444 3 703

Gastrit Nedir? Gastrit Belirtileri Nelerdir?

 

Gastrit pek çoğumuzun yaşadığı rahatsızlıklardan biri olan mide iç yüzeyinin iltihaplanması durumudur. Bu durum genellikle mide asidinin normalden daha fazla salgılanması veya mide iç yüzeyini koruyan tabakanın zedelenmesi sonucunda ortaya çıkar. Gastrit sindirim sistemi sağlığını olumsuz etkileyebilir ve çeşitli semptomlara neden olabilir. Ancak gastritin tedavi edilebilir bir durum olduğunu unutmamak önemlidir. Bu yazımızda gastrit nedir, belirtileri nelerdir, nasıl tedavi edilir gibi soruları sizler için yanıtlayacağız.

Gastrit Nedir?

Gastrit mide iç yüzeyini kaplayan zarın iltihaplanma durumudur. Mide veya mide duvarının korunmasını sağlayan iç tabaka hasar gördüğünde belirginleşir. Yoğun mide asidi gastrik mukoza ile direkt temas halinde olur ve bu bölgedeki hücrelere hasar verir. Gastrit genel olarak iki türde incelenir: akut ve kronik gastrit. Akut gastrit daha uzun süreçte ilerlerse kronik gastrit olarak adlandırılır. Akut gastritin belirtileri arasında midede ve sırtta yoğun ağrılar, bulantı, kusma ve iştahsızlık bulunurken kronik gastrit genellikle herhangi bir belirti göstermez ya da üst karında rahatsızlık hissi, hazımsızlık, şişkinlik ve yemek sonrası dolgunluk hissi gibi hafif belirtiler ortaya çıkar.

Gastrit Neden Olur?

Peki gastrit neden olur? Gastrite neden olan en yaygın sebeplerden biri Helicobacter pylori adlı bakterinin yol açtığı enfeksiyonlardır. Gastriti tetikleyen diğer etmenler aşağıdaki gibidir:

  • Aspirin, ibuprofen gibi non steroidal anti inflamatuar ilaçların uzun süreli kullanımı
  • Aşırı alkol tüketimi
  • Bağışıklık sisteminin kendi hücrelerine saldırması: Bu durum otoimmün ya da A tipi gastrit olarak adlandırılır.
  • Çeşitli bakteri, virüs veya mantar enfeksiyonları
  • Fiziksel stres: Ciddi bir hastalığa yakalanma, büyük cerrahi operasyonlar, ağır yaralanmalar ve yanıklar
  • Gıda zehirlenmesi
  • İleri yaş
  • Radyasyon tedavisi
  • Sigara kullanımı
  • Yiyecek alerjileri
  • Zihinsel stres

Gastrit Belirtileri Nelerdir?

Gastrit belirtileri her bireyde farklı şekillerde görülebilir. Bazı kişilerde belirti gözlenmeyebilir. Akut ve kronik gastrit belirtileri birbirinden değişiktir. Akut gastritin belirtileri arasında birden başlayan karın ağrısı sıklıkla görülür. Ağrının olduğu bölgeye elle basılınca ağrı artabilir. Diğer akut gastrit belirtileri ise sırt ağrısı, bulantı ve kusma, iştah kaybı, sürekli geğirme, karında dolgunluk hissi, şişkinlik, kanlı veya kahve telvesi biçiminde kusma, siyah renk dışkılama ya da dışkıda kan, midenin ekşimesi şeklindedir. Çoğu kronik gastrit hastası uzun süre belirti hissetmez. Ancak bazıları hafif semptomlar olan şişkinlik, dolgunluk hissi ve geğirme yaşayabilir. Eğer tedavi edilmezse mide ülseri, onikiparmak bağırsağı ülseri veya mide kanseri gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

Antral Gastrit Nedir?

Peki antral gastrit nedir? Gastritin lokalizasyonuna dayanarak pangastrit, antral gastrit ve korpus gastriti olarak sınıflandırılır. Midenin çıkış bölümüne yakın olan kısma antrum denir ve burada görülen gastrite antral gastrit adı verilir. Akut veya kronik biçimde görülebilen antral gastrit en yaygın gastrit türüdür ve tüm gastrit vakalarının %80'ini oluşturur. Genellikle Helicobacter pylori bakterisi bu duruma neden olur.

Kronik Gastrit Nedir?

