444 3 703

Boğaz İltihaplanması Nasıl Geçer?

 

BoÄŸaz iltihaplanması genellikle virüsler veya bakteriler sebebiyle oluÅŸan ve sıklıkla yutkunma zorluÄŸu, aÄŸrı ve halsizlik gibi belirtilerle kendini gösteren bir saÄŸlık sorunudur. Bu rahatsızlığın tedavisi genellikle hastalığın altında yatan nedenlere yöneliktir. Ancak evde uygulanabilecek bazı basit önlemler ve doÄŸru yaÅŸam tarzı deÄŸiÅŸiklikleri ile boÄŸaz iltihaplanmasının etkileri hafifletilebilir ve iyileÅŸme süreci hızlandırılabilir. Ä°ÅŸte boÄŸazda iltihaplanma ile ilgili bilinmesi gerekenler:

Boğaz İltihaplanması Nedir?

Tonsilit ya da bademcik iltihabıyla birlikte farenjit de içeren boÄŸaz iltihaplanması virüsler veya bakteriler nedeniyle bu bölgelerde meydana gelen enfeksiyondur. Genellikle virüslerin sebep olduÄŸu boÄŸaz iltihaplanması vakalarının yaklaşık %20'sini beta hemolitik streptokoklar oluÅŸturur. Bu bakteri grubu tarafından tetiklenen boÄŸaz iltihaplanması bazı durumlarda komplikasyonlara neden olabilir. Ä°ltihaplanmaya neden olan enfeksiyon, kiÅŸiden kiÅŸiye temas yoluyla veya tükürük ve salgılar aracılığıyla bulaşır. Akut tonsillofarenjit olarak da adlandırılan bu durum, genellikle çocuklarda görülse de yetiÅŸkinlerde de sık rastlanır.

BoÄŸaz Ä°ltihaplanması Nasıl Geçer?

BoÄŸaz iltihabını tedavi etmek için ilk adım enfeksiyonun altında yatan nedenin veya hastalığın doÄŸru bir ÅŸekilde teÅŸhis edilmesidir. Bunun sebebi virüs veya bakteri kaynaklı boÄŸaz iltihabının farklı tedavi yaklaşımlarına ihtiyaç duymasıdır. Virüslerden kaynaklanan boÄŸaz iltihapları bazen kendi kendine iyileÅŸebilir. Evde dinlenme, su tüketimini artırma, bitkisel çay içme gibi yöntemler ile iyileÅŸme süreci hızlandırılabilir. Doktor gözetiminde antiviral ilaçlar ve aÄŸrı kesiciler özellikle boÄŸaz aÄŸrısı eÅŸlik eden viral boÄŸaz enfeksiyonları için kullanılır. Antibiyotiklerin virüsler üzerinde bir etkisi bulunmamakla beraber bağışıklık sistemini zayıflatarak tedavi süresini uzatabilir. Bunun yerine bakteriyel boÄŸaz enfeksiyonları genellikle antibiyotik veya penisilin ile tedavi edilir.

Boğaz İltihaplanması Neden Olur?

Pek boÄŸaz iltihaplanması neden olur? ÇoÄŸu zaman boÄŸaz enfeksiyonlarının sebebi virüs ve bakterilerdir. Tonsilit olarak da adlandırılan bademcik iltihaplanmasının en sık rastlanan nedeni genellikle beta hemolitik streptokoklardır. Beyaz kan hücreleri üreten bademciklerin vücutta bulunan bakteri ve virüslere karşı savunma görevi vardır. Ancak bağışıklık sisteminin zayıflaması durumunda bademciklerde çeÅŸitli bakteri ve virüs türleri çoÄŸalabilir.

Farenjit denilen yutak iltihabı büyük oranda virüs kaynaklıdır ve bakterilerden kaynaklanan farenjit nadirdir. Akut ve kronik olarak iki kategoriye ayrılan yutak iltihabı farklı belirtilere yol açabilir. Ancak boÄŸaz aÄŸrısı her iki durumda da sıkça görülür. Akut farenjit yutkunma ve konuÅŸma güçlüÄŸü, boÄŸazda ÅŸiÅŸme, ses kısıklığı ve bademciklerin kızarması gibi belirtilerle seyrederken, kronik farenjitte baÅŸ aÄŸrısı, öksürük ve ateÅŸ gibi ek belirtiler meydana gelebilir. Kronik farenjit; tekrarlayan üst solunum yolu enfeksiyonları, alkol ve sigara kullanımı, düÅŸük nemli ortamlarda sürekli bulunma ve devamlı olarak yüksek sesle konuÅŸma gibi faktörlerle iliÅŸkilidir. Bağışıklık sistemini zayıflatan immünolojik hastalıklar ve romatizmal hastalıklar da boÄŸaz iltihabının nedenleri arasında sayılabilir.

Boğazın İltihaplanması Nasıl Anlaşılır?

“BoÄŸazın iltihaplanması nasıl anlaşılır?” konu hakkında merak edilen bir diÄŸer sorudur. BoÄŸaz iltihaplanması belirtileri enfeksiyonun kaynağına baÄŸlı olarak kiÅŸiden kiÅŸiye deÄŸiÅŸebilir. Ancak genel boÄŸaz iltihaplanması belirtileri aÅŸağıdaki gibidir:

  • BoÄŸaz aÄŸrısı en yaygın belirtidir ve genellikle yutkunma sırasında daha da kötüleÅŸir.
  • BoÄŸazınızdaki iltihap nedeniyle yutkunma güçlüÄŸü çekebilirsiniz.
  • BoÄŸazdaki iltihap ses tellerinizin üzerine baskı yapabilir ve bu da ses kısıklığı veya ses kaybı yaratabilir.
  • Öksürme refleksi boÄŸazdaki rahatsızlığı hafifletmek için tetiklenebilir.
  • Vücudunuz enfeksiyonla savaşırken ateÅŸiniz yükselebilir.
  • Enfeksiyonla savaÅŸan vücutta enerji tüketimi artar bu durum genel bir halsizlik hissi oluÅŸturur.
  • DiÄŸer belirtiler de burun akıntısı ve tıkanıklığı, geniz akıntısı, kulak aÄŸrısı, mide bulantısı ve kusma, eklem ve kas aÄŸrıları ile vücudun farklı bölgelerinde hissedilen aÄŸrılar, ciltte döküntüler, karın aÄŸrısı, baÅŸ aÄŸrısı, gözlerde kızarıklık, yaÅŸarma ve yanma duygusudur.

EÄŸer bu belirtilerden birkaçını yaşıyorsanız bir saÄŸlık profesyoneli ile görüÅŸmeniz önemlidir. Kendi kendinize tanı koymak yerine gerekli testleri yapabilecek ve size en uygun tedaviyi önerebilecek bir uzmana baÅŸvurmalısınız. Unutmayın erken teÅŸhis her zaman daha iyi sonuçlar almanızı saÄŸlar.

Boğaz İltihaplanmasına Ne İyi Gelir?

BoÄŸaz iltihaplanması yaÅŸayan kiÅŸiler tıbbi tedaviye ek olarak doÄŸal yöntemlerle de bu durumla baÅŸa çıkabilir. Virüs kaynaklı enfeksiyonlarda genellikle antibiyotik kullanımına gerek olmadığından evde uygulanabilecek çeÅŸitli yöntemler iyileÅŸme sürecini hızlandırabilir. Virüsten kaynaklanan boÄŸaz iltihaplarında rahatsızlık hissinin azaltılmasına yardımcı olabilecek ve tedaviyi destekleyebilecek yöntemler aÅŸağıdaki gibidir:

  • Tuzlu su ile gargara yapma
  • Dinlenme
  • Gün boyu bolca sıvı alımı
  • Aşırı sıcak ya da soÄŸuk yiyecek ve içeceklerden kaçınma
  • Nem oranının yüksek olduÄŸu ortamlarda bulunma
  • Sigara ve tütün ürünleri kullanmamak

Çocuklarda BoÄŸaz Ä°ltihaplanması Nasıl Geçer?

5-15 yaÅŸ arası çocuklarda boÄŸaz iltihabının görülmesi oldukça yaygındır. Peki çocuklarda boÄŸaz iltihaplanması nasıl geçer? Çocuklarda boÄŸaz iltihaplanması belirtileri yaklaşık %70'i virüslerden kaynaklanır. Ä°lköÄŸretim çağındaki çocuklarda viral boÄŸaz enfeksiyonu birkaç kez tekrarlayabilir. 12-15 yaÅŸ aralığında ise bu enfeksiyonların tekrarlama ihtimali artar. Bunun en önemli sebeplerinden biri okul gibi kalabalık ortamlarda virüslerin temas yoluyla yayılmasıdır. Tonsillofarenjit nedeniyle çocuklarda en sık görülen belirti boÄŸaz aÄŸrısıdır. Çocuklardaki boÄŸaz enfeksiyonlarının çoÄŸunluÄŸu virüslere baÄŸlı olduÄŸundan genelde tıbbi tedavi gerekmeyebilir. Bu durumlarda çocukların bağışıklık sistemlerinin virüsle mücadele etmesine izin verilir. BoÄŸaz aÄŸrısı gibi semptomları hafifletmek için parasetamol içeren aÄŸrı kesiciler kullanılabilir. Ancak enfeksiyonun sebebinin beta grubu bakteriler olduÄŸu durumlar için genellikle 10 günlük antibiyotik tedavisi uygulanmalıdır.

Bademciklerin cerrahi olarak çıkarılması nefes darlığına yol açan ve üst solunum yollarını etkileyen durumlarda düÅŸünülebilir. 2-3 yaşından küçük çocuklarda boÄŸaz enfeksiyonu nadiren görülür fakat meydana geldiÄŸinde bebeklerin huzursuz ve rahatsız olmasına sebep olur. BoÄŸaz aÄŸrısı, tıkalı burun ve burun akışı gibi belirtilerle ortaya çıkan bu enfeksiyon genellikle virüslerden kaynaklanır. Viral enfeksiyonlar buhar banyosu veya sık anne sütü ile beslenme gibi yöntemlerle tedavi edilebilir. Ancak bakteriyel kaynaklı iltihaplanmaların antibiyotik tedavisi gerektirdiÄŸi unutulmamalıdır.

BoÄŸaz Ä°ltihaplanması Kaç Günde Geçer?

Yanma, ÅŸiÅŸme ve aÄŸrı gibi belirtilerle kendini belli eden boÄŸaz iltihaplanması hastaların rahatsızlık duymasına neden olur. Viral boÄŸaz iltihabının iyileÅŸmesi genellikle 7-10 gün sürer. Bu sürenin kısalması hastanın dinlenmesine, bol miktarda su içmesine, boÄŸaz iltihaplanması doÄŸal tedavisi ve evde uygulanabilecek diÄŸer yöntemlere baÄŸlıdır. Bakteriyel boÄŸaz enfeksiyonu tedavisi için antibiyotik kullanımı gereklidir bu da iyileÅŸme süresini etkiler. BoÄŸaz iltihabı ilaç tedavisinin süresi doktor kontrolünde belirlenir ve aynı zamanda semptomların yoÄŸunluÄŸuna baÄŸlı olarak deÄŸiÅŸir. KronikleÅŸen boÄŸaz enfeksiyonlarında ise yalnızca ilaç tedavisi yeterli olmayabilir. Bu durumda cerrahi müdahale gerekebilir ve bu da tedavi süresinin uzamasına neden olur.

KAYNAK:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/318631

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 16.02.2024 17:36Yayınlanma Tarihi: 15.02.2024 09:38
Yorum Ekle


KATEGORÄ°LER