444 3 703

Göz Alerjisi Nedir? Göz Alerjisine Ne İyi Gelir?

 

Göz alerjisi birçok insanın günlük yaşamını olumsuz etkileyebilen yaygın bir sorundur. Gözlerin tahriş olması kızarıklık, kaşıntı, sulanma ve hatta şişlik gibi belirtilerle kendini gösterir. Bu türden belirtilere sebebiyet veren durum ise kişinin duyarlı olduğu alerjenlerle karşılaştığında ortaya çıkar. Yaşayan kişi için son derece rahatsız edici bir durum olan göz alerjisi nedir? Göz alerjisine ne iyi gelir? İşte bilmeniz gerekenler:

Göz Alerjisi Nedir?

Göz alerjisi, gözlerin gözleri tahriş eden alerjene verdiği bir tepkidir. Gözlerde alerji bağışıklık sisteminin duyarlı hale gelmesinde ya da bağışıklığın bir şeye aşırı tepki göstermesinde gelişir. Göz alerjileri bulaşıcı değildir. Genellikle diğer göz hastalıkları ile aynı belirtilere neden olduğundan doğru teşhis edilmesi önemlidir.

Göz Alerjisi Belirtileri Nelerdir?

Göz alerjisi belirtileri hafif kızarıklıktan görmeyi etkileyecek iltihaplanmaya kadar farklı şiddetlerde görülebilir. Belirtiler genel olarak aşağıdaki gibidir:

  • Göz zarı ile göz kapaklarında kaşınma, kızarma veya şişme.
  • Gözde sulu akıntı halinde berrak gözyaşı ve yanma hissi.
  • Burunda kaşınma, tıkanma.
  • Hapşırma.

Göz Alerjisi Neden Olur?

“Göz alerjisi neden olur?” sorusu konu hakkında sıklıkla merak edilir. Göz alerjisi genellikle polen, ev tozu akarları, küf sporları gibi belirli maddelere karşı vücudun aşırı tepkisi sonucu oluşur. Bu maddeler genellikle zararsızdır ancak alerjik kişilerde bağışıklık sistemi bu tür maddeleri tehdit olarak algılar ve histamin adlı bir kimyasal salgılar.

Göz Alerjisi Türleri Nelerdir?

Farklı göz alerjisi türleri bulunur. Bunlar aşağıdaki gibidir:

Mevsimsel Alerjik Konjonktivit ve Pereniyal Alerjik Konjonktivit: Mevsimsel alerjik konjonktivit en sık rastlanan göz alerjisidir. Bireyler hava yoluyla taşınan bitki polen türüne bağlı olarak genellikle ilkbahar, yaz veya sonbahar aylarında bu tür alerjinin belirtilerini deneyimler. Belirgin belirtiler arasında şeffaf ve su gibi akıntı, kaşıntı, kızarıklık ve yanma bulunur. Mevsimsel alerjik konjonktivitli kişilerin göz altlarında sürekli olarak koyu renkli halkalar olabilir. Göz kapakları çoğunlukla kalıcı bir şekilde kabarık ve şişkin görünebilir. Bu bireyler için parlak ışıklar rahatsızlık verici olabilir. Bu türden alerji semptomlarına ek olarak genellikle saman nezlesi ve diğer benzer mevsimsel alerjilere özgü burun akıntısı, hapşırma ve burun tıkanıklığı da görülür. Göz kaşıntısının neden olduğu rahatsızlık hastaların sıkça gözlerini ovmasına sebep olur. Bu durum ise alerjenlerin göze daha yoğun bir şekilde temas etmesine ve semptomların daha da kötüleşmesine yol açabilir. Bu potansiyel olarak enfeksiyon riskini artırabilir. Pereniyal alerjik konjonktivit ise yıl boyunca ortaya çıkar. Söz konusu türün belirtileri genellikle mevsimsel alerjik konjonktivit ile benzer olsa da belirtilerin şiddeti genellikle daha azdır. Bu tür genellikle polenler yerine ev tozu akarları, küf, evcil hayvan döküntüleri ya da diğer iç mekân alerjenleriyle ilişkilidir.

Vernal Keratokonjonktivit: Vernal keratokonjonktivit mevsimsel veya pereniyal alerjik konjonktivitten daha ciddi bir göz alerjisidir. Bu türdeki alerji yıl boyunca sürebilir fakat belirtileri sezonsal olarak ağırlaşabilir. Genellikle egzama veya astım hastası olan yetişkin ve genç erkeklerde görülür. Bu türden bir göz alerjisinin belirtileri arasında kaşıntı, bol miktarda gözyaşı ve mukus salgısı, gözde yabancı cisim hissi ve ışığa karşı duyarlılık (fotofobi) bulunur. Eğer tedavi edilmezse görme yetisini olumsuz yönde etkileyebilir.

Atopik keratokonjonktivit: Bu göz alerjisi formu genellikle yaşlı bireyler ve özellikle alerjik dermatitle geçmişi olan erkekler üzerinde etkili olur. Atopik keratokonjonktivit belirtileri yoğun mukus salgısının uykudan sonra bile göz kapaklarını yapıştırabileceği kadar şiddetli kızarıklık, kaşıntı ve yanma duygusunu içerir. Bu semptomlar yıl boyunca meydana gelebilir ve vernal keratokonjonktivitin belirtilerine benzerlik taşır. Eğer tedavi edilmezse atopik keratokonjonktivit hassas kornea zarına yara izi bırakabilir.

