444 3 703

Şok Dalga Tedavisi (ESWT) Nedir?

Bilgi Talep Formu

 

Şok dalga tedavisi ya da bilinen adıyla ESWT, vücuda herhangi bir cerrahi müdahalede bulunulmadan dışarıdan yüksek enerji seviyesindeki şok dalgalarının kullanılması ile sağlık problemlerini çözmeyi amaçlayan bir yöntemdir. Bu tedavi şekli uygulandığı alanlardaki rahatsızlığı gidermek için kan akışını aktive eder. Özellikle ürolojik ve fizyoterapi alanlarında yaygın olarak tercih edilen ESWT, genellikle sporculara uygulanır ve hasarlı bölgeyi kısa sürede düzeltme kapasitesine sahiptir. Üroloji alanında ise erektil disfonksiyon (peniste sertleşme bozukluğu), peyronie hastalığı ve kronik prostatit gibi prostat sorunlarının çözümünde ilk başvurulan tedavi yöntemlerinden biridir. ESWT tedavisi hakkında bilinmesi gerekenleri sizler için derledik.

Şok Dalga Tedavisi (ESWT) Nedir?

ESWT cihazları son teknolojiyle üretilen ve güçlü ses dalgaları oluşturarak hastalıkların tedavisinde kullanılan cihazlardır. Dışarıdan uygulanan bu şok dalga tedavisi sertleşme problemleri, prostat iltihabı ve penis eğriliği gibi ürolojik rahatsızlıkların tedavisinde; fizyoterapide ise tendon, kas ve kemiklerdeki sorunları çözme amacıyla kullanılır. Ayrıca tek bir noktada basınç uygulayarak pek çok sporculuk hastalığının tedavisine imkân sağlar. ESWT ereksiyon bozukluğu gibi cinsel sağlık sorunlarının giderilmesi için uygulanan en yaygın yöntemlerden biridir. Tedavi sürecinde genellikle ağrı ya da acı hissedilmez ancak kan akışının hızlanması sebebiyle tedavi edilen bölgede kızarma meydana gelebilir. Gerektiğinde tedavi birden fazla sefer tekrarlanabilir. Şok dalga tedavisinin ardından, bireyler normal yaşamlarına hemen dönebilir ve günlük rutinlerine devam edebilirler. Tedaviden sonra uygulanacak yer için ilaç ya da krem gerekmeyebilir. Kişilerin hastalığının ortaya çıktığı durumlardan bir süre kaçınması ve sağlıklarını koruması önemlidir. ESWT tedavisinden sonraki iyileşme oranları hastalığın seyrine bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Tüm kas hastalıkları için tedavi aynı sonucu vermez ve iyileşme süresi kişiye bağlı olarak farklılık gösterebilir.

Şok Dalga Tedavisi Hangi Branşlarda Uygulanabilir?

ESWT tedavisi ortopedi, üroloji, fizik tedavi ve rehabilitasyon alanlarında kullanılır.

Şok Dalga Tedavisi Hangi Hastalıklar İçin Uygulanır?

Üroloji alanında uygulanan şok dalga tedavisi aşağıdaki hastalıklar için uygulanır:
  • Bazı pelvik ağrılar
  • Erektil disfonksiyon (sertleşme sorunu)
  • Kronik prostatit
  • Penis eğriliği

 

Fizik tedavi ve ortopedi alanında uygulanan şok dalga tedavisi aşağıdaki hastalıklar için uygulanır:
  • Calcific omuz tenditi
  • Fibromiyalji
  • Karpal tünel sendromu
  • Kas spazmları
  • Kas yaralanmaları
  • Kas-iskelet sistemi ağrıları
  • Kemik kırıkları ve kaynaması
  • Kireçlenme (osteoartrit)
  • Omuz patolojileri
  • Tendinit ve tendinopati
  • Tenisçi dirseği 
  • Topuk dikeni

Şok dalga tedavisi genellikle yukarıda bahsedilen hastalıklarda uygulanır. Ancak bazen uzman doktorlar bu tedaviyi diğer rahatsızlıklar için de kullanabilir. Genel olarak herkes için uygulanabilir bir tedavi olan şok dalga tedavisi bireylerin var olan sağlık sorunları nedeniyle bazen başarısız olabilir. Panik atak hastası olan kişiler, aşırı yaraları olanlar gibi durumlar, kalp hastalıkları, tedavi edilmesi gereken bölgenin ameliyat geçirmiş olması veya orada platin gibi materyallerin bulunması tedaviyi engelleyebilir. Sporcularda sıkça görülen kas sertleşmeleri, tendon ve sinir bozuklukları ve kan damarlarının düzensiz çalışması şok dalga tedavisi ile tedavi edilebilir.

