444 3 703

Yüksek Doz C Vitamini Tedavisi

1 Yorum Bilgi Talep Formu

 

Hangi rengi seçerdiniz? Belki kıpkırmızı bir elma, belki parlak portakal bir mandalina ya da lezzetli sarı bir limon? Aklınıza hangi meyve gelirse gelsin hepsinin ortak noktası zengin birer C vitamini kaynağı olmalarıdır. Ancak bu renkli ve canlı meyveler sadece mutfaklarımızın değil sağlık dünyasının da vazgeçilmezlerinden. İster soğuk algınlığına karşı direnç göstermek için günlük dozumuzu alalım ister hastalıklarla mücadele etmek için yüksek dozlarda kullanılmasını öneren araştırmalarla ilgilenelim C vitamini adeta yaşamın ta kendisi. Peki yüksek doz C vitamini tedavisi nedir ve nasıl işler? İşte detaylar:

Yüksek Doz C Vitamini Tedavisi Nedir?

Günlük tüketilmesi gereken ve vücutta depolanmayan C vitamini bağışıklık sistemini destekler. İnsan vücudundaki kan damarları, kıkırdaklar, kaslar ve kemiklerde bulunan kollajen proteininin oluşumu için C vitamini gereklidir. Damardan yüksek doz C vitamini kişinin savunma sistemini güçlendirmesine yardımcı olur. Güvenli bir şekilde dokulara ve hücrelere aktarılan C vitamini ile kişiler mevcut hastalıklardan kurtulabilir. Bu tedavi var olan rahatsızlıkları giderir ve potansiyel ciddi problemlerin önlenmesine yardımcı olur. Bu nedenle birçok doktor tarafından büyük bir avantaj olarak görülür.

Yüksek Doz C Vitamini Nasıl Uygulanır?

C vitamininin yüksek dozda uygulanması için konusunda uzman bir hekimin gözetimi gereklidir. Hekim tedaviye başlamadan önce bireyin bu tedavi için uygunluğunu ve genel sağlık durumunu ayrıntılı olarak değerlendirir. Genellikle IV terapi (damardan verme) yöntemi kullanarak vücuda enjekte edilir ve Yüksek doz C vitamini serum aracılığıyla vücuda girdiği için etkisi oldukça yoğundur. Bununla birlikte C vitamini ağız yoluyla da alınabilir ancak bu yöntem IV terapi kadar etkili olmayabilir. Bu sebeple uzman hekimler genellikle oral yolla tedaviyi çok fazla tavsiye etmez.

Yüksek Doz C Vitamini Faydaları Nelerdir?

Yüksek dozda C vitamininin sayısız avantajı bulunur ve bu avantajlar nedeniyle her yaştan insan bu tedavi yönteminin detaylarını araştırır. Tedavi ile beraber kişinin bağışıklık sistemi güçlenebilir. Bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler daha fazla hastalığa maruz kalabilir. Ayrıca tedavi vücuttaki tüm dokuların hızlı bir şekilde onarıldığı ve geliştiği bir süreci destekler. Yüksek doz C vitamini faydaları aşağıdaki gibidir:

  • C vitamini kendisini kanıtlamış bir antioksidandır.
  • Demir eksikliğini gidermeye yardımcıdır.
  • Kemik, cilt ve damarların yenilenmesini teşvik eder.
  • Vücuttaki serbest radikallerin temizlenmesine destek olur.
  • Vücuttaki yaraların hızlıca iyileşmesini sağlar.

Yüksek Doz C Vitamini Kaç mg Alınmalı?

Peki yüksek doz C vitamini kaç mg alınmalıdır? Dozaj neye göre belirlenir? Her birey için alınacak C vitamini dozu standart değildir. Bu her kişi için yapılan kontrole bağlı olarak doktor tarafından belirlenir. Yüksek dozda C vitamini tedavisi hastanın durumuna ve bulgularına göre doktor tarafından uygulanır. Doz ayarı kişiye özel olmalıdır. 5-100 g arası dozlarda tedaviler mümkündür ancak istenmeyen hücre etkilerinin önlenmesi için tedavi dozu mutlaka doktor kontrolünde yapılmalıdır.

C Vitamini ve Kanser Tedavisindeki Önemi

Peki kanserde yüksek doz C vitamini kullanılır mı? Kanser hücrelerinin normal hücrelerden temel farkı enerji kaynağı olarak glikoz kullanmalarıdır. Glikozu yalnızca fermantasyonla kullanabildikleri için normal hücrelere kıyasla 20 kat daha az enerji üretir. Bu kanser hücrelerinin en az 20 kat daha fazla glikoz tükettikleri anlamına gelir. C vitamini yapısı gereği %85-%90 oranında glikoz ile aynı formdadır. Dolayısıyla bu vitamin kanser hücrelerinde birikir ve kanserli hücrelerde normal hücrelere göre 5 kat daha fazla yoğunlaşır. Yüksek dozda intravenöz olarak uygulanan C vitamini kanser hücrelerinde oksidan etkisi göstererek bu hücrelerin ölümüne yol açar. Bu sebeple kanser hastalarına yüksek dozda ve damar içi olarak C vitamini verilmesi bağışıklık sistemi için önemli bir destek oluşturur. Kanser tedavisinde ek olarak C vitamininin kullanılması hastanın ağrılarının hafiflemesine, kemoterapinin yan etkilerinin daha tolere edilebilir hale gelmesine yardım eder. Eğer vücutta C vitamini seviyesi düşerse bağışıklık sistemi de zayıflar. Bu vitaminin antioksidan özellikleri sayesinde vücuttaki tüm biyolojik aktivitelerde önemli bir rol oynar.

