444 3 703

Balgamlı Öksürüğe Ne İyi Gelir?

 

Balgamlı öksürük genellikle solunum yollarında bir sorun olduğunu gösteren belirtidir ve insanları rahatsız edebilir. Bu tür öksürüğü tedavi etmek için geleneksel yöntemlerin yanı sıra doğal çözümler de mevcuttur. Tam da bu noktada sıklıkla sorulan “Balgamlı öksürüğe ne iyi gelir?” sorusunun yanıtını ve daha fazlasını sizler için derledik.

Balgamlı Öksürük Neden Olur?

Balgamlı öksürük birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bakteri veya virüs kaynaklı hastalıkların belirtisi olarak görülen balgam aynı zamanda mukus olarak da bilinir. Hava yollarının nemli kalmasını sağlayan balgamlı öksürük mevsim değişiklikleri, kışın soğuk havası ya da yazın klima etkileri nedeniyle oluşan gripten veya soğuk algınlığından kaynaklanabilir. Astım, zatürre, koah gibi ciddi solunum hastalıklarında da belirebilir. Bu nedenle "Balgamlı öksürük neden olur?" sorusu birçok kişi için merak konusudur. Mikroorganizmalar veya zararlı maddeler solunum sistemi yoluyla vücuda girdiğinde vücut savunma mekanizması bu etkenlere karşı korunmak amacıyla mukus üretir. Bu durum balgamın oluşmasına ve öksürme ile bu maddelerin vücuttan atılmasına yardımcı olur. Balgamlı öksürük nedenlerinden bazıları ise şöyledir:

  • Akciğer Apsesi: Akciğerlerdeki iltihap dolu kistler akciğer apsesi olarak tanımlanır. Bu durumda öksürük, iştahsızlık ve kötü kokulu kanlı balgam görülebilir.
  • Akciğer Kanseri: Akciğer hücrelerinde oluşan kanser hava yollarının işleyişini bozabilir, kırmızı renkte balgam ve öksürük ortaya çıkabilir.
  • Alerjik Etkenler: Polen, toz, akar gibi solunum yolunu etkileyen maddeler alerjik rinit veya saman nezlesi gibi alerjik durumlara yol açabilir.
  • Bronşit: Bronşların bakteri ve virüs enfeksiyonlarına maruz kalması sonucu oluşan bronşit akciğerlerdeki küçük hava keseciklerini etkiler. Bu durum balgamlı öksürüğe neden olabilir.
  • Kistik Fibrozis: Bu kronik akciğer hastalığı pas renkte balgamın meydana gelmesine sebep olabilir.
  • Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH): Solunum yollarında tıkanıklık ve daralma yaratarak balgam üretimini arttıran bir rahatsızlıktır. Nefes almakta zorluk ve oksijen alımında problemler yaşanabilir.
  • Pnömoni (Zatürre): Zatürre, akciğerlerde bakteri veya virüs kaynaklı enfeksiyonlar arasında yer alır. Ateş ve kas ağrısına ek olarak balgamlı öksürük de görülebilir.
  • Sigara: Sigara içmek solunum yollarını sürekli tahriş ederek siyah balgam oluşumuna yol açabilir.
  • Sinüzit: Sinüz boşluklarının iltihapla dolması durumu sinüzite işaret eder. Virüsler, bakteriler veya çeşitli alerjiler bu durumu tetikleyebilir. Burunda tıkanıklık, geniz akıntısı ve balgam ortaya çıkabilir.
  • Tüberküloz (Verem): Bakteri nedenli ve uzun süreli bir solunum yolu enfeksiyonu olan tüberküloz, kanlı öksürük ve balgamla kendini gösterir.

Balgamlı Öksürüğe Ne İyi Gelir? Nasıl Geçer?

“Çocuk ve bebeklerde balgamlı öksürüğe ne iyi gelir?” sorusunun yanıtı da merak edilen konular arasında. Balgamlı öksürük rahatsızlıklarında çözüm yolları arasında bol su içmek, tuzlu suyla gargara yapmak, oda nemlendirici kullanmak veya sıcak buhar banyosu almak, bal tüketmek, öksürük pastilleri emerek rahatlamak ve zencefil, kekik ya da karanfil gibi bitki çayları içmek bulunur. Balgamı atmanızı kolaylaştırarak balgamlı öksürüğe iyi gelecek yöntemler ise şöyledir:

