444 3 703

Apandisit Belirtileri Nelerdir?

 

Kör bağırsak olarak da bilinen ve tıp literatüründe Apendiks Vermiformis olarak adlandırılan apandisit pek çok insanın hayatını beklenmedik bir şekilde altüst edebilir. Apandisit belirtileri hakkında merak edilenleri ve bilinmesi gerekenleri sizler için derledik.

Apandisit Belirtileri Nelerdir?

İnsan vücudu ilerleyen teknoloji ve kapsamlı araştırmaların yanında hala bilinmeyen bazı alanlara sahip. Bu alanlardan biri de karın boşluğunun sağ alt kısmında bulunan apendiks olarak da bilinen apandisit bölgesidir. Birçok kişi çevresindeki apandisit hastalığından haberdar olmasına rağmen apandisitin tam yerini bilemez. Apandisit ince bağırsağın sonlandığı ve kalın bağırsağın başladığı bölgede bulunur. Solucan şeklinde bir bağırsak uzantısı olan apandisitin her insanda farklı uzunlukları vardır ancak ortalama uzunluğu genellikle 10 santimetredir. Vücuttaki gizemli bölgelerden biri olan apandisitin tam işlevi henüz netlik kazanmamıştır. Ancak mevcut araştırmalar işlevinin bademciklerinkine benzer olduğunu belirtmektedir. Ağız, sindirim sistemimizin başlangıcı aynı zamanda mikropların en yoğun olduğu alandır. Bademciklerimiz, ağız yoluyla gelen mikroplara karşı vücudumuzu korur ve mikroplara karşı uyarır. Apandisit bölgesi de bu mantığa benzer şekilde, kalın bağırsağımızdaki mikroplara karşı vücudumuzu korur ve uyarır. Apandisit bölgesinde çeşitli sebeplerle iltihaplanma oluşabilir. Bu iltihaplanma sonucunda apandisit hastalığı olarak bilinen durum ortaya çıkar. Peki apandisit belirtileri nelerdir? İşte bu belirtiler:

  • Aile geçmişinde apandisit öyküsünün bulunması, genetik,
  • Apandisitin sert darbeler sonucunda tıkanması,
  • Bağırsak kurtları, parazitler ve solucanlar,
  • Bağırsakta meydana gelen bakteriyel enfeksiyonlar,
  • Limon çekirdeği, zeytin çekirdeği ya da nar çekirdeği gibi midede tamamen sindirilemeyen besinlerin ince bağırsaktan kalın bağırsağa geçiş sırasında apandisite kaçması ve onu tıkaması,
  • Sindirim sistemindeki iltihaplanmalar nedeniyle apandisitin ağzında yer alan lenf düğümlerinin şişmesi,
  • Tümör oluşumları.

Bu sebeplerden kaynaklı apandisit tıkanıklıkları ve iltihaplanmaları oldukça ciddi bir rahatsızlık olarak kabul edilir. Apandisit belirtisi görüldüğünde hemen doktora başvurulmalıdır. Çünkü iltihaplanan bölgenin kan dolaşımına karışmasının hayati risklere yol açabileceği bilinmektedir. Bu yüzden iltihaplı apandisit patlaması belirtileri yaşanmadan önce tedavi edilmesi oldukça önemlidir. Apandisit belirtileri tanısını kolaylaştırabilir ve şunlar arasında sayılabilir:

Karnın sağ alt tarafında, özellikle basınç uygulandığında hissedilen hassasiyet ve yoğun ağrı,

  • Ağız ve dilde kuruluk hissi,
  • Artan kalp ritmi,
  • Dışkılama sırasında ağrı ve gaz çıkarma güçlüğü,
  • Göbek çevresinde yoğun bir ağrı hissiyatı,
  • Karın ağrısının sürekli artan yoğunluğu,
  • Mide bulantısı ve kusma,
  • Sindirim zorlukları, kabızlık ya da ishal
  • Yüksek ateş.

 

Apandisit Ağrısı Nasıl Başlar?

Hayati tehlike oluşturabilecek apandisit ağrısı belirtileri zamanında tespit edilmesi çok önemlidir. Apandisit belirtileri arasında en belirgin olan ve en yoğun şekilde hissedilen şiddetli karın ağrısıdır. Apandisit genellikle apandisin tıkanması ve iltihaplanması sonucunda hafif karın ağrısıyla kendini gösterir. Bu ağrılar birkaç gün sürebilir ve genellikle karın boşluğunun sağ alt kısmında yoğunlaşır çünkü apandis bu bölgede bulunur. İlk başlarda belirsiz ve künt bir ağrı olarak hissedilir; bu nedenle kişi ağrının tam yerini veya şiddetini belirtmekte zorlanabilir. Ancak zaman içinde, özellikle hareket etme, öksürme ya da gülme gibi durumlarda daha da artan ağrılar karnın sağ alt bölgesine yerleşir.

