Balgamlı öksürük genellikle solunum yollarında bir sorun olduğunu gösteren belirtidir ve insanları rahatsız edebilir. Bu tür öksürüğü tedavi etmek için geleneksel yöntemlerin yanı sıra doğal çözümler de mevcuttur. Tam da bu noktada sıklıkla sorulan “Balgamlı öksürüğe ne iyi gelir?” sorusunun yanıtını ve daha fazlasını sizler için derledik.
Balgamlı öksürük birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bakteri veya virüs kaynaklı hastalıkların belirtisi olarak görülen balgam aynı zamanda mukus olarak da bilinir. Hava yollarının nemli kalmasını sağlayan balgamlı öksürük mevsim değişiklikleri, kışın soğuk havası ya da yazın klima etkileri nedeniyle oluşan gripten veya soğuk algınlığından kaynaklanabilir. Astım, zatürre, koah gibi ciddi solunum hastalıklarında da belirebilir. Bu nedenle "Balgamlı öksürük neden olur?" sorusu birçok kişi için merak konusudur. Mikroorganizmalar veya zararlı maddeler solunum sistemi yoluyla vücuda girdiğinde vücut savunma mekanizması bu etkenlere karşı korunmak amacıyla mukus üretir. Bu durum balgamın oluşmasına ve öksürme ile bu maddelerin vücuttan atılmasına yardımcı olur. Balgamlı öksürük nedenlerinden bazıları ise şöyledir:
“Çocuk ve bebeklerde balgamlı öksürüğe ne iyi gelir?” sorusunun yanıtı da merak edilen konular arasında. Balgamlı öksürük rahatsızlıklarında çözüm yolları arasında bol su içmek, tuzlu suyla gargara yapmak, oda nemlendirici kullanmak veya sıcak buhar banyosu almak, bal tüketmek, öksürük pastilleri emerek rahatlamak ve zencefil, kekik ya da karanfil gibi bitki çayları içmek bulunur. Balgamı atmanızı kolaylaştırarak balgamlı öksürüğe iyi gelecek yöntemler ise şöyledir:
Peki balgamlı öksürüğe ne iyi gelir evde ne gibi çözüm yöntemleri bulunabilir? Bu yöntemler aşağıdaki gibidir:
Balgamlı öksürük kesmek için doktor kontrolünden geçtikten sonra dinlenme ve ilaç tedavisi uygulanarak balgamlı öksürük kontrol altına alınabilir. Balgamlı öksürüğe karşı doktorunuz boğaz pastilleri, öksürük kesici ilaçlar, astım ilaçları, balgam söktürücü ilaçlar, burun tıkanıklığına karşı dekonjestanlar, alerji kaynaklı öksürüklerde antihistaminik ilaçlar gibi ilaçları tercih edebilir. Hastanın balgam durumu, rengi ve şiddeti ile ciğerlerin durumuna bağlı olarak belirlenen ilaçlar değişiklik gösterebilir.
Öksürük vücudun doğal savunma mekanizmasının bir parçasıdır ve hava yollarına giren zararlı maddelerin vücuttan atılmasını sağlar. Ayrıca bu maddeler solunum yolunu tahriş etmemesi için balgam adı verilen sıvının salgılanması söz konusudur. Balgamlı öksürük tek başına bir hastalık değildir fakat çeşitli hastalıkların belirtisi olabilir. Kişinin yaşam biçimi, stres düzeyi, sağlık durumu ve bağışıklık sistemi balgamlı öksürüğün tedavi sürecini etkileyebilir. Genellikle birkaç haftada düzelme gösterirken ciddi akciğer hastalıkları söz konusu olduğunda daha uzun zaman alabilir. İyileşmeyi hızlandırmak adına çeşitli yöntemler mevcuttur. Balgamlı öksürüğü hafifletmek için yapabilecekler ise aşağıdaki gibidir:
Kendiliğinden geçmeyen veya sürekli tekrar eden balgamlı öksürük durumunda sağlık kuruluşuna başvurup tıbbi yardım almanız gerekir. Balgamlı öksürük tüberküloz, astım, KOAH, akciğer kanseri gibi ciddi hastalıkların belirtisi olabilir. Bu solunum yolu hastalıkları geç fark edildiğinde hayati risk oluşturabilir. Bu yüzden sırt ağrısı, halsizlik, ateş gibi ek semptomlarınız varsa hiç zaman kaybetmeden bir hastaneye başvurmanız çok önemlidir.
Peki hamilelikte balgamlı öksürüğe ne iyi gelir? Hamilelikte balgamlı öksürüğün tedavisi genellikle semptomları hafifletmeye yöneliktir. İlk olarak bol miktarda sıvı tüketmeyi denemelisiniz. Su bitki çayları veya meyve suyu gibi sıvılar, balgamın incelmesine yardımcı olabilir ve öksürüğünüzü hafifletebilir. Ayrıca buhar terapisi de oldukça etkili olabilir. Bir kapta kaynar suya birkaç damla okaliptüs yağı ekleyin ve başınız üzerine havlu koyarak buharını soluyun. Bu solunum yollarınızı açabilir ve balgamın daha kolay dışarı atılmasına yardımcı olabilir. Bal ve limon da doğal bir öksürük kesici olarak bilinir. Bir bardak ılık suya bir kaşık bal ve birkaç damla limon suyu ekleyip günde birkaç kez içebilirsiniz. Tüm bunlara rağmen rahatsızlığınız düzelmiyorsa veya ağırlaşıyorsa, mutlaka sağlık profesyoneli ile görüşmelisiniz. Kendi kendinize ilaç kullanmayın; reçetesiz satılan ilaçlar bile hamilelikte zararlı olabilir. Her zaman doktorunuza danışmanız en güvenli seçenektir.
KAYNAK: https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/24636-coughing-up-phlegm
Vücudun mukus üretmesi genellikle solunum yolu hastalıklarına işaret eder ancak balgamın zorlanmadan dışarı çıkarılması faydalıdır. Bu sayede tahrişe yol açan unsurlar, alerjenler ve enfeksiyonlar temizlenmiş olur.
Eğer balgamlı öksürüğünüz uzun süre devam ediyor ve balgam yeşil, sarı, kahverengi, kırmızı ya da siyah renkteyse en kısa sürede bir uzmana başvurmalısınız.
Öksürük ve balgam genellikle solunum yolu ve çeşitli akciğer hastalıklarının belirtisi olabilir.
Balgamdan kurtulmak adına çeşitli bitki çaylarından faydalanabilirsiniz. Bal ve zencefilin karışımı, limon, bal ve karabiberin birleşimi veya siyah turp ve bal kürü tüketmek, balgamı yumuşatarak vücuttan atılmasını sağlar.
Balgamın doğal şekilde temizlenmesi için nane yağı eklenmiş bir kase sıcak su buharını solumak, bol miktarda su içmek, tuzlu su ile gargara yapmak veya balgamın incelmesini ve kolaylıkla atılmasını sağlayan sıcak bitki çayları tüketmek, balgamlı öksürükten kurtulmayı destekler.
Pekmezin balgam söktürücü etkisi bulunmaktadır. Doğal yöntemlerle balgam söktürmek isterseniz pekmezi tercih edebilirsiniz.
Kaynayan suya pekmez ve tereyağı ekleyerek öksürük karşıtı bir karışım elde edebilirsiniz. Bu karışıma daha sonra bal ilave edip limon sıkabilir ve karabiber ekleyebilirsiniz. Bu şekilde hem öksürük karşıtı bir etki yaratır hem de tahrişi engeller.