444 3 703

Migrene Ne İyi Gelir? Migren Ağrısına İyi Gelen 20 Öneri

 

Migren belirtileri hayatınızın herhangi bir anında beklenmedik bir şekilde ortaya çıkabilir ve günlük rutininizi altüst edebilir. Ancak bazı yöntemlerden yardım alarak migren ağrılarını hafifletmeniz mümkün. İşte migren ağrısına iyi gelen 20 öneri:

Migrene Ne İyi Gelir?

Migren ağrıları stresli zamanlarda veya bireyin uyku düzeni bozulduğunda baş gösterebilir. Ayrıca uzun süre mavi ışığın etkisinde kalmak, kafein alımı veya mevsim değişiklikleri de migreni tetikleyebilir. Bitki çayları, yağlar kullanarak bu ağrıyı hafifletebilir ve yok edebilirsiniz. İşte “Migrene ne iyi gelir?” sorusunun yanıtı:

  • Migren ağrısını azaltmak için ortamdaki ışığı kısıp sessizliği sağlayın. Çünkü ışık ve ses migreni şiddetlendirebilir.
  • Migren ağrısı uykuya geçişinizi engelleyerek uykusuzluğa ve kötü bir geceye neden olabilir. Bu nedenle her gün aynı saatlerde uyanmayı ve uyumayı hedefleyin. Uykuya geçiş yaparken sakinleştirici müzik dinlemek kaslarınızı gevşetebilir. Yatmadan önce ne yediğinize dikkat edin, yatak odanızdaki dağıtıcı unsurları en aza indirgeyin, rahatsız edici sesleri engelleyin ve uyuma çabalamaktan kaçının.
  • Günlük diyetiniz migren ataklarına sebep olabilir. Bu nedenle her gün aynı saatte yemek yeme alışkanlığı edinin, öğün atlama durumlarından kaçının, tükettiğiniz yiyecekleri kaydedin. Bu migreni izlemenizde ve tetikleyici gıdaları belirlemenizde yardımcı olacaktır. Migrene sebep olabilecek yiyecek ve içeceklerden uzak durun.
  • Aktif olmak veya spor yapmak beyindeki ağrılı sinyalleri bloke eden kimyasalların salgılanmasını sağlar. Bu kimyasallar migreni kötü hale getiren depresyon ve kaygıyı azaltmada etkili olabilir. Fazla kilolu ya da obez olmak baş ağrısı riskini yükseltebilir. Diyet ve egzersiz, migren ağrısının kontrol altına alınmasında yardımcı olur. Yüzme, yürüme veya bisiklet sürme gibi aktiviteler migren ağrısını hafifletebilir. Ancak hızlı hareketler migren ataklarını tetikleyebilir, bu nedenle bu tür egzersizler yapılırken dikkatli olunmalıdır.
  • Gün boyu yaşanan stres migren ataklarına yol açarak ağrının şiddetlenmesine sebep olabilir. Bu nedenle stres yönetimi migren ağrısının kontrolünde çok önemlidir.
  • Bazı durumlar veya yiyecekler migreni tetikleyerek yaşam kalitenizi olumsuz etkileyebilir. Migren ataklarına neden olan durumlar kişiye göre değişebilir. Günde ne yaptığınızı ve ne yediğinizi not alarak bu konuda bir plan yapabilirsiniz.
  • Zencefil, ıhlamur, papatya ve rezene çayları kasların gevşemesine yardımcı olarak migren ataklarına karşı iyileştirici olduğu bilinmektedir.
  • Nane ve lavanta yağının kokusu sinüs basıncını hafifletebilir ve ağrının azaltılmasına yardımcı olabilir. Sıcak suya eklenen nane yağı solunduğunda sinüslerin açılmasını sağlayarak migrenin tetiklenmesini engeller.
  • Bitter çikolatanın magnezyum içeriği migren nedeniyle oluşan baş ağrısını hafifletmeye yardımcı olabilir. Antioksidanlar yönünden zengin olan böğürtlen, ahududu, çilek ve yaban mersini, karpuz ve muz sinüs basıncını düşürerek migreni engellemeye yardımcı olur. %74'ü su ve magnezyum içeren muz migren ağrısını hafifletebilir. Aynı zamanda bol miktarda su içeren karpuz da migren ağrılarına karşı iyi bir seçimdir.
  • Östrojen seviyelerindeki dengesizlikler migren ağrısına yol açabilir. Brokoli bu seviyenin düzenlenmesine yardımcı olarak migrene karşı kullanılabilir.
  • Günlük yaklaşık 2.5 litre su tüketiminin sağlıklı bir yaşam için önemli olduğunu herkes bilir çünkü susuzluk pek çok sağlık sorununa yol açabilir. Migren ağrısı da bu durumlardan biridir. Migren atakları hissettiğinizde bolca su içmek dolaşım sisteminizi düzene sokar ve beyne temiz kan pompalar. Bu da ağrınızın hızla azalmasını sağlar.
  • Migren ağrısına iyi gelen bir diğer yöntem ise soğuk kompres uygulamasıdır. Doğru yapıldığında migren ağrısına çözüm olabilir. Buz dolabında beklettiğiniz nemli bir havluyu boynunuzdan başlayarak başınızın tepesine koyun ve bir süreliğine karanlık bir odada kalın. Ağrınızın önemli ölçüde azaldığını göreceksiniz. Migren ışığa ve sese karşı hassas bir durumdur. Bu yüzden migren ağrıları arttığında kendinizi ışıksız bir ortama çekmeniz faydalı olabilir.
  • Aloevera içerisindeki zengin mineral değerleri sayesinde migren ataklarına bağlı baş ağrılarını hafifletmeye yardımcı olur. Eğer sık sık migren ağrısı çekiyorsanız evde kolayca bakabileceğiniz aloevera bitkisi kullanarak başınıza masaj yapabilir ve ağrılarınızı dindirebilirsiniz.
  • Migren ağrılarının azaltılmasına yardımcı olan potasyum yönünden zengin muz son derece lezzetli bir besindir. Migren ağrısı hissettiğinizde bir tane muz yiyerek bu ağrıyı hafifletebilirsiniz.
  • “Migrene ne iyi gelir evde çözüm yöntemleri nelerdir?” sorusuna verilebilecek bir diğer yanıt da zencefil ve zerdeçaldır. Zencefil ve zerdeçal migren tedavisinde etkili bitkiler arasında yer alır. Zencefil doğal bir ağrı kesici olup, migrene eşlik eden kusma ve bulantı gibi rahatsızlıkları da ortadan kaldırır.
  • Migren ağrısını hafifleten bitkisel tedavi yöntemleri arasında veba otu kürü yani diğer adıyla kel otu önemli bir yer tutar. Spazmları çözme özelliğine sahip olan petasin bakımından oldukça zengin olan bu bitki toz halinde ya da bir bardak su içerisinde kaynatılarak günde iki kez tüketilebilir ve migren ağrılarına büyük fayda sağlar.
  • Chia tohumu migrene faydası olan bitkisel ilaçlardan biri olarak bilinir. Sağlıklı yaşam için normal zamanlarda da tüketilmesi gereken chia tohumu migren ağrısı hissedildiğinde kaynar suya atılıp içilebileceği gibi direkt olarak da tüketilebilir.
  • Eğer migren ağrılarınız artarsa fesleğen yağı ile şakaklarınıza masaj yapabilirsiniz.
  • Daha önce de belirttiğimiz gibi migren ağrılarının en büyük tetikleyicilerinden biri strestir. Bu yüzden migren hastalarının stresten kaçınması hayati önem taşır. Nefes egzersizlerini düzenli bir şekilde yapmak migren ağrılarını hafifletmeye ve hatta yok etmeye yardımcı olabilir.
  • Duruş bozuklukları bir dizi sağlık problemine yol açabilen ciddi bir sorundur. Migren ağrılarıyla başa çıkabilmek için duruşunuzu düzgün hale getirmeniz gerekir. Bu kaslarınızdaki gerilimi azaltarak baş ağrılarını engellemenize yardımcı olabilir. Yoga ve pilates, beden duruşunu düzeltmeye yardımcı olan etkili egzersizlerdir. Eğer dik durmakta zorlanıyorsanız bu tür sporları deneyebilirsiniz.

