444 3 703

Anti HBs Nedir?

 

Anti HBs Hepatit B virüsüne karşı bağışıklık sağlayan antikorların varlığını ifade eder. Hepatit B virüsü karaciğerde enfeksiyona neden olan bir viral hastalıktır ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Ancak anti HBs antikoru bu virüse karşı koruma sağlayarak hastalığın ilerlemesini engelleyebilir. Anti HBs'nin varlığı kişinin hepatit B enfeksiyonunu geçirdiğini veya aşı ile bağışıklık kazandığını gösterir. İşte “Anti HBs nedir?” sorusunun yanıtı ve bilmeniz gerekenler:

Anti HBs Testi Nedir?

Anti HBs vücudun hepatit B virüsüne karşı ürettiği bir antikor türüdür. Anti HBs düzeyi bedende bulunan hepatit B antikorlarının miktarını belirtir. Bu değerin ölçümü için anti HBs testi kullanılır ve bu testin sonuçları uzman doktorlarca analiz edilmelidir. Anti HBs aynı zamanda hepatit B yüzey antikoru olarak da bilinir ve HBsAg (hepatit B yüzey antijeni) ile karıştırılmamalıdır. Antikorlar ve antijenler farklı moleküler yapıya sahip olup antikorlar vücutta virüse karşı bağışıklık tepkisi olarak üretilirken antijenler virüsün hastalığa neden olan protein bölümüdür. Bir antikorun oluşabilmesi için bağışıklık sisteminin önce bir antijenle tanışması gerekir. Bağışıklık sistemi hepatit B virüsü ile ilk temasında hemen antikor üretmeye başlar. İlk üretilen bu antikorlar hepatitis B IgM adını alır. Erken dönemde virüse karşı savaşan bu moleküler yapılardır ve zamanla yok olur. Onların yerine ise IgG adı verilen ve yaşam boyu üretilmeye devam eden yeni bir set antikorlar oluşur. Anti HBs seviyesi vücutta yüksek tutulur böylece hepatit B virüsünün vücuda girişi engellenebilir. Ayrıca aşılanma sürecinde de bağışıklık sistemi enjekte edilen antijene karşı antikor üretir. Bu nedenle aşı olan kişilerin de anti HBs test sonuçları pozitif çıkar.

Anti HBs Testi Nasıl Yapılır?

Anti HBs testi laboratuvarda kan numunesinin incelenmesi ile gerçekleştirilir ve normal kan alımından herhangi bir farklılık göstermez. Herhangi bir özel hazırlığı bulunmayan bu test esnasında iğnenin deriye girdiği noktada kızarıklık, acı veya şişkinlik gibi iltihap bulguları ortaya çıkabilir. Test sonucunun elde edilmesinin ardından uzman bir doktor tarafından analiz edilir ve değerlendirme yapılır. Anti HBs testinin yorumlanmasında hastanın geçmişteki hepatit B durumu, aşıları, semptomları ve daha önceden alınan test sonuçları dikkate alınmalıdır.

Anti HBs Testi Kimler Yaptırır?

Herkes Anti HBs testi yaptırabilir fakat özellikle belirli risk grupları için bu test önemlidir. Bu testi yaptırması gerekenler şu şekildedir:

  • Hepatit B'ye daha önceden maruz kalmış olanlar,
  • Hepatit B taşıyıcılarının vücut sıvıları ile temas etmiş olanlar,
  • Aşı olup bağışıklığın devamlılığını kontrol etmek isteyenler,
  • Korunmadan cinsel ilişkide bulunanlar,
  • Hepatit B aşı geçmişini hatırlamayanlar,
  • Annesinin hepatit B hastası olduğu tespit edilen çocuklar.

Anti HBs Testi Ne Zaman Yapılır?

Anti HBs testi (HBsAb testi) Hepatit B'ye karşı vücudun sağlık durumunu değerlendirmek amacıyla kullanılır. Hastanın enfeksiyon durumu akut ya da kronik olup olmadığı bu test ile belirlenebilir. Ayrıca kişinin iyileşme süreci de anti HBs testi aracılığıyla izlenebilir. Hepatit B aşısı olan bireyler aşının başarısını bu test ile ölçebilir. Eğer kişiye daha önce Hepatit B aşısı yapıldıysa antikor seviyesinin ne olduğunu ve yeniden aşı yapılmasına gerek olup olmadığını da bu test ile anlayabiliriz.

Anti HBs Testi Pozitif Ne Anlama Gelir?

Peki anti HBs pozitif ne demek? HBsAb test sonucunda anti HBs pozitif çıkarsa bu durum; hastanın daha önce Hepatit B enfeksiyonuna yakalanıp iyileştiğini, kişiye Hepatit B virüsüne karşı bağışıklık kazandığını, kişiye geçmişte Hepatit B aşısı uygulandığını gösterir.

Anti HBs Testi Negatif Ne Anlama Gelir?

