444 3 703

Tüm Vücut MR'ın Farkı Nedir?

 

Tüm Vücut MR yeni nesil görüntüleme teknolojileri arasında yer alır ve tümörlerin erken aÅŸamada belirlenmesine yardımcı olur. Tüm Vücut MR uygulamasında diÄŸer manyetik rezonans (MR) iÅŸlemleri gibi kiÅŸiye radyasyon verilmez. Daha önce yalnızca belirli bölgelerdeki ÅŸüpheli durumlar için kullanılan MR özel bir yazılım sayesinde tüm vücudu tek seferde tarayabilir durumdadır. Bu teknik vücuttaki birçok organ içerisinde bulunan tümörlerin beyin ve boyunda da dahil olmak üzere büyüme ve yayılma aÅŸamasına gelmeden erken dönemde teÅŸhis edilmesini hedefler. Yüksek kanser riski taşıyan veya bu konuda endiÅŸesi olan kiÅŸiler rutin check up kontrollerinin yanı sıra Tüm Vücut MR uygulamasını da kullanabilir. Tüm vücut MR fiyat ve iÅŸlem öncesinde yapılan hazırlıklarla ilgili bilinmesi gerekenleri sizler için derledik.

Tüm Vücut MR Nedir?

Tüm vücut MR baÅŸ ve boyundan itibaren tüm vücut bölgelerini ayrı ayrı görüntüler ve bu görüntüler bilgisayar programları aracılığıyla birleÅŸtirilerek tek bir parça halinde analiz edilebilir. Normalden farklı bulguların tespit edildiÄŸi durumlarda ilgili bölgeye ve patolojiye özelleÅŸtirilmiÅŸ görüntüleme iÅŸlemi gerçekleÅŸtirilebilir. Bu yöntem kanser, enfeksiyon ya da diÄŸer potansiyel hastalıkları belirti ortaya çıkmadan önce tespit etmek için kullanılabilir. Tüm vücut MR sayesinde hastalıklar erken dönemde teÅŸhis edilebilir. Böylece uygun tedavi seçenekleri daha erken uygulanabilir. Kanser riski veya endiÅŸesi olan saÄŸlıklı bireyler de radyasyona maruz kalmadan tüm vücutlarını bu yöntemle görüntületebilir. Dolayısıyla genel kontrol amaçlı olarak tüm vücudun tek bir seansta görüntülenmesine imkan tanır ve diÄŸer tarayıcılarla ve check-up teknikleriyle beraber kullanılabilir.

Tüm Vücut MR Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Tüm Vücut MR taraması, kanser riski veya endiÅŸesi olan kiÅŸilere ilave bir check-up modeli olarak sunulur. Bu yöntemle beyin ve boyun dahil olmak üzere tüm vücut tek bir seansta görüntülendirilebilir. Önceden sadece ÅŸüpheli bölgelere uygulanan MR artık tüm vücudu tek bir oturumda tarayabilir. Bu prosedürde vücut genellikle 5 mm'lik dilimler halinde taranır ve sonrasında elde edilen dijital veriler otomatik yazılım programı tarafından düzenlenir. Görüntülerin alınma süreci yaklaşık dakika sürer. Tüm Vücut MR taraması ile hedef hastalık belirtileri gözükmeden ve tümör yayılmadan gerekli bilgilere ulaÅŸabilmektir. Ailesinde tümör riski bulunan kiÅŸiler bu inceleme yaptırabilir. Meme, akciÄŸer, prostat ve gastrointestinal tümörlerin erken evrede saptanabilmesi amacıyla geleneksel tarayıcılarla beraber kullanılması tavsiye edilir.

Tüm Vücut MR Kullanım Alanları Nelerdir?

Tüm vücut MR saÄŸlık durumları hakkında endiÅŸelenenler ve ailesel tümör riski taşıyanlar tarafından yaptırılabilir. Birçok tümör çeÅŸidi, beyin, kas ve iskelet sistemi dahil olmak üzere klinik belirti göstermeden erken evrede tespit edilebilir. Tüm Vücut MR bir kanser taraması yöntemidir fakat standart çekimleri damar tarama programlarını içermez. Ancak anevrizma adı verilen beyin damarlarının balonlaÅŸması ve bu balonlaÅŸmanın yüksek kanama riski nedeniyle talep edildiÄŸi durumlarda kontrast maddeye gerek olmadan 5 dakikalık bir program ile Kranial MR Anjiyografi incelemesi gerçekleÅŸtirilir. Kalp damar hastalığı riski veya endiÅŸesi olan hastaların ise Koroner BT Anjiyografi ile kontrol yaptırması önerilir.

Tüm Vücut MR Hangi Organları Tarar?

