444 3 703

Kuru Öksürüğe Ne İyi Gelir?

 

Kuru öksürük mukus yaratmayan ve boğazda bir gıdıklanma hissi yaratan bir durumdur. Soğuk algınlığı, grip veya bronşit sonrasında meydana gelebilir. Ayrıca kalp yetmezliği ve akciğer kanseri gibi hastalıklar da kuru öksürüğün sebepleri arasındadır. Bazı kişilerde kuru öksürükle birlikte göğüs sıkışması ve ağrısı da yaşanabilir. “Kuru öksürüğe ne iyi gelir?” ve daha fazlasını sizler için derledik.

Kuru Öksürük Nedir?

Kuru öksürük balgam veya mukus üretmeyen verimsiz bir öksürük türüdür. Genellikle geçici olan bu durumun nadiren ciddi bir alt nedeni olur. Kuru öksürüğün balgamlı öksürükten farkı balgamın vücuttaki mikropları atma ve boğazı temizleme işlevini yerine getirememesidir. Bu nedenle genellikle ataklar halinde gelen kuru öksürük oldukça rahatsız edicidir. Üst solunum yolunu etkileyen bir enfeksiyon olarak bilinen bu duruma alerjiler ve virüsler de zemin hazırlayabilir. Evde uygulanabilecek çeşitli yöntemler ve bitkisel tedaviler kuru öksürüğe iyi gelebilir.

Kuru Öksürük Neden Olur?

Peki kuru öksürük neden olur? Kuru öksürüğün sebepleri arasında alerjiler, KOAH, tahrişler ve çeşitli hastalıklar bulunur. İşte bu sebepler:

  • Astım: Solunum yollarının şişip daraldığı astım çoğunlukla kuru öksürük oluşturabilir. Bazı durumlarda kuru öksürük kronik hale de gelebilir.
  • Gastroözofageal Reflü: Mide asidinin sürekli olarak yemek borusuna geri gelmesine yol açar. Bu durum yemek borusunu tahriş ederek kuru öksürüğe sebep olabilir.
  • Geniz Akıntısı: Mukusun boğazın altına sızmasıyla geniz akıntısı meydana gelir. Genellikle soğuk algınlığında görülen bu durum kuru öksürük için bir neden olabilir.
  • Viral Enfeksiyonlar: Soğuk algınlığına veya COVID-19 gibi solunum yollarını etkileyen virüslere bağlı olarak kuru öksürük meydana gelebilir. Bu enfeksiyonlar uzun süreli kuru öksürüğe neden olabileceği gibi iyileşmeyle beraber kuru öksürük belirtisi de azalabilir.
  • Üst Solunum Yolu Hastalıkları: Burun, boğaz, yutak, gırtlak ve bronşları hedef alan üst solunum yolu hastalıkları virüs veya bakteri kaynaklı olabilir. Bu durum genellikle burun akıntısı ve tıkanıklığa ek olarak kuru öksürük ile kendini gösterir.
  • Alerjik Reaksiyonlar: Bağışıklık sistemimiz bazen çevremizdeki maddelere alerjik tepkiler verebilir. Bu durumlarda soluk alındığında içeriye giren polen gibi maddeler kuru öksürük ile dışarı atılır. Kuru öksürüğe genellikle yaşlı gözler ve burun akıntısı eşlik eder.
  • Tahriş Edici Unsurlar: Duman, toz, kir ve kükürt dioksit gibi maddeler nadiren de olsa kuru öksürüğe sebep olabilir.
  • Akciğer Kanseri: Her ne kadar her kuru öksürük akciğer kanserinin bir belirtisi olmasa da kanlı öksürük, ses kısıklığı, açıklanamayan kilo kaybı gibi durumlarla karşılaştığınızda derhal bir sağlık kuruluşuna başvurmalısınız.

Kuru Öksürüğe Ne İyi Gelir?

“Kuru öksürüğü ne keser?” sorusunun yanıtı da konu hakkında sıklıkla merak edilir. Boğaz pastili almak, bol su tüketmek ve sıcak duş alarak boğazın nemli kalmasını sağlamak, uyurken başın yüksek konumda olması ve öksürüğü engelleyici ilaçların kullanımı kuru öksürüğün önlenmesine yardımcı olabilir. Kuru öksürüğe faydalı olan doğal çözüm yöntemleri şöyledir:

  • Bol miktarda su içmek
  • Ballı limonlu sıcak su tüketmek
  • Boğaz pastili emmek
  • Sıcak duş almak ve buhar solumak
  • Zencefil, zerdeçal veya hatmi kökünden yapılan sıcak bitki çayları içmek
  • İçinde bulunduğunuz ortamı nemlendirmek
  • Tuzlu ılık su ile gargaralar yapmak
  • C vitamini desteği kullanmak
  • Duman veya güçlü kokular gibi boğazı tahriş edebilecek maddelerden kaçınmak

 

Uygulandığında kuru öksürüğün azalmasına katkı sağlayan yöntemler arasında bol sıvı tüketimi yer alır. Su ve sıcak içecekler kuru öksürükle birlikte gelen boğaz kuruluğunu hafifletir ve boğazın nemli ve yumuşak kalmasını sağlar. Günde en az 8 bardak su içmeye dikkat etmek önemlidir.

