444 3 703

Üreteroskopi Nedir? Nasıl Yapılır? URS Ameliyatı Fiyatı Nedir?

Bilgi Talep Formu

 

URS olarak da adlandırılan üreteroskopi, üriner sistemdeki sorunların teşhis ve tedavisinde kullanılan bir işlemdir. Üreterlerin (idrar yolunun böbreklerden mesaneye uzanan bölümü) içine ince bir endoskop yerleştirilerek gerçekleştirilen bu yöntem geleneksel cerrahi müdahalelere alternatif bir seçenek sunar. Üreteroskopi idrar yolu taşları, tümörler veya daralmalar gibi çeşitli durumların tanısını koymak ve tedavi etmek için kullanılır. Üreteroskopi işleminin neden yapıldığına ve nasıl gerçekleştirildiğine dair merak edilenleri sizler için derledik.

URS Ameliyatı Nedir?

URS nedir?” sorusu merak edenler için şu şekilde yanıtlanabilir: Üreter böbreklerle idrar torbasını birbirine bağlayan 4 mm’lik iç çapına sahip silindir biçimindeki borudur. Üretere endoskopik yani kapalı yöntemle giriş yapma işlemine ise üreteroskopi (URS) adı verilir. Üreteroskopi idrar sistemini etkileyen küçük ve orta büyüklükteki böbrek taşlarının tedavisini sağlayan bir yöntemdir.

Üreteroskopi İşlemi Hangi Amaçla Yapılır?

Üreteroskopi işlemi üreterde yer alan darlıkların, taşların ve tümörlerin teşhisi ve tedavisi amacıyla gerçekleştirilir. Taş tedavisinde cihaza taşları kırma ve alabilme yeteneği sağlayan aletler eklenirken darlık tedavisinde genişletmeyi sağlayacak balonlar ve aletler kullanılır. Tümör tedavisi durumunda ise biyopsi ve temizlik aletleri kullanılır ve her bir işlem için farklı enerji yöntemleri tercih edilir.

Üreteroskopi İşlemi Öncesi Hazırlıklar Nelerdir?

Çoğunlukla genel anestezi uygulanan üreteroskopinin gerçekleştirileceği hastalar bazen de spinal anestezi ile tedavi edilir. Hangi anestezi yöntemi seçilirse seçilsin hastanın operasyon öncesinde 6-8 saat boyunca hiçbir şey tüketmemesi gereklidir (su ve sigara dâhil). Ayrıca operasyondan önce aspirin gibi kan sulandırıcı ilaçlar kesilmelidir. Üreteroskopi işlemi için hastaneye gelen hastaların yanında tüm tetkik sonuçlarını getirmeleri faydalı olacaktır. Doktorunuz üreteroskopi işlemine başlamadan önce idrar yolu enfeksiyonunu kontrol etmek amacıyla idrar örneği talep edebilir.

Üreteroskopi İşlemi Nasıl Yapılır?

URS ameliyatı olanlar için işlem genellikle genel anestezi altında uygulanır.  Üreteroskopi işlemi sırasında üreteroskop yardımıyla vücuttan idrarın çıktığı küçük delikten doğal yollarla mesane adı verilen idrar torbasına girilir. Daha sonra aynı şekilde üreter adındaki borumsu idrar kanalına girilir. Üreteroskop cihazının ucundaki küçük fiber optik kamera mesanenin ötesindeki alanları görmeyi ve görüntüyü büyütülmüş bir şekilde ekrana aktarmayı sağlar. Bu aşamada keskin bir görüntü elde etmek için sürekli su sisteminden faydalanılır ve böylece rahat bir giriş işlemi gerçekleştirilir. Daha sonra darlık, tümör veya taş tedavisi gerektiren tüm araçlar üreteroskopun içine yerleştirilir. Bu bölgeye daha hızlı erişimi mümkün kılar ve tedaviyi tamamlar. Üreteroskopi işlemi genellikle 20 dakika sürer ancak bazen 90 dakikaya kadar çıkabilir.

Üreteroskopi İşleminden Sonraki Süreç Nasıl İşler?

URS ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekenler konu hakkında sıklıkla merak edilir. Hastaların birçoğu üreteroskopi işleminden yaklaşık 2-4 saat sonra taburcu edilebilir durumda olur. Ancak operasyon gününde araç kullanmamak tavsiye edilir. Ayrıca her ne kadar nadir olsa da bazen işlem uzun sürebilir. Bu durumda hastanede geceyi geçirmeniz gerekebilir fakat bu olasılığın oldukça düşük olduğunu belirtmek gerekir. URS ameliyatı sonrası ağrılar genellikle beklenmez ancak bazı hastalarda ağrı görülebilir. Bu durum birkaç gün sürebilir ama doktorunuzun vereceği ağrı kesiciler sayesinde bu geçici rahatsızlık en az sancıyla atlatılabilir. Eğer ağrınız beklediğinizden daha uzun sürer ve ağrı kesiciler işe yaramazsa hemen doktorunuza başvurmanız önerilir.

URS Ameliyatı Fiyatı Nedir?

URS ameliyatı fiyatı hastanın durumuna, operasyonu gerçekleştiren doktorun tecrübesine, kullanılan ekipmanın kalitesine bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Bu nedenle en doğru bilgiyi almak için tercih ettiğiniz sağlık kuruluşuyla doğrudan iletişime geçmelisiniz. URS ameliyatı fiyatı bilgisi edinmek için bilgi talep formunu doldurabilirsiniz.

 

KAYNAK: https://www.hopkinsmedicine.org/health/treatment-tests-and-therapies/ureteroscopy

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 30.10.2023 17:04Yayınlanma Tarihi: 30.10.2023 14:02
Yorum Ekle


KATEGORİLER
Bilgi Talep Formu

Bilgi almak için lütfen formu doldurun!