444 3 703

Tahinin Faydaları Nelerdir?

2 Yorum

 

Tahin özellikle Orta Doğu mutfağının vazgeçilmez bir malzemesidir. Ancak tahinin sadece lezzetli olduğunu düşünmek onun potansiyelini tam olarak anlamamızı engeller. Aslında tahin oldukça çeşitli sağlık faydalarına sahip olan besleyici bir gıdadır. Hem vücut hem de zihin için bir dizi olumlu etkiye sahip olan tahinin faydalarını sizler için derledik.

Tahinin Faydaları Nelerdir?

Tahin yüksek miktarda mono ve poli doymamış yağlar içerir ve anti-enflamatuar nitelikleri sayesinde kolesterol seviyelerini düşürerek bağışıklık sistemini güçlendirir ve kalp rahatsızlıkları ile inme riskini azaltır. Dahası tahinin içerdiği kalsiyum ve magnezyum kan basıncını dengelemeye yardımcı olur. Tahinin genel olarak sağlık üzerindeki olumlu etkileri aşağıdaki gibidir:

  • Bağışıklık Sistemini Güçlendirir: Tahin, anti-enflamatuar, antioksidan ve antibakteriyel özelliklerinin yanında bünyesinde bolca vitamin ve mineral barındırarak hastalıklara karşı koruma sağlar ve vücutta iltihabın önlenmesine yardımcı olur.
  • Kolesterol Seviyelerini Dengeleyici Etkisi: Tahin lignan adlı antioksidanları içerir ve dengeli tüketimiyle beraber kan içindeki kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olur.
  • Kalp Hastalığı ve İnme Riskini Azaltır: Çoğunlukla antioksidanlar açısından zengin olan tahin aynı zamanda kalp hastalığı ve inme riskini azaltma konusunda da fayda sağlar.
  • Kan Basıncını Düzenler: Poli doymamış yağ asitleri, proteinler, E vitamini, sesamin, sesamolin ve sesamol gibi lignanlar yönünden zengin olan tahin yüksek kan basıncını normal seviyelere çekmeye yardımcı olur.
  • Beyni Destekler: Susam tohumlarından elde edilen tahinin içerisindeki antioksidanların beyin sağlığını geliştirdiği ve özellikle demans ve Alzheimer gibi hastalıkların semptomlarının hafiflettiği belirlenmiştir.
  • Yüksek Antioksidan Kaynağıdır: Tahin serbest radikal hasarı engellemeye ve kalp rahatsızlıkları, kanser gibi bazı hastalıklarla savaşmayı sağlayacak lignan adlı antioksidanları barındırır.
  • Kemik Sağlığını Korur: Yüksek magnezyum içeriği sayesinde tahin kemik yapısının korunmasına ve gelişimine destek olur.
  • Demir İçerir, Anemiyi Önler: Tahinin içerdiği demir düşük kırmızı kan hücresi sayısı, demir eksikliği ve yorgunlukla tanımlanan anemi hastalığının önlenmesine yardımcı olur.
  • Kansere karşı koruma sağlar: Sesamin ve sesamol isimli iki önemli antioksidanı barındıran tahin belirli kanser hücrelerine karşı etkili bir savunma oluşturabilir.
  • Karaciğer ve böbrekleri destekler: Karaciğer ve böbrek fonksiyonlarını koruyucu bileşenlere sahip olan tahin ayrıca toksinlerin vücuttan uzaklaştırılmasına yardımcı olur. Tahinin sağlık üzerinde sunduğu faydalar inkar edilemez ancak aşırı tüketimin potansiyel yan etkilere yol açabileceği unutulmamalıdır.
  • Cilt sağlığını geliştirir: Tahin yapımında kullanılan ana bileşen olan susam tohumları cildin yenilenmesini destekleyen ve erken yaşlanmayı engelleyen amino asitler, E vitamini, B vitamini, mineraller ve yağ asitleri içerir.

Tahin Pekmez Faydaları Nelerdir?

