444 3 703

Beslenme Çantasında Neler Olmalı?

 

Okul dönemi sağlıklı beslenmenin hayati önem taşıdığı bir süreci kapsar. Sağlıklı beslenme bu dönemdeki çocukların bedensel, duygusal ve sosyal gelişimi ile okul başarısını destekler. Sağlıklı beslenmenin ilk adımı ise sabahları dengeli bir kahvaltı yapmaktır. Evden ayrılmadan önce yapılan kahvaltı çocuğunuzun odaklanmasını artırır, kendisini daha enerjik hissetmesini sağlar ve anlama konusunda zorluk yaşamasının önüne geçer. Süt ve süt ürünleri, evde yapılan taze meyve suları, pekmez, yumurta, bal, yeşil ve kırmızı sebzelerle hazırlanan omletler gibi yiyeceklere kahvaltıda mutlaka yer verilmelidir. Peki beslenme çantasında neler olmalı? İşte bilmeniz gerekenler:

Beslenme Çantası Nasıl Hazırlanmalıdır?

  • Sağlıklı ve besin gruplarını kapsayan yiyecekler bir arada olmalıdır. Öncelikle kolay taşınabilir ve kokmayan, bozulmayacak kadar dayanıklı olan besinleri seçmelisiniz. (Örneğin patates salatası, sosis, salam, sucuk gibi bazı yiyecekler oda sıcaklığında bozulabilir).
  • Çocuğunuzun ne kadar yiyebileceğini bilmelisiniz ve beslenmeye ekleyeceğiniz miktarı bu doğrultuda belirlemelisiniz.
  • Süt ve süt ürünlerini mutlaka dahil etmelisiniz.
  • Et ve et ürünlerini de eklemelisiniz. Örneğin haşlanmış yumurta gibi. Ancak eğer çocuğunuz bu tür yiyeceklerden rahatsız oluyorsa birkaç dilim peynir ekleyebilirsiniz.
  • Çocuğunuz okul kantininden yemek almak isteyecektir. Bunun için haftanın 1 gününü kantin günü yapabilirsiniz.
  • Birlikte hazırladığınız tam tahıllı kekler veya poğaçaları, biraz fazla dilim ekleyerek arkadaşlarıyla paylaşmasını sağlayabilirsiniz.
  • Ara öğünlerde yiyebileceği ceviz, fındık, kuru üzüm, kuru kayısı ve incir gibi besinleri eklemelisiniz.
  • Taze meyve ve sebzeleri iyice yıkamalı ve mümkünse kabuklarını soymalısınız. Doğradığınız meyvelerin vitamin ve mineral değerlerinin azalacağını unutmamalısınız.
  • Çocuğunuzun içecek tercihinde su tüketimini teşvik edin ve evde gazlı içeceklerden kaçının. Bunun yerine ayran, kefir veya taze meyve suları gibi alternatifler sunun. Kefir çocuklar için hem probiyotik açısından hem de kalsiyum ihtiyacını karşılaması bakımından önemlidir.
  • Çocuğunuza okula giderken beslenme çantasını güneş ışığından ve aşırı sıcaktan korumasının gerekliliğini anlatın.

Yemekhane Menüsü Yeterli mi?

Okul yemekhanelerinde sunulan menüler genellikle tüm çocuklar için tasarlanır ve her çocuğun ihtiyaçlarına tam olarak cevap veremeyebilir. Bazı çocuklar daha fazla iştahlı olabilirken bazıları daha az yemek yiyebilir veya belirli yiyeceklere karşı alerjileri olabilir. Bu durumda ailelerin görevi aylık menüleri incelemek ve okula bildirmektir. Çocukların sağlıklı büyümeleri için ister yemekhane olsun ister beslenme çantası, günlük süt, yoğurt, tavuk, balık, kuru baklagiller, sebze, meyve, ekmek ve tahıl gibi besin gruplarından tüketmeleri gereklidir. Eğer bir öğünde et veya balık varsa diğer öğünlerde mutlaka sebze tüketilmelidir. Çikolata ve şeker yerine ev yapımı meyveli süt veya yoğurt tercih edilmelidir.

Örnek Beslenme Çantası

  • PAZARTESİ: Peynirli bol yeşillikli sandviç, ev yapımı meyve suyu, kuru meyve, kuruyemiş
  • SALI: Tam tahıllı poğaça, ayran, meyve, kuruyemiş
  • ÇARŞAMBA: Ev yapımı cevizli kek, 1 bardak süt, kuru ya da taze meyve, mevsim sebzesi
  • PERŞEMBE: Meyveli yoğurt, 3 adet ceviz, küçük bir tost, mevsim sebze ya da meyvesi
  • CUMA: Ev yapımı peynirli krep, ayran, kuruyemiş

Hangi Yiyecekler Beslenmeden Uzak Tutulmalı?

Kahvaltılarda açma veya poğaça tüketilmemeli: Sadece karbonhidrat ve yağ içererek besleyici değeri olmayan bu ürünler doygunluk hissi sağlamaz. Bu nedenle pastane ürünleri olan açma veya poğaça gibi gıdalardan kahvaltılarda kaçınılmalıdır. Çocuğunuz çok istiyorsa nadiren veya evde yapıldığı takdirde verilebilir.

Paketlenmiş ürünler tüketilmemeli: Şekerli yiyecekler, kekler, krakerler ve asitli içecekler gibi paketlenmiş ürünler çocuklara günün hiçbir zamanında verilmemelidir. Bu gıdaların içerdiği katkı maddeleri ve yüksek oranda şeker çocuklarda obeziteye yol açar.

Fast food ürünleri tüketilmemeli: Çocukların sağlıksız beslenmeye yönelmesini ve kilo almasını tetikleyen en önemli faktörlerden biridir. Ayrıca bu tip işlenmiş gıdalarla beslenen çocuklarda dikkat eksikliği ve alerji gibi sorunlar daha sık görülür.

Hazır meyve sularından kaçınılmalı: Meyve sularının doğal olduğu iddia edilse bile içerdikleri yüksek miktar şeker sebebiyle dikkat edilmelidir. Bunun yerine meyvenin lifleri ile birlikte tüketilmesi tercih edilmelidir.

İştahsız Çocuk Nasıl Beslenmeli?

Eğer altta yatan bir neden bulunmuyorsa çocukla aile arasındaki ilişki üzerinde durulmalıdır. Bu tür çocuklarda öncelikle öğün saatleri ve sürelerinin belirlenmesi gerekir. Öğün sürelerinin 20 dakikayı aşmamasına dikkat edilmelidir. Eğer çocuk masada fazla zaman geçiriyorsa "Bu yiyecekler artık soğudular ve yenmeye uygun değiller" diyerek yemeği önünden kaldırabilirsiniz. Ancak bir sonraki öğün gelene kadar başka bir şey vermemelisiniz. Yemek sırasında ekran veya başka dikkat dağıtıcı unsurlar bulunmamalıdır. İştahsız çocuğunuzun beslenmesinde nelere dikkat etmeniz gerektiği hakkında daha fazla bilgiyi “Çocuklarda İştah Artıran 15 Etkili Öneri” başlıklı yazımızda bulabilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz.

KAYNAK: https://www.oac.edu.au/news-views/the-perfect-lunch-box/

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 26.09.2023 11:47Yayınlanma Tarihi: 25.09.2023 16:32
Yorum Ekle


KATEGORİLER