Diyabet günümüzde giderek artan bir halk sağlığı sorunu haline gelmiştir ve deri hastalıkları da bu kronik rahatsızlığın sık karşılaşılan komplikasyonları arasındadır. Diyabet ve cilt komplikasyonları hakkında bilinmesi gerekenleri sizler için derledik.
Diyabetle ilişkili deri sorunlarının ortaya çıkmasında vücutta kronik şeker birikimi deri hastalıklarını harekete geçirebilir. İnsülin gibi antidiyabetik ilaçların kullanımı deri problemlerinin meydana gelme ihtimalini yükseltebilir. Bazı durumlarda deri sorunlarına yol açan etken belirlenemeyebilir. Yürütülen araştırmalar kan şekeri düzeyleri oldukça yüksek olan kişilerin normal kan şekeri seviyesine sahip olanlara kıyasla daha sık ve yoğun deri değişimleri yaşadığını göstermiştir. Kan şekerinin artmasıyla birlikte deri hücrelerinde ve bağ dokusunda karışık bozukluklar oluşabilir. Bu da deri sorunlarının ortaya çıkma olasılığını artırır. Bu nedenle yüksek kan şekeri seviyelerinin kontrol edilememesi gibi durumlar deri sorunlarını tetikleyebilir.
Evet, diyabetteki deri sorunlarını azaltmak veya önlemek mümkündür. Bunun için diyabet hastalarının uzun dönemde kan şekeri kontrolünü yapmaları ve ayrıca diyabetin erken teşhis edilmesi gerekmektedir. Diyabet hastalarının ciltlerini düzenli olarak izlemeleri, cilt bakımını ihtiyaçlarına uygun şekilde gerçekleştirmeleri önemlidir. Derilerinde herhangi bir değişiklik fark ettiklerinde derhal doktorlarla iletişim kurmalıdırlar. Deri sorunlarının erken tespiti ve tedavisi, daha sonraki dönemde karşılaşılabilecek kalıcı hasarlardan korunmak için kritiktir.
Diyabet ilaçlarının deride tetiklediği alerjik reaksiyonlar genellikle zararsız olabilir ancak daha ciddi lokal veya genel bir kızarıklığa da neden olabilir. Bazı diyabet ilaçları kabarcıkların oluşması, cildin kaşınması, kurdeşen dökülmesi ve anafilaktik şok gibi reaksiyonlara yol açabilir. Diyabet tedavi yöntemlerine bağlı olarak ortaya çıkabilecek deri hastalıkları aşağıdaki gibidir:
KAYNAK: https://diabetes.org/about-diabetes/complications/skin-complications
Şeker hastalığı genellikle bacaklarda, ayaklarda, dirseklerde ve avuç içlerinde kaşıntıya neden olabilir. Bununla birlikte vücudun herhangi bir yerinde kaşıntı meydana gelebilir çünkü kan şekeri seviyelerinin yüksek olması tüm vücutta cilt kuruluğuna yol açabilir.
Diyabetik kaşıntı genellikle sürekli ve rahatsız edicidir. Bu durum özellikle gece uyurken daha belirgin hale gelebilir. Kaşıntının yoğunluğu kişiden kişiye değişebilir ve bazı durumlarda şiddetli olabilir.
Şeker hastalığı vücutta yara oluşmasına neden olabilir. Yüksek kan şekeri seviyeleri cildin kendi kendini iyileştirme yeteneğini etkileyebilir ve bu da çeşitli cilt sorunlarına yol açabilir. Özellikle diyabetli ayak olarak bilinen durumda küçük yaralar bile tedavi edilmezse ciddi enfeksiyonlara ve komplikasyonlara yol açabilir.