444 3 703

Hamilelikte Sabah Bulantısı Nasıl Geçer?

 

Hamilelik büyülü ve heyecan verici bir süreç. Ancak bu süreç bazen beklenmedik zorluklarla da dolu olabilir. Bu zorlukların en yaygın olanı ise hamilelikte sabah bulantısı. Sabahları mide bulantısı ve kusma hissiyle uyanmak hamilelikte sıkça yaşanan bir durumdur. Pek çok anne adayı için sabah bulantısı günlük aktivitelerini etkileyebilir ve hatta bazen yaşam kalitesini düşürebilir. Hamilelik döneminde yaşanan sabah bulantıları hakkında bilinmesi gerekenleri sizler için derledik.

Sabah Bulantısı Nedir?

Sabah bulantısı genellikle ilk 3 aylık dönemde her dört hamile kadından üçünü etkileyen bir durum olup bulantı ve kusma semptomlarını içerir. Ancak bu durumun sabah olarak adlandırılması yanıltıcıdır çünkü bulantı ve kusma günün veya gecenin herhangi bir saatinde gerçekleşebilir. Sabah bulantısı genelde hamileliğin 6. haftasında başlar. Bazı anne adayları mide bulantısının 7. ve 9. haftalar arasında daha geç ortaya çıktığını gözlemleyebilir ancak bu rahatsızlık verici semptom genellikle ikinci trimesterde kaybolur. Anne adaylarının çoğunda bulantı ve kusma belirtileri genellikle hamileliğin 12. ve 16. haftaları arasında hafifler ve semptomlar 10 haftalık gebelik ile 16. haftalar arasında en yoğun seviyesine ulaşır. Bununla birlikte bazı kadınlar ikinci trimesterde de bu belirtileri yaşayabilir. Çok az sayıda kadın özellikle birden fazla bebek bekleyenler hamilelik süresince hafif bir bulantı ve kusma deneyimleyebilir.

Sabah Bulantısı Belirtileri Nelerdir?

Sabah bulantısının tipik belirtileri ise şöyledir:

  • Bazı kokulara ve mideyi rahatsız edebilecek kadar güçlü yiyeceklere karşı aşırı hassasiyet,
  • Çoğunlukla sabah saatlerinde ortaya çıkan ancak günün herhangi bir saatinde görülebilen mide bulantısı,
  • Genellikle açlık krizleri ile eş zamanlı ya da hemen ardından gelen bulantı hissi,
  • Hamileliğin ilk üç ayında birçok kadının deniz tutmasını veya araba tutmasını anımsatan bulantı hissi,
  • Kusmayı tetikleyebilecek kadar yoğun mide bulantısı,
  • Yemek yedikten sonra meydana gelen mide bulantısı.

 

Sabah bulantısı bebeğe zarar vermez. Ancak aşağıdaki durumlar söz konusu olduğunda doktorunuza başvurmalısınız:
  • Hiçbir yiyecek veya sıvıyı midede tutamama durumu
  • Kilo kaybetmeye başlama
  • Doğum öncesi vitamininizin hamilelik bulantınızı daha da kötüleştirip kötüleştirmediği konusunda endişe duymak
  • Baş dönmesi veya uyuşma hissi yaşamak
  • Ateş veya grip benzeri semptomların varlığı

Hamilelikte Sabah Bulantısı Neden Olur?

Hamilelikte sabah mide bulantısı birçok uzmana göre hamilelik hormonlarından kaynaklanır. Hamilelik sürecinde hCG denilen hormon sabah bulantısının en yoğun olduğu zamanlarda maksimum seviyeye ulaşır. Ayrıca yükselen östrojen ve progesteron seviyeleri sindirim sistemi kaslarını gevşetir ve sindirimin verimini düşürür. 2023 yılında yapılan bir araştırmada ise GDF15 isimli tek bir hormonun hamilelikteki sabah bulantılarının başlıca tetikleyicisi olabileceği belirlenmiştir. GDF15, fetüs tarafından enfeksiyonlara ve çeşitli stres türlerine yanıt olarak aynı zamanda vücudun farklı dokularında da salgılanır. Araştırmacılara göre anne adayının kan dolaşımındaki GDF15 miktarı sabah bulantısının şiddeti ile ilişkilidir.

Sabah bulantısı her anne adayını etkileyebilir ancak bazı durumlar daha yüksek risk taşır:

  • Migren geçmişi olanlar
  • Normalde hassas mideye sahip olanlar (örneğin, araba ya da deniz tutması gibi durumlara eğilimli olanlar)
  • Çoklu gebelik yaşayanlar (daha yüksek hCG seviyelerine sahip olacaklardır)
  • Hamileliği ilk defa yaşayanlar
  • Daha önceki hamileliklerinde bulantı ve kusma tecrübesi olanlar
  • Annesi veya kız kardeşi sabah bulantısı yaşamış olanlar
  • Kadın fetüsündeki değişiklikler
  • Aile hastalık geçmişi
  • Genç yaşta anne olmak
  • Obezite
  • Stres ve psikolojik faktörler

Tüm bu nedenlere rağmen sabah bulantısı birçok hamilenin karşılaştığı ortak bir sorundur. Kesin nedeni bilinmese de genellikle 2-3 ay süren bu durum sonrasında kaybolur ve kadınların hamileliklerinin geri kalanında rahat bir dönem geçirmesini sağlar.

