444 3 703

Kalp Kası İltihabı (Miyokardit) Nedir? Kalp Kası İltihabı Belirtileri Nelerdir?

 

Kalp kası iltihabı veya tıbbi terimiyle miyokardit birçok kişi tarafından bilinmeyen ancak hayati öneme sahip bir kalp rahatsızlığıdır. Genellikle virüslerin neden olduğu durum kalbinizin en derin katmanına saldırabilir ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Fakat belirtileri erkenden tespit etmek hızlı ve etkili bir tedavi sürecinin başlamasını sağlar. "Kalp Kası İltihabı (Miyokardit) Nedir? Kalp Kası İltihabı Belirtileri Nelerdir?" başlıklı blog yazımızda bu sessiz tehlikenin ne olduğunu, hangi belirtilerle kendini gösterdiğini ve nasıl önlenebileceğini inceleyeceğiz.

Kalp Kası İltihabı Nedir?

“Miyokardit nedir?” sorusu sıklıkla merak edilir. Kalp kasını iltihaplandırabilen faktörler arasında virüsler, bakteriler, mantarlar, otoimmün hastalıklar ve farmakolojik ajanlar yer alır. Miyokardit olarak bilinen bu durum genellikle semptomsuz olup herhangi bir belirti göstermezken bazı durumlarda kalp yetmezliği veya ölüm gibi ciddi sonuçlara yol açabilir. Miyokardit kalp kası hastalıklarının yaklaşık %25'ini teşkil eder ancak toplumda ne kadar yaygın olduğunu kesin olarak belirlemek zordur çünkü genellikle belirti vermeden seyreder ve kendiliğinden iyileşebilir. Miyokardit kalp duvarının orta katmanındaki iltihaplanma şeklinde tanımlanabilir ve kalp kası hücrelerinde hasara neden olur.

Kalp Kası İltihabı Belirtileri Nelerdir?

Kalp hastalıkları genellikle yıllar içinde herhangi bir belirti göstermeksizin ilerleyebilir. Sinsi bir şekilde yavaşça gelişip beklenmedik bir anda ortaya çıkabilir. Semptomsuz seyretmesi durumunda bazen ani ölümlere yol açabilecek derecede ciddi kalp yetmezliği vakalarına neden olabilir. Araştırmalar miyokarditin 40 yaş altı yetişkinlerde ani ölüm nedenleri arasında %20'lik bir paya sahip olduğunu gösterir. Kalp kası iltihabının belirtileri grip veya zatürre gibi hastalıklarla karıştırılabilir ve semptomların şiddeti maruz kalınan süreye, iltihabın yoğunluğuna ve kişiye bağlı olarak değişebilir. Kalp kası iltihabı belirtileri aşağıdaki gibidir:

  • Ateş ve ardından titreme
  • Ayaklarda ve bacaklarda sulu şişlik (ödem)
  • Baygınlık
  • Boğaz ağrısı
  • Ciltte solgunluk
  • Göğüs ağrısı
  • İshal
  • İştah kaybı
  • Kalp ritim bozuklukları
  • Karnın şişmesi
  • Kas ve eklem ağrısı
  • Mide bulantısı, kusma ve bunların sonucunda halsizlik
  • Nedeni anlaşılmayan kilo kaybı
  • Nefes darlığı
  • Öksürme

Kalp Kası İltihabı Neden Olur?

