Butyl Methoxydibenzoylmethane: UVA ışınlarına karşı koruma sağlayan bir filtredir.

Fiziksel ve Kimyasal Güneş Kremi Arasındaki Farklar Nelerdir?

Fiziksel ve kimyasal güneş kremi markaları tarafından üretilen güneş koruyucular birbirinden farklı özelliklere sahiptir. Bu özellikler ve farklar aşağıdaki gibidir:

  • Kimyasal filtreli güneş kremi hızlı bir şekilde uygulanabilir. Ayrıca cilt üzerinde beyaz bir tabaka bırakmaz. Yapılan araştırmalara göre kimyasal güneş kremleri cildi UV ışınlarına karşı daha uzun süre korumakta. Bu özelliği sayesinde kimyasal koruyucuları sık yenileme zorunluluğu bulunmamakta. Bu tür kremleri güneşe çıkmadan 15-20 dakika önce uygulamak önemlidir.
  • Fiziksel içerikli güneş kremleri ise cilt tarafından hızlı bir şekilde absorbe edilerek anında koruma sağlar. Böylelikle güneşe çıkmadan en az 15 dakika önce uygulama zorunluluğu bulunmaz. İçeriği sayesinde hassas ciltler ve çocuklar tarafından da güvenle kullanılabilir.

"Hangi güneş kremini seçmeliyim?" sorusu aklınızı kurcalıyorsa "Güneş Kremi Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler" başlıklı yazımıza da göz atabilirsiniz.

Eğer doğal ve mineral bazlı bir ürün arıyorsanız mineral güneş kremi tercih etmek mantıklı olabilir. Hangi türün sizin için daha uygun olduğunu belirlemek için cilt tipinizi, hassasiyetinizi ve kişisel tercihlerinizi göz önünde bulundurmanız önemlidir.

Mineral filtreli güneş kremleri genellikle herkes tarafından kullanılabilir. Ancak özellikle hassas ciltlere sahip olanlar için daha uygun olabilir. Mineral filtreli güneş kremleri kimyasal içermeyen ve doğal mineraller içeren formüllerden oluşur. Bu nedenle cildi hassas ve alerjik reaksiyonlara eğilimli olan kişiler için daha az tahriş edici olabilir. Ayrıca mineral filtreli güneş kremleri tüm yaş grupları tarafından kullanılabilir.

Mineral güneş kremleri genellikle beyazlık bırakma eğilimindedir. Bunun nedeni bu tür kremlerin içerdikleri mineral filtrelerin cilt üzerinde bir tabaka oluşturmasıdır. Bu tabaka güneş ışınlarının cildin derinliklerine nüfuz etmesini engellemek için tasarlanmıştır.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 05.07.2023 00:00Yayınlanma Tarihi: 05.07.2023 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER