444 3 703

Hibiskus Faydaları Nelerdir?

 

Hibiskus çayı doğanın bize sunduğu bir hazine olarak adlandırılabilir. Hem görünümüyle büyüleyici olan bu bitki aynı zamanda birçok sağlık faydasıyla da dikkat çeker. Hibiskus çayı veya ekstreleri yüzyıllardır çeşitli kültürlerde kullanılan ve binlerce yıl boyunca tıbbi amaçlarla değerlendirilen bir içecektir. Bu yazıda hibiskusun sadece harika tadı ve güzel renkleriyle değil aynı zamanda vücudumuza sağladığı şaşırtıcı faydalarla da ilgili bilgiler sunacağız.

Hibiskus Nedir?

Yüksek miktarda antioksidan içeren Hibiskus ekşi bir lezzete sahip olup susuzluğu giderir. Ebegümecigiller (Malvaceae) ailesinden olan bu bitki bol miktarda C vitamini içerir ve sağlık için çeşitli avantajlar sunar. Yaklaşık 300 türü olan ve hatmi çiçeği olarak da tanınan hibiskus bitkisi hoş kokusuyla da bilinir.

Hibiskus Ne İşe Yarar?

Çevreye ve iklime bağlı olarak çeşitlilik gösteren yüzlerce hibiskus türü mevcuttur. Her türün farklı kullanımları vardır ve farklı avantajlar sunar. Ancak en genel kullanım şekli çay halidir ve kafein içermemesi de tercih sebebidir.

Hibiskus Faydaları Nelerdir?

Genelde hatmi olarak tanınan hibiskus bitkisi Batı Afrika, Orta ve Güney Amerika ve Karayipler'de yetişen çok yıllık bir bitkidir ve genellikle sıcak iklim bölgelerinde yetiştirilir. A, B2 ve C vitaminleri ile zenginleştirilmiş antioksidan dolu çiçeksi yapraklar hibiskus bitkisinin bir parçasını oluşturur ve çay veya kapsül formunda tüketilir. Hibiskus çayı faydaları aşağıdaki gibidir:

  • Hibiskus beta karoten, C vitamini ve antosiyanin gibi antioksidanlar bakımından zengindir. Antioksidanlar vücuttaki zararlı moleküller olarak adlandırılan serbest radikalleri yok etmeye yardımcı olur. Serbest radikaller ise kanser kalp hastalıkları ve diyabet gibi hastalıkların gelişiminde rol oynar.
  • Enflamasyon veya iltihaplanma her bireyde ortaya çıkabilen ve bağışıklık sisteminin organları enfeksiyonlardan ve yaralanmalardan koruma amacıyla oluşturduğu bir biyokimyasal tepkidir. Yapılan araştırmalar hibiskus bitkisinin enflamasyonun azaltılmasında pozitif etki yaratabildiğini göstermiştir.
  • Hibiskus çayı kanseri önlemeye yardımcı olan polifenoller adı verilen antioksidanlar içerir.
  • Hibiskus çayı antibakteriyel bir fayda sunabilir.
  • Hibiskusun getirdiği yararlardan bir tanesi hipertansiyon durumunda kan basıncınızı azaltma yeteneğidir. Yüksek tansiyon olarak da bilinen hipertansiyon kalbe zarar vererek zayıflamasına yol açabilir. Hibiskus kullanımı bu tansiyon düşürme sürecinde etkili olabilir.
  • Kalp hastalığı, kalp krizi ve inme gibi sağlık sorunlarının riskini arttıran yüksek kolesterol seviyelerine hibiskus bitkisi dengeleyici ve kan dolaşımını iyileştirici etkiler sunabilir.
  • Yapılan çeşitli araştırmalar hibiskusun obeziteye karşı koruma sağladığı ve kilo kaybına olumlu katkıda bulunduğunu göstermiştir.
  • Hibiskus karaciğer sağlığını iyileştirmeye destek olabilir. Bu bitkinin güçlü antioksidan özelliği sayesinde karaciğer çeşitli toksinlerden korunabilir.

Hibiskus Çayı Nasıl Demlenir?

Peki hibiskus çayı nasıl demlenir? Hibiskus çayı sıcak bir bitki çayı olarak ya da tatlı ve ferahlatıcı bir soğuk demlemeyi tercih edenler için buzlu bir içecek olarak hazırlanabilir. İşte hibiskus çayının sıcak ve soğuk pişirme yöntemleri:

  • Kaynatmış suyu sürahiye veya çaydanlığa dökün. Kurutulmuş hibiskus yapraklarından bir tatlı kaşığı ekleyin ve en az 4-5 dakika demlemeye bırakın. Süzdükten sonra belki bal gibi tatlandırıcılar ile zenginleştirebilirsiniz.
  • Soğuk demleme yöntemi ile yapılan hibiskus çayında acılık azalırken çiçeklerin tadını daha çok hissedersiniz. Başlangıçta kurutulmuş hibiskus yapraklarını soğuk veya oda sıcaklığındaki su dolu bir sürahiye ekleyin ve karıştırın. En kısa 4 saat olacak şekilde 2 güne kadar demlemeye bırakabilirsiniz. Süzerek yaprakları ayıkladıktan sonra çayınız servis için hazırdır.

