Havuzda geçirilen keyifli bir gün her çocuk için mutluluk kaynağı. Ancak iyi temizlenmemiş havuz mide bağırsak enfeksiyonlarında göz enfeksiyonları ve dış kulak yolu enfeksiyonlarına kadar uzanan bir dizi tehlikeyi içerebilir. İşte bilmeniz gerekenler:
Bakteriyel, viral veya parazitik kökenli gastroenteritler çocukları en çok etkileyen enfeksiyonlardır. Havuz suyuna karışmış olan bu mikroorganizmalar birkaç saat ile birkaç gün boyunca yaşamaya devam eder ve hatta küçük miktarda su tüketimi bile hassas çocukları enfekte edebilir. Bu risk dezenfeksiyon sistemleri hatasız olan ve iyi bakılan havuzlarda bile mevcuttur. Havuz yoluyla yaygın olarak bulaşan hastalıklar arasında rota virüsü, nörovirus, enterovirus ve hepatit A gibi viral hastalıklar bulunur. Ek olarak salmonella, şigella ve E coli gibi bakteriyel patojenlerden kaynaklanan hastalıklar da görülür. Bunlara ek olarak tek hücreli canlılar olan kriptosporidyum, amip, giardia ile bağırsak paraziti olan kıl kurtları da bulunabilir.
Çocuklarda havuz kaynaklı mide bağırsak enfeksiyonları genelde kusma ve hafif ateş semptomlarıyla ortaya çıkar ardından ishal ve karın ağrısı takip eder. Bu süreçte belirtileri hedef alan tedavi stratejileri ve diyet ile birçok hastalık kontrol altına alınabilir. Mide-bağırsak enfeksiyonlarının en ciddi etkisi ise kusma ve ishal sonucu sıvı elektrolit kaybıdır. Kusmayı ve ishali durdurmak için kullanılan ilaçlar ve antibiyotikler sadece fayda sağlamaz, aynı zamanda yan etkileri daha yoğun olabilir. Bu nedenle sıvı-elektrolit dengesini koruma amacıyla uygulanan diyetler çok daha büyük bir önem kazanır.
Eğer çocuğunuz havuzdan mide bağırsak enfeksiyonuna yakalandı ve kusuyorsa bu süreçte hafif içeceklerle beslenmesini sağlayın. Çocuğunuza havuç suyu, açık çay, evde yapılan düşük yoğunluklu ayran, pirinç suyu, şeftali suyu veya gazsız, şekersiz soda sunmanız yararlı olacaktır. Bu içecekleri küçük porsiyonlar halinde (25-30 ml) ve 20-25 dakika aralıklarla verin. Kusma durumu devam etse bile bu beslenme şeklini sürdürmeye çalışın.
Birkaç saat boyunca kusma durana kadar çocuğunuza zorla yemek yedirmeyin. Zorla yemek yedirmeniz midesinin bu gıdaları sindiremeyeceği anlamına gelir bu da kusmayı artırarak sıvı ve elektrolit kaybını hızlandırabilir. Kusma durduktan ve ishal başladıktan sonra bu içeceklere ek olarak muz, şeftali, havuç, patates, pirinç ezmesi, yoğurt çorbası gibi yarı katı gıdalarla ve yağsız makarna, pirinç pilavı ve haşlanmış et veya tavuk gibi yiyeceklerle yavaşça başlayabilirsiniz.
Bu tür enfeksiyonları çocuğunuz havuzdan çıktıktan sonra kapabilir ve kendiniz uygulayabileceğiniz tedavi yöntemleri mevcuttur. Ancak bazen bu tedavilerin etkisi sınırlı olabilir. Aşağıdaki durumlarda mutlaka profesyonel yardım almalısınız:
Çocuğunuzun havuzun yan etkilerinden korumanız mümkün. İşte yapmanız gerekenler:
Çocukların havuzlarda maruz kaldığı en yaygın su ile bulaşan kulak rahatsızlığı dış kulak kanalı enfeksiyonudur. Bu durum temelde uzun süreli suya maruz kalma sonucunda,dış kulak kanalının derisindeki koruyucu sistem bozulmasıyla ortaya çıkar. Özellikle dış kulak kanalını koruyan mum benzeri kirin yok olmasıyla doğada bulunan veya sudaki zararsız mikroorganizmalar dış kulağa yerleşir ve çoğalarak deriye nüfuz edip bu bölgede enfeksiyon oluşturur. Bu hastalığın gelişmesi havuzun hijyen şartlarından dolayı değil, kişiye özel bir bağışıklık problemi nedeniyle gerçekleşir.
Havuz sularının neden olduğu dış kulak kanalı enfeksiyonunun belirtileri genellikle birkaç gün sonra görülmeye başlar. İnsanın günlük yaşantısını etkileyecek kadar ciddi kulak ağrısı meydana gelir. Dış kulak kanalı ve kulağın dış kısmı dokunmaya karşı hassaslaşır. Dış kulak kanalında kızarıklık ve şişlik olabilir. Kulaktan sarımtrak beyaz renkte kötü kokulu akıntı gelebilir. İlerleyen evrelerde ağrı çene ve boğaza yayılabilir. Çocuğunuzun tedavisinde antibiyotik içeren kulak damlaları ve ağrı kesiciler kullanılırken bir süreliğine havuza girişi engellenir.
Çocuğunuzu yeterince dezenfekte edildiğinden emin olmadığınız bir havuza sokmayın. Bunun yanında çocuğunuza kulak tıkacı kullanma alışkanlığı kazandırın.
Çocuklarda genellikle havuza bağlı olarak bakteriyel veya kimyasal irritasyon nedeniyle konjunktivit adı verilen göz enfeksiyonları sıkça görülür. Bakteriyel enfeksiyon durumunda çapaklanma, batıcı bir ağrı ve kızarıklık belirtileri vardır. Ancak klora maruz kalmadan ötürü gelişen konjunktivitlerde bu kadar yoğun çapaklanma olmaz bunun yerine kızarıklık ve yanma daha belirgindir. Çocuğunuzun tedavisi için basit çözüm yolları arasında ılık çay kompresleri bulunurken daha şiddetli durumlarda antibiyotik içeren göz damlaları ve merhemler kullanılabilir.
Çocuğunuz suya girdiğinde gözlerinin su ile temas etmemesini sağlamaya çalışın. Eğer çocuğunuz havuza tek başına girebiliyorsa ona bir deniz gözlüğü takmasını önerin. Eğer gözlük takmadan suya dalarsa gözlerini açmaması gerektiği konusunda onu yönlendirin. Güneş ışınları da göz enfeksiyonlarına yol açabilir bu yüzden çocuğunuzun havuz kenarında şapka takmasını sağlayın. Yazı kabusa çevirebilecek diğer hastalıklar hakkında bilgi almak için "Yazın Kabusu: Enfeksiyon ve İshal" başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.