444 3 703

Pankreas Kanseri Belirtileri Nelerdir?

2 Yorum Bilgi Talep Formu

 

Erken safha pankreas kanseri genellikle herhangi bir semptom veya belirtiye yol açmaz. Eğer belirti gösteriyorsa genelde bu durum tümörün oldukça büyümüş ya da pankreasın dışına sıçramış olduğunu gösterir.

Tümörün Konumu Semptomları Nasıl Etkiler?

Pankreastaki tümörün yerleşimi semptomların çeşitlerini ve ne zaman başlayacağını belirler. Mesela eğer tümör pankreasın baş kısmını bloke ediyorsa sarılık belirtileri görülebilir. Tümörün pankreastaki gövde veya kuyruk bölgesinde bulunması durumunda ise ağrı ve kilo kaybı daha sıklıkla yaşanabilir. Gövde veya kuyrukta olan pankreas kanserinin belirtileri ortaya çıkması daha fazla zaman alabilir ki bu da tümörün teşhisinden önce büyümesine ya da metastaz yapmasına imkân verir.

Pankreas Kanserinin En Sık Rastlanan Belirtileri Nelerdir?

Yaygın görülen pankreas kanseri belirtileri aşağıdaki gibidir:

  • Karın veya sırt ağrısı: Pek çok kişi pankreas kanseri nedeniyle hissettikleri ağrı sebebiyle doktora başvurur. Özellikle pankreasta gövde ve kuyruk bölgesindeki kanserlerde ağrı daha yaygındır. Bu durum genellikle sanki sizi rahatsız eden bir acıymış gibi tarif edilir. Ağrı karından başlar ve arkaya doğru ilerler. Yatarken ağrının arttığı, öne eğildiğinizde ise hafiflediği gözlenir. Yemek sonrasında da ağrının şiddeti artabilir. Bazı kişilerde sadece belirgin bir sırt ağrısı olabilir. Bu genellikle sırtın ortasında hissedilir ve devamlıdır.
  • Sarılık: Sarılık cilt ve göz beyazlarının sararmasıdır. İdrarınız normalden daha koyu renkte olabilir ve dışkınızın rengi daha açık görünebilir. Pankreas başı kanseri olanlarda sarılık daha yaygın görülür çünkü tümör safra kanalını bloke eder. Bu kanal safrayı ince bağırsağa (duodenum) taşır. Tıkanma durumunda safra kan dolaşımına karışır. Safra bağırsak yerine idrarla atılır (bu da idrarın koyulaşmasına neden olur). Safranın içerdiği yüksek miktardaki sarı pigment cildin sararmasına yol açar. Bu durum siyah veya kahverengi ciltte daha az belirgin olabilirken genellikle göz beyazlarında daha kolay fark edilir. Birçok pankreas kanseri hastası ilk doktor ziyaretlerinde sarılıkla karşı karşıyadır. Ayrıca çoğunda ağrı da mevcuttur. Ancak her hasta için ağrı ve sarılık söz konusu olmayabilir. Sarılık bir dizi karaciğer ve safra kesesi rahatsızlığına özgü bir semptomdur.
  • Kilo Kaybı: Pankreas kanserine tanı konulan bireylerde belirgin bir neden olmaksızın önemli miktarda kilo kaybı yaşanmış olabilir. Bu semptom genellikle pankreas başı kanserlerinde daha yaygındır.
  • Bağırsak Değişimleri: Eğer pankreas kanalınız tıkandıysa steatore adını verdiğimiz bir durum ortaya çıkabilir ki bu yağlı dışkı anlamına gelir. Sıklıkla açık renkte, kötü kokulu ve temizlemesi zor olan yoğun bağırsak hareketleri yaşayabilirsiniz. Bu tür bağırsak değişiklikleri yemeğinizi düzgün şekilde sindiremediğinizi gösterebilir. Bu da kilo kaybına yol açabilir. İshal ve kabızlık da muhtemel bağırsak değişiklikleri arasında yer alır.

Diğer Belirtiler Nelerdir?

Pankreas kanseri diğer belirti veya semptomlara da sebep olabilir. Bunlar hem kanserin teşhis edilmesinden önce hem de sonra ortaya çıkabilir. Her hastada her belirti görülmez. Görülebilecek belirtiler de aşağıdaki gibidir:

  • Hazımsızlık: Hazımsızlık mide yanmasına, şişkinliğe ve rahatsızlığa yol açar. Bu durum genel popülasyonda yaygın bir sorun olup çoğu kişi için kanser belirtisi değildir. Ancak eğer durum sürekli hale gelmişse veya ilaçlarla düzelmiyorsa doktorunuza tekrar başvurmanız gerekmektedir.
  • Hasta Hissi: Sarılık veya pankreas iltihabınız nedeniyle kendinizi hasta hissedebilir veya hasta olabilirsiniz. Her iki durum da vücudun hassas kimyasal dengesini bozar. Kanser veya çevresindeki iltihap yiyeceklerin mideden bağırsağın ilk kısmına geçişini engellerse bu da hasta hissetmenize neden olabilir. Hastalık nedeniyle iştahınız azalabilir ve bu da kilo kaybına yol açabilir.
  • Diyabet: Pankreas kanseri tanısı konulan bazı hastaların yeni diyabet hastası olduğu belirlenmiştir. Bazılarına son bir yıl içerisinde diyabet teşhisi konmuştur. Eğer diyabetiniz varsa yeterince insülin üretemiyorsunuzdur,yani kanınızdaki şeker miktarı çok fazladır. Şeker idrarla birlikte vücuttan atılır ve bu süreç bir miktar suyu da beraberinde götürür. Sarılık veya pankreas iltihabı durumunda ateşiniz yükselebilir ve sıklıkla ürperme ve titreme hissedebilirsiniz. Pankreas kanseri bazen kan pıhtısı oluşumuyla ilişkilidir. Genellikle bacaklarınızdaki derin damarlarda veya vücudunuzun diğer küçük damarlarında kan pıhtıları meydana gelebilir. Bunlara genellikle Derin Ven Trombozu (DVT) adı verilir. Kan pıhtıları zaman zaman kaybolabilir ve daha sonra vücudun başka bir yerinde yeniden oluşabilir. Kan pıhtıları hayati tehlike arz eder ağrı, kızarıklık, şişlik, dokunduğunuzda sıcak olan bir alan, nefes darlığı, göğüs ya da sırt üstünde ağrı ve kan tükürme gibi belirtiler acil tıbbi müdahale gerektirebilir.

Metastatik Pankreas Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Metastatik pankreas kanseri karaciğer, akciğerler veya kemikler gibi vücudun başka bir yerine yayılan, pankreasta başlayan kanserdir. Bu duruma ileri evredeki pankreas kanseri denilebilir. Pankreas kanseri en sık karaciğere yayılır ancak akciğerlere, karın içine veya yakındaki lenf düğümlerine de yayılabilir. Kanserin kemiğe yayılması oldukça nadirdir. Eğer kanser karaciğere veya karınıza yayılmışsa belirtiler arasında sağ karın bölgesinde rahatsızlık veya ağrı, genel bir hasta hissi, iştahsızlık ve kilo kaybı, şişmiş bir karın (asit adı verilir), derinin ve göz beyazlarının sararması ve ciltte kaşıntı olabilir. Kanser eğer akciğerlere yayılmışsa sürekli öksürük, nefes darlığı, tekrarlayan göğüs enfeksiyonları, kan tükürme ve göğüs duvarı ile akciğer arasında sıvı birikmesi gibi belirtiler yaşayabilirsiniz. Kemiklere yayılan kanserin belirtileri ise; kemik çözülmesinden dolayı ağrı (genellikle kemirme olarak tanımlanan sürekli bir ağrı), dinlenmeye rağmen artan sırt ağrısı ve zayıflayan kemiklerdir – bu durum kemiklerin daha kolay kırılmasına yol açabilir. Ayrıca dehidrasyon, baş dönmesi, hastalık hissi, karın ağrısı ve kabızlık da yaşanabilir. Kırılganlık, su kaybı, anlama güçlüğü, rahatsızlık, karın ağrısı ve kabızlık gibi belirtilere neden olan yüksek kan kalsiyum seviyeleri (hiperkalsemi) olabilir.

Doktora Başvurulması Gereken Acil Belirtiler Nelerdir?

Gözlerinizin beyazları veya teninizin rengi sararmışsa, 2 günden daha uzun bir süre boyunca hasta hissediyorsanız, 1haftadan uzun süre ishal durumunda kalıyorsanız, kaygınıza neden olan belirtiler yaşadığınızda fakat ne yapacağınızı bilmiyorsanız acil olarak doktora başvurmalısınız.

Doktor Kontrolü Gerektiren Belirtiler Nelerdir?

Gözle görülür biçimde kilo kaybı yaşadıysanız, pankreas kanseri semptomlarının kötüleştiği ya da 2 hafta sonrasında hala düzelmediği durumlarda, sindirim sistemiyle ilgili belirtilerinize sebep olan bir hastalığınız varsa ve bu hastalık normal tedavilere rağmen iki hafta sonra bile iyileşmemişse mutlaka doktor kontrolüne gitmelisiniz.

Risk Faktörleri Nelerdir?