C Vitamini Fazlalığı Yan Etki Yaratır mı?

C vitamininin vücut için birçok faydası bulunmakla beraber fazla miktarda alındığında zararlı olabilir. Bu nedenle C vitamininin belirlenen dozda alınması büyük önem taşır. Belirlenen dozu aşan kişiler çeşitli yan etkilerle karşılaşabilir. C vitamininden zarar görmeden tedavi olabilmek için doktor kontrolü zorunludur. Doktor kontrolü olmaksızın yapılan bilinçsiz ve dikkatsiz uygulamalar tedaviye zarar verebilir.

C Vitamini Eksikliği Nasıl Anlaşılır?

İnsan vücudu birçok birbiriyle bağlantılı sistemin birleşiminden oluşur. Bu sistemde meydana gelen herhangi bir sorun diğer bileşenleri de etkileyebilir. Bu yüzden C vitamini eksikliğinin belirtilerini iyi bilmek önemlidir. C vitamini eksikliğinde çeşitli belirtiler ortaya çıkar. Birden fazla belirtinin aynı anda görülmesi durumunda C vitamini eksikliği şüphesi söz konusu olabilir. Sık sık hasta olan ve hastalığı ağır geçiren kişiler C vitamini eksikliği yaşayabilirler. Bunun yanı sıra zayıf kemikler ve ağrılı eklemler de C vitamini eksikliğinin belirtileri arasındadır. Diş eti kanaması ve hızlı kilo kaybı da C vitamini eksikliğinin önemli belirtileri arasında yer alır.

Yüksek Doz C Vitamini Hangi Hastalıkların Tedavisinde Etkilidir?

Yüksek doz vitamin C tedavisi biyolojik bağlamda birçok hücreyi etkileme kabiliyetine sahip olduğu için değişik hastalıkların tedavisinde ek destek olarak kullanılır. Bu hastalıklar aşağıdaki gibidir:

  • Artrit
  • Bakteriyel enfeksiyonlar
  • Crohn hastalığı
  • Fibromiyalji sendromu
  • Geçirgen bağırsak sendromu
  • İnce bağırsaklarda aşırı bakteri artışı (SİBO)
  • İştah kaybı
  • Kanser
  • Kronik idrar yolu enfeksiyonları
  • Kronik yorgunluk sendromu
  • Lyme hastalığı
  • Metabolik Sendrom (Diyabet, kalp hastalıkları, obezite, felç)
  • Sıklıkla geri dönen prostat iltihabı
  • Sindirim sistemi problemleri
  • Sürekli yorgunluk hissi ve vücut enerjisinin azalması
  • Viral enfeksiyonlar (Grip, Hepatit, HIV, Covid-19 dahil)
  • Yaralanma sonrası ağrılar

Yüksek Doz C Vitamini Fiyat Aralığı Nedir?

Yüksek doz C vitamini fiyat aralığı merak edilen konulardan biridir. Damardan C vitamini fiyat aralığı hasta için yapılan kontrole bağlı olarak belirlenen dozaja göre farklılık gösterir. Fiyat ve diğer detaylar için bilgi talep formunu doldurabilirsiniz.

 

KAYNAK: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9231292/

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 15.12.2023 11:06Yayınlanma Tarihi: 15.12.2023 10:44
1 Yorum

23 Mart 2024 tarihinde
Kıymet Özkan

Annem kanser hastası .Serviks Ca olarak başladı 2020 yılından beri tedavi görüyor. Ameliyat oldu sonra kemoterapi ve radyoterapi aldı. Sonra tekrarladı ve akıllı ilaç tedavisi aldı.Simdi böbrek fonksiyonları azaldığı içinher iki böbreğe de nefrostomi takıldı. Krmoterapiye devam edemiyor (etmek de istemiyor zaten ).Pet cekiminde kanser hücrelerinin metestaz yaptigi ve akciger ile memeye sıçradığı söylendi...Yüksek doz C vitamini tedavisini duyduk .Bununla ilgili bilgi verebilir misiniz (Annemin hastalığında ise yararlılığı ve tedavinin fiyatı)

Büyük Anadolu Hastaneleri
26 Mart 2024 tarihinde

Merhaba tüm sorularınızı BAH Alo Doktorum danışma hattına 0532 260 21 31 numaralı telefondan yalnızca WhatsApp mesajı olarak iletebilir, uzmanımızdan en doğru yorumu alabilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz.

Yorum Ekle


KATEGORİLER
Bilgi Talep Formu

Bilgi almak için lütfen formu doldurun!