“Kronik gastrit nedir?” sorusu da merak edilen konular arasındadır. Mide zarının iltihaplanması durumu eğer sıkça tekrarlıyor ya da uzun süre devam ediyorsa bu duruma kronik gastrit denir. Kronik gastrit genellikle belirtisiz seyreder veya yemek sonrası geğirme veya şişkinlik gibi hafif semptomlara neden olabilir. Değişken nedenleri vardır ve bu nedenlere göre A, B veya C tipi olarak sınıflandırılır:

  • A Tipi Gastrit (Otoimmün Gastrit): Bu tür kronik gastrit vücudun bağışıklık sisteminin mide mukoza hücrelerine saldırması sonucunda oluşur.
  • B Tipi Gastrit (Bakteriyel Gastrit): Bu tür kronik gastrit bakteriyel enfeksiyonlar sebebiyle ortaya çıkar. Genellikle Helicobacter Pylori bakterisi bu tip gastrite neden olur.
  • C Tipi Gastrit: Kimyasal ya da toksik madde tahrişi sonucu gelişir. Genellikle ilaç kullanımı bu duruma yol açar. Alkol aşırı tüketimi ve biliyer reflü gibi diğer tetikleyiciler de mevcuttur. Biliyer reflü safra sıvısının onikiparmak bağırsağından mideye geri kaçtığı bir durumdur.

Gastrit Nasıl Teşhis Edilir?

Hasta hakkında detaylı bir bilgi almakla teşhis süreci başlar. Hasta söz konusu olduğunda doktorun ilgilenmesi gereken şeylerin arasında hastanın şikayetleri, tıbbi geçmişi, kullandığı ilaçlar, beslenme alışkanlıkları ve alkol veya sigara kullanımı vardır. Daha sonra fiziksel bir muayene gerçekleştirilir. Bu muayene sırasında karın bölgesinde herhangi bir hassasiyet olup olmadığı kontrol edilir. Ardından üst karın bölgesine bir ultrasonografi uygulanır. Bir röntgen çekimi sadece mide delinmesinden şüphelenildiğinde yapılır. Kesin teşhis için endoskopik denetim gereklidir. Endoskopi ışıklı bir kamera ile donatılmış bir tüp yardımıyla ağızdan girerek midenin incelendiği bir işlem olarak tanımlanabilir. Gerektiğinde endoskopi esnasında mideden bir doku örneği de alınır. Kan testleri vücuttaki inflamasyonları ve patojenleri belirlemek için kullanılabilir. Örneğin otomatik gastriti olan bir hasta söz konusu olduğunda antikorlar kan yoluyla saptanabilir. Ayrıca dışkının incelenmesi de mümkündür. Gastrit nedenli kanamalar durumunda, dışkıda kan izleri bulunabilir.

Gastrit Tedavisi Nasıl Olur?

Gastrit tedavisi çoğu zaman ilaç tedavisine ihtiyaç duymadan yaşam tarzındaki değişiklikler ve beslenme düzenlemeleri ile iyileştirilebilir. Ancak bu değişiklikler etkisiz olduğunda çeşitli ilaçlar kullanılır. Tedavinin ilk adımı mide zarını tahriş eden unsurlardan kaçınmaktır. Bu sebeple kahve, alkol ve sigarayı bırakmak gerekir. Eğer semptomlar ağırsa bir veya iki gün süresince yemekten kaçınmak faydalı olabilir. Genellikle gastritin arttığı dönemlerde zaten iştah kaybı meydana gelir. Eğer semptomlar daha hafifse kolay sindirilebilen hafif yiyecekler küçük porsiyonlar halinde tüketilmelidir. Strese bağlı gastrit durumlarında meditasyon veya progresif kas gevşetme tekniği gibi rahatlama yöntemleri yardımcı olabilir. Gastrit tedavisinde mide asidini azaltıcı ilaçları kullanılır. Helicobacter pylori ve diğer bakteri kaynaklı durumlarda antibiyotik tedavisi uygulanır. Kronik otoimmün gastrit genellikle B12 vitamini eksikliğiyle birlikte görülür. Dolayısıyla otoimmün gastrit tedavisi sırasında B12 vitamini enjeksiyonları da uygulanır. Gastrit hastalarının beslenme alışkanlıkları kadar düzenli sağlık kontrolleri de hayati öneme sahiptir. Çeşitli check-up paketleri hem kadınlar hem de erkekler için kapsamlı mide muayeneleri içerir.

Gastrit Diyeti

Diyet gastrit tedavisinde kritik bir rol oynar. Gastrit diyetinde Helicobacter pylori bakterilerini ortadan kaldıran yiyeceklere yer verilir. Bu amaçla evde yapılan yoğurt, lahana turşusu ve tarhana gibi probiyotikler tüketilebilir. Brokoli içerdiği bileşenler sayesinde sarımsak ise geniş çaplı antibakteriyel özellikleri ile Helicobacter pyloriyi yok eder. Ek olarak yapılan araştırmalar zencefil, elma sirkesi, zerdeçal, kekik, kızılcık suyu, ananas, yeşil çay, havuç ve pancar suyunun hem gastriti iyileştirdiğini hem de mide bulantısı, mide ağrısı, yanma, şişkinlik ve mide ekşimesi gibi semptomları hafiflettiğini göstermiştir.

