444 3 703

Kudret Narı Faydaları Nelerdir? Nasıl Tüketilir?

1 Yorum

 

Kudret narı kabakgiller ailesinden bir bitki olup genelde tropik iklim bölgelerinde yetişen bir türdür. Bağışıklık sistemine önemli ölçüde destek sağlar. Kolesterol, şeker ve solunum yolu problemleri gibi çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılır ve bu hastalıklara karşı pozitif etkileri ile tanınır. Kudret narının diğer adı kareladır ve bilimsel olarak momordica charantia olarak bilinir. Olgunlaşmadan toplanan kudret narı cilt sağlığına öncülük eden bir dizi faydaya sahiptir. İşte bu eşsiz meyve hakkında bilinmesi gerekenler:

Kudret Narı Nedir?

“Kudret narı nedir?” sorusu merak edenler için şu şekilde yanıtlanabilir: Tropikal iklimlerde yetişen ve kabakgiller ailesine ait olan kudret narı sarmaşık formunda bir bitkidir ve yaz mevsiminde çiçek açarak meyve verir. Çiçekleri sarı renktedir, meyvesi yeşildir ve olgunlaştığında turuncu-kırmızı renge döner. Genellikle olgunlaşmadan toplanır çünkü tamamen olgunlaştığında tadı acılaşır ve vitamin değerleri düşer. Meyvesinin içinde bulunan tohumlar kırmızıdır ve ekşi tatlarıyla nara benzer. Olgunlaşmamış meyveler A ve C vitaminleri, beta karoten, fosfor, potasyum ve demir minerali bakımından zengindir. Olgunlaşmış meyveler ise antibakteriyel, anti-inflamatuar (iltihap önleyici) ve analjezik (ağrı kesici) özelliklere sahip olduğundan tedavi amaçlı kullanılır.

Kudret Narı Ne İşe Yarar?

Peki kudret narı ne işe yarar? Kudret narının faydaları glikozitler, saponinler, alkaloidler, triterpenler, karantinler, proteinler, sabit yağlar ve steroidler içeren yapısıyla bir dizi biyolojik aktiviteye sahip olabilme özelliği taşır. Bu bitki hem lokal olarak harici kullanım için hem de oral yolla macun veya jel kapsül formlarında tüketilebilir. Kudret narının çeşitli şekillerde kullanılabilir olmasının sağladığı bazı faydalar aşağıdaki gibidir:

  • Antihistaminik ve antienflamatuar özelliklere sahip olduğu için astım, alerji, bronşit gibi hastalıkların semptomlarını azaltmada etkilidir.
  • Antikanser etkisiyle kanseri önleme konusunda destek olur ve rahim ağzı kanseri, meme kanseri, prostat kanseri gibi yaşla beraber riski artan kanser türlerinden korunmaya yardımcı olur.
  • Beta karoten a-karoten ve göz için yararlı olan flavonoidleri içerdiği için görme sağlığını ve keskinliğini artırır.
  • Kan şekeri seviyesinin dengelenmesine yardım ederek tip 2 diyabet hastalarına fayda sağlar.
  • Karaciğerin normal işleyişini destekleyerek karaciğer sağlığına katkıda bulunur.
  • Kılcal damar dolaşımını hızlandırarak yanık tedavilerinde oksijenlenmeyi artırır ve böylece yanığın daha hızlı iyileşmesine yardım eder.
  • Kötü kolesterol (LDL) değerini azaltarak damar içi plak oluşumunu ve damar sertliğini engelleyerek kalp-damar sağlığını iyileştirir.
  • Olgunlaşmış kudret narı meyveleri antibakteriyel, antienflamatuar (iltihap önleyici) ve analjezik (ağrı kesici) etkilere sahip olduğundan dolayı hücre yenilenmesini hızlandırarak vücuttaki yara ve iltihapların iyileşmesine yardımcı olur.
  • Sindirim sisteminin normal işlevselliğini destekleyerek bağırsakların düzenli çalışmasına yardım eder ve kabızlık sorununu hafifletir.
  • Ülser, gastrit, kolit gibi mide ve bağırsak hastalıklarının tedavi süreçlerine yardımcı olur.
  • Yüksek protein ve E vitamini içeriği sayesinde egzama ve sedef gibi cilt hastalıklarının tedavisine yardımcı olur.

Kudret Narı Kaç Farklı Şekilde Kullanılır?

Kudret narı yaprakları, meyveleri ve tohumları ile çeşitli kullanımlara imkân sağlar. Kudret narı tohumları aşırı ekşi olduğu için doğrudan tüketilmesi önerilmez. Bu tohumlar işlendikten sonra baharat karışımlarına eklenebilir. Kudret narı yağ, merhem ve şurup üretiminde de kullanılabilir. Kudret narının meyvesi hem yeşilken toplanarak ham haliyle hem de olgunlaşıp turuncu ve kırmızı renklerini aldığında kullanılabilir. Besin olarak tüketildiğinde genellikle acılığı azaltmak için ham hali tercih edilir. Olgunlaştığı zaman ise genellikle dışarıdan uygulanacak merhem ve jel üretiminde kullanılır. Kudret narının bir diğer kullanım alanı ise yapraklarıdır. Kudret narı yaprakları taze ya da kurutulmuş şekilde çay yapımında tercih edilebilir.

Kudret Narını Kimler Kullanabilir?

