444 3 703

EKG Nedir? EKG Nasıl Çekilir?

 

Elektrokardiyografi yaygın olarak EKG olarak bilinen bir tıbbi testtir. Kalbin elektriksel aktivitesini ölçerek ve kaydederek kalp ritmini deÄŸerlendirmek için kullanılır. Kalp kasının nasıl çalıştığı hakkında önemli bilgiler saÄŸlayan ve çeÅŸitli kalp problemlerinin teÅŸhisinde yardımcı olan EKG hakkında “EKG nedir? Neden çekilir?” gibi merak edilenleri ve bilinmesi gerekenleri sizler için derledik:

EKG Nedir?

Genellikle göÄŸüs aÄŸrısı yaÅŸayan bireylerin potansiyel kalp krizi riskini belirlemek amacıyla kullanılan EKG deriye yerleÅŸtirilen elektrotlar aracılığıyla gerçekleÅŸtirilir. EKG açılımı elektrokardiyografidir. Kalbin her bir kasılma hareketinin elektriksel aktivitesinin ölçülmesi yoluyla kalple ilgili detaylı bilgi elde edilir. Kalpteki atrium ve ventriküllerin oluÅŸturduÄŸu kasılma ve gevÅŸeme hareketleri kalbin hücre toplulukları tarafından tetiklenir ve bu uyarının iletimi sırasında meydana gelen elektriksel faaliyet vücuda yapıştırılan 10 elektrot yardımıyla EKG'de ölçülür. Bu elektrotlar kablolar vasıtasıyla EKG makinesine baÄŸlanır. Elektriksel aktiviteyle ilgili veriler EKG cihazında grafiklere dönüÅŸtürülür ve elektrokardiyogram adındaki bir kâğıda EKG cihazının yazıcısı tarafından basılır. Kâğıt 1x1 ve 5x5 mm'lik karelerden oluÅŸur. 1x1 mm'lik karelerde her 0,04 saniyede bir oluÅŸan elektrik aktivitesinin grafiÄŸi 5x5 mm'lik karelerde ise her 0,2 saniyede bir oluÅŸan aktivitenin verileri yazdırılır. EKG cihazı P, Q, R, S, T ve U dalgalarını içeren kalp ritimlerini elektrokardiyogram üzerine kaydeder. Bu dalgaların yarattığı grafiksel deÄŸerler doktora hastanın kalp saÄŸlığı hakkında bilgi saÄŸlar. Taşınması kolay olan EKG cihazı istenilen her yere götürülebilir. Böylelikle hasta EKG odasına taşınmak zorunda kalmaz. Ä°ÅŸlem süresi yaklaşık 2-3 dakika olan aÄŸrısız ve acısız bu yöntem hem hastalar hem de doktorlar için pratiktir. Kalp saÄŸlığıyla ilgili birçok verinin hızlıca ölçülmesine yardımcı olan EKG günümüzde kardiyologlar ve acil servis doktorları tarafından yoÄŸun olarak kullanılan bir teÅŸhis yöntemidir.

EKG Nasıl Çekilir?

Peki EKG nasıl çekilir? Elektrokardiyografi genellikle göÄŸüs aÄŸrısı, çarpıntı hissi, nefes daralması, baÅŸ dönmesi, görme kararması ve bayılma gibi belirtileri olan kiÅŸilere kardiyoloji uzmanları tarafından uygulanır. EKG kalbin elektriksel aktivitesini kaydeden tamamen risk içermeyen ve güvenli bir test metodudur. Kalp kasının kasılmasını ritim ve iletim bozukluklarını tespit etme yeteneÄŸi onu kalp iÅŸlevinin deÄŸerlendirilmesindeki altın standart haline getirmiÅŸtir. Hastanın bu prosedür için özel bir hazırlığa ihtiyacı yoktur ve genellikle özel bir odada gerçekleÅŸir. Ä°ÅŸlem öncesi boyun ve bilekteki takıların çıkarılması gereklidir. Hastanın üst vücut giysilerini çıkarması veya yukarı doÄŸru sıyırması ve hasta masasına sırtüstü uzanması gerekir. Cilt yüzeyinin elektrotların daha iyi yapışması için özel bir solüsyonla temizlenmesi sonrasında elektrotlar göÄŸüs, bacak ve kol bölgelerine yerleÅŸtirilir. 2-3 dakikalık EKG çekimi süresince hastanın çok az hareket etmesi ve konuÅŸmaması gereklidir. Çekim tamamlandığında veriler EKG cihazından alınır, grafiÄŸe dönüÅŸtürülür ve elektrokardiyogram olarak bilinen kâğıda yazdırılır. Bu aÄŸrısız prosedür herhangi bir ilaç kullanımını gerektirmez ve EKG'nin hiçbir zararı yoktur. Bu nedenle kiÅŸi hemen normal yaÅŸantısına geri dönebilir. Doktor muayene bulguları ve EKG sonuçlarına dayanarak ek testler isteyebilir veya tedavi planlayabilir. EKG'nin eforlu EKG, holter EKG gibi çeÅŸitli türleri de bulunur.

