Matematik, birçok öğrencinin kâbusu. Ancak bazıları için matematik sadece bir sayı dizisi değil aynı zamanda düşünceleri şekillendiren ve problem çözme yeteneğini geliştiren bir araç. Ne yazık ki bazı öğrenciler matematikle ilgili zorluklar yaşayabilir ve bu da onların kendilerini başarısız hissetmelerine neden olabilir. Buna diskalkuli denir. “Diskalkuli nedir?” sorusunun yanıtlarını sizler için derledik.
“Diskalkuli ne demek?” sorusu merak edenler için şu şekilde yanıtlanabilir: Diskalkuli (Matematiksel Öğrenme Zorluğu) ne olursa olsun sayıları ve sembolleri anlamada matematiksel hesaplamalar yapma ve ilişkilendirme konusunda zorluk çeken özel bir öğrenme bozukluğudur. Diskalkulinin kesinlikle zekâ geriliği olmadığını vurgulamak önemlidir. Aksine matematiksel öğrenme sorunu yaşayan birçok kişinin belirli alanlarda yetenekli oldukları bilinir. Bu tür belirgin öğrenme zorluklarına bazen Einstein hastalığı da denilir. Ancak tedavi edilmediği takdirde çocuklarda ciddi psikolojik travmalara yol açabilir ve onların akranlarından geri kalmasına neden olabilir.
Matematik öğrenme güçlüğü türleri aşağıdaki gibidir:
Diskalkuli belirtileri ise aşağıdaki gibi özetlenebilir:
Eğer yukarıdaki belirtilerden bazıları ya da tamamını çocuğunuzda fark ederseniz bir uzmana başvurmanız önemlidir. Çocuğunuzun herhangi bir zihinsel problemi yoksa belirli yöntemler ve egzersizler ile bu eksiklikleri büyük oranda düzeltebilirsiniz.
Diskalkuli olan çocuklara yaklaşım son derece önemlidir. Aile bireyleri olarak ilk adım çocuk ruh sağlığı ve hastalıkları uzmanına başvurmak olmalıdır. Gerekli testleri (örneğin: Diskalkuli ayırıcı testi) ve tıbbi ölçümleri yaptırın. Teşhis konulduysa gereken yönlendirmeyi alın. Suçlayıcı ifadelerden kaçının ve sürekli pozitif motivasyon sağlayın. Farklı matematik problemlerini kullanarak sıkça egzersiz yapın. Sorunu çözene kadar destek olun; çünkü çözememesi onu sinirlendirebilir ya da umutsuz hissettirebilir. Bir kısmını çözmüş olması bile bir başarıdır tebrik edin. Bu egzersizleri oyunlaştırabilirsiniz. Diskalkuliye yardımcı olan eğitici matematik oyunları oynatın. Oyunlaştırma en etkili öğretme metotlarından biridir. Oyun çocuğun dikkatini çeker ve konsantrasyonunu artırır, bu da etkili bir egzersiz biçimidir. Sınıf ve rehberlik öğretmenleriyle iş birliği yapın. Çocuğunuzun özel ihtiyaçlarını onlara aktarın ve duyarlı davranmalarını sağlayın. Öğretmenlerin verdiği önerilere kulak verin ve bilgilerinizi paylaşarak onlara yardımcı olun. Bu yaklaşımla çocuğunuza kişiye özel bir eğitim süreci sunabilirsiniz. Eğer imkânınız varsa özel eğitmen veya eğitim merkezlerinden destek almayı düşünebilirsiniz. Dikkat ve hafıza geliştirme egzersizleri yaptırın. Dikkati artıran oyunlar ve hafızayı güçlendiren oyunlar oynayın. Diskalkulik olan çocuğunuzun ilgi alanlarına ve yeteneklerine odaklanın. Bu şekilde çocuğunuzun yaşama sevincini ve motivasyonunu yükseltebilirsiniz. Matematikle zorlanan çocuklar genellikle "beceriksiz" olarak nitelendirildikleri için başarı hissiyatına ihtiyaç duyarlar. Onların özel yeteneklerini bulup teşvik ederseniz, sıkça başarı deneyimi yaşayabilirler. Basit aritmetik zeka oyunları oynatın. Mantık ve strateji gerektiren oyunlarla problem çözme becerilerini geliştirmelerine yardımcı olun. Sabırlı olmaya özen gösterin. Basit işlemleri yapamadığında sinirlenmeyin veya pes etmeyin. Sürekli destek vermeye çalışın.
