444 3 703

Sezaryen Sonrası Dikkat Etmeniz Gerekenler

 

Hamilelik sürecinde bazı durumlar anne adayının normal doğum yapmasını engelleyebilir. Bu gibi hallerde sezaryenle doğum yöntemi benimsenir. Sezaryen bir cerrahi işlemdir ve bu operasyonda doktorunuz, pediatrist, hemşireler, yardımcı sağlık personeli ve anestezi uzmanı bulunur. İşlem esnasında doktor ve anne adayının ortak kararı ile spinal veya epidural anestezi kullanılır. Ardından karnın alt bölgesinde 11-15 cm'lik bir kesi yapılır. Karın katmanları sırasıyla açılıp rahime ulaşıldığında bebek çıkarılır ve göbek kordonu kesildikten sonra hemşireye verilir. Doktor daha sonra annenin karnından plasentayı çıkartır ve dikiş atar. Vajinal doğuma nazaran sezaryen sonrası iyileşme süreci oldukça değişiktir. Bu süreci nasıl geçirmeniz gerektiğini bilmek de önemlidir. İşte sezaryen sonrası dikkat etmeniz gerekenler:

Vücudun Toparlanma Süreci

Bebek dünyaya geldikten sonra ona her an ilgi göstermek ve yanında olmak istersiniz. Annelik içgüdüsü devreye girer. Ancak unutmayın ki siz sezaryen yani cerrahi bir operasyon geçirdiniz. Hem hamilelik sürecini hem de karındaki kesiyi atlatmanız gereken bir süreç var önünüzde. Bebeğinizle tamamen kendiniz ilgilenmek isteseniz bile dikişler nedeniyle daha dikkatli hareket etmeniz gerekir. İlk birkaç gün zorlu geçse de çevrenizdekilerin desteğiyle bebeğinizi emzirebilir ve kucağınıza alabilirsiniz. Bu süreçte dikişlerinizi aşırı zorlamaktan kaçınmalısınız. Ayrıca vücudunuzdaki ödemler de bebeğinizi emzirmeniz ve harekete geçmenizle birlikte azalmaya başlar. Bebeğinizle sağlıklı bir şekilde vakit geçirebilmek için öncelikli olarak kendi sağlığınıza odaklanın ve vücudunuza toparlanabilmesi adına gerekli zamanı tanıyın. Bu süreçte sezaryen sonrası korse kullanımı ile ilgili doktorunuzdan mutlaka bilgi alın.

Duygusal Sağlık

Yumurtanın döllenip rahime yerleşmesiyle başlayan hamilelik süreci kadın vücudunda pek çok değişikliğe sebep olur. Bu süre zarfında kadının doğuma hazırlamak için birçok hormonu önemli değişikliklere uğrar. Sezaryen doğum sonrası ise doğum şekline bakmaksızın annenin vücudu eski haline dönmeye başlar. Bu 6 haftalık periyoda lohusalık denir. Bu evrede özellikle hormonlardaki değişiklikler annenin duygusal durumunu büyük ölçüde etkileyebilir. Yeni anne olmanın getirdiği sorumluluklar, uykusuz geçen geceler ve stres eklenince bu dönem oldukça yorucu olabilir. Ancak tüm bu lohusalık dönemi boyunca yaşanan duygusal dalgalanmalardan duygusal sağlığınıza önem vererek korunabilirsiniz. Bunun için partnerinizden, size destek olabilecek akrabalarınızdan ve psikolojik olarak kötü hissediyorsanız profesyonel yardım alabilirsiniz. Kendinize bunun hormonların neden olduğu geçici bir durum olduğunu hatırlatmak sizi rahatlatacaktır.

Bebeğin Bağışıklığında Anne Sütünün Önemi

Yeni doğan bir bebek için en önemli ve ana besin kaynağı anne sütüdür. Annenin herhangi özel bir durumu olmadığında emzirmesi genellikle tavsiye edilir. Sezaryen sonrası emzirmeye dair ne yazık ki pek çok yanıltıcı bilgi bulunur. Sezaryen doğumun ardından doktorunuza danışarak uyanma odasına geçtikten sonra bebeğinizi emzirmeye başlayabilirsiniz. Sezaryenle doğum yapmış annelerde vajinal doğum yapanlarda olduğu gibi doğum sonrası süt gelme sorunu yaşanmaz. Sütün gelmemesi ya da az gelmesi doğum yöntemiyle ilişkili bir durum değildir. Anne ne kadar çok emzirirse o kadar çok süt üretir. Bebeğinizin sağlıklı büyümesi ve bağışıklık sistemini güçlendirmek için emzirmeyi ihmal etmemelisiniz.

Kesi Yeri Bakımının Önemi

Sezaryen doğum bir cerrahi müdahale olduğundan iyileşme sürecinde kesi bölgenize dikkat etmeniz gerekir. Sezaryen sonrası enfeksiyon belirtileri ve kesi yerinde anormal bir durum fark ettiğinizde zaman kaybetmeden doktorunuza bildirmelisiniz. Özellikle kesi bölgesinin kızarıklığı, şişlik ve akıntısı varsa veya annenin ateşi 38 derecenin üzerindeyse ve kesi alanında artan acı hissediliyorsa, anne derhal doktora götürülmelidir. Çünkü bu belirtiler muhtemelen enfeksiyon belirtisi olabilir.

Sezaryen Sonrası Beslenme

Sağlıklı ve düzenli beslenme hem hamilelik sürecinde hem de doğum sonrasında oldukça önemlidir. Özellikle emziriyorsanız süt üretimi ve bebeğinizin sağlıklı büyümesi için beslenmenize ekstra özen göstermelisiniz. Ancak sezaryen doğumu takiben yapılan müdahaleler ve kullanılan anestezi ilaçları nedeniyle bağırsak hareketleriniz düzensiz hale gelebilir. Doktorunuzdan hızlı bir iyileşme süreci için uygun beslenme rehberi talep edebilirsiniz. Bu sayede sindirim sisteminizi aşırı yormadan bebeğinize gereken sütü sağlıkla üretebilirsiniz. “Sezaryen sonrası beslenme ne yemeli?” diye merak ediyorsanız “Emziren Anne Diyeti: Emziren Anne Ne Yemeli? Ne Yememeli?” başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

KAYNAK: https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/labor-and-delivery/in-depth/c-section-recovery/art-20047310

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 13.02.2024 09:53Yayınlanma Tarihi: 23.08.2023 09:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER