Kuru öksürük mukus yaratmayan ve boğazda bir gıdıklanma hissi yaratan bir durumdur. Soğuk algınlığı, grip veya bronşit sonrasında meydana gelebilir. Ayrıca kalp yetmezliği ve akciğer kanseri gibi hastalıklar da kuru öksürüğün sebepleri arasındadır. Bazı kişilerde kuru öksürükle birlikte göğüs sıkışması ve ağrısı da yaşanabilir. “Kuru öksürüğe ne iyi gelir?” ve daha fazlasını sizler için derledik.
Kuru öksürük balgam veya mukus üretmeyen verimsiz bir öksürük türüdür. Genellikle geçici olan bu durumun nadiren ciddi bir alt nedeni olur. Kuru öksürüğün balgamlı öksürükten farkı balgamın vücuttaki mikropları atma ve boğazı temizleme işlevini yerine getirememesidir. Bu nedenle genellikle ataklar halinde gelen kuru öksürük oldukça rahatsız edicidir. Üst solunum yolunu etkileyen bir enfeksiyon olarak bilinen bu duruma alerjiler ve virüsler de zemin hazırlayabilir. Evde uygulanabilecek çeşitli yöntemler ve bitkisel tedaviler kuru öksürüğe iyi gelebilir.
Peki kuru öksürük neden olur? Kuru öksürüğün sebepleri arasında alerjiler, KOAH, tahrişler ve çeşitli hastalıklar bulunur. İşte bu sebepler:
“Kuru öksürüğü ne keser?” sorusunun yanıtı da konu hakkında sıklıkla merak edilir. Boğaz pastili almak, bol su tüketmek ve sıcak duş alarak boğazın nemli kalmasını sağlamak, uyurken başın yüksek konumda olması ve öksürüğü engelleyici ilaçların kullanımı kuru öksürüğün önlenmesine yardımcı olabilir. Kuru öksürüğe faydalı olan doğal çözüm yöntemleri şöyledir:
Uygulandığında kuru öksürüğün azalmasına katkı sağlayan yöntemler arasında bol sıvı tüketimi yer alır. Su ve sıcak içecekler kuru öksürükle birlikte gelen boğaz kuruluğunu hafifletir ve boğazın nemli ve yumuşak kalmasını sağlar. Günde en az 8 bardak su içmeye dikkat etmek önemlidir.
Peki kuru öksürük nasıl geçer? Kuru öksürük belirtilerini hafifletmek için bol su içerek boğazınızı nemli tutabilir, sıcak duş alabilir veya öksürük bastırıcı ilaçlar kullanabilirsiniz. Kuru öksürüğün geçmesine yardımcı olacak diğer yöntemler şunlardır:
Gece kuru öksürük neden olur? Gece kuru öksürük çeşitli faktörlerden kaynaklanabilir. Bu durum genellikle solunum yolu sorunlarına işaret eder ve astım, bronşit ya da gastroözofageal reflü hastalığı gibi durumların bir belirtisi olabilir. Ayrıca yaşadığınız alanda havanın çok kuru olması, alerji veya soğuk algınlığı da gece kuru öksürüğe neden olabilir. Kronik bir soruna işaret ediyorsa bu durumu kontrol altına almak için profesyonel tıbbi yardım gerekebilir. Evde de yatmadan önce ılık bir duş alabilir, bulunduğunuz ortamın nem seviyesini artırabilir ve bol miktarda su içebilirsiniz. Ancak bu durum uzun süre devam ederse veya kötüleşirse mutlaka bir uzmana başvurmalısınız.
Eğer kuru öksürük bir hastalığa bağlıysa bu hastalığın tedavisi kuru öksürüğün de sonlanmasını sağlar. Geçici olan kısa süreli kuru öksürük genellikle tedavi gerektirmez ancak enfeksiyonlar, kronik hastalıklar veya alerjiler tedavi edilmesi gereken durumlardır. Enfeksiyon kaynaklı bir kuru öksürük varsa doktor uygun bir antibiyotik önerecektir. Astım da kuru öksürüğe neden olan diğer bir durumdur. Astım hastalarında görülen kuru öksürük semptomları kortikosteroid ilaç kullanımı ile hafifletilebilir. Alerji kaynaklı kuru öksürüklerin kontrol altına alınması için antihistaminikler reçete edilebilir. Ancak tüm bu tedavilere rağmen kuru öksürük devam ederse farklı ilaçlar kullanılabilir. Bu ilaçlar antitussifler olarak bilinen ve öksürüğü baskılayan ilaç grubuna dahildir.
Gündelik yaşamda karşılaşılan geçici kuru öksürük genellikle normaldir. Ancak sürekli devam eden kuru öksürük, göğüs ağrısı, kanlı balgam, nefes darlığı, ses kısıklığı, hırıltılı solunum gibi durumlar ve “En iyi kuru öksürük şurubu hangisi? Kuru öksürüğüm neden kaynaklanıyor?” gibi sorularınız için bir sağlık kurumuna başvurulması gerekir. Bu semptomlar şu şekildedir:
Peki kuru öksürüğe ne iyi gelir evde neler uygulanabilir? İşte evde uygulanabilecek bazı doğal yöntemler:
KAYNAK: https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/21888-dry-cough-and-chest-tightness
Kuru öksürüğü hemen kesmek için genellikle bal ve limonlu sıcak içecekler, tuzlu su gargaraları ve nemlendiriciler kullanılır.
Geçmeyen kuru öksürük için doktora başvurulması önemlidir. Doktor, altta yatan nedeni belirlemek ve uygun tedaviyi reçete etmek için muayene yapabilir.
Geceleri artan kuru öksürüğü geçirmek için başınızın altına ekstra bir yastık koymak, havayı nemlendirmek ve gerektiğinde reçeteli öksürük ilaçları kullanmak yardımcı olabilir.
Bebeklerde kuru öksürüğü geçirmek genellikle zor olsa da doktorunuz tarafından onaylanmış bir buhar makinesi veya nemlendirici kullanmak faydalı olabilir.
Hamilelikte kuru öksürüğün geçmesi için doğal çözümler tercih edilir, ancak daima doktordan tavsiye alınmalıdır. Bal ve limonlu sıcak içecekler, tuzlu su gargaraları ve nemlendiriciler genellikle güvenlidir.
Kuru öksürük için genellikle birinci basamak sağlık hizmetleri veya bir kulak-burun-boğaz (KBB) uzmanına başvurulabilir. Ancak öksürüğün altında yatan nedenlere bağlı olarak farklı uzmanlara da yönlendirilebilirsiniz.