444 3 703

Kreş ve Okullarda Enfeksiyondan Korunma

 

Özellikle kreş ve okullarda çocukların sağlığını korumak büyük önem taşır. Çünkü bu ortamlar mikropların hızla yayılma potansiyeline sahip olduğu yerlerdir. Çocukların hayatında önemli bir yere sahip olan eğitim sürecini sağlıklı bir şekilde geçirmek adına da çocuğun bağışıklığı güçlü tutmak gerekir. Peki bu süreçte enfeksiyondan korunma yolları nelerdir? Bilinmesi gerekenleri sizler için derledik.

Kreş ve Okullarda Mikropların Bulaşma Yolları Nelerdir?

Kreş ve okul gibi ortamlarda mikropların bulaşma yolları aşağıdaki gibidir:

  • Damlacık veya hava aracılığıyla bulaşma: Hasta bir çocuğun konuşması, hapşırması veya öksürmesi ile havaya saçtığı mikrop dolu damlacıkların sağlıklı bir çocuk tarafından solunması sonucunda enfeksiyon oluşur.
  • Direkt temas ile bulaşma: Hasta kişiden gelen damlacıkların etrafa yayılmasına veya hasta bir kişi ile fiziksel temas sonucunda enfeksiyon oluşur.
  • Fekal-oral yol ile bulaşma: Çevre veya yiyeceklerde bulunan mikropların ellerle alınıp ağıza taşınması sonucunda enfeksiyon oluşur.

Kreş ve Okul Çağındaki Çocuklarda Görülen Enfeksiyon Şikayetleri Nelerdir?

Çoğunlukla ebeveynler okul çağındaki çocuklarının sürekli öksürdüğünü ve balgam çıkardığını belirtir. Kulak ve boğaz ağrıları da bu yaş grubundaki çocuklarda oldukça yaygındır. Bu tür rahatsızlıklar genellikle alt ve üst solunum yolu enfeksiyonları nedeniyle oluşur. Özellikle kreş çağındaki çocuklar sıklıkla gribal enfeksiyon belirtileri gösterir. Kreş ve okul çağındaki çocuklarda enfeksiyon riskine karşı dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Eğer çocuk öksürüyorsa veya nefes alma zorluğu yaşıyorsa bu durum ciddiye alınmalıdır. Öksürük esnasında yayılan damlacıklar diğer çocukları da tehlikeye atar. Geceleyin uyandıran öksürük bir uzman tarafından değerlendirilmelidir. Bulaşıcı hastalık belirtisi varsa bir doktorla görüşülmesi şarttır. Çocuğun aşırı uykulu veya dalgın olduğu durumlarda da uzmana başvurmak gereklidir. Okul çağındaki çocuklarda sık görülen enfeksiyonlar için endişelenmemeli, önlem alınmalı ve bir hekime danışılmalıdır.

Kreş ve Okul Ortamında Alınması Gereken Önlemler Nelerdir?

Enfeksiyon hastalıklarından korunma adına kreş ve okul ortamında alınabilecek önlemler aşağıdaki gibidir:

  • Çocukların el yıkama alışkanlığı kazanmalarını sağlamak için öğretmen veya bakıcılar dikkatli olmalıdır.
  • Çocuk ateşli ve hasta şekilde okula ya da kreşe alınmamalıdır.
  • Bakıcılar, öğretmenler ve diğer personel boğmaca, grip, kızamık, suçiçeği gibi hastalıklara karşı aşılanmış olmalıdır.
  • Kreş ve okuldaki çalışanlar fazla takı kullanmamalı, yapay ve uzun tırnak taşımamalı ayrıca tüm çalışanların tırnakları kısa olmalıdır.
  • Ayakkabıyla gezilen alanlar, kapı kolları, oyun masaları, tuvaletler, çatal-bıçak-kaşıklar, su bardakları gibi eşyalar mikrop kaynağı olabilir. Bu nedenle düzenli olarak dezenfekte edilmelidir.
  • Tuvaletler, bez değiştirme yerleri, lavabolar, tuvalet zeminleri ve kan, dışkı veya sekresyon bulaşmış yüzeyler mutlaka dezenfekte edilmelidir.
  • Oyuncak seçiminde yıkanabilir veya silinebilir malzemeden yapılmış olanlar tercih edilmelidir.
  • Her sınıfın kendi oyuncak seti olmalı ve mümkünse sınıflar arasında oyuncaklar paylaşılmamalıdır.
  • Yemeklerin hazırlandığı alanlar yemek öncesi ve sonrası temizlenip dezenfekte edilmelidir.
  • Tabaklar, çatal-bıçak gibi aletler, masalar, tepsiler her yemekten sonra yıkanıp dezenfekte edilmelidir.
  • Okul veya kreşteki buzdolapları her ay düzenli olarak temizlenmelidir.
  • Plastik ve ağızla temas eden oyuncaklar her gün temizlenmeli, yıkanmalıdır.
  • Kapılar, kapı kolları ve dolaplar her gün temizlenip deterjanlı bezle silinmelidir.
  • Kreş ve okul zeminleri günlük olarak temizlenmelidir.
  • Yıkanabilir oyuncaklar, giysiler ve pijamalar ile oyun ve aktivite alanları haftada bir temizlenmelidir.
  • Su sebilleri her gün temizlenmelidir.