  • Bol miktarda su içerek mukusun kıvamını azaltabilirsiniz.
  • Zerdeçal, meyan kökü, kekik ve karanfil gibi çayların anti-enflamatuar veya antimikrobiyal etkileri balgam oluşturan öksürük durumunu hafifletebilir. Özellikle sıcak içecekler mukusu rahatlatarak ve parçalayarak öksürme sürecini kolaylaştırır.
  • Limon, karabiber ve balın antimikrobiyal ve anti-enflamatuar özellikleri öksürük belirtilerini azaltmaya yardımcı olur.
  • Tuzlu su gargara yöntemi solunum yollarınızdaki ve burun boşluklarınızdaki biriken mukusu inceltirken aynı zamanda boğazınızdaki alerjenlerin, tahriş edici maddelerin, bakterilerin, mantarların ve diğer patojenlerin parçalanmasına da katkı sağlar.
  • Sıcak hava akımı solunum yollarını açar ve nemlendirir, mukusun incelmesine ve kolayca öksürülerek vücuttan atılmasına yardımcı olur.
  • Okaliptüs yağının balgam söktürücü etkisi bulunur bu da mukusu gevşeterek öksürmeyi kolaylaştırabilir.
  • Öksürük damlaları ve boğaz pastilleri benzer işlev görür. İkisi de mentol içerir ve bu sayede öksürüğü hafifletir. Ayrıca boğaz pastilleri benzokain gibi analjezikler ile boğaz ağrısını azaltır.
  • Ortamın nemlendirilmesi de balgamın hafifletilmesinde yardımcı bir yöntemdir.
  • Keçiboynuzu pekmezi tüketmek de etkili yöntemler arasındadır.
  • Siyah turp ve bal karışımının faydalarından yararlanmak da sonuç almanızı sağlayabilir.

Balgamlı Öksürüğe İyi Gelen Bitkisel Çözümler Nelerdir?

Peki balgamlı öksürüğe ne iyi gelir evde ne gibi çözüm yöntemleri bulunabilir? Bu yöntemler aşağıdaki gibidir:

  • Balgamlı öksürük için doğal tedavi seçenekleri arasında pekmez yer alır. 1 bardak su kaynatılıp içine 1 kaşık tereyağı ve pekmez eklenir. Kaynadıktan sonra soğutulup gün boyu tüketilebilir.
  • Bal, limon ve karabiberle hazırlanan karışım öksürük belirtilerini hafifletebilir ve solunum yollarındaki tahrişi önleyebilir.
  • Keçiboynuzu balgam sökücü etkisiyle bilinir ve su ile kaynatılarak alındığında öksürüğe karşı fayda sağlar. Keçiboynuzu kürünün kullanımı boğazın rahatlamasına yardımcı olur.
  • Antiseptik özelliklere sahip olan zerdeçal balgamla beraber gelen öksürük durumlarında tercih edilebilir. Süt içine eklenen zerdeçal gün boyunca sabah-akşam tüketilerek boğazdaki balgamın yumuşamasını sağlar.
  • Zencefil de balgam atıcı ve öksürük kesici olarak bilinen doğal çözümlerden biridir. Kaynar suya bir kaşık zencefil ekleyip demlemek yeterlidir. İsteğe bağlı olarak içine bal da katılabilir ve bu karışım gün içerisinde tüketilebilir.
  • Siyah turp ve bal karışımı da balgamlı öksürük için hazırlanan ve sağlık açısından faydalı olan bir başka çözüm yolu olabilir. Orta boy siyah turba 3-4 delik açılıp üzerine bal dökülür ve süzülmesi beklenir. Bal tamamen süzdükten sonra bu karışımı balgamlı öksürük durumunda kullanabilirsiniz.

Balgamlı Öksürük Tedavisi Nasıldır?

Balgamlı öksürük kesmek için doktor kontrolünden geçtikten sonra dinlenme ve ilaç tedavisi uygulanarak balgamlı öksürük kontrol altına alınabilir. Balgamlı öksürüğe karşı doktorunuz boğaz pastilleri, öksürük kesici ilaçlar, astım ilaçları, balgam söktürücü ilaçlar, burun tıkanıklığına karşı dekonjestanlar, alerji kaynaklı öksürüklerde antihistaminik ilaçlar gibi ilaçları tercih edebilir. Hastanın balgam durumu, rengi ve şiddeti ile ciğerlerin durumuna bağlı olarak belirlenen ilaçlar değişiklik gösterebilir.

Balgamlı Öksürük Kaç Günde Geçer?

Öksürük vücudun doğal savunma mekanizmasının bir parçasıdır ve hava yollarına giren zararlı maddelerin vücuttan atılmasını sağlar. Ayrıca bu maddeler solunum yolunu tahriş etmemesi için balgam adı verilen sıvının salgılanması söz konusudur. Balgamlı öksürük tek başına bir hastalık değildir fakat çeşitli hastalıkların belirtisi olabilir.  Kişinin yaşam biçimi, stres düzeyi, sağlık durumu ve bağışıklık sistemi balgamlı öksürüğün tedavi sürecini etkileyebilir. Genellikle birkaç haftada düzelme gösterirken ciddi akciğer hastalıkları söz konusu olduğunda daha uzun zaman alabilir. İyileşmeyi hızlandırmak adına çeşitli yöntemler mevcuttur. Balgamlı öksürüğü hafifletmek için yapabilecekler ise aşağıdaki gibidir:

