444 3 703

Erken Gebelik Belirtileri Nelerdir?

 

Gebeliğin başladığına dair ilk belirtileri fark etmek bazen oldukça zor olabilir. Erken gebelik belirtileri her kadında farklılık gösterebilir ve bazen yalnızca hafif bir rahatsızlık olarak ortaya çıkabilir. İşte bu noktada erken gebelik testi devreye girer ve gebeliği erken dönemde tespit etmeye olanak tanır. Gebeliğin erken aşamasında fark edilmesi sağlık izlemi bakımından hayati öneme sahiptir. Erken tespit edilen hamilelik sadece duruma uyum sağlamak amacıyla değil bazı ciddi durumların teşhis edilmesi için de göz önünde bulundurulmalıdır. İşte erken gebelik belirtileri ile ilgili bilinmesi gerekenler:

Erken Gebelik Belirtileri Nelerdir?

Erken gebelik belirtileri söz konusu olduğunda 7 günde hamilelik belirtileri sıklıkla merak edilir. Bu süreçle ilgi merak ettiklerinizi “1 Haftalık Gebelik” başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

Hamilelik Nasıl Anlaşılır?

Gebeliğin başlangıcı olan ilk ayda belirtileri gözlemlemek zordur. Bu nedenle erken dönemde hamile olup olmadığınızı belirlemek adına aşağıdaki belirtilere dikkat etmelisiniz:

  • Adet döngüsündeki gecikme hamileliğin en açık işaretlerinden biridir. Eğer adetiniz birkaç gün gecikmişse gebelik testi yaptırabilirsiniz. Ancak bunun için adet döngünüzü düzenli olarak izlemeniz ve adet düzensizliği problemi yaşamamanız gereklidir.
  • Eğer hamile olabileceğinizi düşünüyorsanız idrar testi ile bilgi alabilirsiniz. Hazır gebelik test kitleri güvenilir sonuçlar verir. Sadece yeterince zaman geçmiş olması gerekir. Eczanelerden satın alabileceğiniz bu gebelik testi kitleri sayesinde hemen sonuçlarınızı elde edebilirsiniz. Ancak testle doğru sonucu elde etmek adına kullanmadan önce paketin hava ve nem almadığından emin olmalı, son kullanım tarihini kontrol etmelisiniz.
  • Sağlık merkezlerinde kan ile yapılan gebelik testleri de mevcut. En yakın sağlık merkezine giderek kanınızı verip aynı gün içinde sonucunuzu alabilirsiniz. Bu yöntem idrar testine nazaran daha erken bir sonuç sağlayabilir ve daha kesin olduğundan hamilelik hormonu seviyesi hakkında bilgi verebilir ve dolayısıyla gebeliğinizin hangi aşamada olduğunu belirleyebilir.

 

Peki erken gebelik testi ne zaman yapılır? Erken gebelik testi genellikle adet gecikmesinden sonra yapılır. Adet döngüsünün ortalama süresini bilen bir kadın, beklenen adet tarihinden sonraki ilk birkaç günden itibaren testi gerçekleştirebilir.

Vücutta Erken Gebelik Belirtileri Nelerdir?

Erken gebelik testi yapanların yorumları ve uzman görüşlerine göre erken dönemde gebelikle ilgili ipucu verebilecek belirtiler aşağıdaki gibidir:

  • Meme uçlarında sertleşme: Hamilelik doğum ve annelik süreci göğüslerle yakından ilgilidir. Hormonal değişimlerin en büyük etkisi genellikle memelerde görülür. Bu nedenle meme uçlarının sertleşmesi gibi çok yaygın bir gebelik belirtisi size ipucu verebilir. Ancak bu belirtinin ortaya çıkması için en az bir ay beklenmelidir.
  • Sık idrara çıkma: Gebeliğin ilk haftalarında idrar yapma sıklığı genellikle artar ve bu durum gebeliğin sonlarına doğru daha belirgin hale gelir.
  • Kasık ağrısı: Adet döneminizde olduğunuz halde karın veya kasık ağrısı yaşamanız da hamile olabileceğinize dair bir işaret olabilir. Aslında bu erken gebelik evresinde en yaygın ve belirgin olan belirtidir. Fetüsün rahimde büyümesi ve rahim duvarının sertleşmesi bu ağrılara sebep olur. Bu ağrılar gerçekten de gebeliğin ilk ayında bile yoğun olabilir. Hafif kanama şeklinde lekelenme de bu ağrılara eşlik edebilir.
  • Yoğun ve sıvı kıvamında vajinal salgılanma da gözlenebilir. Bu tür bir akıntının kaynağı genellikle östrojen seviyelerinin yükselmesidir ve çoğu zaman endişe edilmesi gereken bir durum oluşturmaz. Bu hamileliğin erken döneminin doğal bir belirtisidir.
  • Mide rahatsızlığı ve yorgunluk: Hamileliğin ilk aylarında anne adayları genellikle mide rahatsızlığı ve yorgunluk yaşayabilir. Bu semptom oldukça yaygındır. Vücutta hızla hormonal değişimler meydana gelir ve bu durum da dengeyi biraz bozar. Sonuç olarak mide bulantısı ve halsizlik görülür. Ek olarak, anne adaylarında fazla uyuma isteği oluşabilir.
  • Şişkinlik: Anne adayları ilk aydan itibaren kasıklarında doluluk hissi veya şişkinlik durumu yaşayabilir. Değişen hormonlar vücutta ödem toplanmasına sebep olur. Bunun çözümü ise bol su içmek ve hafif egzersiz yapmaktır. Hamilelik hormonları yukarıda bahsedilen belirtilere yol açabilir fakat bu belirtilerin nedeni başka faktörler de olabilir. Dolayısıyla böyle bir şüpheniz varsa zaman kaybetmeden test yaptırmanız tavsiye edilir.

Gebeliği Erken Tespit Etmenin Önemi Nedir?

Erken dönem gebelik belirtileri sayesinde anne adayı kendini değişen duruma göre ayarlayabilir. Ancak bazen dış gebelik gibi durumları erkenden fark etmek hayati öneme sahiptir. Tüplerde oluşan dış gebelik tespit edilmezse tüplerin patlamasına ve iç kanamaya sebep olabilir. Bu nedenle hamileliği erken tespit etmek ve düzenli doktor kontrolüne gitmek büyük önem taşır.

KAYNAK: https://www.webmd.com/baby/pregnancy-am-i-pregnant

SIK SORULAN SORULAR

Erken gebelik testi idrar örneği üzerinde yapılır. Test çubuğunu idrarla ıslatmanız ve belirli bir süre beklemeniz gerekmektedir. Sonrasında, test çubuğundaki sonucu okumanız yeterlidir.

Erken gebelikte akıntı genellikle beyaz ve krem rengindedir. Ancak her kadının vücudu farklı olduğundan bu durum kişiden kişiye değişebilir.

Erken gebelik testi ilişkiden yaklaşık iki hafta sonra yapılabilir. Bu süre zarfında yumurtlama ve döllenme gerçekleşmiş olur ve vücutta hCG hormonunun seviyesi yeterince artar.

Gebelik belirtileri genellikle en erken döllenmeden iki hafta sonra başlar. Ancak bu belirtiler kişiden kişiye değişebilir ve bazı kadınlar daha erken belirtiler hissedebilirler.

Tuhaf hamilelik belirtileri arasında kabızlık, tuhaf maddeleri yeme isteği, baş ağrısı, bağışıklıkta düşme, midede yanma, saçların normalden hızlı uzaması, nefes darlığı, koku almanın artması, akne oluşumu bulunabilir. Bu belirtiler genellikle erken gebelik döneminde ortaya çıkar ve hamileliğin ilerleyen aşamalarında azalır.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 15.02.2024 10:50Yayınlanma Tarihi: 15.02.2024 09:38
Yorum Ekle


KATEGORİLER