“Kalp kası iltihabı neden olur?” sorusu da sıklıkla merak edilir. Kalp kası iltihabını tetikleyebilecek bir dizi faktör mevcuttur. En yaygın olanları ise enfeksiyon kaynaklıdır. Enfeksiyonlara sebep olabilen etmenler, virüs ve bakteri olarak iki kategoriye ayrılabilir. Bunların arasında en çok virüsler suçlu bulunur. Viral enfeksiyonlar arasında özellikle grip ve soğuk algınlığı yaygındır. Ancak son zamanlarda bakteriyel miyokardit vakalarına daha az rastlanır. Sifiliz hastalığının nedeni olan treponema pallidum ve Lyme hastalığına sebep olan borrelia bakterileri kalp iltihabının başlıca nedenleri arasındadır. Bazı mantarlar ve sıtma parazitleri de miyokardite yol açabilir. Kimyasallar, toksik ilaçlar, alkol tüketimi, yılan ısırıkları, uyuşturucu kullanımı, kemoterapi ve radyasyon tedavisi de miyokarditin nedenleri arasındadır. Deride kızarıklıkla belirgin lupus gibi otoimmün hastalıklar veya romatoid artrit (eklem romatizması) da miyokardite neden olabilir. Güçlü bir bağışıklık sistemi bazı etkenlerle mücadeleyi kolaylaştırırken zayıf bağışıklık sistemine sahip kişiler mikroplarla etkin bir şekilde savaşamaz ve böylece hastalığın oluşumu daha muhtemel hale gelir.

Kalp Kası İltihabı Risk Grupları Nelerdir?

Bu hastalığa yakalanma riski bazı bireylerde diğerlerine göre daha yüksektir. Miyokardit için risk taşıyan gruplar aşağıdaki gibidir:

  • Bağışıklık sistemi zayıf olanlar,
  • Daha önceden miyokardite yakalanmış olanlar,
  • Konjenital kalp rahatsızlığı olanlar,
  • Protez kapak operasyonu geçirmiş olanlar,
  • Stent ya da diğer damar içi kateter kullanıcıları,
  • Uyuşturucu maddelere yoğun maruz kalmış kişiler.

Kalp Kası İltihabı Komplikasyonları Nelerdir?

Ağır ve kronik miyokardit kalp kasına daimi hasar verme riskini ciddi ölçüde arttırır. Genellikle karşılaşılan komplikasyonlar aşağıdaki gibidir:

  • Kalp Yetmezliği: Tedavi görmeyen bir kalp enfeksiyonu kalp kaslarını tahrip ederek kanın uygun bir şekilde pompalanmasını engel olur. Ağır durumlarda bu hastalığa bağlı kalp yetmezliği ventriküler destek cihazı ya da kalp transplantasyonu gerektirebilir.
  • Kalp Krizi veya Felç: Kalp kasında bir enfeksiyon oluştuğunda ve vücuda yeterince kan pompalanmadığında pıhtı oluşma riski oldukça yüksektir. Oluşan bir pıhtının kalbin arterlerinden birini tıkaması durumunda kalp krizi geçirme olasılığı artar. Bir kan pıhtısının beyin damarlarına ulaşması durumunda ise felç riski bulunur.
  • Aritmi: Bu terim kalbin anormal veya hızlı atışını ifade eder. Kalp kasının hasar görmesi genellikle aritmilere yol açabilir.
  • Ani Ölüm: Bazı ağır aritmiler kalbin ani şekilde durmasına neden olabilir. Aritmilerin hızlıca tedavi edilmemesi halinde ölüm riski yüksektir.

Kalp Kası İltihabı Nasıl Anlaşılır?

Peki kalp kası iltihabı nasıl anlaşılır? Kalp rahatsızlıkları genelde zaman içerisinde ilerler ve birdenbire belirti gösterir. Bu sebeple genetik faktörler göz önünde bulundurularak ailede kalp hastalığı olan kişilerin veya 40 yaş üzeri yetişkinlerin düzenli olarak kontrol edilmesi tavsiye edilir. Hastalıkların tanısı ilk olarak genellikle hastanın sağlık geçmişinin incelenmesi ve fiziksel muayenesinin yapılmasıyla başlar. Bu adımları takiben kardiyolog tarafından bazı testler talep edilebilir. Yapılacak tetkikler kan testi, transtorasik ekokardiyogram, sedimantasyon, elektrokardiyogram (EKG), göğüs filmi, holterdir.

