Kör bağırsak olarak da bilinen ve tıp literatüründe Apendiks Vermiformis olarak adlandırılan apandisit pek çok insanın hayatını beklenmedik bir ÅŸekilde altüst edebilir. Apandisit belirtileri hakkında merak edilenleri ve bilinmesi gerekenleri sizler için derledik.
Ä°nsan vücudu ilerleyen teknoloji ve kapsamlı araÅŸtırmaların yanında hala bilinmeyen bazı alanlara sahip. Bu alanlardan biri de karın boÅŸluÄŸunun saÄŸ alt kısmında bulunan apendiks olarak da bilinen apandisit bölgesidir. Birçok kiÅŸi çevresindeki apandisit hastalığından haberdar olmasına raÄŸmen apandisitin tam yerini bilemez.
Apandisit ince bağırsağın sonlandığı ve kalın bağırsağın baÅŸladığı bölgede bulunur. Solucan ÅŸeklinde bir bağırsak uzantısı olan apandisitin her insanda farklı uzunlukları vardır ancak ortalama uzunluÄŸu genellikle 10 santimetredir.
Vücuttaki gizemli bölgelerden biri olan apandisitin tam iÅŸlevi henüz netlik kazanmamıştır. Ancak mevcut araÅŸtırmalar iÅŸlevinin bademciklerinkine benzer olduÄŸunu belirtmektedir. Ağız, sindirim sistemimizin baÅŸlangıcı aynı zamanda mikropların en yoÄŸun olduÄŸu alandır. Bademciklerimiz, ağız yoluyla gelen mikroplara karşı vücudumuzu korur ve mikroplara karşı uyarır.
Apandisit bölgesi de bu mantığa benzer ÅŸekilde, kalın bağırsağımızdaki mikroplara karşı vücudumuzu korur ve uyarır. Apandisit bölgesinde çeÅŸitli sebeplerle iltihaplanma oluÅŸabilir. Bu iltihaplanma sonucunda apandisit hastalığı olarak bilinen durum ortaya çıkar.
Belirgin olarak yaşanan ve dikkate alınması gereken ilk belirti karnın sağ altına hafif bastırıldığında yaşanan ağrıdır. Bunun yanında ateş, bulantı ve kusma, gaz sıkışması, iştahsızlık, kalbin hızlı atması da apandisit belirtileri arasındadır.
Diğer apandisit belirtileri aşağıdaki gibidir:
Bu sebeplerden kaynaklı apandisit tıkanıklıkları ve iltihaplanmaları oldukça ciddi bir rahatsızlık olarak kabul edilir. Apandisit belirtisi görüldüÄŸünde hemen doktora baÅŸvurulmalıdır.
Çünkü iltihaplanan bölgenin kan dolaşımına karışmasının hayati risklere yol açabileceÄŸi bilinmektedir. Bu yüzden iltihaplı apandisit patlaması belirtileri yaÅŸanmadan önce tedavi edilmesi oldukça önemlidir. Apandisit belirtileri tanısını kolaylaÅŸtırabilir ve ÅŸunlar arasında sayılabilir:
Hayati tehlike oluÅŸturabilecek apandisit aÄŸrısı belirtileri zamanında tespit edilmesi çok önemlidir. Apandisit belirtileri arasında en belirgin olan ve en yoÄŸun ÅŸekilde hissedilen ÅŸiddetli karın aÄŸrısıdır.
Apandisit genellikle apandisin tıkanması ve iltihaplanması sonucunda hafif karın aÄŸrısıyla kendini gösterir. Bu aÄŸrılar birkaç gün sürebilir ve genellikle karın boÅŸluÄŸunun saÄŸ alt kısmında yoÄŸunlaşır çünkü apandis bu bölgede bulunur. Ä°lk baÅŸlarda belirsiz ve künt bir aÄŸrı olarak hissedilir; bu nedenle kiÅŸi aÄŸrının tam yerini veya ÅŸiddetini belirtmekte zorlanabilir. Ancak zaman içinde, özellikle hareket etme, öksürme ya da gülme gibi durumlarda daha da artan aÄŸrılar karnın saÄŸ alt bölgesine yerleÅŸir.