Apandisit Ağrısı Ne Kadar Sürer?

Apandisit semptomlarından en belirgin olanı ağrıdır ve bu durumda en sık sorulan sorulardan biri de apandisit ağrısının ne kadar süreceği ile ilgilidir. Başlangıçta göbek çevresinde veya mide üst kısmında hissedilen karın ağrısı zamanla artabilir veya azalabilir ancak tamamen kaybolmaz ve hastalar tarafından sürekli olarak hissedilir. Bu ilk ağrı dalgası genellikle yaklaşık 4 ila 6 saat sürer, ancak kişiye bağlı olarak 1 ile 12 saat arasında değişebilir. Bu nedenle, apandisit ağrısının süresi hakkında kesin bir ifade vermek ne yazık ki mümkün değildir. İlk ağrı dalgasından sonra, karın ağrısı sağ alt bölgeye yerleşir ve artık sabit bir noktada daha da güçlenerek hissedilir. Bu durumda belirli bir süre belirtmek mümkün olmasa da ağrının karnın sağ alt bölgesine yerleştirildiği ve yoğunlaştığı anda hemen doktora başvurmak önemlidir.

Apandisit Şüphesinde Ne Yapılır?

Apandisitin belirtileri görülen kişilerde apandisit endişesi nedeniyle hızlıca acil müdahale gereklidir. Apandistin yırtılması durumunda içindeki iltihap karın boşluğuna yayılır ve bu da karın ağrısı, kan iltihabının artışı, kusma, ateş ve halsizlik gibi semptomlara yol açabilir. En ciddi sonuç ise tansiyon düşüklüğü ve septik şok oluşumu olabilir. Apandistin patlamadan önce çıkarılması, hastanın hayatını tehlikeye atmamak adına önemlidir. Bu nedenle, apendektomi - apandisitin cerrahi olarak alınması - genellikle ilk tercih edilen tedavi yöntemidir. Bu ameliyat laparoskopik veya açık cerrahi şeklinde gerçekleştirilebilir ve hangi tipin uygulanacağına, apandisitin durumunu belirleyen doktor karar verir.

Apandisit şüphesi durumunda gerçekleştirilen Apandisit ameliyatı ile tıkanmış ve iltihaplanmış apandisit çıkarılır ve enfekte alan temizlenir. Diren adı verilen bir cerrahi tüp ile vücut boşluğuna doldurulan sıvının atılması sağlanır. Eğer ameliyat sonrasında herhangi bir komplikasyon yaşanmazsa hasta genellikle bir gün hastanede yatar ve ardından taburcu edilir. Ancak, tamamen normal hayatına dönmesi genellikle 3-4 hafta sürer. Eğer apandisit henüz patlamamış ya da yırtılmamışsa, bazen antibiyotik tedavisi uygulanabilir.

 

KAYNAK: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/appendicitis/

SIK SORULAN SORULAR

Apandisit ince bağırsağın sonlandığı ve kalın bağırsağın başladığı bölgede bulunur.

Apandisit belirtileri evde genellikle karın bölgesinin sağ alt tarafında meydana gelen ani ya da kademeli olarak artan bir ağrı, iştah kaybı, mide bulantısı veya kusma, kabızlık veya ishal, hafif ateş şeklinde belirtiler yaratır. Bu semptomlardan herhangi birini yaşarsanız derhal tıbbi yardım almanız önerilir çünkü apandisit ciddi bir durumdur ve tedavi edilmezse patlama olabilir.

Apandisitin kesin nedeni genellikle bilinmemektedir. Ancak genel görüş apandisitin sebebinin genellikle apandiks içerisindeki tıkanıklık olduğudur. Bu tıkanıklık dışkı, yabancı cisimler, enfeksiyonlar veya bazen de tümörlerden kaynaklanabilir. Tıkanıklık sonucunda apandiks içindeki bakteriler çoğalır ve iltihaplanmaya yol açarlar. Bu durumda hemen tıbbi müdahale gereklidir.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 29.12.2023 15:07Yayınlanma Tarihi: 08.11.2023 14:37
Yorum Ekle


KATEGORİLER