Kalp Kası İltihabı Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Enfeksiyon nedeniyle kalp kası iltihabı gelişmişse başlangıçta enfeksiyona karşı ilaç tedavisi uygulanır. Bu ilaçlar genellikle oral yolla alınır ve kalp kasının fonksiyonunu desteklerken ritim bozukluğunu önlemeye yardımcı olur. Ek olarak idrar çıkışını arttırıcı ilaçlar ödem azaltma ve atılım hızlandırma amacıyla reçete edilebilir. Hafif vakalar genellikle istirahat ve ilaç tedavisi ile iyileşebilir. Ciddi vakalar ise hastanede tedavi gerektirebilir. Hastanede yatış sürecinde miyokardit tedavisi sürekliliği için genellikle damar yolu açılır ve ilaçlar bu şekilde verilir. Şiddetli iltihap durumunda ventriküler destek cihazları veya aort pompası gibi tedavi yöntemleri gerekebilir. Diğer tedavilerle iyileşme sağlanamayan hastalar için son seçenek kalp nakli olabilir. Bu nedenle kalp kası iltihabı belirtisi gösteren kişilerin en yakın sağlık kuruluşuna giderek erken tanı ve tedavi için kontrollerini yaptırmaları oldukça önemlidir.

Kalp Kası İltihabı Nasıl Önlenir?

Peki kalp kası iltihabı evde nasıl geçer? Bu rahatsızlıkla başa çıkmak için özel bir yöntem bulunmaz. Ancak bazı adımlar enfeksiyonların önlenmesi noktasında yardımcı olabilir. Virüs veya grip taşıyan kişilerden uzak durun. Bilmediğiniz bir nedenle herhangi bir viral enfeksiyon kalp iltihabına yol açabilir. El yıkama ve genel hijyen konusunda düzenli ve dikkatli olun. Bu enfeksiyonların engellenmesinde hayati önem taşır. Kalpte iltihaplanmaya sebep olan HIV virüsünden korunmak için cinsel yaşamınıza dikkat edin. Bu durumda güvenli cinsellik ön planda olmalıdır. Kızamıkçık ve grip gibi miyokardite yol açabilen hastalıklara karşı bağışıklık sağlayacak aşıları yaptırın. Böylece virüslere maruz kalma riskini minimuma indirebilirsiniz.

 

KAYNAK: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/myocarditis/symptoms-causes/syc-20352539

Covid- 19'un direkt olarak miyokardite sebep olduğunu söyleyemeyiz. Ancak koronavirüsün bazı insanlarda kalp kasları ve damarlarda zararlara yol açtığı görülmüştür. Özellikle kardiyovasküler hastalıklar bakımından risk altındaki bireylerde daha sık görülür.

Hastaların çoğunda tam iyileşme gözlemlenmiştir. Ancak bazı hallerde kalıcı kalp problemleri da ortaya çıkabilir. Bebeklerde bu durum daha şiddetli olup, kalıcı hasarlara neden olabilir.

Doktorunuzun reçete ettiği ilaçları düzenli kullanmanız gereklidir. Stres ve kalbi yoran faaliyetlerden kaçınarak dinlenmeniz önemlidir. Sigara ve alkol tüketiminden uzak durmanız gerekir. Ayrıca beslenme düzeninize dikkat edip doktorunuzun önerilerine uymalısınız.

Evet miyokardit çocuklar ve bebeklerde de meydana gelebilir. Özellikle 2 yaşından küçük çocuklarda bu rahatsızlık daha ciddi belirtilere neden olabilir.

Hafif seyreden vakalarda kalp genellikle büyük zarar görmez. Ancak hastalığın ağır ilerlediği durumlarda kalp yetmezliği, kalp krizi ve felç gibi hayati riskler ortaya çıkabilir. Özellikle çok şiddetli olan vakalarda ölüm riski vardır. Bu yüzden miyokardit hastalarının sürekli olarak izlenmesi ve tedavi planlarına sıkı bir şekilde uyulması gereklidir.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 13.09.2023 09:49Yayınlanma Tarihi: 07.09.2023 17:13
Yorum Ekle


KATEGORİLER