Sabah Bulantısı Nasıl Önlenir veya Hafifletilir?

Hamilelikte sabah mide bulantısı neden olur? Hamilelikte sabah mide bulantısı nasıl geçer?” sorusu da konu hakkında sıklıkla merak edilir. Hamilelik bulantısından tamamen kurtulmanın tek çözümü zaman vermek olsa da sabah bulantısı için aşağıdaki ev ilaçları ile hafifletilebilir:

  • Bulantınıza neden olan kokulara maruz kalmaktan kaçının.
  • Doğum öncesi vitamininizi yemek esnasında almayı deneyin.
  • Yatağınızın yanında hafif bir atıştırmalık bulundurun. Mideniz boş olduğunda, örneğin bir gece uykusundan sonra, mide bulantısı daha çok ortaya çıkar. Düşük yağlı ve kolay sindirilebilen yiyecekler, kraker veya tahıl gibi, tüketmeyi deneyin.
  • Gün boyu altı küçük öğün yemeye çalışın (büyük üç öğün yerine).
  • Her yemekten sonra dişlerinizi fırçalayın. Ferah bir ağız tadı bulantıyı engelleyebilir ve kusmanın dişlere vereceği hasarı azaltabilir.

Kusmayla beraber çıkan mide asidi diş minelerine hasar verebilir. Kustuktan hemen sonra diş fırçası kullanarak dişlerinizi temizlemeyin. Bu durumda dişlere ciddi zarar verme riskiniz olabilir. Bu gibi durumlarda ağzınızı temizlemek için su kullanmak yeterlidir.

 

KAYNAK: https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/pregnancy-morning-sickness

SIK SORULAN SORULAR

Sabah bulantısı genellikle hamileliğin 16 ile 20 haftası arasında sona erer. Ancak bazı anne adayları daha uzun süre boyunca mide bulantısı yaşayabilir. Sabah bulantısı genelde hamileliğin hafif bir rahatsızlığı olarak kabul edilir. Fakat bu durum bebeğini bekleyen bir annenin günlük yaşamını ve yaşam kalitesini ciddi şekilde etkileyebilir. Bu süreç genellikle diyet değişiklikleri yaparak ve yeterince dinlenerek çözülebilir. Aile ve arkadaşların desteği, sabah bulantısını daha kolay yönetmeye yardımcı olabilir.

Genellikle sabahları veya diğer zamanlarda yaşanan mide bulantısı hamileliğin 4. ile 9. haftaları arasında başlar ve 9. haftada en yoğun hale gelir. Sabahları yaşadığınız mide bulantısının kesin nedeni bilinmemekle beraber bu durum hCG seviyelerinin artışı ve östrojen ile ilişkili olabilir. İkiz bebek bekleyen veya çoklu gebelik yaşayan kadınların hCG seviyeleri ve dolayısıyla sabah mide bulantısının şiddeti daha yüksek olabilir. Ancak ikiz gebeliklerde sabah mide bulantısının sıklığı artsa bile, bu durum mide bulantısının daha erken başlayacağı anlamına gelmez.

Kadınların çoğunda sabah mide bulantısı görülse de yaklaşık %30'unda hiçbir zaman yaşanmaz ve bu durum bir sorun olduğu anlamına gelmez. Eğer siz de bu şanslı yüzde içindeyseniz nedeni midenizin çok duyarlı olmaması veya vücudunuzun yüksek hormon seviyelerini daha iyi yönetmesi olabilir. Doktorunuz, hormon düzeylerinizi ve bebeğinizin sağlığını sürekli izleyeceği için, herhangi bir konuda endişe duymadığı müddetçe ilk üç ayın keyfini sürmeye devam edin. Hamilelik döneminde sabahları mide bulantısı oldukça yaygın bir durumdur. Bu belirti genellikle uzun sürmez ve bu tür semptomları hafifletmek için bazı tedbirler alabilirsiniz. Sabahları mide bulantısının olası sebepleri ve bu belirtileri nasıl azaltabileceğinize dair detaylı bilgiyi inceleyebilirsiniz.

Hamilelikte mide bulantısı sadece sabahları yaşanmaz. Günün herhangi bir saatinde ortaya çıkabilir ve genellikle ilk trimester boyunca devam eder. Ancak, bu durum kişiden kişiye değişir ve bazı kadınlar hamileliklerinin tamamı boyunca mide bulantısı yaşayabilirler.

Hamileliğin erken dönemlerinde görülen sabah bulantısının bebeğin cinsiyetini belirlediği yönünde yaygın bir inanış bulunsa da bu konuda bilimsel olarak kanıtlanmış bir gerçek yoktur. Bebeğin cinsiyeti genellikle ultrason taramalarında belirlenebilir.

8 aylık hamilelik sürecinde mide bulantısı genellikle hormonal değişimlere veya sindirim sisteminizin bebeğiniz büyüdükçe uyguladığı baskıya bağlı olabilir. Ancak şiddetli ya da uzun süreli mide bulantınız varsa, mutlaka sağlık uzmanınıza başvurmanız gerekir. Her durumda her türlü endişenizi doktorunuzla paylaşmak en iyi seçenektir.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 17.02.2024 15:46Yayınlanma Tarihi: 15.02.2024 09:38
Yorum Ekle


KATEGORİLER