Balgam alt solunum yollarını ve akciğerleri koruma görevini üstlenen bir mukus türüdür. Normal şartlarda vücuda zararı olmayan balgamın fazla salgılanması durumunda solunum yollarını tıkaması nedeniyle vücuttan atılması gerekir. Öksürük refleksi ile vücut bu fazlalığı atmakta zorlanıyorsa balgam söktürücü ilaçlar veya doğal besinler devreye girebilir. İşte konu hakkında bilinmesi gerekenler:
Balgam söktürücülerin temel amacı artmış balgamın vücuttan daha rahat çıkarılmasını sağlamaktır. En iyi balgam söktürücü ilaç çeşitleri mukusu inceltebilir ve böylece sinüslerden ve akciğerlerden daha kolay atılmasını sağlayabilir. Ayrıca öksürük ve göğüs tıkanıklığı tedavisinde de etkilidir.
En keskin balgam söktürücü ilaçları kullanırken dikkatli olmanız önemlidir. Eczacınızın belirttiği gibi düzenli aralıklarla ilacınızı almalısınız. Herhangi bir terslik durumunda hemen en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalısınız. Çünkü balgam söktürücülerin de her ilaç gibi yan etkileri olabilir ve bu yan etkiler kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Yan etkiler ateş, deri döküntüsü, kaşıntı, baş dönmesi, uyuşukluk, baş ağrısı, kurdeşen, karın ağrısı, bulantı, terleme ve deri reaksiyonlarıdır. Eğer bu belirtilerden herhangi birini gösteriyorsanız hemen en yakın sağlık kuruluşuna gidip bir uzmana görünmeniz önerilir.
Balgam genellikle vücut için yararlı olsa da fazla olduğu zamanlarda atılması gerekir. Bu durumda balgam söktürücü ilaç kullanılır. Ancak bu ilaçların ne kadar süre kullanılacağına doktorunuz karar vermelidir. Genel olarak 4-5 gün boyunca kullanılması tavsiye edilir ancak hastanın durumu, tedavi süreci ve dozajına bağlı olarak bu süre değişebilir.
Balgamı vücuttan atmanın çeşitli yöntemleri bulunur ve balgam söktürücü bitkiler ile yapılan çaylar da bu yöntemlerdendir. Bitki çayları özellikle kış aylarında balgam söktürme konusunda oldukça etkilidir. Bu bitkiler farklı şekillerde tüketilebileceği gibi çay formunda da tüketilebilir. Balgam söktürmeye yardımcı olan bitkiler aşağıdaki gibidir:
Yetişkinlerde olduğu gibi fazla balgamın vücuttan atılması için çocuklar ve bebeklerde balgam söktürücü ilaçlar kullanılır. Doktorların reçete ettiği bu ilaçlar genellikle şurup formunda bulunur. Ancak 6 yaş altındaki çocuklara genellikle balgam söktürücü şurup veya ilaç kullanımı önerilmez. Bu ilaçların dozu çocuğun yaşına, kilosuna, hastalığının şiddetine ve var olan kronik rahatsızlıklarına bağlı olarak doktor tarafından ayarlanmalıdır ve yine doktor gözetiminde kullanılmalıdır.
Balgam söktürücü şeyler arasında en sık kullanılan yöntem bitki çayları ve yalnızca doktor tarafından reçete edilen ilaçlardır. Ancak bu yöntemlerin etkinliğini artıracak destek yöntemler de bulunur. Bunlardan biri olan su en etkili balgam söktürücülerden biridir. Boğazı ve mukusu nemlendirerek balgamın parçalanmasını ve vücuttan daha kolay atılmasını sağlar. Tedavi sürecinde bol su tüketmek balgamın vücuttan çıkarılmasını kolaylaştırabilir. Bunun yanında kuru hava boğazı tahriş edebilir ve bu durum balgam üretimini artırabilir. Balgamın yumuşaması ve vücuttan kolayca atılabilmesi için evin içerisinde nemli bir ortam sağlanmalıdır. Bu sayede öksürük azalır ve balgam rahatlıkla vücuttan atılır. Sıcak duş almak da yeterince nemli bir ortam oluşturarak rahatlama yaratır. Hastalık döneminde sıcak duş almak tedaviye destek olabilir.
KAYNAK: https://my.clevelandclinic.org/health/drugs/22078-expectorant