Sağlık üzerinde birçok olumlu etkisi bilinen tahin ve pekmezi tek başına tüketmek yerine birleştirerek tüketmek de popülerdir. Özellikle kış mevsiminde soğuk algınlığına ve gribe karşı koruyucu olan tahin pekmez karışımı bağışıklık sistemini güçlendirir, enerji verir ve yorgunluğa karşı etkilidir. Ayrıca antioksidan özelliklere sahip olan tahin pekmez kanser hücreleriyle savaşır. Tahin pekmez karışımının cinsel gücü arttırdığı da bilinmektedir. Pekmezle birlikte tahin faydaları aşağıdaki gibidir:

  • Bağışıklık sistemini destekler
  • Soğuk algınlığı ve grip semptomlarını hafifletir
  • Yorgunluğu azaltır ve enerji seviyesini yükseltir
  • Öksürük semptomlarını azaltır
  • Kansere karşı koruma sağlar
  • Kansızlık problemlerine çözüm sunar
  • Zihinsel gelişimi destekler
  • Cinsel performansı artırır

Tahin Besin Değeri Nedir?

Birçok sağlık faydası sunan tahinin yaklaşık bir yemek kaşığı miktarı 15 gramdır. Tahin kalori ve besin değeri ise aşağıda belirtildiği gibidir:

  • Kalori: 90 kalori
  • Protein: 3 gram
  • Karbonhidrat: 8 gram
  • Yağ: 3 gram
  • Lif: 1 gram

Ek olarak tahin kemik sağlığını desteklemek için önemli miktarda fosfor ve magnezyum içermektedir. Tahin vitamin B1 ve B6 açısından zengin bir besindir.

Tahinin Zararları Nelerdir?

Yüksek oranda yağ içeren tahinin faydaları aşırı tüketildiği zaman kalori miktarı nedeniyle kilo artışına ve vücuttaki inflamasyonların tetiklenmesine yol açabilir. Ayrıca susam alerjisi olan bireylerin tahini ölçülü ve dengeli şekilde tüketmeleri gereklidir. Böylelikle tahinin zararları önlenebilir.

Tahin Neden Yapılır?

Peki tahin neden yapılır? Tahin susam tohumlarının öğütülmesiyle elde edilen bir besindir. Sağlık açısından oldukça faydalı olan tahin protein ve kalsiyum bakımından zengindir. Ayrıca antioksidanlar içerir ve kalp sağlığını destekler.

 

KAYNAK: https://tr.wikipedia.org/wiki/Tahin

SIK SORULAN SORULAR

Tahinin düzenli tüketimi özellikle kalp hastalığı ve felç riskini azaltır. Aynı zamanda tahin kolesterol seviyesini düşürerek kan basıncını kontrol altında tutar. Kemik sağlığını destekleyen tahin ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirici etkilere de sahiptir.

Aç karnına tahin yemek kişinin gün boyunca daha enerjik olmasına yardımcı olur. Tahini tek başına tüketemeyenler ise tahin-pekmez karışımını deneyebilir.

Aç karnına tahin tüketmek genellikle mideye iyi gelmez. Tahin yüksek yağ içeriği nedeniyle sindirim sistemi üzerinde ağırlığa sebep olabilir. Özellikle mide hassasiyeti olan kişiler aç karnına tahin tüketiminden kaçınmalıdır. Ancak düşük miktarlarda ve dengeli bir şekilde tüketildiğinde tahin sağlıklı bir diyetin parçası olabilir. Her zaman olduğu gibi herhangi bir diyet değişikliği yapmadan önce bir sağlık profesyoneli ile konuşmak önemlidir.

Aşırı tahin tüketiminin kilo artışına yol açabileceği göz önünde bulundurulduğunda günde en çok 2 yemek kaşığı tüketilmesi önerilir.

Tahin vücuttaki toksinleri atma etkisine sahip olduğu için kolit, gastrit ve mide ülseri gibi rahatsızlıklara iyi gelebilir.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 29.12.2023 15:05Yayınlanma Tarihi: 04.11.2023 20:18
2 Yorum

07 Aralık 2023 tarihinde
ömer sarıcan

Gastiriti olanlar için aç karna tv programinda bir doktordan iyi geldiğini izliyp denemistim faydasi yerine zarari oluştui bir tek siz in bilgiler yeterli ve doğru , makaleyi dogru ve bilgili yazmişsiniz .

Büyük Anadolu Hastaneleri
07 Aralık 2023 tarihinde

Merhaba, güzel yorumunuz için teşekkür ederiz. Sağlıklı günler dileriz.


10 Kasım 2023 tarihinde
Şevket Tuncer

Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim selamlar

Büyük Anadolu Hastaneleri
10 Kasım 2023 tarihinde

Biz teşekkür ederiz Şevket Bey, sağlıklı günler dileriz.

Yorum Ekle


KATEGORİLER