Enfeksiyon ve Beslenme Arasında Nasıl Bir İlişki Bulunuyor?

Enfeksiyon mikroorganizmaların vücudu tahrip ettiği bir durum olarak tanımlanabilir. Ancak her çocukta bu mikroorganizmalar hastalık belirtisi oluşturmaz. Bağışıklık sistemi güçlü olan çocuklar enfeksiyona maruz kalmalarına rağmen ağır semptomlar göstermez. Bağışıklık sisteminin sağlıklı bir şekilde işleyebilmesi ve vücudun enfeksiyonlara karşı dirençli olabilmesi birçok faktöre bağlıdır. Sağlıklı ve doğru beslenme alışkanlıkları bağışıklık sistemini direkt olarak etkileyen en önemli faktör olarak kabul edilir. Beslenme ile bağışıklık sistemi arasındaki ilişki oldukça karmaşıktır. Vitamin ve mineral gibi bazı besin bileşenlerinin eksik olduğu durumlarda bağışıklık sistemi zayıflar ve enfeksiyon riski artar. Enfeksiyon sırasında metabolizma hızlanır ve bu da gerekli besin bileşenlerinin ihtiyacını arttırır. Bu nedenle, doğru bir beslenme planı çocukların enfeksiyona karşı korunmasını destekler.

Kreş ve Okul Çağındaki Çocuklarda, Doğru Beslenme ile Enfeksiyondan Korunma Nasıl Sağlanır?

Çocukların sağlıklı bir yaşam sürdürebilmesi için çocukluk döneminde yeterli ve dengeli beslenmeleri gereklidir. Çünkü bu dönemde kas sistemi, yağ dokuları, kemik yoğunluğu ve zekâ gelişimi gibi önemli fonksiyonlar gelişir. Kreş ve okul çağı çocukların karbonhidrat, enerji, yağ ve protein içeren besinleri düzenli olarak tüketmeleri sağlıklı beslenme için önemlidir. Okul çağındaki çocukların beslenme rutini için bir takip programı oluşturmak ve uzmana danışmak önemlidir. Bu dönemde protein, karbonhidrat ve yağ bakımından dengeli besinlerin yanı sıra vitamin açısından zengin meyve ve sebzeler tercih edilmelidir. Ayrıca düzenli vitamin desteği, bitkisel çaylar, balık yağı ve bağışıklık sistemini uyarıcı destekleyici ürünler uzman kontrolünde çocuklarınızın beslenme programına dahil edilebilir. Çocukların enfeksiyonlara karşı savunmasını güçlendirebilecek bazı gıdalar bulunur. Bu gıdalar et, sebze ve meyve, tahıl ve sağlıklı yağlar olmak üzere dört ana grupta toplanabilir. Ancak önemli olan bu gıdaların doğal kaynaklardan elde edilmiş olmalarıdır. Özellikle kreş ve okul çağındaki çocukların bağışıklık sistemlerinin güçlü olması gerektiğini unutmamak önemlidir. Ayrıca enfeksiyon kontrolü ve korunma önlemleri  yanında sağlıklı beslenmenin de hastalıklara karşı koruma sağlamada büyük rol oynadığını bir kez daha vurgulamakta fayda var.

Enfeksiyon hakkında daha detaylı bilgi almak için "Enfeksiyon Nedir? Türleri ve Tedavisi" başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

 

Kaynak:

https://www.hpsc.ie/a-z/lifestages/schoolhealth/File,14304,en.pdf

https://www.publichealth.hscni.net/sites/default/files/

https://www.infectioncontroltoday.com/view/infection-preventionists-might-be-needed-in-schools

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 02.10.2023 11:11Yayınlanma Tarihi: 02.10.2023 10:44
Yorum Ekle


KATEGORİLER