444 3 703

Erişkin Still Hastalığı Nedir? Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

 

Erişkin still hastalığı yüksek ateş, döküntüyle geçici cilt rahatsızlıkları, boğaz ağrısı, eklem sızıları ve kiremit rengindeki ciltteki döküntülerle tanımlanabilen ve nadiren görülen bir sistemik inflamatuar romatizma çeşididir. Bu hastalığın yetişkin versiyonu genellikle yetişkinlerde görülür ve sistematik juvenil idiopatik artritin bir alt tipinin yetişkin formudur. Erişkin Still hastalığının belirgin belirtileri; yüksek ateş, boğaz ağrısı, eklem sızıları ve ciltte görünen kiremit rengi döküntülerdir. Eğer erişkin Still hastalığı tedavi edilmezse uzun vadeli (kronik) artrite neden olabilir.

Erişkin Still Hastalığı Nedir?

Erişkin still hastalığı nedir?” sorusu merak edenler için şu şekilde yanıtlanabilir: Erişkin Still hastalığı yaygın olarak yüksek ateş, döküntüler ve eklem ağrılarıyla kendini gösteren ve nadiren karşılaşılan bir inflamatuar artrit türüdür. Sistematik juvenil idiopatik artrit olarak adlandırılan çocukluk çağındaki artritin bir alt tipinin yetişkin formu olan bu hastalık genellikle 35 yaş altındaki yetişkinlerde görülür ve hem erkekleri hem de kadınları eşit derecede etkileyebilir.

Sir George Frederic Still tarafından 1897'de tanımlanan ve sistemik başlangıçlı juvenil idiopatik artritli (JIA) 22 çocuğun incelenmesi sonucunda keşfedilen hastalığa erişkin still hastalığı adı verilmiştir. Bu hastalık genellikle yüksek ateş, ciltte döküntü, eklem ve boğaz ağrısı gibi belirtilerle kendini gösterir. Ancak bu semptomlar hastalığın şiddetine bağlı olarak farklılık gösterebilir. Özellikle bileklerde hasara neden olan erişkin still hastalığının tedavisinde ağrıyı hafifletmeye ve hastalığın seyrini kontrol etmeye yardımcı olan ilaçlar kullanılır.

Erişkin Still Hastalığı Neden Olur?

Erişkin Still hastalığının tam olarak neden olduğu bilinmemektedir ancak viral ya da bakteriyel enfeksiyonların yanı sıra vücuttaki toksik maddelerin bu hastalığı tetiklediği düşünülmektedir. Bu süreçte bağışıklık sisteminiz bu uyarıcılara karşı aşırı reaksiyon gösterir ve hastalığı tetikler. Genetik etkenlerin Adult Still Hastalığının gelişiminde bir rolü olabileceği düşünülür fakat bu konuda kesinlik sağlayan bir çalışma henüz mevcut değildir.

Erişkin Still Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Adult Still hastalığına yüksek ateş, tuğla renkli deri döküntüleri, eklem rahatsızlıkları ve boğaz ağrısı gibi belirtiler eşlik eder. Ayrıca lenf düğümleri şişebilir ve hafif kaşıntı görülebilir. Diğer Erişkin Still hastalığı belirtileri şöyledir:

  • Yüksek ateş. Günde birkaç kez 39 dereceye kadar çıkabilen ateş hastalığın en önemli belirtisidir.
  • Cilt döküntüleri. Ciltteki tuğla renkli döküntüler genellikle vücudun üst kısmında, kollarda veya bacaklarda görülür ve sıcaklık artışı ile birlikte gelir.
  • Eklem ağrıları. Hastaların diz ve bilek eklemlerinde özellikle sertlik, rahatsızlık ve inflamasyon oluşabilir ve bu durum birkaç hafta sürebilir.
  • Boğaz ağrısı. Lenf düğümlerinin şişmesi nedeniyle hastalarda boğaz ağrısı görülebilir.
  • Lenf düğümlerinde şişlik. Adult Still hastalığına sahip kişilerde lenf düğümleri şişebilir.
  • Hafif kaşıntı. Her ne kadar tüm hastalarda görülmese de bazen hafif bir kaşıntı olabilir.

Eğer yüksek ateşiniz varsa ve ciddi döküntüler ya da eklem ağrıları yaşıyorsanız doktora başvurmayı geciktirmemelisiniz. Ayrıca Adult Still hastalığında öksürük, nefes almada zorluk, göğüs ağrısı veya diğer olağandışı belirtilerden herhangi birini yaşarsanız hemen bir sağlık profesyoneli ile görüşmeli ve tedavi sürecinizi başlatmalısınız.

Erişkin Still Hastalığı Nasıl Teşhis Edilir?

Teşhis için kullanılan spesifik bir erişkin Still hastalığı tanı kriterleri bulunmamaktadır. Teşhis konulurken ilk olarak hastanın semptomları ve şikayetleri değerlendirilir, sonrasında ise genellikle kan testleri ve tıbbi görüntüleme tekniklerine başvurulur.

Erişkin Still Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bu hastalığın tedavisinde asıl amaç belirtileri yönetmek ve organ hasarı, eklem iltihabı ve ilaç yan etkilerini engellemektir. Çoğu hasta için anti-inflamatuar ajanlar tedavi stratejisinin merkezindedir. Tedavide genellikle immünosupresif ilaçlar kullanılır. Bu ilaçlar şunları içerir:

  • Nonsteroidal anti-inflamatuar ilaçlar (NSAI)
  • Romatoid artrit gibi otoimmün rahatsızlıkların yaygın tedavisi için kullanılan antirheumatik hastalık modifiye edici ilaçlar
  • Prednizon gibi oral kortikosteroidler

Steroidlerin kullanımında steroidlere bağlı olası yan etkilere karşı koruma sağlayacak başka ilaçların kullanılması gerekebilir. Bağışıklık sisteminin sağlıklı dokuya saldırmasını önleyen immünsupresif ilaçlar da reçete edilebilir. Bazı hastaların semptomları sonlandıktan sonra bile iltihabı kontrol altında tutmak için bu ilaçlara devam etmesi gerekebilir.

 

KAYNAK:

https://tr.wikipedia.org/wiki/Eri%C5%9Fkin_Still_hastal%C4%B1%C4%9F%C4%B1

SIK SORULAN SORULAR

Erişkin still hastalığının tedavisinde öncelikli olarak anti-inflamatuar ilaçlar ve diğer bazı ilaç terapileri uygulanır. Kortikosteroidler ve metotreksat tedavisi erişkin still hastalığına müdahale yöntemlerinden biridir. Eğer bu ilaçlar etkisiz olursa alternatif olarak immünsupresif ilaçlar kullanılır.

Erişkin still hastalığının tedavisinde öncelikli olarak anti-inflamatuar ilaçlar ve diğer bazı ilaç terapileri uygulanır. Kortikosteroidler ve metotreksat tedavisi erişkin still hastalığına müdahale yöntemlerinden biridir. Eğer bu ilaçlar etkisiz olursa alternatif olarak immünsupresif ilaçlar kullanılır.

Erişkin still hastalığının neden olduğu faktörler arasında genetik faktörlerin de bulunduğu düşünülse bile bu konuda kesin bir çalışma mevcut değildir.

Still hastalığı genellikle ateş, döküntüler ve eklemlerde şişlik ile kendini gösteren bir tür inflamatuar hastalıktır. Hastalığın ileri safhalarında organlara zarar verebilme potansiyeli olsa da uygun ve zamanında yapılan tedaviyle bu sonuçların önüne geçilebilir. Dolayısıyla Still hastalığı doğru yönetildiğinde ölümcül bir durum olmayabilir.

Still hastalığının bulaşma yolu hakkında kesin bilgi bulunmamaktadır. Ancak çoğu uzman bu durumun genetik ya da çevresel faktörlerden kaynaklandığını düşünmektedir. Bu nedenle Still hastalığı diğer kişilere direkt olarak bulaştırılabilen bir hastalık değildir. Tedavi edilmeyen veya geç tanı konulan vakalar ciddi komplikasyonlara yol açabilir. Bu sebeple herhangi bir belirti görüldüğünde sağlık kuruluşlarına başvurulması önemlidir.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 25.01.2024 16:24Yayınlanma Tarihi: 25.01.2024 15:51
Yorum Ekle


KATEGORİLER