444 3 703

Diyabet Hastalığında Şeker Kontrolü

 

Diyabetli bireyler için kan şekeri seviyelerinin denetimini sağlamak hayatta kalmanın kilit noktasıdır. Sağlıklı bir yaşam sürmek kan şekeri düzeyleri üzerinde istikrarlı bir kontrol sağlamak için gereklidir. Oral yolla alınan ilaçlar veya insülin tedavisi sayesinde bu değerlerin yönetilmesi daha kolaydır. Bu ilaçların tedavi sürecindeki payı %50 iken diğer %50'lik kısımda planlı bir yaşam tarzı, dengeli beslenme ve düzenli egzersiz rol oynar. Diyabet genel olarak bir endişeye neden olsa da belirli kurallara uyulduğunda diyabet hastaları yaşamlarını daha kaliteli bir sağlık standardı ile geçirebilir. Dengeli beslenme bu kurallardan en önemlisidir. Diyabet hastalarının kan şekerini normal seviyede tutması için dengeli beslenmesi önemlidir. Dengeli beslenmeye önem veren hastalar kan şekerinin artması sonucunda yaşanabilecek kronik rahatsızlık ve komplikasyon riskinden korunabilir. Kilo fazlası bulunan hastaların da vücuttaki yağ miktarını azaltmaları gerekir.

Kan Şekeri Neden Yükselir?

Kan şekerini yükselten nedenlerin farkında olmak kontrol etmeden önemli adımlardan biridir. Kan şekerinin yükselmesine neden olan en önemli faktör insülin hormonunun vücutta eksik olması ya da var olmasına rağmen gereken etkiyi yaratmamasıdır. Çünkü insülin hormonu kan şekeri seviyelerinin dengelen ana hormondur. Ancak diyabet hastalarının genelinde insülin salgılanma sürecinde sorunlar yaşanır ve bu da kan şekerinin yükselmesine neden olur. Bunun önüne geçmek için dengeli ve düzenli beslenmeye dikkat etmek gerekir.

Yüksek kan şekeri hakkında bilgi almak için "Yüksek Kan Şekeri (Hiperglisemi) Nedir?" başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz. 

Şeker Kontrolünde Diyabet Hastaları Nelere Dikkat Etmelidir?

Diyabet hastalığının tedavi sürecinde hastaların ne kadar miktarda yediği önemlidir. Bu nedenle hastalar dengeli beslenmeye dikkat etmelidir. Bunun yanında karbonhidrat tüketimine de ayrıca dikkat edilmelidir. Karbonhidrat alımı tamamen kesilmemelidir. Beslenmede pirinç, ekmek, makarna, bal, şekeri hamur işi ve meyve gibi karbonhidrat içeren besinlerin aşırı tüketilmesi durumunda kan şekerinin normal standartların dışına çıkacağı unutulmamalıdır. Beslenmede protein ve yağ tüketimine de dikkat edilmelidir.

Kan Şekerini Yükselten Besinler Nelerdir?

Belli başlı bazı gıdalar kan şekerinizi hızla düşürüp yükseltebilir. Kan şekeri dengesizliğine yol açan bu tür besinler aşağıdaki gibidir:

  • Çikolata, tatlılar, meyve suyu, gazoz ve diğer tatlı içecekler gibi rafine şeker içeren ürünler kan şekerini hızla yükseltir.
  • Beyaz ekmek, pirinç ve makarna gibi rafine tahıllar da kan şekerini hızla yükseltir.
  • Doğal olarak şeker içerseler de meyveler kan şekerini yükseltebilir. Özellikle kuru meyveler ve taze meyve suları kan şekeri seviyelerinde ani artışlara neden olabilir.
  • Birçok alkollü içecek yüksek miktarda şeker içerir ve bu da kan şekeri seviyelerinin yükselmesine neden olabilir.
  • Fast food ürünleri genellikle yüksek oranda işlenmiş karbonhidratlar ve yağlar içerdiği için kan şekeri düzeylerini yükseltmektedir.
  • İşlenmiş etler, hazır çorbalar ve konserve yiyecekler gibi işlenmiş gıdalar genellikle yüksek miktarda şeker ve karbonhidrat içerir.

Şeker Hastalığında Şeker Kontrolü ve Şeker Takibi Nasıl Olmalıdır?

Bilindiği üzere hastalıklarda erken teşhis hayat kurtarır. Diyabet hastaları için de şeker kontrolü aynı derecede önemlidir. Bu yüzden düzenli olarak kan şekeri ölçümünüzü yaptırmanız gereklidir. Düzenli ölçüm her gün veya bazı durumlarda günde birkaç kez yapılan kontrolleri ifade eder. Ölçüm sıklığınız hastalığınızın seviyesine göre belirlenmelidir. Ancak bu kadar sık ölçüm yapmak için sürekli olarak hastane ya da kliniğe gitmek zor olabilir. Bu nedenle en uygun seçenek evde kendinizin yapmasıdır. Bu konuda size yardımcı olacak pek çok insülin cihazı mevcuttur. İnsülin ölçümleri genellikle sabahları aç karnına ve öğünlerden önce yapılmalıdır. Bu ölçüm süreçleri sadece vücutta belirgin bir değişim hissettiğiniz zamanlar değil sağlık durumunuzun iyi olduğu dönemlerde de uygulanmalıdır. Kan şekeri seviyesi kontrol edilemeyen ve insülin kullanmayan Tip 2 diyabet hastalarının açken sabah kahvaltısından önce ve yemekten sonraki 2 saatlik periyotta ölçüm yapmaları gerekir.

 

KAYNAK: https://www.cdc.gov/diabetes/managing/manage-blood-sugar.html

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 23.05.2024 17:05Yayınlanma Tarihi: 15.11.2023 12:58
Yorum Ekle


KATEGORİLER