444 3 703

Hamilelikte Ne Kadar Su İçmelisiniz?

 

Hamilelik dönemi bir kadının hayatında oldukça özel ve önemli bir süreçtir. Bu dönemde anne adayları sağlıklı bir gebelik geçirmek ve bebeğin gelişimi için pek çok önlem alır. Bunların arasında düzenli beslenme, egzersiz yapma ve doktor kontrolleri bulunurken hamilelikte su tüketimi de büyük bir öneme sahiptir. Peki hamilelikte ne kadar su içmelisiniz? Bu konuda bilmeniz gerekenleri sizler için derledik:

Hamilelikte Bol Su Tüketiminin Faydaları Nelerdir?

Hamilelik sırasında bol su içmenin faydalarını şöyle özetleyebiliriz:

  • Çok sayıda anne adayı hamilelik süresince kabızlık ve basur sorunları yaşar. Bununla başa çıkmak için yeterli miktarda su içmek oldukça yardımcı olabilir.
  • Yeterli su tüketimi idrar yolu enfeksiyonlarının önlenmesine yardımcı olur.
  • Hamilelik sırasında yaygın olarak görülen rahim kasılma problemleri bol su tüketerek azaltılabilir.
  • Hamilelik sürecinde meydana gelen karın, yüz ve el çatlaklarına karşı su tüketimi hayati önem taşır. Ayrıca parlak bir cilt görünümü sağlar.
  • Bebeğin amniyotik sıvısının azalması ve temizlenmemesi gibi durumları önler. Mide sorunları ve bulantıyı hafifletir. Şişkinliği azaltır.

Hamilelikte Ne Kadar Su İçilmelidir?

Hamilelik döneminde anne adaylarının su ihtiyacı artar. Normal bir insana gün içinde 2-2,5 litre su gerekiyorken bu miktar hamile kadınlarda 3-3,5 litreye kadar çıkabilir. Çünkü annenin fizyolojik durumuna bebeğin büyümesi eklenir. Bebeği koruyan amniyon sıvısı kendini yenilenebilme ihtiyacı duyar ve bu yenilenme anneden alınan su ile gerçekleşir. Amniyon sıvısının yeterli olması bebeğin akciğerleri için ve hareket kabiliyeti için çok önemlidir. Bebeğin hücre yapısının büyük bölümünü oluşturan su tükettiğimiz sıvının bebeği etkilediği gerçeğini ortaya koyar. Bu nedenle hamilelik sürecinde su tüketimine önem verilmeli ancak hamilelikte meyve suyu tüketimi durumu abartılmamalıdır.

Hamilelikte Su Tüketimi Nasıl Olmalı?

Peki hamilelikte su tüketimi nasıl olmalı? Hamilelik dönemine girmeden önce her anne adayı bol su tüketme alışkanlığına sahip olmayabilir. Yeterince sıvı almayan ve yalnızca susadığında içen kişiler için su içme alışkanlığı kazanmanın basit yöntemleri bulunur. Su içme alışkanlığı edinmek veya vücuttaki sıvı seviyesini artırmak için uygulanabilecek yöntemler ise şöyledir:

  • Eğer gün boyunca su içmeyi unutuyorsanız çevrenizde veya çantanızda küçük su şişeleri taşımalısınız.
  • Su içme zamanlarınızı belirleyebilirsiniz. Örneğin uyumadan önce, sabahları ilk iş olarak ve yemekten sonra su içmeniz iyi olabilir. Su içmeyi hatırlatan mobil uygulamalar da oldukça yardımcı olabilir.
  • Güzel bir bardak edinmek su içmeyi daha cazip hale getirebilir.
  • Sulu gıdalar tercih edilebilir. Örneğin ayran, komposto, çorba veya meyve suyunu bol su ile hazırlayabilirsiniz.
  • Suyunuza çeşitli meyveler veya favori tatlar ekleyebilirsiniz. Bu karışım kokteyl gibi keyifle içilebilir. Kabuk tarçın, nane, limon, zencefil, meyve dilimleri, portakal kabuğu, kabuk vanilya gibi baharat ve meyveleri cam sürahiye ekleyip birkaç saat beklettikten sonra tüketebilirsiniz.
  • Özellikle kış aylarında anneler genellikle su içmeyi unuttuklarını söyler. Kış aylarında ısıtıcı etkisi olan ıhlamur, taze zencefil, adaçayı gibi lezzetlerden faydalanabilirsiniz.

 

KAYNAK: https://www.tommys.org/pregnancy-information/im-pregnant/nutrition-in-pregnancy/how-much-water-should-i-drink-pregnancy

SIK SORULAN SORULAR

Normal bir insana gün içinde 2-2,5 litre su gerekiyorken bu miktar hamilelikte günlük su tüketimi 3-3,5 litreye kadar çıkabilir.

Hamilelikte maden suyu tüketimi sınırlı miktarda ve bilinçli bir şekilde tüketildiğinde genellikle zararsızdır. Ancak yüksek oranda sodyum içerebileceği için fazla miktarda tüketmekten kaçınmak önemlidir.

Eğer hamilelik sürecinde su içmekte zorlanıyorsanız bu durumu hafifletmek için çeşitli yöntemler bulunu. Aromalı sular veya bitki çayları denenebilir ya da yiyeceklerinizden daha fazla su almayı amaçlayabilirsiniz. Örneğin su içeriği yüksek meyve ve sebzeler tüketebilirsiniz.

Hamilelikte su içmenin bebeğe kilo aldırdığına dair bir kanıt bulunmamaktadır. Aslında yeterli hidrasyonun hem anne hem de bebek için çok sayıda faydası vardır, bunlar arasında sağlıklı kilo alımını desteklemek de yer alır.

Hamilelikte çok su içme isteği ve suyu aşırı miktarda tüketmek vücudunuzdaki elektrolit dengesini bozabilir ve nadir durumlardan biri olan su zehirlenmesine yol açabilir. Bu nedenle her zaman dengeli ve ölçülü bir su tüketimine özen göstermelisiniz.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 29.12.2023 15:23Yayınlanma Tarihi: 04.12.2023 16:36
Yorum Ekle


KATEGORİLER