444 3 703

Safra Kesesi Taşı Belirtileri Nelerdir?

Bilgi Talep Formu

 

Safra kesesi taşı birçok insanın yaşadığı yaygın bir sağlık sorunudur. Ancak bu durumun belirtileri hakkında farkındalığa sahip oldukça önemlidir. Safra kesesi taşı ve belirtileri hakkında bilinmesi gerekenleri sizler için derledik.

Safra Kesesi Nedir?

Safra kesesi karaciğer tarafından oluşturulan ve yağların parçalanmasına destek olan bir sıvıyı depolayan ve salgılayan mide sağ üst kısmında yer alan küçük, armut şeklinde bir organdır. Safra kesesinin ana işlevi safrayı saklamak ve alınan gıdaların sindirimini sağlamaktır. Safra kesesindeki en yaygın sorunlardan biri safra kesesi taşıdır. Bir tıkanma veya hasar durumunda acı ve rahatsızlık hissi yaratır. Kolelitiazis olarak bilinen safra kesesi taşları karaciğerin hemen altında bulunan safra kesesinde ağrılara neden olur.

Safra Kesesi Sorunları Nelerdir?

Safra kesesinde görülen en yaygın problemlerden biri safra kesesi taşıdır. Safra kesesi taşları karın sağ üst bölgesinde ağrı, mide bulantısı ve kusma gibi belirtiler gösterir ve boyutlarına bağlı olarak tedavi edilmesi gerekebilir. Safra kesesi taşı dışında ortaya çıkan safra kesesi sorunları aşağıdaki gibidir:

Kolesistit: Safra kesesinde iltihap oluşumunu ifade eder. Genellikle safra taşı, safranın safra kesenizden çıkışını engellediğinde bu durumla karşılaşılır. Kolesistit belirtileri arasında ateş ve ağrı bulunur ve genelde cerrahi müdahale gerektirir.

Safra Taşı Pankreatiti: Pankreasınızın iltihaplanması anlamına gelir. Safra taşı, ortak safra kanalı boyunca ilerlediği ve ince bağırsağa ulaşmadan önce pankreas kanalını tıkadığı bir noktada bu durumu tetikler.

Safra Kesesi Kanseri: Nadiren rastlanan safra kesesi sorunlarından biridir. Safra kesesi kanseri olan kişilerin karnının sağ üst bölgesinde ağrı hissetmeleri olasıdır. Ancak, bu ağrının başka bir nedene bağlı olarak meydana gelmesi daha muhtemeldir.

Safra Kesesi Taşı Nedir?

Tıp dilinde kolelitiazis adı verilen safra kesesi taşı safra kesesinde oluşan ve genellikle kolesterol veya bilirubinden oluşan sert, çakıl taşı gibi sertleşmiş safra birikintilerini ifade eder. Ağrıya, mide bulantısına ve kusmaya neden olabilen safra kesesi taşı büyüklük ve ağırlığına bağlı olarak tıbbi müdahale gerektirebilir.

Safra Kesesi Taşı Neden Olur?

Peki safra kesesi taşı neden olur? Safra kesesi taşının oluşumu genellikle safra kesesinde yüksek oranda kolesterol bulunması, bilirubin seviyesinin aşırı olması veya yeterli safra tuzunun eksikliği gibi durumlardan kaynaklanır. Ayrıca safra kesesinin tamamen boşalmaması da bu duruma yol açabilir. Eğer kişinin safrasında çok fazla kolesterol varsa karaciğerin gerekenden daha fazla kolesterol üretmesi sonucunda safra taşı oluşabilir. Karaciğer hasarları ve kan hastalıkları, karaciğerin normalden daha fazla bilirubin üretmesine neden olabilir. Pigment safra taşları, safra kesesinin yüksek miktarda bilirubini parçalamadığında ortaya çıkar. Bu tür safra taşları genellikle koyu kahverengi ya da siyah renkte olur. Safra kesesinin işlevini düzgün bir şekilde yerine getirebilmesi için safrayı uygun biçimde boşaltabilmesi gerekir. Eğer safra kesesi safrayı boşaltamazsa safra yoğunlaşır ve bu durum taş oluşumuna sebep olur.

Safra Kesesi Taşı Belirtileri Nelerdir?

“Safra kesesi taşı ne gibi rahatsızlıklar verir?” sorusunun yanıtı sıklıkla merak edilir. Safradaki taşlar safra yollarını tıkadığında sağ üst karın bölgesinde ve göğüs kafesine yakın alanda sırtın üst kısmına doğru yayılan şiddetli ağrı duyulabilir. Gaz fazlalığı nedeniyle geğirmenin yanında mide bulantısı ve kusma da görülebilir. Diğer safra kesesi taşı belirtileri aşağıdaki gibidir:

  • Karnın ortasında ve sağ üst bölümünde ani ve artan ağrı
  • Mide bulantısı ve kusma
  • Safra kesesi atağı sırasında sırta ve kürek kemiklerine yayılan ağrı
  • Hazımsızlık ve mide ekşimesi
  • Yoğun geğirme ihtiyacı
  • Ciltte ve göz beyazında sararma (sarılık)
  • Koyu renkte idrar
  • Renkli dışkılama
  • İştahsızlık
  • İshal
  • Hafif ateş
  • Kalp atış hızı artışı

Safra Kesesi Çamuru Belirtileri Nelerdir?

Safra kesesi tamamen boşalmadığında safradaki kolesterol monohidrat kristalleri, kalsiyum bilirubinat veya diğer kalsiyum tuzlar yoğunlaşır ve bu durum safra kesesinde çamur oluşmasına neden olur. Bu durum kişide belirli semptomlara yol açar. Safra kesesi çamurunun yaygın belirtileri arasında sağ üst karın ağrısı, omuz ve göğüs ağrısı bulunur. Safra kesesi çamuru belirtileri ise şöyledir:

  • Sağ üst karında hissedilen ağrı
  • Omuza doğru yayılan ağrı
  • Göğüs ağrısı yanında karın ve omuz ağrısı
  • Karında şişme
  • Yağlı ya da katran gibi dışkılama
  • Mide bulantısı ve kusma

Safra Kesesi Taşı Nasıl Teşhis Edilir?

Safra kesesi taşı belirtileri tedavi yöntemleri için doğru teşhis süreci önemlidir. Doktor safra kesesi taşı teşhisi için ilk olarak fiziksel muayeneyi gerçekleştirir ve bu sırasında göz ve ciltteki renk değişimlerini inceler. Sarılığın varlığı vücutta fazla bilirubin bulunduğuna işaret eder ve bu da safra kesesi sorunlarının belirtisi olabilir. Hastanın yüzünde görülen sarı tonlama da safra kesesi taşı belirtisi olabilir. Doktorun safra kesesi taşı teşhisi için talep edeceği testler ise şöyledir:

  • Kan analizi
  • Ultrasonografi
  • CT Taraması
  • MRCP (Manyetik Rezonans Kolanjiyopankreatografi)
  • HIDA taraması (Kolesintigrafi)
  • Endoskopik ultrason

Safra Kesesi Taşı Ameliyatı (Kolesistektomi) ve Tedavisi Nasıl Yapılır?

Safra kesesi taşı ameliyatı genellikle laparoskopik kolesistektomi yöntemi kullanılarak yapılır. Bu ameliyat sürecinde karaciğerin altında bulunan, armuda benzeyen ve sindirim için gerekli olan safrayı depolayan safra kesesini çıkarmak için 1-2 saatlik bir operasyon uygulanır. Safra kesesinin vücuttan alınmasının ardından kişi normal yaşantısına sağlıkla dönebilir. Genel olarak iki tip safra kesesi ameliyatı bulunur:

Laparoskopik kolesistektomi: Safra kesesi ameliyatları için en sık kullanılan yöntemdir. Operasyon esnasında küçük insizyonlar yapılır ve laparoskop denen ince bir tüp ile işlem gerçekleştirilir. Tüpün içerisinde küçük bir ışık ve kamera bulunur. Doktor, başka bir insizyon aracılığıyla özel aletler kullanarak safra kesesini çıkarır. Operasyondan sonra hastalar genellikle aynı gün taburcu olurlar.

Açık kolesistektomi: Bu teknikte doktor safra kesesini çıkarmak için karına daha büyük bir insizyon yapar. Ameliyat sonrasında hasta birkaç gün boyunca hastanede gözlem altında tutulur. Kanama bozukluğu olanlar, ciddi safra kesesi rahatsızlığı bulunanlar, aşırı kilolu bireyler ve hamileliğin son üç ayında olanlar açık safra kesesi ameliyatı ile tedavi edilirler.

Safra Kesesi Taşı Nasıl Önlenir?

Böbrek ve safra kesesi taşı belirtileri yaşanmasını önlemek adına her gün belirlenen yemek saatlerine uygun beslenin. Öğün atlamak, safra taşı oluşma riskini yükseltebilir. Eğer kilo vermeniz gerekiyorsa, acele etmeyin. Hızlı kilo kaybı, safra kesesi taşlarının oluşmasını tetikleyebilir. Diyet planınıza meyve, sebze ve tam tahıllar gibi liften zengin besinleri dahil edin. Obezite ve aşırı kilolu olmak safra taşı oluşma ihtimalini artırır. Azaltarak tükettiğiniz kalori miktarını ve artırarak gerçekleştirdiğiniz fiziksel aktiviteyi, sağlıklı bir kiloyu hedefleyin ve onu koruyun.

Bilgi talep formu doldurarak Safra Kesesi Taşı Ameliyatı için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

KAYNAK: https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/gallstones

SIK SORULAN SORULAR

Safra kesesi vücutta tam olarak mide sağ üst bölümünde, karaciğerin altında konumlanmıştır. Küçük, armut şeklindeki bu organ, ince bağırsağa salınan sindirim sıvısı olan safrayı depolar.

Karaciğerin altında ve mide sağ üst bölümünde bulunan safra kesesinin işlevi, karaciğer tarafından oluşturulan ve alınan gıdaların yağlarını sindirmeye yardımcı olan safra sıvısını depolamak ve salgılamaktır. Mide ve bağırsaklar yiyecekleri sindirme işlemini gerçekleştirirken, safra kesesi "safra kanalı" adlı bir tüp aracılığıyla safrayı salgılar ve böylece sindirim sisteminin kritik bir bölümü olur.

Safra kesesi ağrısını hafifletmek için sıcak kompres uygulaması yapabilirsiniz. Nane çayı içerek ağrının azalmasını sağlayabilir veya magnezyum takviyesi alarak safra kesesinin boşalmasına yardımcı olabilirsiniz.

Genellikle safra kesesi, karın bölgesinde sağ üst kısmında ve hemen karaciğerin altında ağrıya neden olur.

Açık bir safra kesesi ameliyatı genellikle 1-2 saat arasında tamamlanırken, laparoskopik kolesistektomi adlı kapalı safra kesesi operasyonu ortalama olarak 45 dakika sürmektedir.

Safra kesesi taşı olan birçok kişi, ameliyat olmadan da bu durumdan kurtulabilir. Bunun için genellikle belirli bir diyet programı ve ilaç tedavisi önerilir. Ancak, her durum farklı olduğu için, safra kesesi taşından ameliyat olmadan kurtulup kurtulamayacağınız konusunda en doğru bilgiyi doktorunuzdan alabilirsiniz.

Safra kesesinin çıkartılması, vücut işlevlerini ya da performansını etkilemez. Sindirim için gerekli olan safra, karaciğerden bağırsaklara doğru akışını sürdürür.

Safra kesesi taşlarından kurtulmanın doğal bir yolu bulunmamaktadır. Bu taşların yok edilmesi için cerrahi müdahale gerekmekte ve safra kesesi ameliyatı yapılmaktadır.

Safra kesesi taşının direk olarak kilo yapma gibi bir etkisi bulunmamaktadır. Ancak, safra kesesi taşı olan kişilerin rahatsızlık hissi nedeniyle yeme düzenlerinde değişiklikler yapabileceği ve bu durumun kilo değişimine yol açabileceği belirtilmektedir. Yine de, bu konuda kesin bir bilgi vermek zor olacaktır çünkü her bireyin metabolizması ve yaşam tarzı farklıdır. Bu nedenle, safra kesesi taşının kilo yapma ihtimali hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz, bir sağlık profesyonelinden tavsiye almanız önerilir.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 20.02.2024 13:45Yayınlanma Tarihi: 30.01.2024 13:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER
Bilgi Talep Formu

Bilgi almak için lütfen formu doldurun!