444 3 703

Hünnap Nedir? Hünnap Faydaları Nelerdir?

 

Hünnap Çin tıbbının geleneksel bir unsuru olarak kabul edilen ve pek çok sağlık avantajı sunan bir bitkidir. Ayrıca Çin hurması ya da kırmızı hurma olarak da tanınır. Hünnap meyvesi uykusuzluk, öksürük, bağışıklık sistemi zayıflığı ve kabızlık gibi çeşitli hastalıkların ve sorunların tedavisinde kullanılır. Lif, potasyum ve C vitamini bakımından zengindir. Yüksek besin değeri sebebiyle insanları uzun süre tok tutar ve kilo verme sürecine destek olur. Güney Asya kökenli bitki Türkiye'de Batı ve Güney Anadolu bölgelerinde yetişir ve 6 cins ile bu cinse bağlı 25 türe sahiptir.

Hünnap Nedir?

“Hünnap nedir?” sorusu merak edenler için ziziphus jujuba ağacında yetişen ve Çin hurması veya kırmızı hurma isimleriyle de bilinen bir bitkidir şeklinde tanımlanabilir. İnsan sağlığına fayda sağlayan pek çok konuda etkilidir. Uykusuzluğu gidermekten öksürüğü hafifletmeye, kabızlığı önlemeye kadar geniş bir yelpazede kullanılır. Kurutularak tatlı yapımında kullanılabilen hünnap meyvesi, aynı zamanda taze ve tek başına sağlıklı bir atıştırmalık olarak da tüketilebilir. Düşük kalorili olmasının yanında antioksidan ve yüksek C vitamini içeriğiyle de bilinir. Geleneksel Çin tıbbında yoğun olarak kullanılan hünnap, günümüzde dünya genelinde popüler bir meyve haline gelmiştir. Uykusuzluğu giderme özelliği ile tanınan hünnap meyvesi, balgam söktürücü özelliğinin yanında kabızlıkla mücadele eder ve bağışıklık sistemini güçlendirir.

Hünnap Besin Değeri Nedir?

Hünnap ağacı meyvesi özellikle potasyum ve C vitamini bakımından zengindir. Ayrıca düşük kalorili bir meyve olmasıyla da tercih edilir. 100 gram hünnap meyvesi 79 kalori, 0.2 gr yağ, 0 mg kolesterol, 3 mg sodyum, 250 mg potasyum, 20 gr karbonhidrat, 1,2 gr protein, 40 IU A vitamini, 69 mg C vitamini, 21 mg kalsiyum, 10 mg magnezyum, 0,5 mg demir içerir.

Hünnap Faydaları Nelerdir?

Hünnap içerisinde bulunan organik maddeler sayesinde uyku problemine karşı etkilidir ve lifli yapısıyla sindirim sistemini düzene sokar. Kolorektal kanser riskini azaltma yeteneğine sahip olup potasyum açısından zengin olduğu için de kasların gücünü artırır. Hünnap faydaları arasında stres ve endişeyi hafifleten anksiyolitik etkisi de vardır. Kalorisi az olan bu meyve ayrıca anti-inflamatuar özelliği ile yara ve ülser tedavisinde kullanılır. Yüksek besin değeri ve lif içeriği ile dikkat çeken hünnapın sağlık üzerindeki olumlu etkileri aşağıdaki gibidir:

  • Hünnap kan basıncını düzenler.
  • Lifli yapısıyla sindirimi iyileştirir ve kabızlığı önler.
  • Kolesterol seviyesini düşürerek kalp hastalıklarının oluşmasını engeller.
  • Hünnap meyvesi antioksidan, anti-inflamatuar ve antibakteriyel özelliklere sahiptir.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir ve kanser hücreleriyle mücadele eder.
  • Mukus üretimini azaltarak solunum yollarını temizler.
  • Uykusuzluğa iyi gelir.
  • Kemik yoğunluğunu artırır.
  • Dolaşım sistemini düzene sokar.
  • Stres ve endişeyi azaltarak zihinsel huzur sağlar.
  • Tokluk hissi vererek kilo kaybına yardımcı olur.
  • Cilt tahrişlerini iyileştirir.
  • Kanın arındırılmasını sağlar.
  • Kan basıncını düzenler.

Hünnabın Yan Etkileri ve Zararları Var mı?

Her şeyin aşırısının zarar verdiğini düşünürsek hünnap meyvesi fazla tüketildiğinde bazı yan etkiler ve reaksiyonlara yol açabilir. Aşırı hünnap tüketimi düşük tansiyona, mide bulantısı ve şişkinliğe, kan şekeri değişikliklerine, cilt kaşıntısına veya alerjik reaksiyonlara neden olabilir.

Hünnap Nasıl Tüketilir?

Kuru veya taze hünnap faydaları bakımından tüketilebilir. Kuru hünnaptan yapılan bir çay da içilebilir. Hünnap sirkesi suyu ve hünnap meyve suyu da hünnapın kullanım biçimleri arasında yer alır.

KAYNAK: https://tr.wikipedia.org/wiki/H%C3%BCnnap

SIK SORULAN SORULAR

Özellikle Çin ve Güney Asya'da yetişen hünnap bitkisi Türkiye'de genellikle Batı ve Güney Anadolu'da yetiştirilir.

Hamile ya da emziren kadınların hünnap tüketmeden önce mutlaka bir doktora danışması gereklidir. Aksi halde hünnap, alerjik reaksiyonlara sebebiyet verebilir.

Düşük kalorili olan ve lif açısından zengin olan hünnap meyvesi, tok tutma özelliği sayesinde kilo kaybını destekler ve kilo almayı engeller. Çünkü bu meyve, kilo artışında etkili olan glikoz seviyelerini düşürmeye yardımcı olur.

Aşırı tüketimin vücutta istenmeyen reaksiyonları önlemek için, meyvenin büyüklüğüne bağlı olarak günlük en az 1, en fazla 3 adet hünnap meyvesi tüketilmesi tavsiye edilir.

Kalsiyum, fosfor ve demir gibi kemik sağlığını destekleyen maddeleri içeren hünnap, osteoporoz ve diğer kemik rahatsızlıklarına karşı savunma sağlar. Ayrıca hünnap, kan basıncını dengelemeye yardımcı olur ve endişeyi azaltır.

Hünnapın sağlık faydalarından maksimum seviyede yararlanmak için boş mideyle tüketilmesi önerilir.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 09.02.2024 08:47Yayınlanma Tarihi: 09.02.2024 14:48
Yorum Ekle


KATEGORİLER