Kuru Öksürük Nasıl Geçer?

Peki kuru öksürük nasıl geçer? Kuru öksürük belirtilerini hafifletmek için bol su içerek boğazınızı nemli tutabilir, sıcak duş alabilir veya öksürük bastırıcı ilaçlar kullanabilirsiniz. Kuru öksürüğün geçmesine yardımcı olacak diğer yöntemler şunlardır:

  • Bal, okaliptüs, mentol gibi maddeler içeren boğaz pastilleri boğazdaki tahrişi azaltmaya yardımcı olur. Bu nedenle kuru öksürükle mücadelede boğaz pastilleri kullanılabilir.
  • Yeterli miktarda sıvı almak hem vücudunuzu hem de boğazınızı rahatlatır ve nemlendirir. Ayrıca mukus oluşumunu engelleyerek onu inceltir.
  • Dekstrometorfan içeren öksürük kesici ilaçlar kişinin öksürme refleksini azaltabilir ve gece uykusu sırasında olası öksürük krizlerini önleyebilir. Bu tür ilaçların kullanımı kuru öksürüğün hafiflemesine yardımcı olabilir.

 

Gece kuru öksürük neden olur? Gece kuru öksürük çeşitli faktörlerden kaynaklanabilir. Bu durum genellikle solunum yolu sorunlarına işaret eder ve astım, bronşit ya da gastroözofageal reflü hastalığı gibi durumların bir belirtisi olabilir. Ayrıca yaşadığınız alanda havanın çok kuru olması, alerji veya soğuk algınlığı da gece kuru öksürüğe neden olabilir. Kronik bir soruna işaret ediyorsa bu durumu kontrol altına almak için profesyonel tıbbi yardım gerekebilir. Evde de yatmadan önce ılık bir duş alabilir, bulunduğunuz ortamın nem seviyesini artırabilir ve bol miktarda su içebilirsiniz. Ancak bu durum uzun süre devam ederse veya kötüleşirse mutlaka bir uzmana başvurmalısınız.

Kuru Öksürük Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Eğer kuru öksürük bir hastalığa bağlıysa bu hastalığın tedavisi kuru öksürüğün de sonlanmasını sağlar. Geçici olan kısa süreli kuru öksürük genellikle tedavi gerektirmez ancak enfeksiyonlar, kronik hastalıklar veya alerjiler tedavi edilmesi gereken durumlardır. Enfeksiyon kaynaklı bir kuru öksürük varsa doktor uygun bir antibiyotik önerecektir. Astım da kuru öksürüğe neden olan diğer bir durumdur. Astım hastalarında görülen kuru öksürük semptomları kortikosteroid ilaç kullanımı ile hafifletilebilir. Alerji kaynaklı kuru öksürüklerin kontrol altına alınması için antihistaminikler reçete edilebilir. Ancak tüm bu tedavilere rağmen kuru öksürük devam ederse farklı ilaçlar kullanılabilir. Bu ilaçlar antitussifler olarak bilinen ve öksürüğü baskılayan ilaç grubuna dahildir.

Ne Zaman Bir Sağlık Kurumuna Başvurulmalı?

Gündelik yaşamda karşılaşılan geçici kuru öksürük genellikle normaldir. Ancak sürekli devam eden kuru öksürük, göğüs ağrısı, kanlı balgam, nefes darlığı, ses kısıklığı, hırıltılı solunum gibi durumlar ve “En iyi kuru öksürük şurubu hangisi? Kuru öksürüğüm neden kaynaklanıyor?” gibi sorularınız için bir sağlık kurumuna başvurulması gerekir. Bu semptomlar şu şekildedir:

Kuru Öksürük için Doğal Yöntemler Nelerdir?

Peki kuru öksürüğe ne iyi gelir evde neler uygulanabilir? İşte evde uygulanabilecek bazı doğal yöntemler:

  • Bal: Tüm öksürük türlerine karşı kullanılabilen bal, en bilindik doğal öksürük kesicilerdendir. Bal, zencefil, limon, tarçın ve karabiber ile birleştirildiğinde hem boğaz tahrişini azaltır hem de kuru öksürüğe iyi gelir. Doğal bir anti-inflamatuar olan bal, enfeksiyonların hafiflemesinde de etkilidir.
  • Zencefil: Mide problemlerine karşı faydalı olan zencefilin, aynı zamanda kuru öksürüğe de iyi geldiği bilinir. Solunum yollarındaki kasları gevşeterek öksürme refleksinin azalmasına yardımcı olur. Zencefil, bal ile birlikte veya çay veya şekil biçiminde tüketilebilir.
  • Sarımsak: Antibakteriyel ve antiviral özelliklere sahip sarımsak, kan basıncını düşürür, bağışıklık sistemini güçlendirir ve kuru öksürüğe iyi gelir. Soğuk algınlığına bağlı olarak gelişen kuru öksürükle mücadelede sarımsak tüketmek faydalı olabilir.
  • Zerdeçal: Alternatif tıp alanında kuru öksürük tedavisinde yıllardır kullanılan zerdeçal, anti-inflamatuar özelliklere sahiptir. Astım ve kuru öksürük belirtilerinin hafiflemesine katkıda bulunur. Zerdeçalın bal ile karıştırılıp tüketilmesi veya çay ya da kapsül şeklinde alınması mümkündür.
  • Tuzlu su: Boğazdaki enfeksiyonları önleyen ve boğazın nemli kalmasına yardımcı olan tuzlu su gargarası, kuru öksürüğün sebep olduğu rahatsızlıkları hafifletmeye yardımcı olabilir.
  • Bitki çayları: Ballı ve limonlu bitki çayları, suyla birlikte tüketildiğinde kuru öksürüğün azalmasını destekler. Nane, kekik, zerdeçal, meyan kökü, hatmi kökü ve zencefil gibi bitki çaylarının tüketimi, kuru öksürük belirtilerini hafifletebilir.
  • Ayrıca, havayı nemli tutmak için bir hava nemlendirici kullanmak, bol sıvı içmek ve buhar inhalasyonu yapmak da boğazınızın nemli kalmasına yardımcı olabilir ve dolayısıyla kuru öksürüğe iyi gelebilir.
  • Mercan köşk: Kekik ailesinden olan mercan köşk, astım, bronşit ve soğuk algınlığı gibi hastalıkların tedavisinde kullanılır. Ayrıca, bu hastalıklarla bağlantılı kuru öksürüğün giderilmesine de yardımcı olur. Kurutulmuş mercan kökünün 4 çay kaşığı sıcak suya eklenip demlendikten sonra günde üç kez tüketildiğinde, anti-inflamatuar etkisi sayesinde öksürüğü hafifletebilir.
  • Meyan kökü: Boğaz ağrısını hafifletmeye ve boğazın nemli kalmasına yardımcı olan bileşenleri içeren meyan kökü, kuru öksürük belirtilerini azaltabilir. Meyan kökünün iki yemek kaşığı kaynar suya atılıp on dakika demlendikten sonra süzülerek tüketilebilir. Ancak meyan kökü kullanırken doza dikkat edilmeli; uzun süreli kullanım baş ağrısı ve yorgunluğa neden olabilir.
  • Hatmi kökü: Hatmi bitkisinin kökü olan hatmi kötü, tarih boyunca boğaz ağrısını tedavi etmek için kullanılmıştır. Genellikle şurup ya da pastil formunda bulunan hatmi kökü, kuru öksürük belirtilerini hafifletebilir ve tahrişi önleyebilir.
  • Kekik: Kekik, içerdiği timol bileşiği ile boğaz kaslarını gevşetip kuru öksürüğü hafifletir. Dört çay kaşığı kurutulmuş kekiği kaynar suya ekleyip demledikten sonra süzebilir ve bal ekleyerek tüketebilirsiniz. Bu şekilde tüketim boğazınızın yumuşamasına yardımcı olurken kuru öksürüğünüzün de azalmasını sağlar.

 

KAYNAK: https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/21888-dry-cough-and-chest-tightness

SIK SORULAN SORULAR

Kuru öksürüğü hemen kesmek için genellikle bal ve limonlu sıcak içecekler, tuzlu su gargaraları ve nemlendiriciler kullanılır.

Geçmeyen kuru öksürük için doktora başvurulması önemlidir. Doktor, altta yatan nedeni belirlemek ve uygun tedaviyi reçete etmek için muayene yapabilir.

Geceleri artan kuru öksürüğü geçirmek için başınızın altına ekstra bir yastık koymak, havayı nemlendirmek ve gerektiğinde reçeteli öksürük ilaçları kullanmak yardımcı olabilir.

Bebeklerde kuru öksürüğü geçirmek genellikle zor olsa da doktorunuz tarafından onaylanmış bir buhar makinesi veya nemlendirici kullanmak faydalı olabilir.

Hamilelikte kuru öksürüğün geçmesi için doğal çözümler tercih edilir, ancak daima doktordan tavsiye alınmalıdır. Bal ve limonlu sıcak içecekler, tuzlu su gargaraları ve nemlendiriciler genellikle güvenlidir.

Kuru öksürük için genellikle birinci basamak sağlık hizmetleri veya bir kulak-burun-boğaz (KBB) uzmanına başvurulabilir. Ancak öksürüğün altında yatan nedenlere bağlı olarak farklı uzmanlara da yönlendirilebilirsiniz.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 24.01.2024 10:57Yayınlanma Tarihi: 24.01.2024 09:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER