444 3 703

Alerjik Öksürük Nedir?

 

Alerjik öksürük çeşitli alerjenlerin etkisiyle oluşan bir öksürük türüdür. Bu öksürük tipi genellikle üst veya alt solunum yollarının tahrişi ya da iltihabı sonucunda ortaya çıkar. Öksürüğünüzün nedeni ilaç kullanımından bakteriyel enfeksiyonlara, reflüden alerjiye kadar çok çeşitli faktörlere dayanabilir. Alerjik öksürük ise genellikle çeşitli alerjenlerin etkisiyle meydana gelir. “Alerjik öksürüğe ne iyi gelir? Nasıl önlenir?” gibi merak edilen konuları sizler için derledik.

Alerjik Öksürük Nedir?

Alerjik öksürük polen, ev tozu akarları, evcil hayvan tüyleri gibi farklı alerjen maddelerin vücutta tetiklediği alerjik reaksiyonların bir sonucu olarak görülen bir öksürük şeklidir. Alerji vücudun belirli maddelere karşı bağışıklık sisteminin verdiği bir yanıttır. Alerji durumunda vücut bazı yabancı maddeleri tehdit olarak algılar ve bu maddelerle karşılaştığında savunma mekanizmasını aktive eder. Bu savunma reaksiyonları sonucunda solunum yollarınız, gözleriniz, cildiniz ve diğer organlarınız etkilenebilir. Alerjik öksürük vücudunuzun bu tepkisinin bir sonucu olan geniz akıntısının ya da üst veya alt solunum yolundaki tahriş ya da iltihaplanmanın neden olduğu bir reflekstir.

Alerjik Öksürük Nasıl Olur?

Alerjik öksürük sıklıkla diğer öksürük türleri ile karıştırılır ancak aslında oluşum nedeni diğer öksürük türlerinden farklıdır. Hatta alerjik öksürüğün gelişim süreci bile diğer öksürüklere göre daha farklı seyreder. Peki alerjik öksürük nasıl meydana gelir ve neye bağlı olarak ortaya çıkar? Bağışıklık sisteminiz alerjenlere maruz kaldığında çeşitli koruma yöntemlerini devreye sokabilir. Bu savunma mekanizmaları aracılığıyla vücudunuz histamin adlı bir kimyasal bileşiği salabilir. Histamin bağışıklıkla ilgili vücut tepkilerinin oluşturulmasında büyük rol oynar ve mukus üretimini artırır. Mukus seviyesinin yükselmesi sonucunda burun akıntısı, göz yaşarması ve geniz akıntısı gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Alerjik öksürük genellikle geniz akıntısından kaynaklanan kuru bir öksürük şeklinde görülür. Kuru öksürük balgam içermeyen ve hırıltısız olan bir öksürük türüdür. Ancak nadiren alerjik öksürük balgamlı bir formda da kendini gösterebilir. Alerjik öksürük eğer alerjenler yok edilmez veya azaltılmazsa üç haftadan daha uzun sürebilir ve kronik hale gelebilir. Mevsim ve çevre değişiklikleri de bu tip öksürüğün şiddetini etkileyebilir. Bu durum alerjik öksürüğü diğer türden öksürüklerden ayırt etmek için önemlidir.

Alerjik Öksürük Belirtileri Nelerdir?

Alerjik öksürük belirtileri durumun teşhisinde kritik rol oynar. Alerjenlere bağlı olarak alerjik öksürük genellikle diğer alerji semptomlarıyla birlikte görülür. Eğer aşağıdaki belirtilerden bir veya daha fazlasını öksürme ile birlikte yaşıyorsanız öksürüğünüz muhtemelen alerjiktir:

  • Alerjenler bulunduğu sürece devam eden, günler hatta aylar süren kronik öksürük
  • Alerjenlere maruz kalındığında aniden başlayan öksürük
  • Baş ağrısı
  • Boğaz ağrısı
  • Boğazın arka kısmında ve genizde kaşıntı ve tahriş
  • Burun akıntısı
  • Burun tıkanıklığı
  • Geniz akıntısı
  • Göz kaşıntısı ve gözyaşı
  • Hapşırma
  • Soğuk dönemler hariç yıl boyunca ortaya çıkabilen öksürük
  • Yorgunluk ve bitkinlik hissi

Alerjik öksürük belirtisi, diğer öksürük türlerine benzer olabilir. Ancak vücut ağrısı ve ateş gibi ek semptomlar varsa bu durum alerjik öksürük yerine başka hastalıkların neden olduğu bir öksürük türüne işaret edebilir.

Alerjik Öksürük Geçmemesi Durumunda Ne Yapılmalıdır?

Öksürük 2-3 hafta boyunca devam ettiği zaman kronik bir durum olarak değerlendirilir. Bu sürekli öksürük rahatsız edici olabilir ve yaşam kalitenizi ciddi anlamda düşürebilir. Kronik öksürüğünüzün pek çok sebebi olabilir ve bunların bir tanesi de alerjenler nedeniyle oluşan alerjik reaksiyonlardır. Gerekli tedbirler alınmadığında ya da tedavi edilmediğinde alerjik reaksiyonlar sonucu ortaya çıkan öksürük kronik hale gelebilir. Alerjik öksürükten kaynaklanan kronik öksürüğün önüne geçmek için ilk yapmanız gereken şey alerjenleri ortadan kaldırmak veya en aza indirmektir. Ek olarak bol sıvı tüketme, hava temizleyici kullanma, boğaz pastili ve deniz suyu preparatları kullanma ve bal tüketme gibi yöntemleri uygulayabilirsiniz. Eğer bu yöntemler yetersiz kalıyorsa reçetesiz ilaçlar da kullanabilirsiniz. Bütün bu adımlara rağmen alerjik öksürüğünüzde iyileşme görülmemişse ve bu durum yaşam kalitenizi etkiliyorsa bir uzmana başvurmanız gerekebilir.

Alerjik Öksürük Nasıl Önlenir?

Her ne kadar alerjilere tamamen maruz kalmaktan kaçınmak mümkün olmasa da alerjenlere maruz kalmanızı ve buna bağlı öksürük gibi belirtileri azaltabileceğiniz bazı adımlar var. Tetikleyicilerinizi tanımlayın ve uzak durun. Hava durumunu kontrol edin. Eğer saman nezlesi gibi bir alerjiniz varsa, polen veya küf yoğunluğunun yüksek olduğu dönemleri tespit etmek için hava durumunu takip etmelisiniz. Rüzgarlı günlerde havadaki alerjen miktarının arttığı unutulmamalıdır, bu da alerji ataklarının daha sık meydana gelmesine yol açabilir. Polen düzeyleri genellikle sabah saatlerinde daha yüksektir, bu yüzden dış mekan aktivitelerinizi mümkün olduğunca akşam saatlerine ayarlamak daha iyidir. Toz ve evcil hayvan tüyleri karşı oluşan alerjileri azaltmanın bir yolu da evinizi temiz tutmaktır. Hava filtrelerini düzenli olarak değiştirin ve evcil hayvanlarınızı yatak odanızdan uzaklaştırın.

Alerjik Öksürüğe Ne İyi Gelir? Alerjik Öksürük Nasıl Geçer?

Alerjik öksürükle mücadele etmek için çeşitli tedavi stratejileri ve önleyici yöntemler bulunur. Bazıları evde uygulanabilirken bazıları doktor gözetiminde gerçekleştirilmelidir. Peki alerjik astım öksürüğüne ne iyi gelir? Alerjik öksürüğün en etkili şekilde tedavi edilebilmesi için ilk adım bu duruma neyin sebep olduğunu anlamaktır. Hangi alerjen maddelerin öksürüğe neden olduğunu bilmeniz tedavi sürecinizi kolaylaştırır ve bu alerjenlere karşı gerekli önlemleri aldığınızda tedaviye bile ihtiyaç duymayabilirsiniz. İşte “Alerjik öksürük nasıl geçer?” sorusunun yanıtı:

Eğer alerjiniz varsa en faydalı yaklaşımlardan biri alerjen maddelerden kaçınmaktır. Polenler, ev tozu akarları, hayvan tüyleri ve küf gibi alerjenler, alerjik öksürüğün nedeni olabilir. Eğer bu alerjenlerin sürekli öksürüğe sebep olduğunu düşünüyorsanız bunlara karşı önlem almak işleri kolaylaştırabilir. Özellikle bebeklerde alerjik öksürükten korunma önemlidir çünkü bu durum hastalığın daha ciddi hale gelmesini engeller. Alerjen maddelerden ve onların bulunduğu yerlerden kaçınmak, gerektiğinde maske takmak, daha az alerjik öksürük yaşamanıza yardımcı olabilir.