 

Migren belirtileri hakkında daha detaylı bilgi edinmek için "Migren Belirtileri Nelerdir? Migrene Ne İyi Gelir?" başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Unutmayın ki bu öneriler genel bilgilendirme amaçlıdır ve profesyonel tıbbi tavsiyenin yerine geçmez. Migren ağrınız devam ediyorsa migren tedavisi için mutlaka bir uzmana başvurun. Sağlıklı günler dileriz.

 

KAYNAK:

https://www.everydayhealth.com/migraine/foods-to-help-get-rid-of-a-headache-or-migraine-attack-naturally/

https://www.healthline.com/health/migraine/what-to-eat-when-you-have-a-migraine

SIK SORULAN SORULAR

Anne adaylarının hamilelik döneminde migren atağına karşı bol miktarda su içmesi, açık havada düşük tempoda yürüyüş yapması önerilir. Bunun yanında karın bölgesini sıcak tutmak ve ışığın olmadığı bir ortamda dinlenmek de hamilelikte migrene iyi gelecek yöntemler arasındadır.

Stres kaynaklı migren ağrılarına karşı sakin kalmanın önemi büyüktür. Stres yönetimi teknikleri uygulayarak migren ağrısına karşı korunma sağlanabilir.

Migren nedeniyle ortaya çıkan mide bulantısı durumunda, zencefil tüketilmesi önerilir. Zencefil, kusmayı ve bulantıyı hafifletebilirken migren ağrısının da azalmasını sağlar.

Migren ağrılarınız geçmiyorsa, öncelikle profesyonel bir tıbbi yardım almanız son derece önemlidir. Ancak bazı besinlerin migren ağrısının hafiflemesine yardımcı olabildiği bilinmektedir.

Omega-3 açısından zengin besinler, tam tahıllı ürünler, su, sebze, meyve, zencefil genel sağlık için faydalıdır ancak her bireyin migren tetikleyicileri farklı olabilir. Dolayısıyla hangi gıdaların sizin migren ağrınızı hafiflettiğini veya kötüleştirdiğini belirlemek için bir gıda günlüğü tutmak yararlı olabilir. Sağlıklı bir yaşam tarzının yanı sıra düzenli uyku ve stres yönetimi de önemlidir.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 29.12.2023 15:06Yayınlanma Tarihi: 06.11.2023 13:23
Yorum Ekle


KATEGORİLER