444 3 703

Nefroloji Nedir? Nefroloji Neye Bakar?

 

Nefroloji bölümü, böbrek hastalıkları ile ilgilenir. Aynı zamanda iç hastalıklarının da bir yan dalıdır. Bu bölümde kistik böbrek hastalıkları, akut böbrek yetmezliği, hipertansiyon, kronik böbrek yetmezliği, idrarda protein kaybı ve idrarda kan gibi rahatsızlıkları tedavisi gerçekleştirilir. Peki nefroloji nedir? Bilmeniz gerekenleri sizler için derledik:

Nefroloji Nedir?

“Nefroloji ne demek?” sorusu merak edenler için şu şekilde yanıtlanabilir: Nefroloji iç hastalıkların bir alt dalıdır ve aynı zamanda iç hastalıklar uzmanlarına da eğitim verir. Nefroloji uzmanlarının başlıca görevleri arasında böbrek yetersizliği, hipertansiyon ve elektrolit dengesizliklerini (örneğin sodyum, potasyum, kalsiyum ve fosfor) incelemek, tedavi seçeneklerini belirlemek ve böbrek fonksiyonlarını izlemek bulunur. Ayrıca idrar anormalliklerinin (örneğin kan veya protein/albumin bulunması) nedenlerini de araştırır.

Bu uzmanlar ayrıca sistemik hastalıkların (örneğin diyabet, hipertansiyon ve romatolojik hastalıklar), akut ve hızla ilerleyen sağlık durumlarının (örneğin sıvı kaybı, kalp yetmezliği veya sepsis) ve sürekli kullanılan ilaçların (örneğin kemoterapi, anti-romatizmal ilaçlar ve kortizon) böbreklere olası zararlı etkilerini değerlendirirler. Böbrek yerine konan tedavileri (hemodiyaliz, periton diyalizi veya böbrek nakli gibi) planlar, uygular ve bu hastaların yaşam boyu takip sorumluluğunu üstlenir.

Nefroloji Bölümü Hangi Hastalıklara Bakar?

Nefroloji aniden veya yavaşça ortaya çıkan böbrek işlev kaybının teşhis ve tedavisini yapma, hipertansiyon hastalarında kan basıncını düzenleme, su ve elektrolit dengesizliklerini (sodyum, potasyum, kalsiyum, fosfor vb.) düzeltme ve idrarda protein sızıntısı veya kanama gibi anormal belirtilerin sebeplerini araştırmanın ana odaklarından biridir. Ayrıca sistemik hastalıkların (örneğin şekeri, tansiyonu, kalp yetmezliği, romatolojik hastalıklar) ve ilaçların böbreklere olumsuz etkilerini değerlendirme ve tedavi etme görevi de vardır. Böbrek yetmezliği olan hastalar için böbrek nakli ve diyaliz planlaması yapmak ve bu hastaların takibini gerçekleştirmek nefrolojinin önemli bir parçasıdır. Bunun yanı sıra üriner enfeksiyonlar, böbrek taşları, böbrek kistleri ve daha pek çok böbrek rahatsızlığının teşhisi, nefroloji hastalıkları belirtileri ve tedavisi de nefroloji uzmanının sorumlulukları arasındadır. “Nefroloji neye bakar?” sorusunun yanıtı da aşağıdaki gibidir:

  • Akut böbrek yetmezliği
  • Albumin
  • Böbrek hastalıklarının tedavisi
  • Böbrek iltihapları (Nefrit ve Pyelonefrit gibi)
  • Böbrek kanseri
  • Böbrek taşları
  • Hipertansiyon (Böbrek kaynaklı)
  • Hipertansiyon, diyabet ve aterosklerozun böbrek fonksiyonlarına karşı koruyucu hekimlik hizmetleri
  • İdrar yolu enfeksiyonları
  • Kronik böbrek yetmezliği
  • Kronik Nefrit
  • Son dönem böbrek hastalarının destek tedavileri ve takibi hizmetleri
  • Üremi

Nefroloji ve Üroloji Arasındaki Fark Nedir?

Üroloji bedenin daha geniş bir bölümünü kapsar ve hem tıbbi hem de cerrahi tedavi metotlarını içerir. Nefroloji ise böbrek hastalıklarıyla ilgilenir ve özellikle böbrek yetmezliği üzerine odaklanır. Nefrolojinin üroloji gibi bir cerrahi çalışma alanı bulunmaz. Ayrıca diyaliz tedavisinin yürütülmesi de nefrolojinin görevleri arasındadır.

Nefroloji Doktoru Hangi İşlemleri Yapar?

Nefroloji doktorları nefroloji randevu ile böbrek biyopsisi yapmak, diyaliz kateteri yerleştirmek, periton diyaliz kateteri koymak, Hemodiyaliz fistülü yönetmek, Hemodiyaliz hastalarını izlemek ve yönetmek, periton diyalizi hastalarını takip etmek ve yönetmek, böbrek nakli öncesinde hastayı hazırlamak, nakil sırasında ve sonrasında hastayı izlemek ve yönetmek, böbrek hastalığının teşhisini koyarak hangi tedavinin uygulanacağına karar vermek, akut ve kronik böbrek yetmezliğinde yaşam tarzı değişikliklerini ve ilaç tedavisini düzenlemek, protein kaçağı durumunda idrarla protein kaybını azaltacak ilaçları belirlemek ve gerektiğinde tedavi protokolünü uygulayarak hastaların düzenli nefrolojik kontrollerini planlamak gibi işlevleri yerine getirir.

 

KAYNAK:

https://tr.wikipedia.org/wiki/Nefroloji

Nefroloji uzmanı böbreklerinizi değerlendirmek için genellikle kan testleri, idrar testleri, böbrek ultrasonu, bilgisayarlı tomografi (BT) veya manyetik rezonans görüntüleme (MRG), böbrek biyopsisi gibi testleri ister.

Nefroloji her yaş grubundan hastaya bakabilen bir uzmanlık dalıdır. Çocuklardan yaşlılara kadar geniş bir yelpazede kişilere hizmet verir. Bu nedenle nefrolojinin baktığı belirli bir yaş sınırı yoktur.

Evet nefroloji tansiyona bakar. Nefrologlar böbrek hastalıkları ve bunların vücuttaki diğer organlara olan etkileri konusunda uzmanlaşmış doktorlardır. Yüksek tansiyon, böbreklere zarar verebilecek önemli bir durumdur. Bu yüzden nefrologlar genellikle hastaların kan basıncını düzenli olarak kontrol eder.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 10.08.2023 12:31Yayınlanma Tarihi: 03.08.2023 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER