444 3 703

Hamilelikte Demir Takviyesi Alınmalı mı?

 

Hamilelik dönemi anne adayının ve bebeğin sağlığı açısından son derece önemli bir süreci kapsar. Bu süreçte vücutta birçok değişiklik meydana gelerek beslenme ihtiyaçları da buna bağlı olarak artar. Vücuda alınan vitamin ve mineral ihtiyaçları da bunlardan biridir ve hamilelikte demir takviyesi bu nedenle önemlidir. Demir vücuttaki kırmızı kan hücrelerinin oluşumu için hayati bir mineraldir ve hamilelik sırasında bu hücrelere olan ihtiyaç artar. Hamilelik sürecinde demir takviyesi alınması hakkında merak edilenleri ve bilinmesi gerekenleri sizler için derledik.

Hamilelikte Demir Neden Önemlidir?

Demirin %70'i kırmızı kan hücrelerindedir ve hamilelik süreci boyunca her ay kan kaybının olmaması nedeniyle demire daha fazla ihtiyaç duyulur. Bu nedenle hamilelik sürecinde vücuttaki demir seviyesinin artması gerekir. Çünkü vücut ekstra kan üreterek hem anne hem de büyümekte olan bebek için oksijen sağlar. Aynı zamanda fetal beyin gelişimi açısından da kritik bir öneme sahiptir. Demir eksikliği özellikle hamileliğinizin ikinci yarısında anemi riskini artırabilir.

Vücutta dolaşan kan hücrelerine oksijen taşıma, plasenta aracılığıyla bebeğe aktarma ve bebek gelişiminde önemli rol oynamada etkilidir. Bu nedenle hamilelik süresince demiri bol miktarda içeren yiyecekler tüketmek -örneğin et, yağlı balık ve yumurta- önemlidir. Bazı anne adayları sadece beslenerek hamilelik dönemi boyunca gerekli olan demiri alabilir. Ancak demir seviyesi düşük olan anne adaylarının demir takviyesi alması gerekir.

Hamilelikte Demir Takviyesi Kullanımında Nelere Dikkat Edilmelidir?

Bazı besinler demir emilimini engelleyebilir. Örneğin C vitamini demir emilimini desteklerken kalsiyum tam tersi bir etkiye sahip olabilir. Ancak bu durum bu besinlerden kaçınacağınız anlamına gelmez. Dikkatli bir diyet ile gerekli olan demiri alabilirsiniz. Hamilelik süresince vücuttaki demir seviyesine özen göstermelisiniz. Dengeli bir diyetle kanınızdaki önemli minerali, demiri, sağlayabilirsiniz. Anemi riskini azaltmak için düzenli kontrolleri atlamamanız da bu süreçte gerekli. Kanınızdaki demir seviyeleri tükettiğiniz diğer maddeler tarafından etkilenebilir. Kalsiyum ve çay ile kahve içinde bulunan fenolik bileşenler demir emilimini engelleyebilir. C vitamini ise demir emilimini teşvik eder. Bu nedenle yüksek oranda demir içeren yiyecekleri tükettikten sonra bir bardak meyve suyu veya bir parça meyve yemenizin faydalı olabileceğini unutmayın.

Anne Adaylarının Ne Kadar Demire İhtiyacı Var?

Gebelik döneminde kadınların günlük 27 miligram demire ihtiyacı vardır (bu miktar 19 ile 50 yaş arasında hamile olmayan yetişkin kadınlar için 18 miligrama kıyasla daha fazladır). Çoğu prenatal vitamin bu artışı karşılamak üzere yeterli miktarda demir içerir. Ancak hamilelik sırasında kan yapımının artması dolayısıyla demir eksikliği anemisi yaygın görülür. Ancak demirden zengin besinlerle diyetinizi zenginleştirerek ve gerektiğinde hem Hamilelik öncesi demir takviyesi hem de hamilelik sürecinde takviye alarak bu durumun önüne geçmek mümkündür.

Anne Adayları İçin Demir Açısından Zengin Besinler Nelerdir?

Diyette alınan demirin en kolay emilen kaynakları yağsız et, kümes hayvanları ve balıktır. Ancak bitkisel kaynaklar da yararlıdır ve C vitamini açısından zengin gıdalarla birlikte tüketildiğinde demir emilimini artırabilirsiniz. Diyetinizdeki demiri artırmak istiyorsanız sardalye, sığır eti, tavuk ve yumurta gibi besinleri menünüze ekleyebilirsiniz. Vegan veya vejetaryenseniz güçlendirilmiş kahvaltılık tahıl, fasulye, mercimek, ıspanak, tofu, bitter çikolata, domates, barbunya, kaju gibi besinleri tüketebilirsiniz.

Hamilelikte Demir Takviyesi Alınmalı mı?

Demir zengini prenatal vitamin tüm gün boyunca demiri yeterli miktarda almanızı sağlar. Fakat hamile kadınlar arasında demir eksikliği anemisi özellikle hamileliğin 20. haftasından sonra yaygındır ve bazıları ekstra demir takviyesine ihtiyaç duyar. Kan testi demir seviyenizi belirlemeye yardımcı olabilir ve hamilelikte doğal demir takviyesi almanızın gerekip gerekmediğini saptayabilir. Anemi herkeste görülebilir ancak veganlar ve vejetaryenler çoğul gebelik yaşayanlar veya şiddetli sabah bulantısı yaşayanlar daha yüksek risk altındadır. Eğer bu gruplardan birindeyseniz ve hamilelikte anemi belirtileri (yorgunluk, baş dönmesi veya nefes darlığı gibi) gösteriyorsanız demir takviyesine ihtiyacınız olup olmadığını öğrenmek için doktorunuza danışabilirsiniz.

Demir takviyeleri çeşitli form ve miktarlarda bulunur. Demir mide bulantısına ve kabızlığa sebep olabilir. Bu nedenle doktorunuz yavaş salınımlı kapsüller veya mideyi rahatsız etmeyen farklı bir demir formu önerebilir.

Eğer doktorunuz ayrıca kalsiyum takviyesi önermişse kalsiyum demir emilimini engelleyebilir. Bu nedenle bu takviyeleri aynı anda almamaya özen göstermelisiniz. Bu takviyeleri en az 2 saat arayla almaya dikkat etmelisiniz.

KAYNAK:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5748777/

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 19.02.2024 18:58Yayınlanma Tarihi: 19.02.2024 09:25
Yorum Ekle


KATEGORİLER