Matematikle sorun yaşayan çocuğunuzun akranları tarafından dışlanmasının önüne geçmek, ruhsal problemler ve özgüven kaybını önlemek ve aritmetik ve matematik başarısını artırmak adına erken teşhis ve tedavi kritiktir. Sorun ne kadar erkenden belirlenirse, tedavideki başarı oranı da o kadar yüksek olur. Bu nedenle okul çağındaki çocuklarınızı dikkatlice gözlemlemelisiniz. Belirtiler varsa -yani matematik öğrenmede güçlükle karşılaşıyorsa- çocuğunuzun sosyal ve günlük yaşam becerileri ile zeka düzeyi detaylı bir şekilde incelenmelidir. Bir annenin hamilelik sırasında uyuşturucu ya da alkol kullanımının, çocuğun erken doğup doğmadığının ve çocukta psikomotor bozukluklar, nörolojik problemler veya beyin hastalıkları gibi durumların olup olmadığının araştırılması gereklidir. Diskalkuli ayrıca genetik bir eğilimle de ilişkilidir. Eğer çocuğun bir ebeveyni diskalkuli geçirmişse bu durum kesinlikle bir uzmana belirtilmelidir. Bu tür durumların değerlendirilmesi, doğru tanı konulmasına yardımcı olacaktır.
Diskalkuli testi matematiksel yetenekleri değerlendirmek üzere tasarlanmıştır ve sayısal mantığı ve zihinsel matematiği inceler. Ayrıca dikkat eksikliği ve matematik öğrenmede zorluk çıkaran sebepleri de değerlendirir. Bu testler bireyin zayıf noktalarını tespit edebilirken güçlü yönlerini de belirleyebilir. Matematik öğrenme güçlüğü testi yazılı bir sınava benzer şekilde kağıt üzerinde yapılabileceği gibi bilgisayar ortamında veya sözlü ve görsel olarak da uygulanabilir. Bu testlerin bazıları zihinsel hesaplama, matematiksel akıcılık yani işlemleri sürdürebilme, niceliksel mantık ve hesaplama yeteneklerini ölçer.
Wechsler Bireysel Başarı Testi, Matematiksel Akıcılık ve Hesaplama Testi, Kapsamlı Matematik Yetenekleri Testi, Woodcock-Johnnson IV (WJ IV) Hesaplama alt testi bunlara örnek olarak verilebilir.
En etkin diskalkuli tedavisi eğitimdir çünkü matematik öğrenme güçlüğü bir hastalık değildir. Her ne kadar tıbbi kontrollerde hasta olarak adlandırılsanız da diskalkuli beynin öğrenme işlevlerindeki farklılık nedeniyle oluşur. Yukarıda tedavi olarak adlandırdığımız eğitim bu konular hakkında bilinçli olmak ve çocuğun özel eğitim programlarıyla desteklenmesini içerir. Diskalkulik çocuklarda dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) belirtileri görülebileceği için bu rahatsızlığın tedavisi önerilir. Çocuk Psikiyatri biriminden randevu alarak uzman bir psikiyatristten yardım alabilirsiniz. Uzman çeşitli matematik öğrenme bozukluğu testleri yapar, durumu teşhis eder ve varsa tetikleyici yan hastalıkların tedavisini sağlar. Diskalkuli için spesifik bir tedavi (ilaç veya cerrahi müdahale gibi) bulunmamaktadır. En etkili tedavi yöntemlerini değerlendirmek ve eğitime odaklanmak önemlidir.
Matematik öğrenme bozukluğuna sahip çocuklar ne yazık ki arkadaşları tarafından alay konusu olabilir. Dahası bilinçsiz bir öğretmenin onlara aptal ya da tembel gibi aşağılayıcı ifadeler kullanması durumu daha kötü hale getirebilir. Bilinçsiz anne-babalar genellikle diskalkulik çocukların matematik dışındaki konulardaki yeteneklerini "Eğer istesen yaparsın", "Aklın yaramazlıkta çalışıyor" gibi yanlış yorumlarla değerlendirir. Bu tür yanılgılara düşmek doğru değildir. Eğer çocuğunuz bazı konularda yetenekliyse bu zeka geriliği olmadığını gösterir. Matematik dışında normal becerilere sahipse, bu da zekasıyla ilgili bir problemi olmadığını işaret eder. Bu nedenle kendi başınıza yorum yapmak yerine bir an önce uzman bir çocuk psikiyatristinden destek almalısınız.
Diskalkulik çocukların durumunu sağlıklı bir şekilde analiz edemeyen aile ve çevre çocukların ruh sağlığına zarar verebilir. Kendini doğru ifade edemeyen ve aşağılanmaya maruz kalan çocuklar zamanla motivasyonlarını kaybeder ve sorumluluklardan kaçma eğilimi gösterir. Topluma kapalı ve kendilik bilincini yitiren çocukların toplumdan ayrı düşme ve ciddi psikolojik problemlerle karşılaşma riskleri her zaman mevcuttur. Bu tür olumsuz durumları önlemek adına ailenin ve sosyal çevrenin bu konuda aydınlatılması şarttır. Çocuğun yeteneklerinin desteklenmesi ve kişisel gelişimine yardımcı olunması önemlidir. Bunu başarmanın en etkili yöntemi ise doğru bir eğitim yaklaşımı ve yardımcı egzersizler uygulamaktır.
Matematik öğrenme güçlüğünü yaşayan çocuklar için yapılabilecek bazı çalışmalar bulunur. Diskalkuli egzersizleri olarak adlandırılan bu çalışmalar aşağıdaki gibidir:
KAYNAK: https://link.springer.com/article/10.1007/s007870070009