Anti HBs testinin negatif çıkması pek çok şeyi ifade edebilir. Kişiye daha önce Hepatit B hastalığına yakalanmadığı veya aşı olmadığı anlamına gelebilir. Ancak bazen virüse maruz kalmış kişilerin de anti HBs testleri negatif çıkabilir. Bunun nedeni genellikle enfeksiyonun hala inkübasyon evresinde olmasıdır.

Anti HBs Kaç Olmalıdır?

Peki anti HBs kaç olmalı? Hepatit B durumunuzu belirlemek için yapılan Anti HBs testinin sonucunu bir uzman doktor değerlendirmeli. Bu sonuç hastanın hepatit B geçmişi, aşı durumu, cinsiyeti ve yaşına göre yorumlanır. Pozitif bir anti HBs referans aralığı olan kişilerin virüse karşı bağışıklığı vardır ve bu nedenle aşı olmaları gerekmeyebilir. Anti HBs testi ne olmalıdır sorusuna en uygun yanıtı sizin doktorunuz verebilir.

Anti HBs Düşüklüğü Ne Anlama Gelir?

Eğer kişide Anti HBs değeri düşükse bu vücutta hepatit B ile mücadele etmek için gerekli antikor sayısının yetersiz olduğunu gösterir. Bu durumda antikor seviyesini arttırmak için yeniden aşılama yapılabilir.

Anti HBs Yüksekliği Ne Anlama Gelir?

Anti HBs yüksekliği nedir?” sorusu da merak edilir. Anti HBs yüksekliği vücudun hepatit B virüsüne karşı savunma sisteminin aktif olduğunu ve antikorların varlığını ifade eder. Bu durum kişinin daha önce hepatit B'ye yakalanmış veya aşı olmuş olabileceğini düşündürür. Anti HBs değeri yüksek olan bireylerin aşıya ihtiyaçları olmayabilir.

KAYNAK:

https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?contentid=hepatitis_b_surface_antigen&contenttypeid=167

https://www.hepb.org/prevention-and-diagnosis/diagnosis/hbv-blood-tests/

Bir kan örneği alındıktan sonra laboratuvar koşullarında gerçekleştirilen Anti HBs testi güvenilir sonuçlar vermektedir. Ancak hepatit B enfeksiyonu hakkında kapsamlı bir değerlendirme yapmak için antikor testlerine ek olarak antijen testlerine de başvurulması gerekebilir.

Hepatit B enfeksiyonu virüslerin yol açtığı bir karaciğer rahatsızlığıdır ve bulaşıcıdır. Cinsel ilişki veya kan yoluyla yayılabilir ve gebelik sırasında anneden bebeğe geçebilir. Hepatit B virüsü akut veya kronik hastalığa neden olabilir ve semptomları genellikle virüs vücuda girdikten 1 ile 6 ay sonra görülür ancak bazen herhangi bir belirti göstermeden de seyredebilir. Şüpheli bir bireyden alınan kan örneği üzerinde laboratuvar testleri ile hem antijen hem de antikorlar incelenmelidir.

Hepatit B halka daha çok sarılık olarak bilinen bir enfeksiyon olup anne adayının bebek üzerinde taşıyabileceği riskler barındırabilir. Eğer anne adayı hamile kalmadan önce bu virüsü taşıyor veya gebelik sürecinde bu virüse maruz kalırsa hepatit B virüsü anneden bebeğe geçebilir ve karaciğer işlevlerinde bozulmalara yol açarak hem anne hem de bebek için tehlike arz eder. Bu sebeple anne olmayı düşünen bireylerin hepatit B virüsünün varlığına dair herhangi bir şüphe durumunda hamilelik öncesinde test yaptırmaları gerekir. Test sonucunda hastalığın mevcudiyeti tespit edilirse gebelik öncesi tedaviye başlamaları önemlidir. Bunun yanında anne adaylarının gebelik süresince Hepatit B'ye karşı alınması gereken önlemleri uygulamaları gerekir. Hepatit B aşısı da virüse karşı koruma sağlar. Ayrıca daha önce aşı olan kişiler anti HBs testi ile bağışıklık durumlarını kontrol edebilirler.

Hepatit B enfeksiyonu karaciğerde iltihaplanmaya ve hasara neden olur ve kişiden kişiye geçme potansiyeli bulunur. Virüsün yayılmasının ana yolları korunmasız cinsel ilişki, hamilelik esnasında anneden fetusa transfer, enfekte bireylerin kan ya da vücut sıvılarıyla temasa geçmedir. Hepatit B kişiden kişiye bulaşabilen ve aşı ile ömür boyu korunma sağlayabilen bir rahatsızlıktır. Virüs kapıldığında hemen düzenli testler yapılmalı, enfeksiyon takibi sağlanmalı ve hastalık ilerlemeden tedaviye başlanmalıdır. Eğer hepatit B virüsüne maruz kaldığınızdan endişeleniyor veya bağışıklık durumunuzu merak ediyorsanız güvendiğiniz bir sağlık kuruluşuna danışmanız önerilir.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 29.08.2023 19:50Yayınlanma Tarihi: 29.08.2023 14:18
Yorum Ekle


KATEGORİLER