444 3 703

Mevsim Değişikliklerinde Bağışıklık Sisteminin Önemi ve 7 Öneri

 

Güçlü bir bağışıklık sistemi mevsim değişikliklerinde daha da önem kazanan bir konu. Sonbahara girdiğimiz şu günlerde sizin için derlediğimiz yazıyı mutlaka okuyun.

Hastalıklar karşısında en önemli silahımız bağışıklık sistemimiz. Bu önemli mekanizma sayesinde vücut kendi kendini tedavi edebiliyor. Ancak yanlış beslenme şekli, kronik rahatsızlıklar, stres gibi nedenlerle bağışıklık sistemi zamanla zayıflayabiliyor. Bu nedenle bağışıklığı güçlendirmek mevsim geçişlerinde yaşanabilecek kronik rahatsızlıklardan korunmada önemli.

Bağışıklık Sistemi Nedir?

Peki bağışıklık sistemi nedir? Doğumla birlikte aktif olan bağışıklık vücuda giren maddelerin tümünü tanır ve zararlı olanları yok eder. Bu kadar hassas bir işleyişe sahip olan bu sistem birbirine çok benzeyen maddeleri de ayırabilir. Ancak çeşitli sebeplerle bu sistemin zayıflaması sonucunda enfeksiyonlar gelişim gösterir.

Kazanılmış Bağışıklık Nedir?

Kazanılmış bağışıklık vücudun bir enfeksiyon veya hastalıkla karşılaştığında geliştirdiği savunma mekanizmasıdır. Bu tür bağışıklık daha önce maruz kalınmış olan bir patojen veya antijene karşı oluşur ve hastalığın tekrarlanmasını engellemek için çalışır ve zaman içinde daha etkili hale gelir. İlk defa bir patojenle karşılaşan vücut bu patojene karşı mücadele etmek için belirli bir süre gerektirebilir. Ancak sonraki temaslarında bağışıklık sistemi daha hızlı tepki verip daha güçlü bir savunma mekanizması oluşturabilir.

Mikroorganizmalarla Savaşta Bağışıklık Sisteminin Önemi

Bağışıklık sisteminin çalışması ile mikroplar vücuda girse bile bu mikroplara karşı antikorlar oluşur ve bağışıklık savaşı başlar. Bu antikorlar aynı mikroplarla karşılaştığında da vücudu korur. Bu durum hastalıklara karşı dayanıklılığı arttırır ve tekrarlayan enfeksiyonların önlenmesinde kritik bir rol oynar. Yani antikor vücuda giren yabancı maddelere karşı savunma hücreleri tarafından verilen bir yanıttır. Bağışıklık sisteminin sağlıklı olması mikroorganizmalara karşı etkin bir savunma anlamına gelir. Bunun için düzenli beslenme, yeterli uyku, egzersiz ve stresin yönetimi gibi yaşam tarzı faktörlerine dikkat etmek önemlidir. Ayrıca aşılar ve koruyucu tedbirler de bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur.

Bağışıklık Sistemini Etkileyen 7 Önemli Konu

Özellikle mevsim geçişlerinde sık görülen ve kolaylıkla bulaşan grip, ishal, nezle, soğuk algınlığı gibi hastalıklar karşısında güçlü olmanın yolu tam çalışan bir bağışıklık sisteminden geçiyor. Peki bağışıklık sistemi nasıl güçlenir? İşte bağışıklık sistemini etkileyen ve dikkate alınması gereken 7 önemli nokta:

  • DENGELİ BESLENME: şeker ve tuzu azaltmak, karbonhidrat, protein ve yağı dengeli bir şekilde almak oldukça önemli. Bunun yanında aşırı alkol tüketiminden uzak durmak, sigara tüketmemek de bağışıklık adına gerekli. Günlük beslenmede antioksidan gıdalara da yer verilmeli. Bol sebze ve meyve tüketmeli, beslenme de tahıla da yer verilmelidir.
  • VİTAMİNLER: A, B, C ve E vitaminleri güçlü bir bağışıklık sistemi için önemli. B vitaminleri içeren süt, yumurta, balık, balık yağı, turunçgiller, kavun ve kiraz gibi besinlere günlük beslenmede mutlaka yer verilmeli.
  • UYKU: Uykunun düzenli olması da bağışıklığın güçlü olmasında önemli bir yere sahip. Yeterli uyumayan kişiler sabahları güne yorgun başlar bunun sonucunda da kişinin verimi düşer.
  • KİŞİSEL HİJYEN: Mikrop ve virüsler eller yoluyla vücuda girer. Bu sebeple kişisel hijyene önem verilmelidir ve eller gün içinde sık sık sabun ve suyla yıkanmalıdır.
  • SU TÜKETİMİ: Su, vücuttaki pek çok işleyiş için gereklidir. Uzmanlar günlük 2-2,5 litre civarı su tüketmek gerektiğini vurgular. Ancak gün içinde tüketilmesi gereken su miktarının kişinin kilosuna, mevsime ve günlük aktivitelere göre değiştiği de unutulmamalıdır.
  • STRES: Stres anında bu durumla başa çıkmak adına vücut bazı madde ve hormonlar üretir. Bu madde ve hormonların fazla üretilmesi sonucunda vücudun doğal dengesi bozulur. Bu nedenle de stresli dönemlerde yaşanan bu durum sonucunda sık sık hastalık yaşanır.
  • FİZİKSEL AKTİVİTE: fiziksel olarak aktif olmak bağışıklık sistemini güçlendirecek en önemli unsurlardan biri. Bu nedenle haftada en az 3 gün açık havada yürüyüş yapmaya, egzersize önem verilmelidir. Masa başında çalışan kişiler de fiziksel aktivite dengesini sağlamak adına mutlaka kısa molalar vererek çalışmalı ve iş saatleri sonrasında spor yapmaya dikkat etmelidir.

 

Mevsim geçişlerinde bağışıklığı doğru bir beslenmeyle desteklemek istiyorsanız "Sonbaharda Sağlıklı Beslenme Tüyoları" başlıklı yazımızı da okuyabilirsiniz.

KAYNAK:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8987173/

https://www.sciencedaily.com/releases/2015/05/150512112356.htm

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 05.10.2023 11:25Yayınlanma Tarihi: 05.10.2023 09:54
Yorum Ekle


KATEGORİLER