444 3 703

Yoğun Adet Kanaması Nedenleri Nelerdir?

 

Hormonal değişiklikler sonucu adet döngüsünün düzensizleşmesi ve yoğun kanama yaşanabilir. Rahimdeki polip ya da miyom gibi anomaliler de bu duruma sebep olabilir. Endometriozis denilen rahim iç tabakasının (endometrium) pelvik organlar gibi rahim dışında büyüdüğü durumlarda adet sancılı ve fazla kanamalı olabilir. Yoğun adet kanaması rahim iç zarının iltihaplanması sonucunda meydana gelebilir bu iltihaplar genellikle enfeksiyonlar veya başka hastalıklardan kaynaklanır. Peki yoğun adet kanaması nasıl azaltılır? Yoğun âdet kanaması hakkında merak edilenleri sizler için derledik.

Yoğun Adet Kanaması Neden Olur?

Birden fazla adet döneminde yoğun kanaması yaşanması durumunda menoraji teşhisi konulabilir. Aşırı âdet kanaması yaşayan kadınların %50'sinde belirli bir sebep bulunmamaktadır. Yoğun adet kanaması nedenleri aşağıdaki gibidir:

  • Kanserli olmayan miyomlar
  • Karaciğer veya böbrek hastalıkları
  • Kasık ağrısı, ateş ve cinsel ilişkiden sonra ya da adet döngüsünde kanama gibi belirtilerle kendini gösteren pelvis enfeksiyonlarının mevcudiyeti
  • Polikistik over sendromu nedeniyle yumurtalıklarda çok sayıda kist bulunması
  • Rahim ağzında ya da rahim içinde görülen iyi huylu polipler
  • Rahim iç dokusunun pelvis, karın ya da vücudun diğer bölgelerine yayılması
  • Rahim içerisine spiral konulması
  • Rahim kanseri görülmesi
  • Sürekli olarak yaşanan pelvik enflamatuar hastalıklar
  • Yorgunluk, kabızlık, soğuk algınlığı ve cilt değişiklikleri gibi belirtilere neden olan tiroid bezlerinin yetersiz çalışması hali

Aşırı Adet Kanaması Belirtileri Nelerdir?

Normal bir adet dönemi genellikle 3 ile 7 gün sürerken aşırı kanamalı kişilerde bu süre uzayabilir. Aşırı adet kanaması yaşayan kadınlar adet döngülerinin normalden daha ağrılı olduğunu belirtebilir. Adet sırasında yoğun ve pıhtılı adet kanaması görülebilir. Ped veya tamponun değiştirilme sıklığı artabilir. Yoğun adet kanaması olan kişilerde pelvik rahatsızlık veya ağrı hissedilebilir.

Aşırı adet kanamasının sonucunda demir eksikliği anemisi ortaya çıkabilir. Bu durumda halsizlik, yorgunluk, solgun cilt tonu ve baş dönmesi gibi şikayetler oluşabilir. Aşırı adet kanaması günlük aktivitelerin normal şekilde devam ettirilmesini zorlaştırabilir. Her kadının adet döngüsünün farklı olduğunu ve herkesin aşırı adet kanamasını farklı deneyimleyebileceğini unutmamak önemlidir. Eğer bu belirti ya da semptomlardan birine sahipseniz veya adet döngünüz normalden daha uzun ve ağrılı ise bunun nedenini öğrenmek için doktorunuza başvurmanız önerilir. Bu semptomların altında yatan asıl nedeni tespit etmek uygun tedaviye başlamak için hayati önem taşır.

Aşırı Adet Kanaması Tanısı Nasıl Konulur?

Yoğun adet kanaması tanısı doktorunuzun sizinle gerçekleştirdiği görüşme ve muayene sonucunda konulur. Tanı süreci genellikle fiziksel muayene, sağlık geçmişi incelemesi ve çeşitli tıbbi testlerden oluşur. Doktorunuz adet düzenini, aylık kanamanın hacim, yoğunluk ve süresini sorgular. Ayrıca aile sağlık geçmişi, kişisel tıbbi geçmiş ve daha önce kullanmış olduğunuz ilaçlar da göz önünde bulundurulur. Pelvik organları ve rahimi incelemek için pelvik bir muayene yapabilir doktorunuz. Bu rahimde fibroidler, polipler veya diğer anormallikler olup olmadığını belirlemeye yardımcı olabilir. Hormon seviyelerini kontrol etmek ve pıhtılaşma problemlerini araştırmak için kan testleri uygulanabilir. Rahimin iç yüzeyinin daha detaylı bir görünümünü elde etmek için histeroskopi veya ultrasonografi gibi görüntüleme işlemleri kullanılabilir. Bu prosedür rahim zarından doku örneği almayı içerir böylelikle kanser ve diğer potansiyel tehditler önceden belirlenebilir. Kan pıhtılaşması bozuklukları kan testleri ile tespit edilebilir. Hipofiz ve yumurtalıkların GnRH uyarısına verdikleri yanıtlar da bu testle değerlendirilir. Doktorunuz tüm bu incelemeler ve değerlendirmeler sonucunda aşırı adet kanamasının sebebini belirleyebilir.

Aşırı Adet Kanaması Tedavisi Nasıl Olur?

Aşırı yoğun adet kanaması nasıl durdurulur? Tedavisi nasıldır?” sorusunun yanıtı sıklıkla merak edilir. Aşırı adet kanamasının tedavisi altta yatan nedenlere ve hastanın genel sağlık durumuna bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Tedavinin hedefi semptomları hafifletmek, aylık kanamayı düzenlemek ve yaşam kalitesini iyileştirmektir. Hormon destekli tedaviler özellikle aylık kanamayı kontrol etmek ve azaltmak için kullanılır. Bu ilaçlar ayrıca ağrıyı da hafifletebilir ve adet kanamasını düzenleyebilir böylece aşırı kanamayı engeller.

Miyomlara bağlı yoğun adet kanaması durumunda miyomektomi uygun bir operasyon seçeneği olabilir. Eğer aşırı adet kanamanın sebebi polipler ise bu poliplerin cerrahi olarak çıkarılması da bir tedavi yöntemi olarak değerlendirilebilir. Eğer hasta gebe kalmayı istemiyor ve bazı diğer hastalıklarla karşı karşıya ise son çözüm olarak rahmin histerektomi ile alınması da düşünülebilir. Ancak bu genellikle son başvurulan bir işlem olup hormon terapisi de adet kanamasını azaltmaya ve hormon dengesini korumaya yardımcı olabilir. Progesteron tedavisi adet döngülerini düzenleyebilir ve kanamayı hafifletebilir.

 

KAYNAK: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/menorrhagia/symptoms-causes/syc-20352829

SIK SORULAN SORULAR

Eğer 2 saat içinde 4'ten fazla tampon veya pedi tamamen doluyor ise doktorunuza başvurmanız gerekmektedir. Eğer hamileyseniz ve kanamanız varsa derhal doktorunuza başvurun. Bu durum acil bir durum olabilir.

Yoğun adet kanamasını kontrol altına almak için genellikle ilaç tedavisi kullanılır. Bu tedavi sürecinde prostaglandin inhibitörleri veya hormon terapisi tercih edilebilir. Ayrıca, yoğun adet kanamasının temel sebebi belirlendiğinde gereken durumlarda cerrahi müdahale de uygulanabilir.

Doğum kontrol hapları adet akışını hafifletebilir ve düzenli adet döngülerine yardımcı olabilir. Bazı rahim içi araç (RİA) türleri hem doğum kontrolünde hem de kanamayı azaltmada kullanılabilir. Gonadotropin salgılayan agonistler (gonadotropin salınımını azaltan yumurtalıkları uyaran hormonlar) yoğun adet akışını kesmek ve miyomları tedavi etmek için kullanılabilir. İbuprofen gibi steroid olmayan antienflamatuar ilaçlar (NSAID'ler) da kullanılabilir.

Dereotu, rahimdeki gerginliği azaltabilir ve menstrüasyonun düzenli olmasına katkı sağlayabilir. Reglinizin ağrısız ve dikkat çekici bir şekilde düzgün olması için, regl döneminizden 3-4 gün önce taze limonlu dereotunu tüketmeyi deneyebilirsiniz.

Böbrek ve karaciğer problemleri de adet döngüsündeki düzensizliklerin sebeplerinden biri olabilir. Sürekli adet görmek tiroid hormonlarındaki sorunlar veya bunların yetersiz çalışmasından da kaynaklanabilir. Ayrıca sürekli adet kanaması polikistik over sendromunun da bir belirtisi olabilir. Eğer böyle bir durumla karşı karşıya kalırsanız kesinlikle doktorunuza başvurmalısınız.

Adet kanamasının yoğun olduğu günler genellikle ilk 1-3 gündür. Fakat bu durum kadından kadına değişebilir ve bazıları daha uzun süre boyunca yoğun kanama yaşayabilirler.

Aşırı adet kanaması (menoraji olarak da bilinir), genellikle ciddi bir sağlık sorunu olmamakla birlikte, tedavi edilmediği takdirde anemi gibi komplikasyonlara yol açabilir. Anemi, vücudunuzda yeterli sağlıklı kırmızı kan hücrelerinin olmaması durumudur ve yorgunluğa, nefes darlığına ve başka belirtilere neden olabilir. Bu durum çoğu zaman hayatı tehdit etmez fakat yaşam kalitenizi düşürebilir ve diğer tıbbi durumların ortaya çıkmasına zemin hazırlayabilir. Bu sebeple aşırı adet kanamanız varsa bir sağlık profesyoneli ile görüşmek önemlidir.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 30.01.2024 17:09Yayınlanma Tarihi: 30.01.2024 12:59
Yorum Ekle


KATEGORİLER