EKG Neden Çekilir?

EKG kalbiniz hakkında doktora çeÅŸitli bilgiler saÄŸlar. Özellikle kalp krizi ÅŸüphesi olan hastalara uygulanan EKG çekimi aÅŸağıdaki durumlar için de kullanılabilir:

  • Aritmi ya da diÄŸer adıyla ritim ve iletim bozukluÄŸu ÅŸüphesinin bulunduÄŸu durumlarda,
  • Kalp kapakçıklarında olası problem varlığını belirlemek için,
  • Koroner arter olarak adlandırılan kalp damarlarında darlık veya blokaj ÅŸüphesi olduÄŸunda,
  • Ä°skemi, kalbin yeterince kan alamaması ya da hasar görmesi durumunda,
  • Hipertrofi, yani kalp kasının büyümesi durumunun incelenmesi gerektiÄŸinde,
  • Kan iyonlarında meydana gelen dengesizliklerin teÅŸhis edilmesinde kullanılır.

EKG Hangi Hastalıklarda Çekilir?

“EKG nedir, nasıl çekilir? Hangi hastalıklarda çekilir?” soruları da merak edilen konulardandır. EKG genellikle rutin muayenelerde, kalp ritim bozuklukları, kalp büyümesi, kalp duvarının kalınlaÅŸması, yüksek tansiyon ve elektrolit eksikliÄŸi veya fazlalığının kalbe etkilerini belirlemek için çekilir. Her kardiyoloji muayenesinin vazgeçilmez bir parçasıdır. Kardiyoloji uzmanı duruma baÄŸlı olarak eforlu EKG, kalp ultrasonu (ECHO) veya stres ECHO, bilgisayarlı anjiyografi (BT Anjiyografi) veya klasik koroner anjiyografi gibi ileri incelemeler isteyebilir. GöÄŸüs aÄŸrısı, çarpıntı, baÅŸ dönmesi, nefes darlığı gibi ÅŸikayetler olduÄŸunda ilk baÅŸvurulan testtir. TeÅŸhis edilen bir kalp hastalığının izlenmesinde ve kalbi etkileyen ilaçların kullanımında hasta takip amaçlı da kullanılır. Ciddi bir ritim bozukluÄŸu olan atriyal fibrilasyonun izlenmesinde en önemli araçtır.

EKG ÇeÅŸitleri Nelerdir?

EKG ne demek? ÇeÅŸitleri nelerdir?” sorusunun yanıtı ise ÅŸöyledir:

Holter EKG: Holter EKG kalp ritmini kaydetmek için tasarlanmış küçük, taşınabilir bir cihazdır. Düzensiz kalp ritmi veya aritmilerin belirlenmesinde kullanılır. Genellikle standart EKG cihazları kalbin durumunu tam olarak belirleyemediÄŸinde baÅŸvurulur. Düzensiz kalp atışları nadiren görülüyorsa ve EKG testi sırasında bu düzensizlik tespit edilemiyorsa Holter EKG ile kalp ritmi uzun süreli izlenebilir.

Açıklanamayan bayılma, aritmi riskine yol açan kalp hastalıkları ya da zaman zaman yaÅŸanan çarpıntı gibi düzensiz kalp atışlarını gösteren belirtiler olduÄŸunda holter testi uygulanabilir.

Holter EKG'nin uygulanması ya da cihazın takılmasında herhangi bir büyük risk bulunmaz. Bazı hallerde elektrotların yerleÅŸtirildiÄŸi cilt bölgesinde tahriÅŸ veya hafif rahatsızlık hissi oluÅŸabilir. Holter EKG testi sırasında elektrikli cihazların etkisi altında kalabilir ve bu da elektrotlar tarafından yakalanan sinyallerde bozulmalara yol açabilir. Bu sebeple elektrikle çalışan battaniye, tıraÅŸ makinesi ve diÅŸ fırçası gibi aletlerin kullanımından kaçınılmalıdır. Ayrıca mıknatıslar, metal detektörleri ve mikrodalga fırınlar da elektriksel aktiviteyi etkileyebilir. Cep telefonları ve taşınabilir müzik çalarlar gibi cihazlar da holter cihazına 15 cm'den daha yakın getirilmemelidir. Su ile temas halinde holter cihazının zarar göreceÄŸi içi, cihazın takılı olduÄŸu süre boyunca yüzme veya duÅŸ alma eylemlerinden kaçınılmalıdır. Genellikle bir ya da iki gün süren Holter EKG testi, standart EKG'den farklıdır.

Holter EKG testi sırasında günlük faaliyetler genellikle devam edebilir, ancak kalp atış hızında deÄŸiÅŸimler, nefes darlığı, göÄŸüs aÄŸrısı veya baÅŸ dönmesi gibi semptomlar yaÅŸanması durumunda bunların not edilmesi teÅŸhisin doÄŸru bir ÅŸekilde konulmasına yardımcı olacaktır.