Gastrite İyi Gelen ve Gelmeyen Yiyecekler Nelerdir?

Akut ve kronik gastrit belirtileri durumunda beslenme önemlidir. Gastrite iyi gelen yiyecekler ve içecekler aşağıdaki gibidir:

  • Taze meyve ve sebzeler
  • Elma, yulaf ezmesi, brokoli, havuç ve fasulye gibi yüksek lifli gıdalar
  • Tam tahıllar
  • Hindistan cevizi yağı
  • Balık, tavuk ve hindi göğsü gibi az yağlı yiyecekler
  • Tarhana, ev yapımı yoğurt ve lahana turşusu gibi probiyotikler bulunur.

 

Gastriti tetikleyen yiyecek ve içeceklerden bazıları da aşağıdaki gibidir:

  • Çikolata
  • Kahve
  • Alkol
  • Domates gibi asitli yiyecekler
  • Her türlü işlenmiş gıda
  • Yüksek yağ ve şeker içeren yiyecek ve içecekler
  • Kızartmalar
  • Yapay tatlandırıcı içeren yiyecek ve içecekler
  • Aşırı baharatlı gıdalar
  • Dondurulmuş gıdalar şeklinde sıralanabilir.

 

KAYNAK: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/10349-gastritis

Gastrit belirtileri genellikle kolayca yönetilebilir. Ancak bazen belirtiler ciddi ağrı, mide bulantısı ve kusma şeklinde ortaya çıkabilir ve acil tıbbi yardım gerekebilir. Hafif ila orta düzeydeki rahatsızlıklarda günde 4 ya da bazen 6 kez antiasid tabletlerin veya sıvı gastrit ilaçları kullanımı ve asit üretimini azaltan ilaçların günlük kullanımı etkili olabilir. Şiddetli belirtiler durumunda intravenöz yoluyla uygulanan asit salgısını azaltıcı ilaçlar, antiasid çiğneme tabletler veya sıvı ilaçların kullanımı, hastalığın seyrine bağlı olarak yemek yemeye ara verme veya uygun bir diyet uygulama oldukça faydalı olabilir.

Aspirin veya antiromatizmal ilaçların uzun süreli kullanımından ve alkol tüketiminden kaçınmak gastrit hastalığının önlenmesinde son derece önemlidir. Sigara içmeme, aşırı kahve tüketimini azaltma ve asitli içeceklerden kaçınma da gastritin oluşumunu engellemede kritik faktörlerdir. Akut gastrit belirtileri durumunda gastrite neden olan etkenlere karşı dikkatli olmak ve gerektiğinde ilaç tedavisine başvurmak iyileşmeye yardımcı olabilir. Aspirin, antiromatizmal ilaçlar, alkol, sigara gibi zararlı maddelerin uzun süreli kullanımı kronik gastrite yol açabilir. Gastriti tetikleyen faktörlerin kontrol altına alınmaması mide hücrelerinde değişime (intestinal metaplazi yani mide hücrelerinin özelliklerinin farklılaşması) neden olabilir.

Gastrit hızlı bir şekilde gelişebileceği gibi yavaşça belirtilerini gösterebilir. Bu tür durumlar mide kanseri riskinin artmasına yol açabilir. Ancak çoğu insan için gastrit ciddi bir durum olmayıp, uygun tedavi ile hızla iyileşme görülebilir.

Gastrit genellikle kendi başına iyileşebilir. Ancak eğer belirtiler bir haftadan daha uzun sürerse veya karışık kusma ve ateş gibi semptomlar görülürse doktora danışmak önemlidir.

Maden suyunun mideyi rahatlattığı bilinir. Ana öğünlerden sonra içilen maden suyu gastiritin oluşumunu engelleyebilir ve gastritten kaynaklanan rahatsızlıkları azaltmada yardımcı olabilir.

Gastritli kişilerde bulantı, kusma ve iştahsızlık gibi belirtiler görüldüğünden dolayı kilo kaybı olabilir.

Yoğun stres altında olan kişilerde gastritin görülme riski daha fazladır. Ancak semptomların ve gastritin şiddetinin tek nedeni stres olmayabilir.

Akut ya da kronik gastrit durumları geliştiği zaman erken veya geç dönemlerde etkin tedavi sağlanmazsa hastalar çeşitli komplikasyonlarla karşılaşabilir. Bu durumlar mevcut hastalığın şiddetini artırabilir ve hayati tehlike yaratabilecek ülser, mide kanaması, mide lenfoması, mide kanseri gibi ciddi hastalıklara yol açabilir.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 22.09.2023 13:37Yayınlanma Tarihi: 22.09.2023 13:22
Yorum Ekle


KATEGORİLER