Şok dalga tedavisi için kullanılan cihazlar ultrason dalgalarından on kat daha güçlü ses dalgalarını kullanarak tedavi gerçekleştirir. Ses dalgalarının oluşturduğu basınç özel çelik aplikatörölgeye uygulanır. Tedavi dirsek, topuk veya penis gibi problemli bölgelere odaklanır. Tedavi esnasında hasta çok az ağrı hisseder ve tedavi tamamlandığında normal yaşama dönebilir ancak doktorun tavdır. Şok dalga tedavisi genellikle 5-7 gün sürer ve gerektiğinde seanslar tekrar edilebilir.

ESWT Tedavisi Nasıl Yapılır?

ESWT yüksek enerjili ses dalgalarının vücuttaki hedef dokuya gönderilmesi ile çalışır. Bu süreç genellikle şu adımları içerir:

  • Öncelikle hastanın rahatsızlık duyduğu bölge belirlenir ve işaretlenir. Bu doğru dalga odaklanmasını sağlar.
  • Sonra bir jel uygulaması yapılır. Jel, ses dalgalarının cilt üzerinden daha etkili bir şekilde ilerlemesine yardımcı olur.
  • ESWT cihazında uygun frekans ve yoğunluk seviyesi ayarlanır.
  • Tedavi başladığında cihazın probu hasta üzerinde hareket ettirilir ve ses dalgaları hedef alana gönderilir.

ESWT Hangi Durumlarda Uygulanamaz?

Şok dalga tedavisi yaptıranların yorumları ve uzman görüşlerine göre tedavi aşağıdaki durumlarda uygulanamaz:

  • Kişinin kalp pili taşıyor olması
  • Panik atak hastalığının mevcut olması
  • Açık ve iltihaplı yara varlığı
  • Hamilelik durumu
  • Kanser hastası olmak
  • Damar tıkanıklığı yaşamak
  • İleri derecede kronik hastalıkların bulunuyor olması
  • Sorunun baş ve boyun bölgesindeki bazı sinirlere çok yakın konumda olması

Hasta belirtilen durumlardan birine sahipse tedavi süreci başlatılamaz ve hastalığın çözümü için diğer alternatifler araştırılır. Bireyler ancak uzman doktorlarının önermesi üzerine şok dalga tedavisinden faydalanabilir.

Şok Dalga Tedavisi Neden Tercih Edilmelidir?

ESWT şok dalga tedavisi süresi 5-7 gün arasında değişmektedir ve seanslar hastalığın durumuna göre belirlenir. Üroloji, ortopedi ve fizyoterapi alanlarında kullanılan şok dalga (ESWT) tedavisi uzmanlar tarafından gerçekleştirilir. Şok dalga tedavisinin pek çok faydası bulunmaktadır. Bu faydaların en önemlisi kişinin hızla iyileşerek normal hayatına dönebilmesidir. Tedavi ve iyileşme süreci hızla ilerlerken hasta her seansta daha fazla gelişim gösterir. Genel olarak bakıldığında, bu acısız ve ağrısız bir tedavidir. Tedavi sonucunda işlem gören bölgede geçici bir süreliğine kızarıklık kalıcı bir hasar ol rahatsızlık vermez. Şok dalgaları sayesinde hızlı bir şekilde kaynama sürecini hızlandırabilir ve kemik ağrılarını da hafifletebilir.

ESWT Tedavisinin Faydaları Nelerdir?

ESWT tedavisi geleneksel yöntemlerle tatmin edici sonuçlar elde edilemeyen durumlarda invaziv tekniklerden önce tercih edilen alternatif bir yöntem sunar. Uygun adaylarda doğru bir şekilde uygulandığında ESWT belirgin sonuçlar elde etme imkanı sağlar. Bilimsel araştırmalar tarafından ortaya konulan ESWT tedavisinin faydaları aşağıdaki gibidir:

  • ESWT tedavisi belirli özel cihazlar ve bu cihazlara bağlı aplikatörler sayesinde gerçekleştirilir. Omuz, kol, bacak, kalça ve bilek gibi farklı bölgelere odaklanan ses dalgaları, dokular aracılığıyla hedeflenen alana iletilir ve etki eder. Bu şekilde özellikle doğru seçilmiş kişilerde invaziv tedavilere ihtiyaç duymadan etkili sonuçlar elde edilebilir.
  • Aynı hastalığın gerektirdiği ameliyatla karşılaştırıldığında, ESWT tedavisi daha hızlı bir iyileşme sağlar. ESWT tedavisini tercih edenler için diğer bir önemli avantaj ise cerrahi yöntemlere göre daha az komplikasyon riskinin olmasıdır.
  • Yapılan çalışmalarda, ESWT terapisi ile kemiklerdeki osteoblast hücrelerin uyarılmasının ve yeni kemik dokusu üretiminin teşvik edildiği görülmüştür. ESWT tarafından uyarılan hücreler, gerekli protein ve hormonları sentezleyerek kemik gelişimine ve iyileşme sürecine katkıda bulunur.
  • ESWT tedavisi sırasında tendon yapısındaki kolajen ve hücrelere odaklanılır. Bu, tip 1 ve 3 kolajen üretiminden sorumlu genlerin aktive edilerek sentezini arttırır. Araştırmalar, ESWT tedavisinin kemik-tendon bileşkesindeki damar yapılarının tamirine olumlu etkileri olduğunu göstermiştir.
  • Klinik çalışmalarda, ESWT tedavisinin uzun süreli cilt ülserlerinde kısmi veya tam iyileşme sağladığı belirlenmiştir.
  • Travmatik, diyabetik ve venöz ülserler gibi belirgin iyileşme göstermeyen durumlarda ESWT tedavisinden fayda sağlanabilir. Yeni damar oluşumunu teşvik ederek doku onarımını hızlandıran bu yöntem, cildin, kemiklerin ve diğer birçok bölgenin dolaşımını geliştirerek yenilenmesine yardımcı olur.

ESWT Şok Dalga Tedavisi Fiyatları Nelerdir?

Şok dalga tedavisi ücreti tedavi sürecinizin ne kadar süreceği ve kaç seans gerektireceği gibi faktörlere göre farklılık gösterir. Şok dalga tedavisi fiyatları hakkında en doğru bilgiyi randevu sırasında alabilirsiniz.

Ekstrakorporeal Şok Dalgası Tedavisi (ESWT) Ağrıya Neden Olur mu?

Şok dalga tedavisi nedir? Herhangi bir ağrıya neden olur mu?” sorusu da merak edilen konulardan biridir. Şok dalgaları genellikle ağrısız darbeler olarak algılanır. İlk tedavi düşük yoğunlukta başlar ve rahat hissettiğiniz bir seviyeye kadar artırılır. ESWT anestezi ya da yatak istirahati gerektirmez; hastalar ayaktaki tedavilerini alabilir. Ekstrakorporeal şok dalgası tedavisi genellikle haftada bir kez uygulanır. Her tedavi oturumu yaklaşık 20 dakika sürer. Seanslar sırasında hasta hafif bir ağrı hissedebilir ve bu ağrı seans sonrasında kısa bir süre devam edebilir.

KAYNAK: https://www.webmd.com/pain-management/what-is-shockwave-therapy

Konu hakkında detaylı bilgi ve randevu için Bilgi Talep Formunu doldurabilirsiniz.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 06.02.2024 14:17Yayınlanma Tarihi: 05.02.2024 12:23
Yorum Ekle


KATEGORİLER
Bilgi Talep Formu

Bilgi almak için lütfen formu doldurun!