Hibiskus Kullanırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Hibiskus faydaları için doğru kullanımı önemlidir. Hibiskusun birçok yararı olmasına rağmen büyük miktarlarda kullanımı karaciğer hasarına yol açabilir. Ayrıca bazı kişiler bitkiye alerji gösterebilir. Hibiskus bazı ilaçlarla etkileşime girebilir. Eğer yüksek tansiyon veya diyabet ilaçları kullanıyorsanız hibiskus içeren ürünleri kullanmadan önce doktorunuza danışmanız önemlidir. Bunun yanında hibiskus bitkisi doğum kontrol ilaçlarının etkinliğini düşürebilecek ve meme ile rahim kanseri gibi hastalıklara yol açabilecek fitoöstrojenler barındırır. Bu sebeplerle hibiskus tüketiminin dikkatli olması ve aşırıya kaçmaması sağlık için vital öneme sahiptir. Bitkisel desteklerden önce doktorunuza ve eczacınıza başvurmanız sağlığınız açısından hayati önem taşır.

Hibiskus Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Hibiskus çayının faydalarının diğer tüketim yöntemlerine nazaran daha fazla olduğu araştırmalar ile belirlenmiştir bu yüzden genellikle çay formunda tüketilmesi tavsiye edilir. Kurutulmuş hibiskus tomurcuklarından kendi çayınızı hazırlayabileceğiniz gibi poşet halinde aktarlardan da temin edebilirsiniz. Hibiskusu ince şekilde öğütülmüş ve kurutulmuş parçalar halinde toz olarak da satın alabilirsiniz. İçecek yapmak için sadece hibiskus tozu ile suyu karıştırmanız yeterlidir.

Hibiskus Ne Kadar Kullanılmalı?

Aşırı dozda hibiskus kullanımının bazı komplikasyonlara yol açabileceği için önerilen dozun üzerine çıkmanız tavsiye edilmez. Hibiskus çayının standart dozu günde 1 ile 2 bardak arasındadır. Eğer hibiskus ekstraktını tercih ederseniz günde 500-1000 mg yeterli olacaktır.

Hamileler Hibiskus Çayı İçebilir mi?

Peki hamileler hibiskus çayı içebilir mi? Hamilelik döneminde hibiskus tüketimine özen göstermelisiniz. Bitkinin içerdiği fitoöstrojenler erken doğum gibi bazı komplikasyonlara sebep olabilir. Hamilelik ve emzirme dönemlerinde doktorunuza danışmadan hibiskus ya da başka herhangi bir bitkisel takviye kullanmanız tavsiye edilmez.

 

KAYNAK: https://www.webmd.com/diet/hibiscus-tea-is-it-good-for-you

Guatr ve tiroid sorunları yaşayanlar, kan basıncında (yüksek veya düşük) sorunlar yaşayanlar, alerjik reaksiyonları olan kişiler, anemi hastaları, düzenli ilaç kullananlar, hamile bayanlar ya da hamilelik sürecinde olanlar hibiskus çayını tüketmemelidir. Ayrıca diyabet hastası olanların hibiskus çayını içerken düzenli şeker kontrolü yapmaları tavsiye edilir.

Emziren annelerin hibiskus çayı tüketimine dair kesin ve net bir bilgi bulunmamaktadır. Bu nedenle herhangi bir riski önlemek adına emziren annelerin hibiskus çayını tüketmemesi genellikle önerilir. Ancak bu konuda daha fazla bilgi edinmek isterseniz doktorunuza veya bir sağlık profesyoneline danışmanız en iyisi olacaktır.

Demir bakımından zengin olan hibiskus çayı demir eksikliği ve anemi durumlarına karşı etkilidir. Demir eksikliği ve anemisi olan kişilerin kilo verme süreci zorlaşabilir. Hibiskus çayı C vitamini içeriği ile yağ yakmayı hızlandırır, kilo kaybına yardımcı olur. Ayrıca bağırsak sağlığını düzenler, vücuttaki fazla sıvının ve şişkinliğin atılmasını sağlar; bu da kilo verme sürecine destek sağlar.

Uzmanlar hibiskus çayının günde 2 bardaktan daha fazla tüketilmemesi gerektiğini belirtir. Hibiskus çayını 10 gün boyunca içtikten sonra 3 ay boyunca bir ara vermeniz gerekebilir. Bu durum kişiye göre değişebilir ve herhangi bir yan etki oluşması durumunda kullanımı derhal bırakılmalıdır.

Hibiskus vücutta olası iltihabı engeller ve onun dışarı atılmasına yardımcı olur. Ayrıca soğuk algınlığı ve gripten kaynaklanan boğaz enfeksiyonlarına da iyi gelir.

Hibiskus, içerdiği vitaminler ve mineraller sayesinde kan yağ seviyesini düşürmeye yardımcı olabilir bu da yüksek tansiyon riskini azaltır.

Hibiskus çayı sindirim sisteminin düzenlenmesine yardımcı olarak bağırsak hareketlerini hızlandırabilir. Ancak aşırı tüketimi bağırsakların aşırı çalışmasına neden olabilir.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 19.09.2023 14:31Yayınlanma Tarihi: 19.09.2023 14:24
Yorum Ekle


KATEGORİLER