444 3 703

Hamilelikte Ne Kadar C Vitaminine İhtiyacınız Var?

 

Bir bebek fabrikası haline gelen vücudunuz bu süreçte hızla değişen ihtiyaçlarına ayak uydurmak için ekstra besinlere gereksinim duyar. Proteinler, demir, kalsiyum derken bir dizi vitamin ve mineralin peşinden koşarken C vitamini nadiren başrolde yer alır. Ancak vitamin C, siz ve bebeğinizin sağlığı için önemli bir rol oynar. Peki hamilelikte C vitamini ne kadar alınmalıdır? İşte bilinmesi gerekenler:

Hamilelikte C Vitamini Neden Önemlidir?

Hem anne adayları hem de bebekler için C vitamini son derece önemlidir. C vitamini sağlam bir bağışıklık sistemini teşvik eder, antioksidan kapasitenizi yükseltir, doğal kolajen oluşumunu destekler ve hatta doku tamiri ve yara iyileştirme süreçlerine bile katkıda bulunur. Ancak vücudunuz C vitamini depolayamaz bu nedenle sağlıklı bir hamilelik süreci boyunca her gün uygun miktarda C vitamini almak gereklidir. Çalışmalar C vitamininin demir emilimine yardımcı olduğunu ve bu sayede vücutta oksijen taşıyarak enerji seviyesini arttırdığını göstermiştir. Ayrıca hamilelikte C vitamini faydaları ile bebeğin kemik ve diş gelişimine yardımcı olduğu da tespit edilmiştir.

Gebelikte C Vitaminin Faydaları Nelerdir?

Kapsül ya da suda eriyen C vitamini hamilelikte alındığında aşağıdaki faydaları sağlar:

  • C Vitamini alımının hamilelik boyunca kritik önemi vardır. Hücreleri güçlendirerek sağlıklı kalmasını sağlar. C vitamini eksikliği hem anne adayında hem de bebeğinde bazı komplikasyonlara sebep olabilir. Bu nedenle hamilelik döneminde vitamin takviyesi için C vitamini özellikle önemlidir.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir. Güçlü bir antioksidan olduğu için enfeksiyonla ilişkili hastalıklardan korunmayı destekler.
  • Gebelik zehirlenmesi (preeklampsi) riskini azaltmaya yardımcıdır ve amniyotik kesenin oluşumuna katkıda bulunur.
  • İçermiş olduğu askorbik asit, anne karnındaki fetüsün optimal gelişimi için gereklidir. Bebeğin dokularının oluşumuna yardım eder, plasentanın kan damarlarını güçlendirir. Bu da fetüse daha fazla oksijen temin eder ve plasental abruption riskini düşürür.
  • Doku tamiri sürecine, yara iyileştirmeye, kemik büyümesine, kemik onarımına ve sağlıklı cilt elde etmeye yardımcı olur.
  • Sindirim sistemi sorunları gebelik döneminde yaygın olarak görülür. C vitamini bu durumu hafifletir, sindirim sisteminin düzgün çalışmasını sağlar ve kabızlık ile şişkinlik gibi durumların önüne geçer.
  • Vücudun demir emilimini kolaylaştırarak hem annenin hem de bebeğin anemiden korunmasına yardımcı olur. Ayrıca mineral emilimi üzerinde de büyük etkisi bulunmaktadır.
  • Diş eti iltihabını engelleyerek deri altı kanamalarını azaltan bir diğer faydası da budur.
  • Kolesterol birikimine mani olur ve toksit maddeleri nötralize eder. Bu özellikleri sayesinde varisli damar sorunuyla başa çıkmanızı destekler.

Hamileyken C Vitamini Almak Güvenli midir?

Hamilelikte C vitamini kullanımı güvenlidir ancak alınacak doza dikkat etmek gereklidir. Diyetinizdeki yiyecekler veya besin takviyeleri söz konusu olduğunda her zaman daha fazlasının iyi olduğu anlamına gelmez. Özellikle hamilelik esnasında yüksek miktarlarda C, A veya E vitamininin tehlikesiz olmayacağı unutulmamalıdır. Olası yan etkilerden kaçınmak için, bu vitaminleri bol miktarda içeren gıdaları tüketirken veya takviye alırken dikkatli davranılmalıdır. Her zaman olduğu gibi hamilelikte herhangi bir takviye veya ilaç almadan önce doktorunuza danışmanız önemlidir. Sağlık uzmanınız tıbbi geçmişinizi göz önünde bulundurarak sizin ihtiyaçlarınıza uygun tavsiyelerde bulunabilir.

 

En az 19 yaşında olan hamile bireyler için tavsiye edilen günlük C vitamini dozu 85 miligram (mg) olup, üst sınır ise günde 2.000 mg'dır. Günlük alımınızı belirlerken tükettiğiniz yiyecek, içecek ve takviyelere dikkat ettiğinizden emin olun. Genellikle çoğu kişi dengeli bir beslenme ile yeterli miktarda C vitamini alabilir.

 

Hamileyken Düşük C Vitamini Alımının Riskleri Nelerdir?

Hamilelik döneminde vücudunuz birçok büyük değişiklik yaşar. Hormonların dalgalanmasından bebeğinizin büyüme ve gelişimini desteklemeye kadar hamile öncesi ve hamilelik boyunca beslenmenizin vitamin ve besin yönünden zengin olması hayati önem taşır. Hamilelerde C vitamini eksikliği fetüsün beyin sağlığına, özellikle hafıza fonksiyonlarından sorumlu hipokampus bölgesine zarar verebilir. Ancak hamile kadınların sadece C vitamini konusunda değil folat, iyot, demir ile B12 ve D vitaminleri konusunda da hassas olmaları gerekir. Bu vitaminler anne ve rahmin sağlıklı kalmasında etkindir ve düşük ağırlıklı doğum veya doğumsal kusurlar riskini azaltır. Hamilelikte C vitamini hapı alıp almayacağınızdan emin değilseniz doktorunuza başvurmalı ve annelere özel olarak hazırlanan formülleri araştırmalısınız. İdeal olarak başlangıç için genel sağlık ve refahınızı desteklemek üzere tüm gerekli besinleri içeren bir prenatal vitamin formülasyonunu tercih edebilirsiniz.

Hamilelikte C Vitamini Fazlalığı Ne Gibi Etkiler Yaratır?

Hamilelik sürecinde, tüm vitaminler kadar C vitamini de oldukça önemlidir. Ancak her şeyde olduğu gibi hamilelikte C vitamini fazlalığı alımında da dikkatli olunmalı ve aşırıya kaçmamalıdır. C vitamini fazlalığı genellikle belirgin semptomlar göstermez; ancak aşırı miktarda tüketildiğinde bazı sağlık sorunlarına neden olabilir. İdrar yolu enfeksiyonları, böbrek taşları, mide bulantısı ve ishal en yaygın yan etkiler arasındadır. Ek olarak çok yüksek dozlarda C vitamini almak vücudun demiri aşırı şekilde emmesine sebep olabilir ki bu durum kalp ve karaciğer hasarına yol açabilir. Hamilelikte C vitamini fazlalığı ile ilgili yapılan araştırmalar henüz kesin sonuçlar sunmamıştır. Ancak bilinen bir gerçek var ki o da hamilelik sırasında aşırı vitamin takviyesinin potansiyel riskleri olabileceğidir. Bu nedenle hamile kadınların günlük C vitamini ihtiyaçlarını doğru bir şekilde karşılamaları önerilir.

Hamilelikte C Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur?

Hamilelikte C vitamini takviyesi alımı kadar bu vitaminin besinlerden alınması da önemlidir. Peki hamilelikte C vitamini hangi besinlerde bulunur? Askorbik asit, bilinen diğer adıyla C vitamini bir dizi yiyecek ve içecekte bulunan suda çözünebilen bir vitamindir. Her gün beslenmenize üç porsiyon C vitamini yönünden zengin meyve ve sebze ekleyerek bağışıklık sistemini güçlendirir ve bebeğinizin gelişim sürecine destek olabilirsiniz. Turunçgiller (bir bardak portakal suyu ideal bir seçenektir), kısmi meyve ve sebze alımınıza eklendiğinde iyi bir C vitamini kaynağıdır. Örneğin orta büyüklükte bir portakal yaklaşık 70 mg, yarım bardak dilimlenmiş çilek veya pişmiş brokoli ise yaklaşık 50 mg C vitamini içerir. Diğer C vitamini açısından zengin meyve ve sebzeler arasında:

  • Beyaz patates
  • Brokoli
  • Brüksel lahanası
  • Çilek
  • Domates
  • Greyfurt
  • Karnabahar
  • Kırmızı veya yeşil biber
  • Kivi
  • Limon
  • Meyveler
  • Portakal

 

KAYNAK:

https://www.cochrane.org/CD004072/PREG_vitamin-c-supplementation-pregnancy

https://kinfertility.com.au/blog/vitamin-c-pregnancy

SIK SORULAN SORULAR

Bu konuda yapılmış net bir araştırma bulunmamaktadır. Ancak genel anlamda aşırı vitamin alımının gebelikte zararlı olabileceği bilinir. Bu nedenle C vitamini dahil tüm vitaminleri dikkatli ve ölçülü bir şekilde tüketmek önemlidir. Sonuç olarak hamilelik döneminde vitamin takviyeleri kullanırken doktorunuzun tavsiyelerine uymak en doğru yaklaşım olacaktır. Herhangi bir vitamini aşırı miktarda almak yerine dengeli ve çeşitli bir diyet ile gerekli besin maddelerini karşılamaya çalışmak daha sağlıklıdır.

Eğer bir cilt bakımı meraklısıysanız C vitamininin etkili bir topikal bileşen olduğunu zaten bilirsiniz. Cildin tonunu dengelemeyi, kollajen üretimini desteklemeyi ve hatta UV hasarına karşı (serbest radikallerle savaşarak) korunmayı sağlayan C vitamini serumu cilt bakım rutininize değerli bir ekleme olabilir. Hamilelik döneminde kaçınılması gereken bazı ürünler vardır (örneğin retinoidler ve retinol), ancak C vitamini serumları hamilelikte güvenle kullanılabilir. Cildinize çok fazla C vitamini uygulamanın zarar vermesi oldukça zordur.

C vitamini birçok cilt bakım ürününde bulunan etkili bir aktif bileşendir ve hiperpigmentasyon ve koyu lekelerle savaşmada özellikle faydalıdır. Bu sorunlar genellikle hamile kadınlarda görülebilir areola veya karın bölgesinde koyulaşma ya da renk değişimi yaşayan pek çok hamile kadın vardır. Hormonal değişiklikler nedeniyle pigment üreten hücrelerin artmasıyla UV ışınlarına maruz kalma sonucu yanaklar, alın, burun ve çene bölgesinde düzensiz koyu lekeler oluşabilir.

C vitamini serumları gibi C vitamini kremleri de hamilelik sırasında güvenle kullanılabilir. Hassas ciltlere uygun formülleri tercih etmeli ve her zaman güneş koruyucu kullanmalısınız.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 29.12.2023 15:10Yayınlanma Tarihi: 23.11.2023 14:58
Yorum Ekle


KATEGORİLER