  • Ilık bir duş alabilirsiniz.
  • Sigarayı bırakmayı düşünebilirsiniz.
  • Sağlıklı bitki çayları tüketebilirsiniz.
  • Hava koşullarına uygun giysiler tercih edilmelidir.
  • Tozlu alanlardan kaçınmanız önemlidir.
  • Oda sıcaklığını dikkatlice ayarlamalısınız.
  • Bol miktarda su içmelisiniz.
  • Mekanınızı düzenli olarak havalandırmanız faydalı olacaktır.
  • Parfüm ve deodorant kullanımından kaçınmalısınız.
  • Evde nemlendirici aletleri kullanabilirsiniz.
  • Tuzlu su ile gargara yapabilirsiniz.

Balgamlı Öksürük Geçmezse Ne Yapılmalıdır?

Kendiliğinden geçmeyen veya sürekli tekrar eden balgamlı öksürük durumunda sağlık kuruluşuna başvurup tıbbi yardım almanız gerekir. Balgamlı öksürük tüberküloz, astım, KOAH, akciğer kanseri gibi ciddi hastalıkların belirtisi olabilir. Bu solunum yolu hastalıkları geç fark edildiğinde hayati risk oluşturabilir. Bu yüzden sırt ağrısı, halsizlik, ateş gibi ek semptomlarınız varsa hiç zaman kaybetmeden bir hastaneye başvurmanız çok önemlidir.

 

Peki hamilelikte balgamlı öksürüğe ne iyi gelir? Hamilelikte balgamlı öksürüğün tedavisi genellikle semptomları hafifletmeye yöneliktir. İlk olarak bol miktarda sıvı tüketmeyi denemelisiniz. Su bitki çayları veya meyve suyu gibi sıvılar, balgamın incelmesine yardımcı olabilir ve öksürüğünüzü hafifletebilir. Ayrıca buhar terapisi de oldukça etkili olabilir. Bir kapta kaynar suya birkaç damla okaliptüs yağı ekleyin ve başınız üzerine havlu koyarak buharını soluyun. Bu solunum yollarınızı açabilir ve balgamın daha kolay dışarı atılmasına yardımcı olabilir. Bal ve limon da doğal bir öksürük kesici olarak bilinir. Bir bardak ılık suya bir kaşık bal ve birkaç damla limon suyu ekleyip günde birkaç kez içebilirsiniz. Tüm bunlara rağmen rahatsızlığınız düzelmiyorsa veya ağırlaşıyorsa, mutlaka sağlık profesyoneli ile görüşmelisiniz. Kendi kendinize ilaç kullanmayın; reçetesiz satılan ilaçlar bile hamilelikte zararlı olabilir. Her zaman doktorunuza danışmanız en güvenli seçenektir.

 

KAYNAK: https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/24636-coughing-up-phlegm

SIK SORULAN SORULAR

Vücudun mukus üretmesi genellikle solunum yolu hastalıklarına işaret eder ancak balgamın zorlanmadan dışarı çıkarılması faydalıdır. Bu sayede tahrişe yol açan unsurlar, alerjenler ve enfeksiyonlar temizlenmiş olur.

Eğer balgamlı öksürüğünüz uzun süre devam ediyor ve balgam yeşil, sarı, kahverengi, kırmızı ya da siyah renkteyse en kısa sürede bir uzmana başvurmalısınız.

Öksürük ve balgam genellikle solunum yolu ve çeşitli akciğer hastalıklarının belirtisi olabilir.

Balgamdan kurtulmak adına çeşitli bitki çaylarından faydalanabilirsiniz. Bal ve zencefilin karışımı, limon, bal ve karabiberin birleşimi veya siyah turp ve bal kürü tüketmek, balgamı yumuşatarak vücuttan atılmasını sağlar.

Balgamın doğal şekilde temizlenmesi için nane yağı eklenmiş bir kase sıcak su buharını solumak, bol miktarda su içmek, tuzlu su ile gargara yapmak veya balgamın incelmesini ve kolaylıkla atılmasını sağlayan sıcak bitki çayları tüketmek, balgamlı öksürükten kurtulmayı destekler.

Pekmezin balgam söktürücü etkisi bulunmaktadır. Doğal yöntemlerle balgam söktürmek isterseniz pekmezi tercih edebilirsiniz.

Kaynayan suya pekmez ve tereyağı ekleyerek öksürük karşıtı bir karışım elde edebilirsiniz. Bu karışıma daha sonra bal ilave edip limon sıkabilir ve karabiber ekleyebilirsiniz. Bu şekilde hem öksürük karşıtı bir etki yaratır hem de tahrişi engeller.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 19.02.2024 15:34Yayınlanma Tarihi: 19.02.2024 09:25
Yorum Ekle


KATEGORİLER