Peki alerjik öksürük evde nasıl geçer? Kuru öksürük yakınması olanlar için bol miktarda sıvı, özellikle ılık su içmek oldukça yararlıdır. Kuru öksürüğe ne iyi gelir diye merak ediyorsanız buradan bilgi edinebilirsiniz. Çoğu eczanede bulabileceğiniz boğaz pastilleri alerjik öksürüğünüzü hafifletebilir. Hava temizleyiciler çevrenizdeki alerjen maddelerin ortadan kaldırılmasına yardımcı olabilir. Bu cihazların kullanımıyla alerjenlerle olan temasınızı sınırlayabilir ve bu da alerjik öksürük nöbetlerinin sıklığını azaltabilir. Ortam nemlendiriciler veya buhar inhalasyonu ile geniz akıntısını oluşturan mukusun yumuşatılması ve boğaz tahrişinin azaltılması mümkündür. Bal, boğaz tahrişi ve kuru öksürükle başa çıkmak için son derece etkili bir çözümdür. Alerjiye bağlı kuru öksürük durumlarında bal tüketebilir veya sıcak çayınıza ekleyebilirsiniz. Ancak 1 yaşından küçük çocuklarda bal kullanımının riskli olabileceği unutulmamalıdır.

Geniz akıntısını ve burun tıkanıklığını azaltmak amacıyla eczanelerde satışa sunulan okyanus suyu ürünleri faydalı olabilir. Balgam söktürücüler geniz akıntısını oluşturan mukusun yumuşamasına yardım ederek boğaz tahrişini azaltabilir ve alerjik öksürüğünüzde iyileşme sağlayabilir. Ancak, bu ilaçlar da doktor onayı olmadan kullanılmamalıdır. Nazal steroidler veya nazal dekonjestanlar burundaki tıkanıklığı açmak için doktor reçetesine bağlı olarak kullanılabilir. Nazal dekonjestanları kullanırken eczacınızın talimatlarına uymalı ve bir haftadan fazla süreyle kullanmamaya dikkat etmelisiniz.

KAYNAK: https://verywellhealth.com/allergy-cough-5204689

SIK SORULAN SORULAR

Alerjiye bağlı öksürük kişinin maruz kaldığı alerjen maddesine bağlı olarak farklı sürelerde devam edebilir. Genellikle 2-3 haftadan fazla süren öksürükler alerjik olarak kabul edilir. Alerjik öksürüğe neden olan etmenler oldukça çeşitli olduğundan öksürük süresi de alerjen türüne göre değişebilir. Mevsimsel alerjilere bağlı öksürük tetikleyici alerjen madde ortadan kalkana kadar devam edebilir. Toz ve ev akarlarına karşı gelişen bir alerji sonucu oluşan öksürük ise ortam değiştirildiğinde veya temizlendiğinde daha kısa sürede hafifleyebilir. Alerjik öksürüğün kaynağını bilmek süreci yönetmek ve iyileşme süresini kısaltmak için önemlidir.

Eğer alerjik öksürük belirtileriniz varsa ilk olarak bir kulak burun boğaz uzmanına görünmeniz tavsiye edilir. Doktorunuz muayene sonrasında öksürüğünüzün ve diğer semptomlarınızın yoğunluğuna bağlı olarak tedaviye başlayabilir ve öksürükle ilgili çeşitli tavsiyelerde bulunabilir. Eğer durumunuz daha karmaşıksa veya farklı bir hastalık ihtimali varsa doktorunuz sizi başka bir uzmana yönlendirebilir. Örneğin astım veya KOAH gibi durumlar için bir göğüs hastalıkları uzmanına ileri aşama alerjik durumlar için ise bir alerji uzmanına sevk edebilir.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 03.02.2024 17:48Yayınlanma Tarihi: 03.02.2024 15:23
Yorum Ekle


KATEGORİLER