Pankreas iltihabı belirtileri yaratan risk faktörleri aşağıdaki gibidir:

  • Sigara kullanımı (sigara içenlerin pankreas kanseri olma ihtimali sigara içmeyenlere kıyasla iki kat daha fazladır)
  • Obezite
  • Yaş ilerlemesi
  • Aşırı miktarda kırmızı ve işlenmiş et tüketimi
  • Fazla alkol tüketimi
  • Uzun süreli diyabet durumu (diyabet aynı zamanda pankreas kanserinin de bir sonucu olabilir)
  • Uzun süreli pankreatit (pankreas iltihabı) durumu
  • Pankreatik kanalda görülen intraduktal papiller müsinöz neoplazmalar (IPMN'ler) adlı belirli tip kistler - bu durumda bir uzmana danışılması gerekir
  • Helicobacter pylori bakterisinin yol açtığı mide enfeksiyonları (Helikobakter ayrıca mide ülserine de neden olabilir)
  • Aile geçmişi ve genetik faktörler
  • Belli başlı tarım ilaçlarına, boyalara veya kimyasallara maruz kalma.

 

Risk faktörleriniz olması kesinlikle kanser olacağınız anlamına gelmez. Ancak pankreas kanseri olduğunuza dair endişeleriniz varsa mutlaka bir uzman görüşü almalısınız. Sağlıklı günler dileriz.

 

KAYNAKLAR

https://www.cancerreferral.scot.nhs.uk/

https://www.nice.org.uk/guidance/ng85

https://www.nice.org.uk/guidance/ng12

Pankreas kanseri tedavisi için bilgi talep formunu doldurarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.

SIK SORULAN SORULAR

Pankreas, endokrin ve ekzokrin olmak üzere iki ana fonksiyona sahip olan bir organdır. Sindirim suyu salgılar ve kan şekeri düzeylerini dengelemeye yardımcı olan insülin hormonunu üretir. 

Bu organ, karın boşluğunun alt bölümünde, midenin hemen arkasında bulunur.

Pankreas ağrısı genellikle üst karın bölgesinde veya sırtta hissedilir.

Pankreas kanserinde kaşıntı genellikle cildin herhangi bir yerinde olabilir; ancak en çok ellerde ve ayaklarda görülür.

Pankreas kanserinin 1. evre belirtileri genellikle belirsizdir. Ancak kilo kaybı, iştahsızlık, sarılık ve üst karın ağrısı gibi belirtiler görülebilir.

Evet, pankreas kanseri öldürücü olabilir. Ancak erken teşhis ve uygun tedavi ile hayatta kalma şansı artar.

Pankreas kanserinin 4. evre ölüm belirtileri arasında yoğun karın ağrısı, kilo kaybı, iştahsızlık, yorgunluk ve sarılık bulunur.

Genel olarak pankreas kanseri ölüm belirtileri karın ağrısı, kilo kaybı, mide bulantısı, sarılık ve genel zayıflık içerir.

Pankreas kanserinin 4. evre belirtileri genellikle şiddetli karın ağrısı, kilo kaybı, sarılık ve halsizlik içerir.

Pankreas kanserinin 4. evresinde kurtulma şansı genellikle düşüktür. Ancak hastanın genel sağlık durumu, tedaviye yanıtı ve kanserin yayılma derecesi bu oranı etkileyebilir.

Pankreas kanserinin kesin nedeni bilinmemektedir. Ancak bazı risk faktörleri vardır: sigara kullanımı, obezite, diyabet ve belirli genetik sendromlar gibi.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 15.03.2024 13:51Yayınlanma Tarihi: 06.11.2023 13:23
2 Yorum

07 Haziran 2024 tarihinde
hüseyin

11 yaşında el ve ayaklarda şiddetli kaşıntı oluyor 3-4 gündür ara sıra oluyor, cildinde herhangi bir şey gözükmüyor.

Büyük Anadolu Hastaneleri
10 Haziran 2024 tarihinde

Merhaba tüm sorularınızı BAH Alo Doktorum danışma hattına 0532 260 21 31 numaralı telefondan yalnızca WhatsApp mesajı olarak iletebilir, uzmanımızdan en doğru yorumu alabilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz.


25 Şubat 2024 tarihinde
Tuba Yaldiz

Pankreas kanseriyle ilgkli bilgi istiuorm

Büyük Anadolu Hastaneleri
26 Şubat 2024 tarihinde

Merhaba. Gerekli bilgilendirme için sizi en kısa sürede arayacağız. Sağlıklı günler dileriz.

Yorum Ekle


KATEGORİLER
Bilgi Talep Formu

Bilgi almak için lütfen formu doldurun!