444 3 703

Kafa Kaidesi Tümörleri Mikrocerrahisi Nedir? Hangi Durumlarda Kullanılır?

Bilgi Talep Formu

 

Kafa kaidesi yüz hatlarını oluşturan çeşitli kemik ve kıkırdakların bir araya gelmesiyle şekillenen bir kemik grubudur. Beş ana kemik kafatasının üst bölgesini, göz boşluklarını, burun boşluğunun tavanını, bazı sinüsleri ve iç kulaktaki bazı kemikleri çerçeveler. Bu alan oldukça yoğun ve karmaşıktır, bir dizi açıklığa ev sahipliği yapar ve çok sayıda damar, sinir ve omurilik bu alandan geçer. Beynin altında yer alan kafa kaidesinde veya en üst seviyede bulunan birkaç omur veya omurilikte oluşan benign veya malign kitlelerin çıkarılması için kafa kaidesi cerrahisi kullanılır. Bu bölgenin karmaşıklığı ve erişilmesinin zor olması nedeniyle operasyonlar genellikle minimal invaziv endoskopik tekniklerle gerçekleştirilir. Mikrocerrahi tekniklerin uygulandığı bu tür prosedürler genellikle başarıyla sonuçlanır.

Kafa Kaidesi Mikrocerrahisi Hangi Durumlarda Kullanılır?

Bu teknoloji gelişmeden önce bu bölgelerde oluşan tümörlerin çıkarılabilmesi için genellikle kafatasının açılması gerekiyordu. Ancak ilerleyen teknoloji sayesinde artık bu tür işlemleri mikrocerrahi yöntemlerle gerçekleştirmek mümkün hale geldi. Günümüzde kafa kaidesi tümörlerinin çıkarılması için kafatasının açılmasına sadece çok az durumda ihtiyaç duyuldu. Kafa kaidesi mikrocerrahisi aşağıdaki durumlarda kullanılır:

  • Anevrizma,
  • Arteriovenöz malformasyonlar gibi durumlar,
  • Beyin zarında görülen meninjiyoma tümörleri,
  • Beyin-omurilik sıvısının fistül formasyonları,
  • Beynin büyümesini ve kafatasının şeklini etkileyen, erken kapanma sonucu ortaya çıkan kraniyosinotoz,
  • Enfeksiyonlar sonucu oluşan kitlesel büyümeler,
  • Hipofiz bezi tümörleri,
  • Hipofiz bezinin yanında bulunan kraniyofarinjiyomlar,
  • Kafa kaidesinde gözlenen doğumsal kistler,
  • Yavaş büyüyen bir kemik tümörü olan ve kafa kaidesinde görülen kordom.

Kafa Kaidesi Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Esas itibariyle iki farklı kafa kaidesi tedavi yöntemi bulunur. Bu yöntemlerden bir tanesi endoskopik olarak da adlandırılan kapalı tekniktir. Diğer yöntem ise açık cerrahi olarak bilinen ve geleneksel ameliyat prosedürüdür. Tümörün boyutuna ve yerleşimine bağlı olarak hangi tekniğin uygulanacağına karar verilir.

Endoskopik Kafa Kaidesi Ameliyatı: Endoskopik kafa kaidesi operasyonunda büyük cerrahi kesilere gerek duyulmaz. Bunun yerine işlem burundan bir küçük kesiden gerçekleştirilir. Cerrahide ince ve minik bir tüp olan endoskoptan faydalanılır. Işıklı ve kameralı bu tüp aynı zamanda operasyon alanının ayrıntılı görüntülerini sağlar. İşlem burundan yapıldığı için endoskopik endonazal cerrahi ismi ile de anılır. Operasyondan sonra burun ve sinüslere bandaj konur. Bu bandajlar genellikle birkaç hafta içinde çıkarılır. Hastaların genelde 1-2 gün hastanede kalması gereklidir çünkü taburcu edilmeden önce kontrol edilmeleri gerekir. İyileşme sürecinde hastaların doktorun talimatlarına tam olarak uyması şarttır. Operasyon sonrasında bazı komplikasyonlar meydana gelebilir. Ağrıların ağrı kesicilerle geçmemesi, 38 derece üzeri ateş, titreme, operasyon bölgesinde hassasiyet ya da kızarıklık, operasyon kesisi yerinden akıntı olması, burun etrafında şişlik, soluk almayla ilgili sorunlar, göğüs ağrısı ve burundan renkli sıvı gelmesi en yaygın belirtilerdir. Belirti görüldüğünde derhal uzman hekime bilgi verilmelidir.

Kraniyotomi: Tümörün endoskopik yöntemlerle ulaşılmasının zor olduğu durumlarda açık cerrahi teknik olan kraniyotomi kullanılır. Kraniyotomi kafatasına yapılan bir kesiden gerçekleştirilen bir prosedürdür. Bazı hallerde operasyon göz kapağından yapılabilir. Özellikle kafa kaidesinin arka tarafındaki yan tümörlerde kraniyotomi tercih edilir. Akustik nevroma gibi tümörlerin çıkarılmasında kraniyotomi yöntemi kullanılır. Meninjiyom, kordom veya kondrosarkom gibi tümörler bazen kafa tabanının arkasında meydana gelir ve bu durumlarda kafa tabanı mikrocerrahisi uygulanamaz. Bu tip tümörlerin çıkarılması için kulakların arka ya da üst bölgesine bir kesi yapılarak operasyon gerçekleştirilir. Göz kapaklarına kraniyotomi işlemi uygulanırken, göz kapağına ince bir kesik atılır. Kafatasından küçük bir parça açılıp buradan kafa tabanının önünde bulunan tümörler temizlenir. Operasyon sonrası yüzde herhangi bir olumsuz etkisi olmaması için plastik cerrahın hazır bulunması gereklidir. Kafa tabanı vücutta oldukça karmaşık bir yapıya sahiptir ve bu yüzden kafa tabanına yapılacak operasyonlar yüksek risk taşır. Beyinde, sinirlerde veya omurilikte oluşabilecek zararlar hastaların kalıcı sağlık sorunları yaşamasına neden olabilir.

 

KAYNAK: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1131842/

 

Bilgi talep formu doldurarak kafa kaidesi mikrocerrahisi hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 17.10.2023 15:40Yayınlanma Tarihi: 17.10.2023 13:02
Yorum Ekle


KATEGORİLER
Bilgi Talep Formu

Bilgi almak için lütfen formu doldurun!