444 3 703

Astaksantin Faydaları Nelerdir? Hangi Besinlerde Bulunur?

 

Astaksantin kırışıklıkları azaltmaktan, egzersiz performansınızı artırmaya kadar birçok sağlık yönünde fayda sağlayan en etkili karotenoid ve antioksidanlardan biri. Bu güçlü renk verici madde bazı deniz ürünlerine kırmızı-turuncu tonunu verirken ayrıca görme sağlığını koruma, beyin ve kalp sağlığını destekleme ve erkek fertilitenin artırılması gibi çeşitli alanlarda etkilidir. En iyi yanı ise diyete kolaylıkla dahil edilebilmesi ve pek çok besleyici gıda kaynağında rahatça bulunabilmesidir. Astaksantin hakkında bilinmesi gerekenleri sizler için derledik:

Astaksantin Nedir?

Astaksantin nedir?” sorusu merak edenler için aşağıdaki gibi yanıtlanabilir: Astaksantin özellikle algler ve planktonlar gibi sucul mikroorganizmalarda bulunan bir tür karotenoiddir. Somon balığı, karides ve bazı kabuklu deniz hayvanları astaksantini doğal yollarla besin kaynağı olarak kullanır. Astaksantin güçlü antioksidan özellikleri ile bilinir ve serbest radikallerle savaşarak hücre hasarını önlemeye yardımcı olur. İnsan sağlığı üzerinde çeşitli potansiyel faydaların yanı sıra göz sağlığı, kalp sağlığı ve cilt sağlığını destekleyici özelliklere sahip olduğu düşünülmektedir.

Birçok hayvansal ve bitkisel doğal besin serbest radikalleri azaltma özelliğine sahip antioksidanlar içerir. Bu bileşenlerden biri olan astaksantin karotenoidler adlı kimyasallar grubunda yer alır ve kırmızımsı renkte bir pigmenttir. Güçlü bir antioksidan özelliği taşır ve genellikle deniz canlılarında bulunur bu canlılara da kırmızı-pembe rengini verir. A vitamini de dahil olmak üzere karotenoidler ailesinin bir üyesi olan fitokimyasal bileşen astaksantin bazı bakteri, mikroalg ve maya türleri tarafından doğada kendiliğinden oluşturulan ikincil bir metabolittir. Ticari olarak kimyasal sentez yoluyla da elde edilen astaksantin alternatif sağlık alanında çeşitli şekillerde kullanılır.

Astaksantin Faydaları Nelerdir?

Astaksantin faydaları aşağıdaki gibidir:

  • Beyin fonksiyonlarını destekleyerek hafıza gücünü artırır.
  • Cilt sağlığına katkıda bulunur (özellikle cildin esnekliğini artırır).
  • Göz sağlığı için önemlidir.
  • İltihabı azaltmaya yardımcı olur.
  • Kalp sağlığını korumaya yardımcı olur.
  • Kan dolaşımını hızlandırır.
  • Saç dökülmesini engeller.
  • Sperm sayısını etkilediği belgelenmiştir.
  • Vücut kaslarının gelişimine yardım eder.

Astaksantin Hangi Besinlerde Bulunur?

Peki astaksantin nedir faydaları hangi kaynaklarda bulunur? Astaksantin özellikle deniz ürünlerinde bulunan güçlü bir antioksidandır. En yüksek oranda astaksantin somon balığı, karides, ıstakoz ve yengeç gibi deniz canlılarında bulunur. Ayrıca mikroalg türleri de doğal astaksantin kaynakları arasındadır.

Astaksantin Kimler Kullanamaz?

Astaksantin genellikle yüksek güvenlik profili ile bilinen bir antioksidandır. Ancak hamile ya da emziren kadınlar ve alerjik reaksiyonlara veya özel sağlık koşullarına sahip bireyler herhangi bir takviye kullanmadan önce sağlık profesyoneli ile konuşmalıdır.

Astaksantin Kilo Aldırır mı?

Astaksantinin direkt olarak kilo aldırdığına dair bilimsel bir kanıt yoktur. Bu doğal bileşen genellikle enerji seviyesini artırmaya yardımcı olur ve egzersiz performansını iyileştirir. Ancak bu etkiler dolaylı olarak kalori alımınızı ve kilo kazancınızı etkileyebilir.

Astaksantin Zayıflatır mı?

Astaksantinin zayıflatıcı bir etkisi olduğu konusunda belirgin bir bilimsel kanıt bulunmamaktadır. Ancak astaksantinin antienflamatuar ve antioksidan özellikleri bazı bireylerde genel sağlık ve iyi oluş durumunu iyileştirebilir. Bu da dolaylı olarak sağlıklı bir kiloyu destekleyebilir. Her zaman olduğu gibi düzenli egzersiz ve dengeli bir diyet kilo yönetimindeki en önemli faktörlerdir.

KAYNAK: https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-1063/astaxanthin

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 03.02.2024 16:15Yayınlanma Tarihi: 03.02.2024 15:23
Yorum Ekle


KATEGORİLER