Apandisit semptomlarından en belirgin olanı aÄŸrıdır ve bu durumda en sık sorulan sorulardan biri de apandisit aÄŸrısının ne kadar süreceÄŸi ile ilgilidir. BaÅŸlangıçta göbek çevresinde veya mide üst kısmında hissedilen karın aÄŸrısı zamanla artabilir veya azalabilir ancak tamamen kaybolmaz ve hastalar tarafından sürekli olarak hissedilir. Bu ilk aÄŸrı dalgası genellikle yaklaşık 4 ila 6 saat sürer, ancak kiÅŸiye baÄŸlı olarak 1 ile 12 saat arasında deÄŸiÅŸebilir. Bu nedenle, apandisit aÄŸrısının süresi hakkında kesin bir ifade vermek ne yazık ki mümkün deÄŸildir.
Ä°lk aÄŸrı dalgasından sonra, karın aÄŸrısı saÄŸ alt bölgeye yerleÅŸir ve artık sabit bir noktada daha da güçlenerek hissedilir. Bu durumda belirli bir süre belirtmek mümkün olmasa da aÄŸrının karnın saÄŸ alt bölgesine yerleÅŸtirildiÄŸi ve yoÄŸunlaÅŸtığı anda hemen doktora baÅŸvurmak önemlidir.
Apandisitin belirtileri görülen kiÅŸilerde apandisit endiÅŸesi nedeniyle hızlıca acil müdahale gereklidir. Apandistin yırtılması durumunda içindeki iltihap karın boÅŸluÄŸuna yayılır ve bu da karın aÄŸrısı, kan iltihabının artışı, kusma, ateÅŸ ve halsizlik gibi semptomlara yol açabilir.
En ciddi sonuç ise tansiyon düÅŸüklüÄŸü ve septik ÅŸok oluÅŸumu olabilir. Apandistin patlamadan önce çıkarılması, hastanın hayatını tehlikeye atmamak adına önemlidir. Bu nedenle, apendektomi - apandisitin cerrahi olarak alınması - genellikle ilk tercih edilen tedavi yöntemidir. Bu ameliyat laparoskopik veya açık cerrahi ÅŸeklinde gerçekleÅŸtirilebilir ve hangi tipin uygulanacağına, apandisitin durumunu belirleyen doktor karar verir.
Apandisit ÅŸüphesi durumunda gerçekleÅŸtirilen Apandisit ameliyatı ile tıkanmış ve iltihaplanmış apandisit çıkarılır ve enfekte alan temizlenir. Diren adı verilen bir cerrahi tüp ile vücut boÅŸluÄŸuna doldurulan sıvının atılması saÄŸlanır.
EÄŸer ameliyat sonrasında herhangi bir komplikasyon yaÅŸanmazsa hasta genellikle bir gün hastanede yatar ve ardından taburcu edilir. Ancak, tamamen normal hayatına dönmesi genellikle 3-4 hafta sürer. EÄŸer apandisit henüz patlamamış ya da yırtılmamışsa, bazen antibiyotik tedavisi uygulanabilir.
KAYNAK: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/appendicitis/
SIK SORULAN SORULA
Apandisit ince bağırsağın sonlandığı ve kalın bağırsağın baÅŸladığı bölgede bulunur.
Apandisit belirtileri evde genellikle karın bölgesinin saÄŸ alt tarafında meydana gelen ani ya da kademeli olarak artan bir aÄŸrı, iÅŸtah kaybı, mide bulantısı veya kusma, kabızlık veya ishal, hafif ateÅŸ ÅŸeklinde belirtiler yaratır. Bu semptomlardan herhangi birini yaÅŸarsanız derhal tıbbi yardım almanız önerilir çünkü apandisit ciddi bir durumdur ve tedavi edilmezse patlama olabilir.
Apandisitin kesin nedeni genellikle bilinmemektedir. Ancak genel görüÅŸ apandisitin sebebinin genellikle apandiks içerisindeki tıkanıklık olduÄŸudur. Bu tıkanıklık dışkı, yabancı cisimler, enfeksiyonlar veya bazen de tümörlerden kaynaklanabilir. Tıkanıklık sonucunda apandiks içindeki bakteriler çoÄŸalır ve iltihaplanmaya yol açarlar. Bu durumda hemen tıbbi müdahale gereklidir.