“Tüm Vücut MR hangi organları tarar?” sorusuna gelirsek bu çekimler öncelikle beyinden baÅŸlar. Daha sonra boyun, akciÄŸer ve göÄŸüs kafesi görüntülenir. Ardından karaciÄŸer, pankreas, böbrekler, adrenal bezler ve diÄŸer karın içi organların yanı sıra mesane incelenmeye devam edilir. Erkeklerde prostat ve testisler, kadınlarda ise rahim ve yumurtalıklar taranır. Ek olarak (kollar hariç) kemikler ve kaslar da diz altına kadar bu seansa dahildir. AkciÄŸer, meme, prostat ve gastrointestinal sistem tümörlerinin erken dönem bulgularını kaçırmamak için kesinlikle mevcut diÄŸer klasik tarama yöntemleriyle birlikte kullanılmalıdır.

Tüm Vücut MR Öncesi Hangi Hazırlıklar Yapılır?

Tüm vücut MR çekimi öncesi aÅŸağıdaki hazırlıklar yapılmalıdır:

  • Randevu gününüz geldiÄŸinde rahat ve gevÅŸek giysiler giymeniz önerilir. Metal içermeyen kıyafetler tercih edilmelidir çünkü metal objeler MR görüntülerini bozabilir.
  • Takılı olan herhangi bir takı, saat, piercing, gözlük veya saç tokası gibi metal nesneler çıkarılmalıdır.
  • Kalp pili, iç kulak implantı, insülin pompası veya nörostimülatör gibi tıbbi cihazlarınız varsa bunları doktorunuza bildiriniz. Bu cihazlar manyetik rezonans görüntüleme sürecine zarar verebilir.
  • Hamile olduÄŸunuzu düÅŸünüyorsanız veya hamile olabilirseniz doktorunuza veya teknisyene bildirin.
  • MR çekiminden önce belirli bir süre boyunca yemek yemeniz veya içmeniz engellenmiÅŸse bu talimatlara uyunuz.
  • EÄŸer klostrofobi (kapalı alan korkusu) yaşıyorsanız, bunu doktorunuza bildirmeniz önemlidir. Doktorunuz size anksiyete ilacı verebilir veya açık MR makinesinde taramayı öneriyor olabilir.
  • Çekimden önce kontrast madde kullanılacaksa alerjiniz olup olmadığını kontrol etmek için hekiminize baÅŸvurunuz.
  • Son olarak sizden istenen formu eksiksiz ve doÄŸru bir ÅŸekilde doldurduÄŸunuzdan emin olunuz.

Tüm Vücut MR Nasıl Çekilir?

Peki tüm vücut MR nasıl çekilir? Tüm vücut MR çekimi herhangi bir radyasyon riski olmadan vücudunuzun ayrıntılı görüntülerini elde etmek için kullanılan özel bir tarama tekniÄŸidir. Ä°ÅŸte tüm vücut MR çekiminin nasıl yapıldığına dair genel bir rehber:

  • Randevu: Tüm vücut MR çekimi için randevunuzu aldığınızda doktorunuz size gerekli bilgileri verir. Belirli ilaçları almanız gerekiyorsa veya özel bir diyet uygulamanız gerekiyorsa bunlar sizinle paylaşılır.
  • Hazırlık: Çekim gününde metal objelerden arınmış olmanız gerekir çünkü bu objeler MR makinesine zarar verebilir ve görüntü kalitesini bozabilir. Takılarınızı, saatlerinizi ve kemerlerinizi çıkarmalısınız.
  • Tarama Süreci: Tarama iÅŸlemi sırasında uzanan bir tablo üzerine yatırılırsınız. Bu tablo daha sonra manyetik rezonans (MR) makinesinin içine kaydırılır. Makine vücudunuzdan detaylı görüntüler almak için güçlü bir manyetik alan ve radyo dalgaları kullanır. 
  • Görüntülerin Alınması: Emar - MR teknisyeni farklı açılardan çok sayıda resim alacak ve bu süre zarfında hareketsiz kalmanız gerekir. Bütün vücut MR taraması genellikle 30 dakika ile 2 saat arasında sürer.
  • Sonuçların DeÄŸerlendirilmesi: Alınan görüntüler sonrasında radyolog tarafından deÄŸerlendirilir ve rapor edilir. Sonuçlar genellikle doktorunuza gönderilir ve sizinle de paylaşılır.

Tüm vücut MR ne kadar sürer?” sorusu da merak edilen konular arasındadır. Bu iÅŸlem yaklaşık 40-45 dakika sürer ve tüm vücudun taramasını tamamlar.

 

KAYNAK:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7929776/

MR radyasyon içermediÄŸi için hamile kadınlar ve çocuklar için kullanılabilir. Ancak hamilelerin 3 aylık hamilelik dönemini atlattıktan sonra MR yaptırması önerilir.

Bazı durumlarda kontrast madde kullanılabilir. Bu madde gadolinyum içerir ve iyot alerjisi olan hastalarda kullanılabilir. Gadolinyum kontrastına karşı alerji riski, iyot kontrastına göre daha düÅŸüktür. MR incelemesi öncesi, alerjiniz olup olmadığına dair sorular sorulacak ve size verilen onam formuna bu bilgileri belirtmelisiniz. Ayrıca hazırlık sürecindeki teknisyenle de paylaÅŸmalısınız.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 10.08.2023 14:21Yayınlanma Tarihi: 10.08.2023 00:00
Yorum Ekle


KATEGORÄ°LER