Eforlu EKG: Eforlu EKG testinde ise kiÅŸi koÅŸu bandında koÅŸarken kalbin elektriksel aktivitesi izlenir. Bu test genellikle kardiyoloji uzmanları tarafından talep edilir. Elektrotlar göÄŸüs üzerine yerleÅŸtirilir ve koÅŸu bandının hızı ve eÄŸimi arttırılarak kalbin elektriksel ritmi takip edilir. Eforlu EKG testi sırasında tansiyon ölçülür ve göÄŸüste rahatsızlık veya yorgunluk hissi olup olmadığı deÄŸerlendirilir. Tansiyon, kalp ritmi veya EKG'deki deÄŸiÅŸiklikler ya da ÅŸikayetlerdeki artış, koroner arter hastalığının belirtisi olabilir. Koroner arter hastalığı durumunda, oksijen bakımından zengin kanın kalp kasına akışı, damarlarda yaÄŸlı plakların oluÅŸması nedeniyle azalır. Eforlu EKG testi, kesin bir koroner arter hastalığı teÅŸhisi koymaz ancak ek test ve görüntüleme ihtiyacını belirlemeye yardımcı olur. GöÄŸüs aÄŸrısı veya nefes darlığı gibi belirtiler fiziksel aktivite sırasında ortaya çıkarsa ve yüksek kolesterol, fazla kilo veya yaÅŸ ilerlemesi gibi durumlar mevcutsa koroner arter hastalığı riski artar. Bu sebeple eforlu bir EKG testi yapılabilir. Bu test sayesinde %70 veya daha fazla tıkanıklığa sahip damarlar belirlenebilir.

 

KAYNAK:

https://www.nhs.uk/conditions/electrocardiogram/

SIK SORULAN SORULAR

EKG bozukluÄŸu kalp ritminin düzensizleÅŸtiÄŸi durumu ifade eder. Ritim bozukluÄŸu esnasında kalp hızlı ya da yavaÅŸ atabilir ya da düzensiz bir ÅŸekilde çalışabilir. ÇoÄŸunlukla zararsız olan aritmiler bazen hayatı riske atan ciddi sorunlara yol açabilir. EKG bozukluÄŸunda ritim bozukluÄŸu nedeniyle kalbin vücuda yeterli kan saÄŸlayamaması durumunda nefes darlığı, baygınlık ve hatta ani ölüm görülebilir. Ancak ritim bozuklukları genellikle baÅŸarılı bir ÅŸekilde tedavi edilebilen rahatsızlıklardır.

Normal bir EKG'de kalp hızının dakikada 60 ile 80 arasında ve düzenli bir ritme sahip olması beklenir. EKG'deki her çizgi uzman bir kardiyolog tarafından ayrı ayrı deÄŸerlendirilebilir.

EKG'nin herhangi bir riski bulunmaz. Bu iÅŸlem tamamen aÄŸrısız ve acısızdır ve genellikle birkaç dakika sürer.

EKG esnasında kalbin ritim ve iletim problemleri yavaÅŸ çalışan hastalıklar belirlenebilir. Kalp damarlarının daralması veya kalbin beslenme sorunları EKG ile tespit edilebilir.

Üst giysilerin ve takıların çıkartılması gerekir. Giysilerin rahat ve kolay çıkarılabilir olmasına dikkat edilmelidir. EKG öncesi yoÄŸun egzersiz yapılmamalıdır. Çekimden önce sigara içilmemeli, elektrotların yapıştırılacağı bölgelerde ter varsa kurutulmalıdır. Erkeklerin göÄŸüs bölgesinde fazla tüy varsa bu tüyler EKG öncesi kesilmelidir. Kullanılan ilaçlar varsa doktora bildirmek önemlidir.

EKG yani elektrokardiyografi kalbin elektriksel aktivitesini ölçen bir testtir. Ancak doÄŸrudan bir damar tıkanıklığını tespit etmek için genellikle kullanılmaz. EKG kalp ritmi bozuklukları ve bazen kalp krizinin belirtilerini saptayabilir. Ancak damar tıkanıklığı genellikle daha detaylı testler gerektirir, örneÄŸin anjiyografi ya da stres testi.

"EKG sınırda" genellikle EKG sonuçlarının normal ve anormal arasında olduÄŸunu ifade eder. Bu belirli bir durumu teyit etmek için daha fazla deÄŸerlendirme veya izlem gerektirebilir. Ancak bu ifadenin tam anlamını belirtmek için doktorunuzla konuÅŸmanız önemlidir çünkü her hasta farklıdır ve sınırda terimi bir dizi durumu içerebilir.

Acil veya kardiyoloji bölümüne baÅŸvurabilirsiniz.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 08.11.2023 13:50Yayınlanma Tarihi: 06.11.2023 13:23
Yorum Ekle


KATEGORÄ°LER