Kudret narı faydaları bakımından kimler tarafından kullanılabileceği konusunda dikkatli olmak önemlidir. Mide ve bağırsak sorunları olan kişiler, cilt hastalıkları ve yaraları bulunan bireyler, solunum yolu rahatsızlıkları yaşayanlar ve diyabet veya kolesterol hastaları doktor gözetiminde kudret narını kullanabilir. Ancak bazı sağlık durumlarında ve özel koşullarda daha dikkatli olunmalıdır. Hamile veya emziren kadınlar, ciddi kronik hastalıkları olan ve ilaç kullanan kişiler, alerjik reaksiyonlara sahip olanlar ve düzenli olarak belirli ilaçları kullanan kişiler kudret narını tüketmeden önce kesinlikle doktorlarına danışmalıdır.

Kudret Narı Nasıl Kullanılır?

“Kudret narı nasıl yenir? Nasıl kullanılır?” sorusu da merak edilen konular arasındadır. Kudret narı çeşitli sağlık yararlarından dolayı farklı biçimlerde kullanım olanağı sunan bir meyvedir. Hem besin olarak hem de ilaç gibi tüketilebilir ve cilt üzerine uygulama yapılabilir. En yaygın kullanılan formaları arasında zeytinyağlı kudret narı kürü, kudret narı yağı ve macunu bulunur. Kudret narı ürünlerini dozajına dikkat ederek kullanmak önemlidir ve tercihen doktor tavsiyesine göre alınmalıdır. İçme suyu şeklinde de tüketilebilen kudret narının bu formu, suyla birlikte limon, tuz ve zencefil tozu eklenerek blendırda karıştırılıp hazırlanır. Besin olarak doğrudan meyvesi yenildiğinde miktarın birkaç tatlı kaşığını aşmamasına dikkat etmek gerekir. Yemeklere ekleme yapıldığında güneşte kurutularak baharat karışımına dahil edilir. Acısının giderilmesi için tuzlu suda haşlanabilir veya yoğurdun içine katılabilir. Kurutulmuş kudret narı yaprakları da 2-3 çay kaşığı ölçüsünde demlenip çay olarak içilebilir.

Kudret Narı Macunu Nasıl Yapılır?

Kudret narının çeşitli kullanım şekillerinden biri de kudret narı macunu halinde tüketilmesidir. Kudret narı macununu yapmaya başlarken ilk önce meyvenin içerisinde bulunan kırmızı tohumlar çıkartılır. Ardından, meyve küçük parçalara ayrılır ve bir kavanoza konulur. Üzerine yaklaşık bir bardak doğal bal eklenir ve kapalı bir şekilde yaklaşık 3-4 hafta boyunca bekletilir. Bu süre sonunda meyveler yumuşar ve bal ile birlikte macun kıvamını alır. Hazır olan bu macun, aç karnına bir tatlı kaşığı miktarında tüketilebilir. Şeker hastalarının kudret narı macunu kullanması tavsiye edilmez.

Zeytinyağıyla Kudret Narı Nasıl Hazırlanır?

Zeytinyağlı kudret narı genelde tatlıyı az tüketenlerin ve diyabet hastalarının ilk seçeneği olmaktadır. Kudret narı macununda olduğu gibi bal ile yapılan karışımlarda da meyvenin çekirdekleri ayrılır ve meyve küçük parçalara ayırılır. Ardından yaklaşık bir bardak kadar saf zeytinyağı eklenir. Bu karışım ağzı kapalı bir cam kavanozda yaklaşık 3 hafta bekletilir ve sonrasında kullanıma uygun hale gelir. Her gün bir tatlı kaşığı kadar tüketilebilen bu karışım bazen acı gelebilir böyle durumlarda biraz bal eklemek mümkündür. Zeytinyağlı kudret narını sadece macun formunda değil maserat yani kudret narı suyu ve soft jel formunda da hazırlayabiliriz. Yumuşak jel formunda hazırlandığında, jelatinli kapsüller içinde alınabilir. Bu sayede macun formunu acı bulanlar için alternatif bir çözüm sunulmuş olur.

Kudret Narının Fazlası Zararlı mı?

Kudret narı macunu ne işe yarar?” sorusu kadar fazla kullanımı durumunda nelere yol açacağı da merak edilir. Herhangi bir yiyecek ya da fitoterapi amaçlı kullanılan bitkilerde olduğu gibi kudret narının da belirli bir miktarın üzerinde tüketilmesi zararlıdır. Ancak günlük 1-2 tatlı kaşığı oranında tüketildiğinde genellikle herhangi bir problem yaratmaz. Fazla miktarda tüketildiğinde ise özellikle mide rahatsızlıklarına yol açabilir. Kudret narının çekirdeği de zehirsiz olsa bile direkt olarak tüketilmemelidir. Çekirdekler işlendikten sonra kudret narı yağı ve macunu yapımında kullanılabilir.

KAYNAK: https://tr.wikipedia.org/wiki/Kudret_nar%C4%B1

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 24.08.2023 23:28Yayınlanma Tarihi: 23.08.2023 09:00
1 Yorum

13 Ekim 2023 tarihinde
İmren SARIÇİÇEK

Ballı kudret narı nı buzdolabında mı sağlamalıyız?

Büyük Anadolu Hastaneleri
17 Ekim 2023 tarihinde

Kudret narını meyve olarak ömrünü uzatmak için, meyveyi temizleyip kuruladıktan sonra hava geçirmez bir kapta veya plastik bir torbada buzdolabının sebze bölmesinde saklayabilirsiniz. Böylece kudret narınız daha uzun süre dayanacak ve lezzetini kaybetmeyecektir. Zeytinyağlı kudret narını ise ağzı kapalı, kuru ve karanlık bir ortamda muhafaza etmelisiniz. Bal eklenen kudret narı karışımını da aynı ortamda saklayabilirsiniz.

Yorum Ekle


KATEGORİLER