Kontakt Alerjik Konjonktivit: Kontakt lens kullanımından veya gözyaşındaki proteinlerin lens yüzeyine bağlanması sonucunda göz tahrişi şeklinde kendini gösteren bir başka türdür. Kaşıntı, kızarıklık, mukozal akıntı ve lens takarken rahatsızlık hissi gibi belirtileri vardır.

Dev Papiller Konjonktivit: Kontakt lens kullanımına bağlı olarak gelişen başka bir göz alerjisidir. Kontakt alerjik konjonktivitten daha şiddetli bir durumu temsil eder ve iç göz kapağının üst tabakasında sıvı dolu kesecikler veya papüllerin oluşmasına neden olur. Belirtileri arasında kaşıntı, şişme, aşırı gözyaşı salgısı, mukoza akıntısı, bulanık görme, kontakt lens takılmasına karşı duyarlılık ve gözde yabancı cisim hissi yer alır.

Göz Alerjisi Nasıl Teşhis Edilir?

Göz alerjisi tedavisi için doğru teşhis önemlidir. Göz alerjilerinde teşhis genellikle alerji testiyle gerçekleşir. Ancak bu test sonucu normal çıkan kişilerde de göz alerjisi görülebilir. Bu nedenle hastadan detaylı öykü alınması önemlidir.

Göz Alerjisi Nasıl Tedavi Edilir?

Tedavide genellikle kişide alerjiye sebebiyet verebilecek durumlardan uzak durulması ya da bu durumların ortadan kaldırılması uygulanır. Bunun yanı sıra doktor tarafından reçete edilen göz alerjisi için damla veya solüsyonlar da belirtiler üzerinde etkilidir.

Göz Alerjisine Ne İyi Gelir? Göz Alerjisi Nasıl Geçer?

Göz alerjisi için ne iyi gelir?” sorusu merak edilen bir diğer konudur. Göz alerjisi çevresel faktörler veya belirli maddelere karşı vücudun verdiği aşırı reaksiyon sonucunda ortaya çıkar. Göz alerjisinin belirtileri arasında kaşıntı, kızarıklık, şişlik ve gözyaşı akması bulunur. Bunları hafifletmek için bir dizi tedavi yöntemi uygulanabilir. Bunlar:

  • Reçeteli veya reçetesiz satılan göz damlaları da rahatlama sağlayabilir. Bu damlalar genellikle antihistaminik içerir ve gözdeki kaşıntıyı azaltır.
  • Gözlerinizdeki şişliği ve kızarıklığı azaltmak için soğuk kompres uygulamak faydalı olabilir. 
  • Alerjiye sebep olan maddeyle (alerjen) temasını kesmek en iyi tedavi yöntemidir. Eğer alerjen biliniyorsa, bu maddenin bulunduğu ortamlardan uzak durulmalıdır.
  • Toz ve polen gibi alerjenlerin göze girmesini engellemek amacıyla dışarıda gözlük takılması önerilir.
  • Gözleri temiz tutmak ve ellerin sıklıkla yıkanması, alerjenlerin göze bulaşma riskini azaltır.

Her ne kadar bu öneriler belirtileri hafifletebilse de kronik göz alerjisi sorunu yaşayan kişilerin bir göz doktoruna başvurması önemlidir. Böylelikle alerjinizin altında yatan sebepler tespit edilebilir ve uygun tedavi planı oluşturulabilir.

 

KAYNAK:

https://aafa.org/allergies/allergy-symptoms/eye-allergy-conjunctivitis/

Göz alerjisinin geçme süresi alerjinin nedenine ve tedavisinin etkinliğine bağlı olarak değişebilir. Genellikle uygun tedavi ile semptomlar 1 hafta içinde azalmaya başlar. Ancak bazı durumlarda bu süre daha uzun olabilir. Her zaman bir sağlık profesyoneli tarafından değerlendirilmeli ve önerilen tedavi planına uyulmalıdır.

Göz alerjisi genellikle polen, ev tozu veya hayvan tüyü gibi alerjenler nedeniyle oluşur ve gözlerde kaşıntı, kızarıklık ve sulanma gibi belirtilere neden olabilir. Gözlerinizi sürekli ovalamaktan kaçının. Bu iltihabın daha da kötüleşmesine neden olabilir. Evdeki hava kalitesini artırmaya çalışın. Evinizi düzenli olarak havalandırın ve gerekirse hava temizleyiciler kullanın. Bol su içmeye özen gösterin. Su vücuttan toksinlerin atılmasına yardımcı olur ve alerjik reaksiyonları azaltabilir. Soğuk kompres uygulayın. Buz torbası veya soğuk bir bez gözlerinizdeki şişlik ve irritasyonu azaltmaya yardımcı olabilir.

Alerjiler genellikle tamamen geçmez ancak uygun tedavi ile belirtiler kontrol altına alınabilir ve yaşam kalitesi önemli ölçüde iyileştirilebilir. Alerji tedavisinin amacı alerjinin neden olduğu semptomları hafifletmek ve hastanın konforunu artırmaktır.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 10.08.2023 11:55Yayınlanma Tarihi: 07.08.2023 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER