444 3 703

Rahim Ağzı Kanseri Belirtileri Nelerdir? En Önemli 3 Belirti!

Bilgi Talep Formu

 

Rahim ağzı kanseri kadınların sağlığını tehdit eden ciddi bir hastalıktır. Erken teşhis ve tedavi ile bu kanser türü kontrol altına alınabilir. Ancak maalesef birçok kadın belirtileri hafife alabilmekte veya fark etmekte geç kalmaktadır. Bu yazıda rahim ağzı kanserinin en önemli belirtilerini ele alacağız.

Rahim ağzı kanseri belirtileri kadınlarda sık görülen kanser türleri arasında ilk sıralarda yer alır. Rahim kanseri serviks kanseri ve endometrium kanseri olarak iki farklı şekilde görülebilir. Serviks olarak da bilinen rahim ağzı kanserinin oluşmasına neden olan rahim ağzına temas eden Human Papilloma Virüsüdür. Endometrium kanseri ise rahmin iç yüzeyini oluşturan tabakada görülür. Bu tabaka gebelik döneminde kalınlaşarak döllenen yumurtanın rahim içinde tutunabilmesini sağlar. Bu sırada da endometrium hücreleri kontrolsüz olarak çoğalabilir ve bu bölgede tümör oluşmasına neden olabilir. “Rahim ağzı kanseri belirtileri nelerdir en önemli 3 belirti nedir?” sorusunun yanıtı aşağıdaki gibidir:

Vajinal Kanamalar

Vajinal kanamalar rahim kanseri belirtileri arasında en sık rastlanan belirtilerdendir. Vajinal kanamalar 21-35 günlük bir döngü halinde görülen regl kanamaları dışında görülen kanamalardır. Bu kanamalar regl döneminden bağımsız olarak görülür ve üreme sistemiyle ilgili olan birçok hastalığın belirtisi olarak kabul edilir. Sık görüldüğü durumlar ise üreme sisteminde meydana gelen yumurtlama problemleri ve anatomik değişikliklerdir. Anormal vajinal kanamalar bu nedenle dikkate alınmalıdır.

Menopoz Sonrası Kanama

Rahim ağzı kanseri tanısı alan kadınlara yönelik yapılan araştırmalara göre tanı alan kadınların %90’ından menopoz sonrası kanama görülmekte. Bu nedenle menopoz dönemi sonrası yaşanan kanamalar rahim kanserinin önemli belirtilerinden biri olarak değerlendirilir.

Anormal Görülen Akıntı

Üreme sistemi florasını ve vajinayı korumak, temiz tutmak için rahim ve vajina ağzında bulunan küçük bezlerden salgılanan sıvı vajinal akıntıdır. Genellikle her kadında görülen vajinal akıntı normal bir durumdur. Ancak akıntının kıvamıyla rengi önemlidir. Vajinal akıntı çeşitleri berrak ve akışkan akıntı, berrak ve mukus benzeri akıntı, beyaz renkli akıntı, kahverengi ve kanlı akıntı, sarı ve yeşil akıntı şeklindedir. Durumun kanser şüphesi taşıması için akıntının rahatsız eden kokuya, kahverengi ve kanlı kıvama sahip olması gerekir.

Diğer önemli belirtiler de aşağıdaki gibidir:

Pelvik Ağrı

Göbeğin alt kısmı olan bölgede oluşan ağrılar pelvik ağrılar olarak tanımlanır. Bu bölgede mesane, alt idrar yolları, vajina, rahim, kalın bağırsağın alt kısımları, yumurtalıklar, anüs bulunur. Yaşanan pelvik ağrının bir kanser belirtisi olarak değerlendirilebilmesi için bu ağrıya eşlik eden diğer belirtilerin de değerlendirilmesi gerekir. Yani pelvik ağrıyla birlikte anormal vajinal akıntı ve kanama gibi belirtiler birlikte değerlendirilir. Rahim kanseri nedeniyle yaşanan pelvik ağrılar şiddetli yaşanır.

Regl Arasında Kanama

Düzenli regl kanamaları normaldir ve bu üreme sisteminin sağlıklı çalıştığını gösterir. Regl kanamalarının miktarı, yoğunluğu ve süresi her kadın için farklı olsa da döngü her kadın için geçerlidir. Her kadın regl döngüsüne göre 21 veya 24 günde bir olacak şekilde 2-7 gün arasında kanama dönemine girer. Ancak iki regl arasında yaşanan kanamalar normal değildir. Regl dönemi dışında yaşanan ve beklenmeyen bu kanamalar üreme sistemi hastalıklarının bir belirtisi olarak kabul edilir.

Cinsel İlişki Sırasında Ağrı

Cinsel birliktelik sırasında yaşanan ağrılar kadının vajinal bölgesinde veya kasıkla pelvik bölgesinde yanma, ağrı ve acı hissetmesidir. Ağrılı cinsel ilişki kadınların çoğunda göz ardı edilen bir belirti olsa da mutlaka araştırılmalıdır. Böylelikle rahim ağzı kanseri ileri evre belirtileri yaşanmadan süreç kontrol edilebilir.

 

Rahim ağzı kanseri hakkında daha detaylı bilgi edinmek için "Rahim Ağzı Kanseri Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar" başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

 

KAYNAK: https://www.cancer.org.au/cancer-information/types-of-cancer/cervical-cancer

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 15.03.2024 13:51Yayınlanma Tarihi: 09.10.2023 13:06
Yorum Ekle


KATEGORİLER
Bilgi Talep Formu

Bilgi almak için lütfen formu doldurun!